NA EYOFe v Banskej Bystrici sa predstaví šestica našich kadetov

27.7.2022, 07:00 | Slovensko a Slováci | K. Ďurková, L. Timko
Záver júla patrí na Slovensku najväčšiemu európskemu športovému festivalu mládeže, ktorý poznáme i pod skratkou EYOF. Mladé športové talenty zo 48 krajín Európy si v Banskej Bystrici zmerajú sily v desiatich športoch a medzi nimi nechýba ani cestná cyklistika. Slovensko v nej bude zastupovať šestica kadetov Jakub Husár, Tomáš Drobný a Samuel Fedor spomedzi chlapcov a Anna Ržoncová, Natália Kušnírová a Stanislava Sikelová v dievčenskej kategórii.
Z nedávnej histórie EYOF patrila cyklistika vždy k najúspešnejším športom a naši reprezentanti prispeli do medailovej zbierky úspechov. Či už to bol Dávid Zverko, Matúš Štoček alebo Martin Svrček. Tento ročník je špecifický najmä tým, že okrem športových výkonov sa Slovenský zväz cyklistiky podieľa i na organizačnom zabezpečení pretekov, keďže edícia 2022 píše históriu v meste pod Urpínom. Organizačnému tímu velí Stanislav Holec, dlhoročný „šéf“ Medzinárodných dní cyklistiky i zostavovateľ trate Okolo Slovenska.
Slovenky pred štartom časovky (© Katarína Ďurková / SZC)
V rámci týždňového športového sviatku je cyklistika na programe v utorok (časovky) a vo štvrtok (preteky), oboje so štartom i cieľom na Námestí SNP, podobne ako tomu bolo pri pretekoch Okolo Slovenska. Trať časovky v celkovej dĺžke 8,4 kilometra viedla mestským okruhom cez Lazovnú ulicu, Medený Hámor, Kostiviarsku cestu, Jakubskú cestu a späť s príchodom do cieľa cez ulice Jána Bottu a Horná Strieborná. Dopoludnia od 11:00 ju absolvovali kadetky, poobede od 16:00 hodiny sa na boj proti chronometru vydali kadeti. Obe časovky sa šli za daždivého počasia.
Medzi dievčatami získala zlato Britka Cat Fergusonová, ktorá o tri a pol sekundy zdolala Španielku Paulu Ostizovú. Bronz brala Poľka Anna Gaborska. Zo Sloveniek bola najvyššie meninová oslávenkyňa Anna Ržoncová na 16. priečke s odstupom 37 sekúnd. Stanislava Sikelová zaznamenala 30. a Natália Kušnírová 50. čas. Štartovalo 78 pretekárok. U chlapcov mal najrýchlejší čas Poliak Patryk Goszczurny pred Čechom Pavlom Šumpikom a Britom Sebastianom Grindleym. Zo Slovákov obsadil Samuel Fedor s mankom 50 sekúnd 40. miesto. Jakub Husár finišoval mal 56. čas, Tomáš Drobný bol 58. Štartovalo 93 pretekárov.
Stupne víťazov chlapcov (© Radovan Stoklasa / EYOF )
 

Hlavný pretekový okruh vo štvrtok povedie z Námestia SNP cez Kapitulskú ulicu na Hornú Mičinú, Dolnú Mičinú, cez Lukavicu, Veľkú Lúku, Hronsek, Vlkanovú, Badín, Rakytovce, Kremničku, Sládkovičovu ulicu s cieľom na Námestí SNP. Opäť ho ako prvé absolvujú dievčatá, na ktoré čaká dĺžka 57,8 km. Poobede sa na trať vydajú chlapci, ich preteky majú dĺžku 65,8 km. Okruh už fanúšikovia cyklistiky poznajú i z pretekov Okolo Slovenska 2016, kedy sa šiel v opačnom smere.

Ambície na výsledok sú i tentokrát. „Očakávania máme len tie najlepšie. Naše želiezko v ohni je u kadetov Jakub Husár. Stúpanie na trati by mu malo sedieť, určite je pripravený 100 % na vrchol sezóny a na najväčšie podujatie, ktoré doteraz absolvoval. U dievčat to máme taktiež skvelé. Pretekárky by stúpanie na trati mohlo vyhovovať Natálii Kušnírovej, ale aj ďalšie dve dievčatá sú na tom veľmi dobre, takže je to otvorené. Bude to náročná trať s jedným trojkilometrovým stúpaním, ktoré jazdci absolvujú 2x. Dôležitá bude tiež pozičná jazda v okolí Sliača, kde pomerne dosť fúka. Rovnako zaujímavý je i dojazd do mierneho kopca na Námestí SNP. Pripravovali sme sa od mája, kedy sme sa zúčastňovali kvalitných etapových pretekov s oboma skupinami. Nedávno sme tu absolvovali i sústredenie, tak verím, že výsledok vyjde. Držte nám palce,“ povedal k nastávajúcim dňom Vladimír Švajdleník, vedúci výpravy.
   
 
Náš eshop