Reakcie na triumf Laporta: Van Aert dal šancu kolegovi a pochválil Pogačara, Philipsena záver naštval, Sagan bol príliš vpredu

22.7.2022, 20:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
tdf2020 banner update
Rovinatá etapa v 19. deň Grand Tour je veľmi zradná a na Gire či hlavne Vuelte sa už dokonca len sporadicky končí klasickým špurtom. Na Tour sú šprintérske tímy predsa len o čosi silnejšie, no aj dnes mali na mále a technický záver i únava balíka spôsobila chaotický záver, ktorý ako prefíkaná líška presne sadol Laportovi, ktorého pustil k boju o triumf Van Aert. Ten si trúfa zajtra vyhrať časovku. Philipsen si vyčítal zbabraný záver, niečo podobné si prežil aj Sagan.
O francúzskom pôste pri etapových triumfoch sa hovorilo celú Tour a tak trochu sa zabudlo, že je tu v životnej forme jazdiaci Christophe Laporte, na ktorého to v 19. etape Jumbo - Visma postavilo. Za dôveru sa im odvďačil parádnym víťazstvom. Mal cit na príležitosť, využil dohárajúci únik a keď začal špurt, súperi mali obrovskú stratu. Masterplan holandského celku vyšiel dokonale. "Takáto realizácia záveru bola veľkým hazardom, ale vyšla. Tím mi dnes veril. Wout Van Aert mi povedal, že dnes je to moja etapa. Naposledy mi to povedal na Paríž - Nice, keď sme prišli traja spoločne do cieľa a tiež mi to kolegovia nechali. Sú to neskutočné pocity," povedal po dojazde Francúz, ktorý po prestupe do Jumba ožil a je mimoriadne platný v stredne náročných etapách i rozbiehaní špurtov pre Van Aerta.
Laporte s Vingegaardom (© A.S.O. / Pauline Ballet)
"Bol som veľmi šťastný s touto Tour aj keby som nedosiahol tento môj úspech a teraz to už je úplne nepopísateľné. Bol som predtým dvakrát druhý, konečne som vyhral na Tour. Mohol kľudne špurtovať aj Wout, nemohol by som nič povedať. Som veľmi šťastným celá moja rodina je šťastná a iste aj domáci fanúšikovia. Je dôležité, aby vyhral etapu aj Francúz," doplnil v oficiálnom rozhovore po dojazde Laporte, ktorý tu ukazoval dokonca také výkony, že nebyť Van Aerta, mohol by pokojne hrať aj on o zelený dres, zrejme by ho aj získal.
Kolegu vychválil aj zelený muž Wout Van Aert. "Bol to veľmi rýchly deň. Trochu hrozil bočný vietor, museli sme jazdiť vpredu. Christopha poznám roky a v tejto sezóne sme toho spolu veľa odjazdili. Cítil som sa ráno unavený po tom všetkom a zelený dres je už istý, tak sme sa rozhodli, že dostane šancu Christophe. Celú Tour pracoval pre tím, takže si to maximálne zaslúži. Bolo to parádne víťazstvo. Musím ale ešte pochváliť Pogačara, ktorý stále útočí. Veľmi sa mi to páči (smiech). Musíme byť neustále vstrehu. Zajtra sa pokúsim vyhrať tú časovku. Snáď budem mať dobré nohy, lepšie ako dnes." Jonas Vingegaard priznal, že bol počas etapy v strese a už je rád, že ďalší deň je za ním.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Perfektný výkon opäť ukázal Jasper Philipsen, ktorý je zrejme najväčším favoritom na dojazd Tour na Champs-Elysées. Belgičan z Alpecinu-Deceuninck bol opäť najrýchlejší, ale znova mu to nevyšlo na triumf pre pozičnú jazdu, s ktorou ale asi nemal čo urobiť. Laporte to skrátka urobil neprekonateľne dobre. Napriek tomu si myslí, že pochybil. "To bola neskutočne premárnená šanca. Bola to ale moja chyba. Asi 1,5 km pred páskou som zle odhadol zákrutu, stratil som koleso kolegu a vytvorila sa medzera, ktorá mala teraz dve riešenia - buď začnem prakticky šprintovať, aby som ju zalepil a došiel Laporta, alebo skrátka to budem ignorovať, počkám normálne na špurt, keď to rozbehnú rozbiehači. Zvolil som druhú možnosť a očividne nebola správna. Mal som fakt dobré nohy. Hrozne si to vyčítam. Jumbo-Visma si z nás robí srandu. Celú Tour úplne ovládajú. Pre ich konkurenciu je to zlé. Akoby sme boli jeden až dva úrovne pozadu. Je to pozoruhodné," povzdychol si Philipsen v rozhovore pre Wielerflits.
Zdalo sa, že sa celú etapu dobre cítil aj Peter Sagan. Jeho tím pracoval dosiaľ asi najviac na tejto Tour pri stíhaní skupiny a Peter sa v závere pohyboval vpredu, no napokon záverečné metre vypustil, keď videl, že nezvíťazí. "Zaskočil nás ten dojazd trochu. Bol do dlhšieho kopčeka ako sme si mysleli, plus ten vietor. Dnes nebolo správne byť tak vpredu ako som bol. Ešte som Maciejovi Bodnarovi kričal nech teda ide, že sme dobre, no nebolo to dobré. Mali sme to začať viac zozadu a potom sa tam dostať v samom závere," okomentoval pre RTVS dojazd Sagan, ktorý teda ostal na dvoch štvrtých, piatom a šiestom mieste na tejto Tour.
- reklama -
- reklama -
Tadej Pogačar predviedol zvláštny moment, keď zaútočil po prejdení prémiou záverečného kopca. Jeho zvláštny, zbytočný atak rozhodne nikto nečakal, no Slovinec potvrdil, že to je jeho štýl jazdy. "Zo začiatku to bola nudná etapa, ale potom sa už zábava stupňovala (úsmev). Záver bol celkom náročný, tak som do toho dal, čo sa dalo," okomentoval v náznaku svoj nečakaný útok, ale aj záver, kde vybojoval piatu priečku. "Bola to veľmi vyčerpávajúca Tour, časovka bude veľmi ťažká. Neviem odhadnúť, čoho budem schopný. Ale viem, že do toho dám všetko. Prešiel som si trať dvakrát, bude to náročné aj pre ten hrubší, pomalší asfalt. V závere dva krátke kopčeky. Nevidím tam priestor, žeby sa stali nejaké prekvapenia, ale nikdy neviete," vravel v rozhovore pre letour.fr.
Až do méty 400 metrov pred cieľom v úniku bojovala trojica Alexis Gougeard, Jasper Stuyven a Fred Wright. Posledný menovaný v cieli neskrýval emócie: "Každý hovoril, že to bude šprintérsky dojazd. Ale keď som videl atakovať ľudí na vrchole posledného kopca 30 km pred cieľom, povedal som si, že prosto musím ísť, musím to skúsiť. Nie som sklamaný ako to dopadlo, taká je cyklistika. Som hrdý, ako sme bojovali, ale v tom závere sme už boli úplne na kolenách," popísal záver pre Eurosport jazdec tímu Bahrain Victorious.
Výsledky 19. etapy
1. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 03:52:04 120
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:01 50
3. DAINESE Alberto Team DSM 00:01 25
4. SÉNÉCHAL Florian Quick-Step Alpha Vinyl 00:01 15
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:01 5
6. CAPIOT Amaury Team Arkéa-Samsic 00:01
7. GROENEWEGEN Dylan BikeExchange-Jayco 00:01
8. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 00:01
9. MEZGEC Luka BikeExchange-Jayco 00:01
10. EWAN Caleb Lotto Soudal 00:01
34. SAGAN Peter TotalEnergies 00:21
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 75:45:39
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:26
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 08:00
4. GAUDU David Groupama-FDJ 11:05
5. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 13:35
6. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 13:43
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 14:10
8. BARDET Romain Team DSM 16:11
9. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan Team 20:29
10. YATES Adam INEOS Grenadiers 20:37
119. SAGAN Peter TotalEnergies 04:34:28
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 460
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 236
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 235
4. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 171
5. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 158
6. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
9. SAGAN Peter TotalEnergies 104
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 72
2. GESCHKE Simon Cofidis 64
3. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 61
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 61
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 59
6. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 52
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 75:49:05
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 51:26
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 01:22:39
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 01:28:20
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:52:19
6. STORER Michael Groupama-FDJ 02:15:22
 
Náš eshop