Reprezentačné družstvo U23 čaká opäť štart na najprestížnejšom Ncupe Tour de l’Avenir

17.8.2022, 00:00 | Slovensko a Slováci | Katarína Ďurková, SZC
Reprezentácia našich cestných cyklistov U23 i tento rok štartuje na najprestížnejšom Ncupe pre jazdcov kategórie do 23 rokov Tour de l’Avenir. Od 18. do 28. aufusta sa v konkurencii 27 národných celkov predstaví i šestica Slovákov v zložení Lukáš Kubiš, Samuel Tuka Pavol Rovder, Filip Lohinský (všetci Dukla Banská Bystrica), Lukáš Sokolík a Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín, od augusta aj ako stážisti Dukly).
Lukáš Kubiš (© Ján Melicher)
Predposledný z N-cupov pre U23 jazdcov je najprestížnejším podujatím pre túto kategóriu jazdcov. Po rozdelení pelotónu v deväťdesiatych rokoch na elite a U23 sa stal akýmsi „Tour de France“ mladšej kategórie cyklistov. Pre mladých jazdcov je to každý rok vstupná dráha do WT cyklistiky, každý z víťazov týchto pretekov sa neskôr presadil vo veľkom pelotóne. I preto majú národné družstvá enormný záujem získať pozvánku, ak sa im nepodarí bodovať v rámci svetových pohárov, keďže organizátor pozýva len prvých 15 krajín. Slovensku sa po prvýkrát podarilo získať pozvánku minulý rok, na základe Kubišovho 3. miesta počas Ncupu v Jeseníkoch.
„Tohtoročná nominácia nebola vôbec taká jednoduchá ako pred rokom. Nepodarilo sa nám bodovať v seriáli svetového pohára N-cup, a tak naša závisela nominácia od schopnosti vybaviť ju u organizátora pri veľkom množstve interesovaných tímov. To sa vďaka dobrému menu podarilo, ale nasledoval problém finančný. Vďaka spoločnostiam ako OptimTechPro a MMCITÉ sa podarilo dať dokopy potrebný rozpočet na absolvovanie týchto finančne náročných pretekov a dať šancu mladým pretekárom presadiť sa medzi najlepšími,“ priblížil okolnosti účasti Jakub Vančo, športový riaditeľ reprezentácie U23.
Preteky každý rok kopírujú aj etapy Tour de France. Nebude to inak ani teraz. Aktuálny ročník pozostáva z desiatich pretekárskych dní, medzi ktorými nájdeme prológ, časovku družstiev, rovinaté, zvlnené i kopcovité etapy s legendárnymi stúpaniami starej dámy. Tento rok jazdci absolvujú napr. Col de Jambaz z tohtoročnej edície, alebo niekoľkokrát vystúpia na Col de la Madelaine, ktorý bol na programe Tour naposledy v roku 2020.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
„Tento rok vedie trať juhom Francúzska, od pobrežia až po Alpy. Začíname veľmi nezvyčajne, prológom družstiev, čo bude veľmi zaujímavá, nová disciplína. Ale pravdepodobne nič ušité pre nás. Nasledujúcich 5 etáp, vynímajúc časovku družstiev, je však relatívne vyhovujúcich. Čakajú nás zvlnené etapy a technické dojazdy, ktoré sú takmer vždy v rámci záverečného okruhu, takže pretekári budú dojazd poznať reálne, nielen zo štúdia máp. Uvidíme ako sa do toho zapojí počasie, ale tieto etapy sú pre nás primárnou šancou zviditeľniť sa a spraviť výsledok. Vieme aké podstatné sú tieto  preteky pre nás ako reprezentáciu , ale najmä pre samotných pretekárov a ich kariéru. Tour de l´Avenir sú reálne malou Tour de Frace a relevantný výsledok v pretekoch vie katapultovať kariéru pretekára. Pred rokom sa nám podarilo umiestniť v top 5 v etape, čo je opäť naším základným cieľom, ktorý by sme radi povýšili na etapové pódium,“ priblížil Vančo aktuálny ročník podujatia.  
Vzhľadom na vnímanie tohto podujatia medzi agentmi cyklistiky a športovými riaditeľmi sa chce každý mladý jazdec ukázať v tom najlepšom svetle. Medzi elite pretekármi s množstvom skúseností majú oveľa menšiu šancu presadiť sa a získať body UCI. Aj preto tu veľmi často vídať mladých jazdcov s už profesionálnou zmluvou WT.
„Zostavu som finalizoval iba pred týždňom. Okolnosti neboli vôbec jednoduché. Jedinému slovenskému World Tour pretekárovi minulý týždeň znova otvárali ranu po zlomenine kľúčnej kosti, a tak v zostave bude chýbať. Čo je škoda, lebo pretekov sa pravidelne zúčastňujú aj jazdci s profesionálnou zmluvou WT,“ priblížil okolnosti nominácie Jakub Vančo.
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© Tour de l'Avenir)
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Viacerí pretekári, ktorí spadali do širšieho výberu, sa nevyhli komplikáciám ako ťažké pády, covid a zranenia. Nominácia za mňa ani nie je úplne ideálna, ale je to to najlepšie, čo bolo k dispozícii. Do pretekov vstupujeme až s troma pretekármi prvým rokom v kategórii U23, takže prioritne budú získavať skúsenosti. Najmä menovci Kováč a Tuka však s kopcami výrazný problém nemajú, a tak bude ich najväčším limitom počet etáp. Lohinský je pretekár, ktorý už l´Avenir úspešne absolvoval, ale po zlomenine kľúčnej kosti z európskeho šampionátu nebola jeho príprava ideálna. Najviac očí upiera svoj zrak na Kubiša, ktorý je lídrom reprezentácie do dojazdov. Je to jeho posledná sezóna v kategórii, a veľká šanca na potrebný výsledok. Na majstrovstvách Európy svoju šancu premárnil, a tak sa bude horlivo tlačiť do špurtérskych dojazdov, ktoré by mu mali v úvodných dňoch sklonom aj technickou náročnosťou vyhovovať. Ak si do pretekov prinesie potrebnú formu, ktorú v uplynulých týždňoch dokazoval, má šancu na dobrý výsledok. K tomu mu bude pomáhať prioritne Rovder, ktorý by však tiež potreboval aj individuálny výsledok,“ povedal k zostave a cieľom pre tento ročník Vančo.
O význame podujatia hovorí i fakt, že preteky organizačne pomáha zabezpečovať spoločnosť A.S.O.. Pred troma rokmi si celkové víťazstvo vybojoval Tadej Pogačar. Slovenská reprezentácia ako celok sa tu po prvýkrát predstavila len minulý rok. A pri svojej premiére tu v 5. etape finišoval na 5. mieste Lukáš Kubiš.
 
Náš eshop