SP a MSR: Jurík vyhral etapové preteky v Bánovciach nad Bebravou, tituly národných šampiónov získali Záchenský alebo Ržoncová

15.8.2022, 18:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
Počas uplynulého víkendu si v Bánovciach nad Bebravou a okolí cyklistickí fanúšikovia prišli na svoje. Od piatku do nedele tu prebiehali etapové preteky mužov a juniorov. Sobotu a nedeľu sa k nim pridali aj mládežnícke kategórie v boji o tituly majstrov Slovenska v časovke a klasických hromadných pretekoch. 
12.8 - 14. 8 - Bánovce nad Bebravou

Etapové preteky mužov a juniorov

1. etapa – kritérium 

Etapové preteky začali úvodným kritériom. Prebiehalo na okruhu dlhom jeden kilometer, ktorý cyklisti obišli 27-krát. Zmenou oproti bežným kritériám v rámci Slovenského pohára bolo, že cyklisti nezbierali body, ale bonifikačné sekundy. Pretekár odvolaný rozhodcovským zborom pokračoval aj v ďalších etapách, iba sa mu dopočítal čas za každé neprejdené kolo a dostal penalizáciu päť minút do celkového hodnotenia.

Na štart kritéria, ktoré sa išlo v piatok 12. augusta od 18-tej hodiny, sa postavilo celkovo 61 cyklistov z troch krajín. Prevahu mali, samozrejme, domáci zástupcovia, no okrem nich do Bánoviec nad Bebravou prišli aj českí a poľskí pretekári. Z popredných slovenských tímov nechýbal ani jeden, prišla nielen Dukla Banská Bystrica, ale aj BRS - KAKTUS BIKE alebo Cycling Academy Trenčín.
Pretekári Dukly Banská Bystrica pred štartom (© Ján Melicher)

Kritérium nebolo dlhé a viacerí pretekári sa snažili získať časovú výhodu nad súpermi od úvodu. Aktívni boli predovšetkým Vojtěch Kmínek, Adam Křenek a Martin Voltr (3x TJ Favorit Brno U23), Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica), Martin Jurík (Adria Mobil cycling team), Juraj Karas (PROefekt across CST team) a Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín). 

Postupom času sa im podarilo vytvoriť skupinu pred pelotónom, no hlavná skupina nebola ďaleko. Vpredu ťahali najmä jazdci tímu TJ Favorit Brno U23, a to Adam Křenek a Martin Voltr. Vojtěch Kmínek však ich prácu dokonale využíval, počas etapy pozbieral 16 bonifikačných sekúnd. Vyhral všetky šprinty, presnejšie pri prejazde cieľom v 9., 18. a tiež 27. kole.  

Druhým najpoctivejším zberačom bodov bol Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica). Celkovo získal osem sekúnd. Šesť získal za druhé miesto v 27. kole kritéria a druhý bol aj v deviatom okruhu. Martina Juríka (Adria Mobil cycling team) nebolo príliš vidieť v šprintoch v 9. a 18. kole, no na posledné kolo si našetril dosť síl a bol v ňom tretí najrýchlejší. Získal tak štyri bonifikačné sekundy a dostal sa na tretie miesto. Medzi juniormi bol prvý. 
Víťaz kritéria Vojtěch Kmínek (© Ján Melicher)

2. etapa – časovka

Úvodné kritérium ešte nemalo rozhodujúcu, no v druhom dni účastníkov etapových pretekov čakala časovka, ktorá už mala poriadne prerozdeliť karty v boji o celkové víťazstvo. Trasa časovky merala 30 kilometrov. Štartovalo sa v Podlužanoch, odtiaľ sa pretekári vybrali smerom na Timoradzu, kde sa otočili a vrátili sa naspäť do obce Podlužany.

Štartovať mohli všetci, ktorí sa zúčastnili úvodného kritéria bez ohľadu na to, či ich rozhodcovia stiahli z pretekov alebo nie. Preto sa na štartovú rampu postavilo dokopy 61 mužov a juniorov. Ako prvý z nej zišiel Marek Kalnický (PROefekt team) presne o tretej hodine poobede. Jeho finálny benchmark bol 44 minút a dve sekundy. Nakoniec obsadil 43. miesto. 

Oveľa lepší čas dosiahol Martin Jurík (Adria Mobil cycling team), ktorý sa v súboji s chronometrom cítil ako ryba v rybníku. Štartoval ako tretí od konca, a od úvodného medzičasu zaznamenával jeden najrýchlejší čas za druhým. Vysoké tempo si udržal až do úplného konca a nakoniec mu stopky v cieli ukázali hodnotu 37 minút a 54 sekúnd. Bolo z toho víťazstvo. 
Martin Jurík počas časovky (© Ján Melicher)

Druhý najrýchlejší cyklista v časovke bol o necelých 26 sekúnd pomalší. Bol ním Martin Voltr (TJ Favorit Brno U23), ktorého mohol potešiť aspoň fakt, že spomedzi českých účastníkov bol najlepší. Na stupne víťazov sa dostal ešte Samuel Oros (BRS - KAKTUS BIKE) s časom 38 minút a 48 sekúnd. Na víťaza stratil už takmer celú minútu. 

Martin Jurík (Adria Mobil cycling team) tak urobil v sobotu rázny krok k tomu, aby sa stal celkovým víťazom etapových pretekov Trenčianskym regiónom. Pred posledným dňom mal náskok na Martina Voltra (TJ Favorit Brno U23) presne 30 sekúnd. Tretí Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín), ktorý v časovke skončil na štvrtý, už strácal minútu a päť sekúnd. 

Ešte istejšiu pozíciu mal Martin Jurík (Adria Mobil cycling team) v kategórii juniorov. Už po časovke bolo viac-menej rozhodnuté, že túto vekovú kategóriu vyhrá, a to suverénne. Richard Riška (CK EPIC Dohňany) zašiel časovku dobre, no po dvoch etapách strácal na prvé miesto už dve minúty a 42 sekúnd. Juraj Vrbik (Cycling Academy Bratislava) mal manko tri minúty a 47 sekúnd.
Jeden z českých cyklistov z tímu TJ Favorit Brno U23 (© Ján Melicher)

3. etapa – preteky s hromadným štartom

Veľké finále, tak sa dala nazvať záverečná etapa. Merala necelých 148 kilometrov, cyklisti v poslednom dni urobili šesť kôl na okruhu dlhom 23 a pol kilometra. Z hľadiska profilu to nebol náročný okruh, a preto sa neočakával príliš dynamický priebeh etapy. Tak či tak to bola posledná šanca pre všetkých zúčastnených vylepšiť svoje umiestnenie v celkovom hodnotení pretekov. 

Štartovalo opäť 61 cyklistov, no do cieľa sa už dostalo iba 47 z nich. Po pádoch z pretekov odstúpili Robin Káňa a Martin Kanócz (2x Team Forman profiq Cinelli), Martin Grobař (Cyklistický klub SPARTAK TLMAČE), Tomáš Nagy (BRS - KAKTUS BIKE), Lukáš Ďurko (Slávia Trenčín) a Jakub Obitko (CYKLO TYM HAVÍŘOV TEAM SPORT zs). Ďalších osem cyklistov stiahli z pretekov rozhodcovia. 
Martin Jurík pred začiatkom poslednej etapy (© Ján Melicher)

Už v úvodnom kole sa pelotón rozdelil na dve pomerne veľké skupiny. Vpredu zostalo 30 cyklistov, v druhej skupine sa skoro celý čas držalo 15 účastníkov podujatia. Všetky zaujímavé mená delenie zachytili a nachádzali sa vpredu. Martin Jurík (Adria Mobil cycling team) tak zatiaľ mal všetko pod kontrolou. Jeho úlohou bolo zachytiť ataky jeho najbližších súperov. 

Martin Jurík (Adria Mobil cycling team) bol so situáciou spokojný a dokonca sa vôbec nezapájal do zberu o bonifikačné sekundy. Tie sa nachádzali na rýchlostných prémiách, a to pri prejazde cez cieľ v druhom a štvrtom kole. Jednotlivé víťazstvá na prémiách si pripísali Vojtěch Kmínek (TJ Favorit Brno U23) a Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica). 
Jazdci Cycling Academy Trenčín v akcii (© Ján Melicher)

Keďže vo zvyšných dvoch kolách sa vedúca skupina vôbec nerozdrobila, z Vojtěcha Kmíneka (TJ Favorit Brno U23) a Lukáša Kubiša (Dukla Banská Bystrica) sa stávali hlavní favoriti na zisk etapového víťazstva. Druhý menovaný mal čo vracať českému pretekárovi, keďže v piatok ho Kmínek zdolal vo viacerých šprintoch v kritériu. Kmínek mal vpredu stále dobrú podporu, takže ujsť z čelnej skupiny bolo prakticky nemožné. 

O víťazovi etapy definitívne rozhodol až hromadný dojazd. Vedúca skupina prišla na cieľovú rovinku v počte 29 kusov. Jakub Vlčák (Cycling Academy Trenčín) krátko pred cieľom stratil kontakt. Šprint veľkej skupiny nakoniec Vojtěch Kmínek (TJ Favorit Brno U23), ktorý ukázal, že na podujatí bol vôbec najrýchlejším pretekárom. Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica) bol druhý, Matej Blaško (BRS - KAKTUS BIKE).

Celkovým víťazom sa stal Martin Jurík (Adria Mobil cycling team), ktorého počas tretej etapy nebolo prakticky vidieť. Udržal sa však vpredu a situácia sa pre neho vyvinula najlepšie ako mohol. V závere nečelil žiadnym atakom a cieľovú čiaru preťal ako 15. v poradí. No mal rovnaký čas ako víťaz. Druhé miesto v celkovom hodnotení pretekov obsadil Martin Voltr (TJ Favorit Brno U23), tretí bol Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín). Posledná etapa tak v celkovom hodnotení prakticky nič nezmenila. 
Najlepší cyklisti na etapových pretekoch (© Ján Melicher)
MSR v časovke

Muži do U23 

Súčasťou programu v Bánovciach nad Bebravou boli aj súboje o slovenské majstrovské tituly predovšetkým v mládežníckych kategóriách. V sobotu boli na programe časovky mužov do 23 rokov, kadetov, kadetiek, starších a mladších žiakov a žiačok. Jednotlivé kategórie mali pre seba pripravené rôzne dĺžky trás. Muži do 23 rokov sa o titul v časovke pobili na trase dlhej 30 kilometrov. 

Do súboja s chronometrom mužov do 23 rokov nastúpilo presne 20 cyklistov. Profil nebol úplne rovinatý, na trase sa nachádzalo pár kratších úsekov smerom dohora. Celkovo pretekári išli skoro polovicu časovky po naklonenej rovine smerom hore, druhú polovicu sa situácia zmenila a išli po naklonenej rovine smerom dole. Trasa nebola technicky náročná.
Časovka mužov sa stala korisťou tímu Cycling Academy Trenčín. Jazdci tohto celku obsadili päť miest v najlepšej sedmičke. Zvyšné dve priečky patrili pretekárom z Dukly Banská Bystrica. Filip Lohinský skončil na šiestom mieste a Lukáš Kubiš sa len tesne nezmestil na stupne víťazov. Na tretiu priečku mu chýbalo desať sekúnd. Bol štvrtý. 

Zvíťazil Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín), ktorému sa podarilo prejsť trasu za 38 minút a 58 sekúnd. Osem sekúnd na neho stratil Adam Gross (Cycling Academy Trenčín). Obaja si išli svoje vlastné preteky. Tretí Lukáš Sokolík (Cycling Academy Trenčín) mal v cieli manko na víťaza už skoro celú minútu. Sokolíkovi časomer v cieli ukázal hodnotu 39 minút a 55 sekúnd.  
Samuel Kováč ako majster Slovenska do 23 rokov v časovke (© Ján Melicher)

Kadeti a kadetky

Druhú najpočetnejšiu štartovú listinu v časovke mala kategória kadetov. Štartovalo až 41 cyklistov, ktorí išli polovičnú trasu ako muži do 23 rokov, teda 15 kilometrov. Zo všetkých účastníkov sa do cieľa nedostal iba jeden pretekár. Bol ním Jakub Hlubina (CK EPIC Dohňany).  

U kadetov zviedli tesný súboj o titul majstra Slovenska traja cyklisti. Lukáš Vranák (CK EPIC Dohňany) sa do cieľa dostal za 20 minút a 14 sekúnd. Tomáš Drobný (Cycling Academy Trenčín) štartoval krátko po ňom a na medzičasoch nebol od prvého miesta ďaleko. Nakoniec preťal cieľovú čiaru o necelé dve sekundy za víťazom. Tretí bol Jakub Husár (Flaviol - Bike Team Spiš) so stratou necelých šietich sekúnd na víťaza.
Traja najlepší kadeti v časovke (© Ján Melicher)

Desať kadetiek sa prihlásilo a zároveň si aj postavilo bicykel na štart časovky v Bánovciach nad Bebravou. Pre cyklistiky z tejto vekovej kategórie pripravili organizátori menšiu porciu kilometrov ako mali kadeti. Kadetky sa o titul majsterky Slovenska v časovke pobili na trase dlhej niečo viac ako desať kilometrov. 

Súboj s chronometrom bol čistou záležitosťou jednej z účastníčok. Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín) od štartu nasadila vysoké tempo a dokázala ho udržať až do cieľa. V ňom sa objavila o 14 minút a 59 sekúnd potom ako opustila štart. Zvíťazila suverénnym spôsobom. Hana Ferejová (Športový klub Topoľčianky) na druhom mieste na ňu stratila pol minútu, tretia Anna Ržoncová (CK EPIC Dohňany) skoro minútu.
Časovku u kadetiek vyhrala pretekárka z Cycling Academy Trenčín (© Ján Melicher)

Žiacke kategórie

Starší žiaci išli po rovnakej trase ako kadetky. Získať titul majstra Slovenska pôvodne chcelo až 49 chlapcov, ale Samuel Čengel (Cycling Academy Bratislava) nakoniec do časovky nenastúpil. Napriek tomu mala táto kategória najväčšie zastúpenie v Bánovciach nad Bebravou. 

Lenže spomedzi starších žiakov vytŕčal Jakub Mikuš (Slávia Trenčín), ktorý nedopustil žiadnu drámu. V cieli mu namerali čas 14 minút a 33 sekúnd. Ostatní starší žiaci túto métu nedokázali prekonať. Druhé miesto obsadil Ondrej Sobota (CK Olympik Trnava) so stratou 16 sekúnd, o pozíciu nižšie bol Jakub Pastva (CYKLISTICKÁ TOUR) s mankom ďalších 14 sekúnd.
Jakub Mikuš máva z najvyššieho stupienka (© Ján Melicher)

Mladších žiakov sa prihlásilo presne 30, a tentokrát všetci odštartovali aj dokončili. Trasa ich časovky merala päť kilometrov. Titul majstra Slovenska získal Jakub Záchenský (CyS - Akadémia Petra Sagana), najlepší mladší žiak v tejto sezóne. Na pódiu mu robili spoločnosť Sebastian Trnka (CYKLISTICKÁ TOUR) a Oliver Samák (Cycling Academy Bratislava) na druhom a treťom mieste. 

Rovnako päť kilometrov muselo absolvovať aj 25 žiačok. Najrýchlejšie ich prešla Emma Galovičová (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktorá na bicykli strávila osem minút a päť sekúnd. O šesť sekúnd dlhšie si na ňom posedela Lucia Hudoková (CK EPIC Dohňany). Bolo z toho druhé miesto. Pre tretie si prišla Tereza Ďuríková (MŠK Žiar nad Hronom - CK).
Emma Galovičová vyhrala časovku žiačok (© Ján Melicher)

MSR v pretekoch s hromadným štartom

Kadeti

Nedeľu 14. augusta sa v Bánovciach nad Bebravou bojovalo o tituly majstrov Slovenska v klasických pretekoch s hromadným štartom. Tentokrát už súťažili iba mládežnícke kategórie, keďže muži do 23 rokov už svojho majstra Slovenska majú. Organizátori pre všetky účinkujúce kategórie pripravili jeden a ten istý okruh. Kadeti na ňom urobili tri kolá, celkovo tak prešli 94 kilometrov.

Štartovalo 42 cyklistov, Ondrej Hrico (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.), Tomáš Hodulík (CK Olympik Trnava) a Jakub Hlubina (CK EPIC Dohňany) sa na štart nedostavili. Posledný menovaný nedokončil časovku v sobotu. Pre menách Adam Arpáš (Cyklistický klub SPARTAK TLMAČE) a Matej Farkaš (Slávia Trenčín) bolo na konci pretekov napísané DNF.
Roman Vaľo a Branko Babic si podávajú ruky (© Ján Melicher)

Kadetské preteky mali spád od samotného začiatku. Už v úvodnom kole sa pelotón potrhal na viacero skupín. Vpredu zostala najsilnejšia dvanástka. Lenže tá do cieľa spoločne neprišla. V poslednom kole sa oddelili štyria cyklisti. Kontakt s čelom stratili napríklad Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová a.s) alebo Adam Mrocek (CK EPIC Dohňany), známe tváre zo Slovenského pohára.

Najviac síl v závere mal Roman Vaľo (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktorému sa postupne podarilo odpútať od všetkých súperov a na cieľovú čiaru prišiel osamotene. Branko Babic (BIKEPRO SPORT) ho neustále videl, no zobrať mu titul už nedokázal. Babic finišoval s mankom šiestich sekúnd. O tretie miesto si zašprintovali Tomáš Drobný (Cycling Academy Trenčín) a Martin Haluška (CK EPIC Dohňany), rýchlejší bol Drobný.
Trio najlepších kadetov (© Ján Melicher)

Kadetky a starší žiaci

Iba päť minút po štarte kadetov odštartovali kadetky a starší žiaci v spojených pretekoch. Organizátori ich vyslali na rovnaký okruh ako mali kadeti, lenže tieto dve vekové kategórie urobili na dve kolá. Celková dĺžka pretekov tak bola vypísaná na 47 kilometrov. Medzi staršími žiakmi štartovalo 52 pretekárov, medzi kadetkami jedenásť dievčat. 

Počas pretekov sa neudialo nič zaujímavé. Nikto neodstúpil, nikto nebol z pretekov stiahnutý pre veľkú stratu. Preteky sa skončili po hodine a jedenástich minútach. Počas nich sa z pelotónu porúčalo 17 chlapcov a štyri kadetky. V hre o tituly majstrov Slovenska tak stále zostávalo veľké množstvo adeptov. Nič na tom nezmenili ani posledné kilometre.
Anna Ržoncová získala titul medzi kadetkami (© Ján Melicher)

Šprint kadetiek vyhrala Anna Ržoncová (CK EPIC Dohňany), ktorá patrí k najlepším kadetkám aj v hodnotení Slovenského pohára. Jej víťazstvo preto nebolo žiadnym prekvapením. Stanislava Sikelová (CyS - Akadémia Petra Sagana) sa musela uspokojiť s druhou pozíciou. Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín) bola tretia. 

Medzi staršími žiakmi však šprint skončil menším prekvapením. Vyhral ho Martin Stano (Športový klub Topoľčianky), ktorému v hodnotení Slovenského pohára patrí až 21. miesto. Druhé miesto ulovil jeho tímový kolega Milan Húsenica (Športový klub Topoľčianky), tretí bol Peter Vlček (PROefekt KOŠICE). Líder SP Jakub Mikuš (Slávia Trenčín) nezvládol záver a skončil na 31. mieste. 
Martin Stano v závere všetkých prekvapil (© Ján Melicher)

Mladší žiaci a žiačky 

Iba jedno kolo na okruhu v Bánovciach nad Bebravou urobili najmladší účastníci MSR. Mladší žiaci a žiačky tak museli rozhodnúť o svojich tituloch na trase dlhej 23 kilometrov. Štartovali ako poslední z mládežníckych kategórii. Štart opustili desať minút po deviatej hodine ráno, a teda desať minút po kadetoch. V cieli boli za polhodinu. 

Favorizovaný Jakub Záchenský (CyS - Akadémia Petra Sagana) nedopustil, aby mu niekto zobral titul. Od začiatku pretekov bol vpredu a nakoniec svojich súperov doslova uštval. Do cieľa prišiel sám o pol minútu skôr ako skupina prenasledovateľov. V nej zostalo sedem cyklistov. Šprint o druhé miesto vyhral Oliver Samák (Cycling Academy Bratislava), tretí bol Denis Sakmár (CYKLO SPIŠ).

Medzi žiačkami sa nepodarilo odpútať ani jednej z 27 štartujúcich. Jedenásť z nich sa dokázalo udržať v skupine prenasledovateľov, teda v prvej skupine za najlepším mladším žiakom. V celkom prehľadnom súboji o titul nakoniec zvíťazila Tereza Ďuríková (MŠK Žiar nad Hronom - CK), pred Luciou Hudokovou (CK EPIC Dohňany) a Karolínou Bortelovou (CYKLISTICKÁ TOUR).
Najlepší cyklisti a cyklistky v mládežníckych kategóriách (© Ján Melicher)
 
Náš eshop