Asgreen ukončil sezónu, Dumoulin kariéru, Bernal sa, naopak, vrátil do kolotoča

17.8.2022, 10:00 | Aktuality zo sveta | TASR, lt
Dánsky cyklista Kasper Asgreen zo zdravotných dôvodov predčasne ukončil sezónu. Pretekár tímu Quick-Step - Alpha Vinyl trpí únavovým syndrómom a podľa predstaviteľov družstva potrebuje čas na zotavenie, než začne s prípravou na ďalší rok.
27-ročný Asgreen bojoval s problémami už niekoľko mesiacov. Po páde počas pretekov Okolo Švajčiarska, kde si poranil koleno, sa komplikácie vystupňovali, keď sa snažil čo najrýchlejšie zotaviť pred Tour de France. Prestížne podujatie odštartovalo tento rok v Kodani a účasť v etapách na domácej pôde mala pre Asgreena mimoriadny význam. Celý prvý týždeň na TdF sa však trápil a pred 9. etapou svoje snaženie vzdal.
Kasper Asgreen (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Naopak, Kolumbijský cyklista Egan Bernal absolvoval v utorok prvé preteky od minuloročného septembra. Jazdec Ineosu štartoval sedem mesiacov po vážnom zranení na úvodnej etape Okolo Dánska.
Bernal mal v januári kolíziu so stojacim autobusom počas tréningu v rodnej Kolumbii. Po nehode ho previezli do nemocnice neďaleko Bogoty, kde absolvoval viaceré operácie. Okrem zranenia chrbtice utrpel niekoľko zlomenín pravej nohy, kolenného kĺbu a mal aj poškodené pľúca. Víťaz Tour de France z roku 2019 netrénoval na rozdiel od väčšiny tímových kolegov v Európe.
"Som veľmi šťastný, že opäť pretekám. Dúfam, že vydržím celý čas a pomôžem tímu," povedal 25-ročný pretekár pre agentúru AFP. V prvej z piatich etáp obsadil 109. miesto a do cieľa prišiel dve minúty za víťazom Olavom Kooijom (Jumbo-Visma).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Už v pondelok oznámil okamžité ukončenie profesionálnej kariéry Tom Dumoulin. Tento krok avizoval už v júni, no pôvodne plánoval dokončiť prebiehajúcu sezónu. "Nádrž je prázdna," napísal v pondelok Dumoulin na Twittri. 31-ročný jazdec Jumbo-Visma vyhral striebro v časovke na vlaňajšej olympiáde v Tokiu, dlhodobo však hovoril o veľkej únave a stagnácii.
Dumoulin bol skvelým časovkárom a vrchárom, okrem striebra z OH dokázal v roku 2017 vyhrať Giro d´Italia, o rok neskôr skončil druhý na Tour de France za Britom Geraintom Thomasom a na Gire za jeho krajanom Chrisom Froomeom. Na konte má dokopy 22 víťazstiev, trikrát vyhral etapu na Tour, štyrikrát na Gire a dvakrát na Vuelte.
 
Náš eshop