Jazdci bez kontraktu: Van Baarle a Kelderman majú namierené do Jumba, Carapaz pravdepodobne do EF Education

9.8.2022, 20:30 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Jazdci bez kontraktu: Van Baarle a Kelderman majú namierené do Jumba, Carapaz pravdepodobne do EF Education
Dylan Van Baarle na Roubaix (© A.S.O. / Pauline Ballet)

Začiatkom augusta sa otvorilo prestupové okno pre cyklistov. Viaceré tímy už stihli predstaviť nové posily, ale na trhu sa naďalej nachádza množstvo pretekárov, ktorým chýba kontrakt na budúcu sezónu. Spomedzi šprintérov sa s týmto problémom pasujú zástupcovia Marka Cavendisha či Fernanda Gaviriu. Bez zmluvu sú aj etablovaní vrchári ako Richard Carapaz či Wilco Kelderman. Viacerí pretekári majú rozbehnuté rokovania s novými zamestnávateľmi. 
Richard Carapaz (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
Už teraz je jasné, že Mark Cavendish nebude pokračovať v tíme Quick-Step Alpha Vinyl, ktorý od budúcej sezóny ponesie názov Soudal - Quick-Step. Víťaz tretej etapy na tohtoročnom Gire chce naďalej pokračovať v kariére. Portál VeloNews priniesol informáciu, že víťaz 34 etáp na Starej dáme vedie rozhovory so zoskupením EF Education - EasyPost. Americkému tímu chýba v zostave čistokrvný šprintér. Okrem tohto tímu komunikoval Cavendishov agent aj so zástupcami Ineosu Grenadiers a Israelu Premier Tech. 
Cavendish nie je jediným šprintérom na zozname jazdcov bez kontraktu na budúcu sezónu. Na konci roka vyprší zmluva aj Fernandovi Gaviriovi. Víťaz dvoch etáp na tohtoročnej edícii Okolo Ománu bude podľa VeloNews meniť zamestnávateľa. „S Fernandom sme nezačali žiadne rokovania. Snažíme sa posilniť šprintérsku a klasikársku zostavu tímu. Sme pokojní, ale aktívni na trhu a dali sme cyklistom nejaké ponuky. Nie sme pod žiadnym tlakom," povedal pre spomínané periodikum Mauro Gianetti.   
Spomedzi jazdcov na celkové poradie nemá kontrakt na budúcu sezónu Adam Yates. Štvrtý muž vlaňajšej Vuelty sa rozhoduje medzi zotrvaním v Ineose alebo prestupom inde. K situácii ohľadom Yatesa sa vyjadril Rod Ellingworth. „Je príliš skoro hovoriť o tom. Budeme nad tým premýšľať. V tíme máme veľmi dobrú skupinu mladých jazdcov. Som si istý, že je o neho záujem zo strany ostatných tímov, pretože je to stále talentovaný jazdec," povedal pre CyclingWeekly.  Portál VeloNews informoval, že situáciu okolo Yatesa sleduje BikeExchange - Jayco. Austrálsky tím by privítal opätovnú spoluprácu súrodencov. 
V podobnej situácii je aj jeho oddielový kolega a olympijsky víťaz Richard Carapaz. O jeho služby mal záujem jeho bývalý zamestnávateľ Movistar, ale aj americká stajňa EF Education. Portál VeloNews v júni informoval, že dohoda medzi ružovým tímom a druhým mužom tohtoročného Gira je hotová a bude oznámená prvého augusta. K oficiálnemu oznámeniu prestupu ale do dnešného dňa neprišlo. Ellingworth už stihol nepriamo potvrdiť, že Carapazove pôsobenie v Ineose sa blíži ku koncu. 
Spomedzi špecialistov na dlažobné klasiky nemá podpísaný kontrakt na budúcu sezónu Dylan Van Baarle. Víťaz tohtoročného Pekla severu má podľa viacerých zdrojov namierené do Jumba - Visma, ale oficiálne potvrdenie prestupu zatiaľ chýba. Ako sme už informovali aj na našom Facebooku, nového zamestnávateľa si hľadá aj Zdeněk Štybar, ktorému nebola ponúknutá nová zmluva v Quick-Stepe. Bez kontraktu na ďalší rok je aj víťaz časovky na tohtoročnej Tour Yves Lampaert
Podľa viacerých zdrojov by mal Belgičan naďalej pokračovať pri svojom doterajšom zamestnávateľovi. Dvojročný kontrakt s Borou - hansgrohe na konci roka naplní piaty muž vlaňajšej Tour Wilco Kelderman. Podľa Wielerflirts by sa po šiestich rokoch mal vrátiť do tímu Jumbo - Visma. Zmluvu na budúci rok nemajú podpísanú ani ďalší elitní vrchári ako Rigoberto Urán (EF Education), Domenico Pozzovivo (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) či Wout Poels (Bahrain - Victorious). 
 
Náš eshop