SP v Tlmačoch: Ďalšie dve víťazstvá zaznamenal Jakub Záchenský, medzi mužmi žiaril Mathias Vacek

8.8.2022, 20:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
Počas prvého augustového víkendu sa uskutočnili ďalšie dve kolá Slovenského pohára na ceste. Dejiskami sobotňajšieho kritéria a nedeľňajších klasických pretekov jednotlivcov boli Tlmače. Výhru v kritériu zaznamenali Tereza Medveďová alebo Jakub Husár. Preteky jednotlivcov ovládol Mathias Vacek a Valeria Valgonenová.
6. augusta - Tlmače
Muži  

Prvú augustovú sobotu v Tlmačoch pokračoval Slovenský pohár na ceste ďalším kolom. Na programe bolo piate kritérium v tejto sezóne. Medzi mužmi sa do neho prihlásilo presne 40 cyklistov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Srbska, Poľska a jeden pretekár prišiel až zo Severného Macedónska. Kritérium nakoniec absolvovalo 37 účastníkov, Stanislav Béreš (BRS - KAKTUS BIKE), Juraj Karas (PROefekt across CST team) a Martin Wachs (Cyklistický klub SPARTAK TLMAČE) neodštartovali.

Preteky nedokončili ďalší traja cyklisti, a to Vojtěch Kmínek (TJ Favorit Brno U23), ktorý v čase odstúpenia mal na konte dva body, Luboš Pelánek (Dynatek team) a Štefan Buchel (Slávia Trenčín). Kritérium v Tlmačoch bolo vypísané na 21 kôl, pričom za každý prejazd cieľom vedúci pretekár dostal bod. Každý tretí okruh si cyklisti podelili 5, 3, 2 a 1 bod. Pri poslednom prejazde bolo v hre najviac bodov, presnejšie 10 bodov pre víťaza, 6, 4 a 2 body pre ďalších troch. 

Kritérium v Tlmačoch sa premenilo na záležitosť troch cyklistov. Tí hneď od úvodného kola začali zbierať maximálne množstvo bodov. Mathias Vacek (CK Příbram Fany Gastro), Marek Konwa (UKS KRUPIŃSKI SUSZEC-KONWA BIKE) a Martin Voltr (TJ Favorit Brno U23) získali viac ako 80 percent všetkých bodov. Zo slovenských reprezentantov im nedokázal konkurovať ani jeden. Celkovo dva body získali Tobias Vančo (BRS - KAKTUS BIKE) a Adam Gross (Cycling Academy Trenčín), po jednom bode si pripísali Samuel Oros a Matej Blaško (2x BRS - KAKTUS BIKE).

Celkovým víťazom kritéria v Tlmačoch sa nakoniec stal Mathias Vacek (CK Příbram Fany Gastro), ktorý o svojom triumfe rozhodol už oveľa skôr ako v poslednom kole. Do neho si priniesol bezpečný náskok. Vacek počas pretekov nazbieral až 46 bodov, čo bolo o 24 bodov viac ako pretekár na druhom mieste. Bol ním Marek Konwa (UKS KRUPIŃSKI SUSZEC-KONWA BIKE). Na stupne víťazov sa dostal ešte Martin Voltr (TJ Favorit Brno U23).
- ponuka z nášho ehopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
Juniori

Piate kritérium v tejto sezóne Slovenského pohára na ceste nevynechali ani juniori. Na štart sa postavilo svoje bicykle 37 cyklistov. Organizátori pre nich pripravili 18 okruhov, o tri menej ako mali muži. Medzi juniormi sa piati cyklisti nedostali do cieľa. Svoje pôsobenie v pretekoch predčasne ukončili napríklad Oliver Ollé (Cycling Academy Bratislava), Martin Jurík (Adria Mobil cycling team), ale tiež pretekár zo Severného Macedónska Luka Dimitrijoski (Lotus Team).

Ani medzi juniormi v štartovej listine nechýbali pretekári zo Srbska, Maďarska alebo Česka. Lenže pri silnej konkurencii sa nenechali zahanbiť zástupcovia slovenskej cyklistickej školy. Do najlepšej desiatky sa dostalo až sedem Slovákov, v Top 5 boli traja. Celkovo sa podarilo bodovať desiatim účastníkom pretekov, Oliver Ollé (Cycling Academy Bratislava) v čase odstúpenia mal na konte tri body. Lukáš Ďurko (Slávia Trenčín) a Gabriel Sobota (CK Olympik Trnava) mali po bode.

Svoju vlastnú súťaž si v sobotu išiel Dávid Maňkovský (Športový klub Topoľčianky), ktorý od úvodného kola ukazoval svoju silu. Ani jeden jeho súper mu neskomplikoval cestu za víťazstvom. Maňkovský totiž pozbieral 40 bodov, teoreticky už po polovici pretekoch mohol oslavovať výhru. Jazdec klubu z Topoľčianok druhému najlepšiemu juniorovi ušiel o 27 bodov. Bolo to teda ďalšie suverénne víťazstvo na kritérium v Tlmačoch. 

Zvyšné dve pozície na stupňoch víťazov obsadili Mihajlo Stolić (Lotus Team) s trinástimi bodmi a Richard Riška (CK EPIC Dohňany), ktorý mal o bod menej. Zhodne 12 bodov ulovil aj Juraj Vrbik (Cycling Academy Bratislava), v prospech Rišku však hovorila skutočnosť, že bol pri poslednom prejazde cez cieľ pred Vrbikom. V Tlmačoch sa nestratili ani Jakub Galovič (CyS - Akadémia Petra Sagana) a Christian Haas (CKM Poprad) na šiestom, respektíve siedmom mieste.

Ženy a juniorky

Spoločné kritérium žien a junioriek absolvovalo 14 pretekárok. Na štarte chýbali Janka Keseg Števková (OUTSITERZ), ktorá vynechala napríklad aj úvodné kolá Slovenského pohára na ceste v Trnave a Suchej nad Parnou, alebo aj víťazka úvodných dvoch podujatí Nikola Bajgerová (Force KCK Zlín). Naopak, fanúšikovia v Tlmačoch si mohli naplno užiť prítomnosť Terezy Medveďovej (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.). 

Spomedzi 14 účastníčok až 12 pochádzalo zo Slovenska. Małgorzata Maruzeková (UKS KRUPIŃSKI SUSZEC-KONWA BIKE) reprezentovala poľskú cyklistickú školu a Bettina Tímea Némethová (DSI Cycling Team) zas maďarskú. Obe cyklistky však v konkurencii slovenských dám nemali žiadnu šancu a svoje bodové konto neobohatili ani o jeden bod. Bodovať sa podarilo celkovo len piatim pretekárkam.

Najlepšie si v kritériu vodili Tereza Medveďová (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.) a Terézia Ciriaková (CyS - Akadémia Petra Sagana). Obe dámy sa až do posledného kola naháňali a nakoniec až úplne záverečný okruh rozhodol ich bitku o víťazstvo. Medveďová si do posledného kola priniesla viac síl a svoju súperku zdolala. Medveďová aj Ciriaková nazbierali zhodne 22 bodov. Pretekárku z Akadémie Petra Sagana mohlo potešiť aspoň víťazstvo medzi juniorkami. 

Presnú polovicu bodov ako mali dve najsilnejšie cyklistiky pozbierala Simona Bodoríková (CK EPIC Dohňany). Bolo z toho tretie miesto medzi ženami a druhé medzi juniorkami. Sedem bodov mala Laura Debnárová (BRS - KAKTUS BIKE) na štvrtej priečke a piata s jedným bodom bola Laura Lukáčová (BIKEGARAGE). Treťou najlepšou juniorkou bola Klaudia Varšová (CYKLO SPIŠ), ktorej sa však nepodarilo bodovať.   
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -

Kadeti

Ani štartová listina kadetov nebola krátka.  V Tlmačoch štartovalo 36 chlapcov z troch krajín. Najväčšie zastúpenia mala hostiteľská krajina, teda Slovensko, no štartovať sa rozhodli aj srbskí alebo maďarskí kadeti. Oproti predchádzajúcim kolám Slovenského pohára absentovali napríklad mladí Česi. Kadetské kritérium prebiehalo na rovnakom okruhu ako predchádzajúce vekové kategórie. Lenže účastníci spadajúci do tejto kategórie urobili na okruhu 12 kôl. 

Kadeti už nemali toľko možností získavať body, a preto kto chcel vyhrať, musel byť pripravený bojovať o body pri každom prejazde cez štart, respektíve cieľ. Túto úlohu splnili Jakub Husár (Flaviol - Bike Team Spiš) a Tomáš Drobný (Cycling Academy Trenčín). Obaja sa pohybovali vpredu od prvého až do posledného kola. Pár bodov im ukradli predovšetkým Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.) a Jakub Javor (Slávia Trenčín).

Kritérium kadetov sa nakoniec rozhodlo až v úplnom finále, v poslednom kole. Práve v ňom Jakub Husár (Flaviol - Bike Team Spiš) finišoval pred Tomášom Drobným (Cycling Academy Trenčín) a prišiel si po cenné víťazstvo. Husára a Drobného delili v cieli len tri body, víťaz ich mal 23. Na treťom mieste skončil Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.), ktorý získal sedem bodov. Minimálne aspoň bod si pripísalo deväť kadetov. 

Kadetky

Deväť kôl na okruhu v Tlmačoch urobili počas kritéria dievčatá spadajúce do kategórie kadetiek. Štartovalo iba osem cyklistiek, pričom Nina Stopová (Slávia Trenčín) preteky nedokončila. Počas svojho pôsobenia v pretekoch sa jej však nepodarilo bodovať. Bez bodu ukončili svoje vystúpenia aj Zuzana Toblová (CK Olympik Trnava) a Mária Závacká (CYKLO SPIŠ).

Preteky kadetiek mali rýchly priebeh a v poslednom kole mali teoretickú šancu zvíťaziť už len tri cyklistky. Boli nimi Natália Kušnírová (CK MŠK Kežmarok), Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín) a Stanislava Sikelová (CyS - Akadémia Petra Sagana). Posledná menovaná nakoniec ukončila kritérium so ziskom 18 bodov a zvíťazila. Druhá bola Ungerová, tretia Kušnírová. 

Starší žiaci

Ďalšou hojne zastúpenou kategóriou v Tlmačoch boli starší žiaci. Až 32 chlapcov sa postavilo na štart, takmer všetci boli zo Slovenska. Iba Olivér Soós (DSI Cycling Team) mal v kolónke národnosť uvedené maďarská. Podobne ako u kadetiek, aj kritérium starších žiakov bolo vypísané na deväť okruhov, takže každý bod mal veľkú váhu. 

Najpoctivejším zberačom bodov bol Lukáš Gardian (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktorému sa počas deviatich okruhov podarilo uloviť 18 bodov. Stačilo mu to k tomu, aby sa stal víťazom kritéria v Tlmačoch. Osem bodov menej mal Olivér Soós (DSI Cycling Team), ktorý sa tak nestratil v slovenskej konkurencii. Tretie miesto obsadil Jakub Mikuš (Slávia Trenčín). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Žiačky

Piate kritérium v tejto sezóne Slovenského pohára na ceste nevynechalo ani 17 cyklistiek, ktoré prišli zabojovať o víťazstvo v Tlmačoch. Ich zápolenie o body prebiehalo počas šiestich kôl, rovnako ako v Dudinciach, takže veľký vplyv na výsledky pretekov malo záverečné kolo, kde víťazka získala desať bodov. Šetrenie síl do posledného kola ale nemalo zmysel. 

Emma Galovičová (CyS - Akadémia Petra Sagana), Lucia Hudoková (CK EPIC Dohňany) a Tereza Ďuríková (MŠK Žiar nad Hronom - CK) sa hnali za bodmi od úvodného výstrelu. Prvá menovaná zo šiestich prejazdov vyhrala štyri, celkovo tak získala 18 bodov a vyhrala. Rovnú polovicu bodov mala Hudoková na druhom mieste, tretia Ďuríková získala sedem. 

Mladší žiaci

Úplne rovnakú porciu kilometrov a okruhov ako žiačky urobili aj mladší žiaci. Výhry z Trnavy alebo Dudiniec prišiel obhájiť Jakub Záchenský (CyS - Akadémia Petra Sagana), proti tomu však bolo ďalších 20 cyklistov. Nechýbal medzi nimi ani jediný Záchenského vyzývateľ z kritérií v Trnave alebo Dudinciach, a to Sebastian Trnka (CYKLISTICKÁ TOUR). Záchenský pri vyššie uvedených pretekoch však vyhral s prehľadom. 

Inak tomu nebolo ani teraz. Aj v Tlmačoch ukázal Jakub Záchenský (CyS - Akadémia Petra Sagana) svoju silu. Iba pri jednom prejazde cez cieľ našiel premožiteľa. Inak až päťkrát vyhral šprint. Jeho najväčším vyzývateľom v Tlmačoch však nebol Sebastian Trnka (CYKLISTICKÁ TOUR), ten tentokrát skončil tretí. Druhé miesto obsadil Maxim Hoza (CYKLO ČAJKA RACING).

Mini chlapci a dievčatá 

Organizátori v Tlmačoch mysleli aj na najmladšie vekové kategórie. Súťažiaci spadajúci do kategórie mini chlapci urobili tri kolá. Vyhral Nikolaj Galovič (CyS - Akadémia Petra Sagana) pred Lukášom Možuchom (CK Olympik Trnava) a Fabiom Pelanekom (77 GUIDIZZOLO). O víťazovi rozhodlo posledné kolo. 

Rovnaké konštatovanie platilo aj u mini dievčat. Štartovali len tri pretekárok a počas troch kôl sa ako najsilnejšia vyprofilovala Agáta Peszekiová (MŠK Žiar nad Hronom - CK). Za ňou skončila Elena Vidovičová (CK Olympik Trnava), tretiu pozíciu obsadila Adéla Stančíková (PODJAVORINSKÝ CYKLISTICKÝ KLUB).
7. augusta - Tlmače
Muži a juniori 

V nedeľu sa účastníci nemuseli nikam presúvať, pretože aj preteky jednotlivcov prebiehali v Tlmačoch a okolí tohto mesta. Organizátori pripravili pre účastníkov pretekov jeden okruh. Meral necelých 31 kilometrov. Dve najstaršie mužské vekové kategórie urobili na okruhu štyri kolá. Celkovo tak preteky jednotlivcov merali 121 kilometrov. 

Okruh nebol náročný z pohľadu výškových metrov. Skoro neustále sa išlo po rovine, pretekári tak nemali veľa možností využiť naklonenú cestu smerom hore na získanie nejakej výhody. Na štart spojených pretekov mužov a juniorova sa postavilo 84 účastníkov, pričom 48 spadalo do kategórie mužov a 36 do kategórie juniorov. 

Rovnako ako sobotňajšie kritérium, aj nedeľňajšie preteky jednotlivcov vynechal Stanislav Béreš (BRS - KAKTUS BIKE). Ešte pred pretekmi prišli o jedného svojho reprezentanta Cyklistický klub SPARTAK TLMAČE a Slávia Trenčín, pretože Martin Wachs a Matúš Privalinec taktiež do pretekov nenastúpili. Chýbala aj Dukla Banská Bystrica. Slávnostný štart prebehol v Tlmačoch o pol jednej po obede.  

Ostrý čas prebehol na treťom kilometri. Od začiatku pretekov sa v hlavnej skupine útočilo. Viacerí pretekári sa snažili dostať do úniku, no dlhšiu dobu sa dopredu nikomu nepodarilo dostať. Naopak, postupom času sa začali za balíkom objavovať niektorí účastníci pretekov, či už pre technické problémy, alebo výkonnostné príčiny. 

Zostávať začali Michal Mečír a Gabriel Sobota (2x CK Olympik Trnava), Patrik Antal (MŠK Žiar nad Hronom - CK) alebo Adam Haľak (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.) a nakoniec boli z trate stiahnutí pre limit. Pre technické problémy a pády z pretekov postupne odstúpili Áron Kurucz Tóth (Cyklistický klub SPARTAK TLMAČE) alebo Félix Štanceľ (BRS - KAKTUS BIKE). Rovnaké problémy malo ďalších 12 cyklistov.

Selekcie z hlavnej skupiny pokračovali až do posledného kola. No do veľkého finále sa napriek selekciám a rýchlemu tempu v pelotóne podarilo dostalo veľkému množstvu cyklistov. Šancu zabojovať o víťazstvo malo až 33 pretekárov. Presne taký počet mala hlavná skupina v nájazde do posledného kilometra a nakoniec o víťazovi musel rozhodnúť až záverečný šprint. 

Bez akejkoľvek tímovej podpory bol počas celých pretekov a v samotnom závere Mathias Vacek (CK Příbram Fany Gastro), víťaz sobotňajšieho kritéria, kde si šprinty poctivo natrénoval. V nedeľu to naplno využil a konkurenciu zmietol zo stola. Za ním preťal cieľovú čiaru Juraj Vrbik (Cycling Academy Bratislava), tretí bol Andrej Líška (BRS - KAKTUS BIKE).  

Juraj Vrbik (Cycling Academy Bratislava) nemusel byť smutný z toho, že prehral šprint o víťazstvo pretekov, pretože sa stal víťazom medzi juniormi. Druhým najlepším juniorom bol Martin Jurík (Adria Mobil cycling team), tretí bol Christian Haas (CKM Poprad). Boli to teda všetko známe tváre z predchádzajúceho dňa. V hlavnej skupine ukončilo preteky 12 juniorov. 

Ženy, juniorky a kadeti

Nedeľňajší program v Tlmačoch odštartovali ženy, juniorky a kadeti. Účastníčky a účastníci pretekov sa museli dostaviť na štart do pol desiatej, kedy prebehol slávnostný štart spojených pretekov týchto troch kategórií. Ženy, juniorky a kadeti absolvovali rovnaký okruh ako muži a juniori, len urobili o jedno kolo menej. Ich preteky tak merali 90 kilometrov. 

Tieto preteky sa už vyvíjali inak ako preteky mužov a juniorov. Po počiatočných útokoch sa vpredu síce nevyprofilovala žiadna skupina, ktorá by dlhodobo dokázala odolávať sile pelotónu, no po druhom okruhu sa oddelili ženy od kadetov. Dopredu sa dostali Valeria Valgonenová, Inna Abaidullinová a Alina Moiseevová (3x BRS - KAKTUS BIKE), s nimi bola ešte Tereza Medveďová (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.).

Prevahu tak mali pretekárky tímu BRS – KAKTUS BIKE, a v záverečných kilometroch ju dokázali zužitkovať. Tereza Medveďová (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.) sa ich držala ako kliešť, a až do veľkého finále sa priviezla za nimi. Lenže v úplnom finále mala Valeria Valgonenová (BRS – KAKTUS BIKE) o trochu viac síl a rozdiel medzi ňou a Medveďovou bol v cieli len tri sekundy. Ďalších šesť stratila tretia Inna Abaidullinová (BRS – KAKTUS BIKE).

Z vedúceho kvarteta si ako prvá vystúpila Alina Moiseevová (BRS - KAKTUS BIKE), no neurobila tak ďaleko pred cieľom. Moiseevová bola jedinou juniorkou vo vedúcej skupine, takže už pomerne dlho vedela, že vyhrá aspoň v tejto vekovej kategórie. O ďalšie pozície na stupňoch víťazov si potom zašprintovali ďalšie juniorky. Simona Bodoríková (CK EPIC Dohňany) zviedla tesný súboj s Kladiou Varšovou (CYKLO SPIŠ), druhá menovaná nakoniec skončila tretia. 

Ani jednému kadetovi sa nepodarilo zachytiť nástup najlepších žien, a potom ako sa oddelilo kvarteto dám sa prakticky skončili útoky v hlavnej skupine. Kadeti sa tak bok po boku približovali do priestorov cieľa, v ktorých sa objavili o tri a pol minúty neskôr víťazka medzi ženami. Pelotón kadetov obsahoval stále 28 možných kandidátov, ktorí sa v priamom súboji mohli pobiť o víťazstvo v tejto vekovej kategórii. 

Lenže rovnako ako napríklad medzi mužmi a juniormi, aj u kadetov sa ukázali zhodní pretekári ako v sobotňajšom kritériu. Šprint vyhral Jakub Husár (Flaviol - Bike Team Spiš), ktorý až na páske zdolal Tomáša Drobného (Cycling Academy Trenčín). Obaja zvádzali tesné súboje aj v kritériu, kde bol výsledok rovnaký. Tretie miesto v pretekoch kadetov obsadil Martin Haluška (CK EPIC Dohňany). Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.) bol štvrtý. 

Kadetky a starší žiaci

Spojené preteky mali aj kategórie starších žiakov a kadetiek. Organizátori pre nich pripravili trasu dlhú 59 kilometrov, takže obe kategórie sa ukázali na okruhu v okolí Tlmačoch dvakrát. Starší žiaci a kadetky sa na trati predstavili ako druhí v poradí, štartovali o trištvrte na desať doobeda, teda 15 minút po ženách, juniorkách a kadetoch.

Do kategórie starších žiakov sa prihlásilo 39 pretekárov, a všetci prihlásení sa v nedeľu postavili aj na štart pretekov. Preteky kadetiek išlo osem dievčat. Na štarte tak stálo dokopy 47 bicyklov so svojimi majiteľkami, respektíve majiteľmi. Keďže sa však na okruhu nenachádzali žiadne náročnejšie pasáže, preteky prebiehali podľa už tradičného scenára. 

Nikomu sa nepodarilo ujsť na dlhšiu dobu a vpredu tak skoro stále operovala hlavná skupina s veľkým počtom členov a členiek. Spomedzi kadetiek preteky nedokončila iba Nina Stopová (Slávia Trenčín), ostatné sa dostali do cieľa. Medzi prvými účastníkmi pretekov, ktorí stratili kontakt s hlavnou skupinou, sa nachádzali dve kadetky, a to Zuzana Toblová (CK Olympik Trnava) a Mária Závacká (CYKLO SPIŠ).

Reálnu šancu vyhrať preteky kadetiek tak malo už iba pätica dievčat. Tá sa stenčila ešte o jedno meno. Barbora Hegedušová (Športový klub Topoľčianky) sa objavila za balíkom v druhom kole, a už sa jej nepodarilo do neho vrátiť. V hre tak zostali Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín), Stanislava Sikelová (CyS - Akadémia Petra Sagana), Anna Ržoncová (CK EPIC Dohňany) a Natália Kušnírová (CK MŠK Kežmarok). 

Všetky štyri sa zapojili do hromadného šprintu o víťazstvo. Najrýchlejšia bola Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín), ktorá si tak pripísala na konto druhé víťazstvo v prebiehajúcom ročníku Slovenského pohára na ceste. Druhá v pretekoch v Tlmačoch skončila Stanislava Sikelová (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktorá bola vo finále rýchlejšia ako tretia Anna Ržoncová (CK EPIC Dohňany). 

Medzi staršími žiakmi sa ako prví z pelotónu odpojili Samuel Čengel (Cycling Academy Bratislava), Timotej Herceg (CK Olympik Trnava) a Jerguš Melicherčík ( ŠK Železiarne Podbrezová a.s.), ktorí boli stiahnutí z pretekov po prvom kole. Do cieľa sa nedostali ešte Miroslav Čechutý (ŠKC Dubnica nad Váhom) a Adam Zvarík (VICTOREM SLOVAKIA), no u tejto dvojice išlo o iné problémy ako o výkonnostné.

Takmer všetci ostatní starší žiaci dokázali prísť spoločne do cieľa. Až 29 cyklistov sa zapojilo do hromadného dojazdu o víťazstvo. Najrýchlejší v ňom Maroš Kolesár (CYKLO SPIŠ), no skoro ho o výhru pripravil Ondrej Sobota (CK Olympik Trnava) na druhom mieste. Ako tretí došprintoval do cieľa Daniel Sitáš (PROefekt KOŠICE). Predbežný líder SP Jakub Mikuš (Slávia Trenčín) bol piaty.

Mladší žiaci a žiačky

Svoje preteky v rámci nedeľňajšieho programu v Tlmačoch mali aj mladší žiaci a žiačky. Aj oni sa objavili na okruhu dlhom necelých 31 kilometrov, no urobili na ňom iba jedno kolo. Presne 30 chlapcov štartovalo vo vekovej kategórii mladších žiakov, veľmi bohato bola zastúpená aj dievčenská časť. Medzi žiačkami sa na štart postavilo 25 cyklistiek.

Starší žiaci a žiačky odštartovali o desiatej hodine doobeda. Netrvalo dlho a pred balíkom sa pohybovala trojčlenná skupina. Boli v nej Jakub Záchenský a Matej Galovič (2x CyS - Akadémia Petra Sagana), dvaja najsilnejší starší žiaci, a Emma Galovičová (CyS - Akadémia Petra Sagana) ako jediná zástupkyňa žiačok. Keďže všetci traja reprezentovali jeden celok, spolupráca medzi nimi neviazla. 

Za vedúcou trojicou bola pomerne silná skupina, v ktorej sa tlačilo na pílu, no Jakub Záchenský, Matej Galovič a Emma Galovičová každým metrom získavali pevnú pôdu pod nohami a už po polovici okruhu bolo prakticky rozhodnuté o tom, že víťazi sa nachádzajú v tejto skupine. Radosť mohla mať Galovičová, pretože po boku mala iba chlapčenských súperov, teda už s istotou vyhrala svoju kategóriu.

Emma Galovičová (CyS - Akadémia Petra Sagana) nakoniec nemala žiaden technický, ani iný problém a zvíťazila v kategórii žiačok. Pelotón, v ktorom sa nachádzali ďalšie žiačky, prišiel do cieľa o skoro štyri minúty neskôr, a všetky dievčatá vedeli, že bojujú už „iba“ o druhé miesto. Napriek tomu si oň zašprintovali. Najrýchlejšia bola Tereza Ďuríková (MŠK Žiar nad Hronom - CK), ktorá si druhým miestom poistila predbežné prvé miesto v hodnotení SP. Tretia bola Sofia Matiesková (VELOSVET cycling team Prievidza).

Jakub Záchenský a Matej Galovič (2x CyS - Akadémia Petra Sagana) si robili spoločnosť až do úplného finále a ich súboj nakoniec rozhodol až hromadný dojazd. Záchenský svoje šprintérske kvality predviedol už v sobotňajšom kritériu a bol do koncovky miernym favoritom. Galovič však svojho tímového kolegu pozná a mohol ho prekvapiť. No to sa mu nepodarilo. Záchenský si na konto pripísal ďalší triumf. Tretie miesto obsadil Maxim Hoza (CYKLO ČAJKA RACING) po šprinte v balíku. 
 
Náš eshop