GP de Montréal pre Pogačara, ktorý ošpurtoval Van Aerta, Sagan odstúpil 50 km pred cieľom

11.9.2022, 19:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
ne 11.9. rovinata etapa ciel rovina Montréal > Montréal 221 km Pogačar
profil pretekov, 4840 nastúpaných metrov (© gpcqm.ca)
Máloktoré podujatia z tých tradičných z World Tour zasiahla koronakríza tak ako kanadské jednorazovky. Nejazdilo sa tu dve sezóny, čo sa dá pripodobniť už len Tour Down Under. Cestovné obmedzenia si vyžiadali svoju daň. Po reštarte sme najprv videli nevyspytateľný Québec, ktorý sedel širšiemu typu pretekárov a svoju šikovnosť i skvelé nohy ukázal Benoît Cosnefroy.
Montréal však býva ťažší. Je dlhší a aj kopcovitejší. Pretekári na 221 kilometroch nastúpajú až vyše 4800 výškových metrov čo je v kombinácii s časovým posunom väčšiny európskej štartovky značí veľmi náročný deň. Po dlhej pauze jednotlivých favoritov bolo náročné tipovať, kto sa presadí, no na rozdiel od piatka sa tu už museli skloňovať silnejšie mená do kopcov ako Tadej Pogačar, Adam Yates či Pello Bilbao, no, samozrejme, hlavným favoritom ostal nezničiteľný Wout Van Aert.
- reklama -
- reklama -
Slováci sledovali to, ako sa zo zdravotných problémov vystrábil Peter Sagan. Na jeho smolu sa nešiel najprv ťažší Montréal a potom ľahší Québec, takže jeho šance na úspech boli v tejto forme pomerne mizivé. Až sa zdalo, že sa pred MS zbytočne "trepal" do zámoria, keď sa mohol na záverečný vrchol rozbehnúť na Okolo Slovenska. Isteže, naše preteky končia trochu neskoro na austrálku aklimatizáciu.
Najprv sa vytvoril klasický únik. Boli tam Andreas Leknessund (DSM), Antonio Nibali (Astana Qazaqstan), Florian Vermeersch (Lotto Soudal), Eddy Finé (Cofidis), Antoine Duchesne (Groupama - FDJ), Théo Delacroix (Intermarché - Wanty). Skupinka to bola slušná, mená typické do ťažších únikov. Jumbo-Visma ich pustilo do náskoku piatich minút. Viac už im dať nechcelo. Postupne sa pridávali k práci aj ďalšie tímy. Veľa z nich tu malo favorita, ktorý mohol zabojovať o triumf.
Šlo sa relatívne pomaly na veľmi náročnom okruhu, teda pri rýchlosti menšej ako 36 km/h dlhý deň ubúdal pomaly. Únik to mal veľmi náročné a keď pelotón prepol na vyšší rýchlostný stupeň, už 60 km pred páskou sa to vpredu začalo pomaličky rozpúšťať a už ani v hlavnej skupine nebolo každému všetko jedno. Postupne začali odpadávať domestici. Pelotón tu bol pomerne malý, keďže štartovali len dva Pro tímy a kanadská repre - spolu 145 cyklistov.
55 km pred páskou už Peter Sagan nebol v pelotóne. Pri nasledujúcom prejazde bufetom spolu s Bodnarom zosadol z bicykla. Neboli to dobré, zdravé dni pre Petra. Na hranici 50 km pred cieľom ostávali v úniku Leknessund, Vermeersch a Delacroix. Kanaďan Duchesne, ktorý dnes končí kariéru, sa ešte vetral medzi únikom a balíkom, ktorý strácal dve a pol minúty. Najdlhšie vydržal vpredu Leknessund, ktorý bol aj papierovo najsilnejším pretekárom, veď pred troma týždňami vyhral Arctic Race of Norway.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Keď Nóra 25 km pred páskou dobehli, v balíku už bolo zhruba iba 40 ľudí a hlavní favoriti už boli nastrelení vpredu. Nasledovala epizodická záležitosť úniku Frederika Wandahla (Bora-hansgrohe) a Simona Velasca (Astana). Zdalo sa, že to všetkým vyhovuje a neprichádzali žiadne protiútoky. A to až do záverečného okruhu, keď v prvom kopci po priestore štartu/cieľa zaútočil Daniel Martínez (Ineos). No netrvalo dlho a pridali sa Tadej Pogačar (UAE), Benoit Cosnefroy (Ag2r), Wout Van Aert (Jumbo), David Gaudu (Groupama), Andrea Bagioli (Quick-Step) a Adam Yates (Ineos). Vrcholom prešli spolu piati borci, a to Van Aert, Pogačar, Yates, Gaudu a Bagioli.
Ostávali dva menšie kopce a ešte aj záver do krátkeho kopčeka. Partia celkom dobre spolupracovala. Najprv dala všetko do toho, aby sa vzdialila súperom a rýchlo bolo jasné, že je vybavené - rozhodne sa medzi nimi a do listiny víťazov týchto pretekov sa zapíše nové meno. Všetci súperi Van Aerta vedeli, že proti Belgičanovi to bude v špurte problém, no uvedomovali si, že majú asi len jeden "žetón", takže dlhšie bol kľud až to skúsil 3300 metrov pred páskou Adam Yates. Neuspel.
Nasledoval pokus Gaudua, na ktorého reagoval Van Aert a opäť sa docvakli aj ostatní. Nenasledovalo už nič, spoločne prišli na métu 300 metrov pred páskou. Špurt súperom pekne rozbehol David Gaudu a najsilnejší sa ukázal byť Tadej Pogačar. Prešpurtoval druhého Wouta Van Aerta o niečo vyše dĺžku bicykla. Tretí bol tesne za žltým chlapíkom Andrea Bagioli.
Bol to o niečo nudnejší ročník než býva zvykom. Často vidíme úniky aj s niektorými favoritmi už v predposlednom kole. No k selekcii napokon došlo a mohli sme za to ďakovať Ineosu, ktorý sa ale napokon na pódium nedostal. Nerehabilitoval sa ani Wout Van Aert, ktorý po nevďačnom štvrtom mieste z piatka si zapísal ešte nevďačnejšie druhé dnes. Tadej Pogačar ukázal, že vie byť silný aj v závere sezóny tak ako keď vlani vyhral Lombardiu a pred dvoma rokmi zasa skoro ovládol to októbrové Liége-Bastogne-Liége. Je to pre neho vynikajúci signál pred MS, kde bude dúhový dres obrovským lákadlom.
Prekvapením bol výkon Andreu Bagioliho z Quick-Stepu, ktorý dnes oslavuje historický triumf na Grand Tour. Finišoval v skupine superhviezd a dostal sa na pódium, teda v tíme ho určite veľmi pochvália. David Gaudu stále nedozrel na lepšie riešenia týchto cieľových situácií. Prvým zo zvyšku sveta bol šiesty Mauro Schmidt, ďalší borec Quick-Stepu, ktorý má aj tretí-štvrtý sled nadupaný.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tedaja Pogačara v TV prenose (víťaz)
"Celé preteky boli strašne náročné. Náš tím pracoval výborne a perfektne to vyšlo v závere. Vedeli sme, že Wout je jedným z najlepších šprintérov sveta, ale veril som si, že toto sú tak ťažké preteky a tak náročný finiš, že to nebude o nejakých predpokladoch. Dal som do toho všetko a uspel som.
Veľmi sa mi páči táto trať, mne veľmi sedí takáto ťažká. Povedal by som, že tieto preteky sú jedny z najťažších v kalendári. Musíte tu byť ozaj vo výbornej forme, aby ste uspeli. Po Tour som bol veľmi unavený, ale vidím, že sa teraz cítim dobre. Už sa nemôžem dočkať pobytu v Austrálii. Budeme mať tam silný tím a verím, že uspejeme."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wouta Van Aerta v TV prenose (2. miesto)
"V tom špurte som už bol totálne "vyflusnutý". Predtým som sa v pretekoch cítil dobre, tím ma skvelo podporoval a mohol som si zasúťažiť proti superhiezdam cyklistiky, takže fajn, druhé miesto, no O.K. Isteže som chcel vyhrať, ale bol to pekný víkend, výborná skúsenosť.
Potvrdzujem, že nebudem štartovať na MS v časovke. V pretekoch budeme veľmi silní, s Remcom sme iné typy pretekárov, tak uvidíme. Verím, že my Belgičania urobíme preteky zaujímavé."
Výsledky
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 05:59:38 500
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:00 400
3. BAGIOLI Andrea Quick-Step Alpha Vinyl 00:00 325
4. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:00 275
5. GAUDU David Groupama-FDJ 00:00 225
6. SCHMID Mauro Quick-Step Alpha Vinyl 00:22 175
7. ALEOTTI Giovanni BORA-hansgrohe 00:22 150
8. BARDET Romain Team DSM 00:22 125
9. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:28 100
10. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 00:31 85
DNF SAGAN Peter TotalEnergies odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop