Na Okolo Slovenska by mohol prísť Cavendish, opäť budú kvalitné TV prenosy + foto a vyjadrenia

7.9.2022, 15:30 | Slovensko a Slováci | TS, K. Ďurková, L. Timko
Na Okolo Slovenska by mohol prísť Cavendish, opäť budú kvalitné TV prenosy + foto a vyjadrenia
Žltý dres Okolo Slovenska (© Aeternus Photography)

Organizátori pretekov Okolo Slovenska v stredu predpoludním informovali fanúšikom prostredníctvom tlačovej konferencie o novinkách aktuálneho ročníka, ktorý finišuje s prípravami a odštartuje v utorok 13. septembra.
Oproti prvej prezentácii trasy zo začiatku júna sa viaceré etapy kozmeticky upravili, 1. etapa nepôjde z Bratislavy, ale Šamorína. Pomenili sa niektoré prémie a podobne. Spomedzi tímov došlo tiež k menším zmenám. Oproti pôvodnému zámeru sa odhlásili dva tímy World Tour Bahrain Victorious a BikeExchange-Jayco, ktoré argumentovali zdravotnými problémami ochudobnenou súpiskou v závere sezóny. Ledva by naškrabali zo päť pretekárov a bolo by to nevhodné pre obe strany. Nahradili ich Biesse - Carrera a Santic - Wibatech.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Najväčšou hviezdou by mal byť Mark Cavendish, ktorý figuruje v enrolmente na prvom mieste Quick-Stepu, hoci jeho štart je ešte otázny. S tímom nemá dobrý vzťah, neštartoval ako domáci majster na pretekoch Okolo Británie a vyšla aj správa, že bojuje s postcovidovým syndrómom. Čiže ako to bude s Cavendishom nevie možno ešte ani on sám. Quick-Step ale celkovo prichádza s veľmi silným výberom Morkov, Štybar, Černý, Vansevenant, Knox a Svrček. Česi by mohli byť favoritmi v úvode a ako vieme, náskok z prológu sa bude zrejme dobre niesť až do cieľa. Ostatné celky sú už skromnejšie vo hviezdach. Nasadzujú väčšinou výbery s viacerými trainee pretekármi, čo je daňou za tento termín tesne po Vuelte, kanadských klasikách, v konkurencii Luxemburska, belgických klasík a tesne pred MS. Predbežná štartová listina je zverejnená na webe pretekov.
Aj tento rok budú môcť fanúšikovia sledovať preteky na Eurosporte i Športe RTVS v spoločnom signáli, teda je úplne jedno, kde si preteky zapnete, resp. RTVS bude zrejme v každej etape ponúkať ešte svoje vstupy zo zákulisia s rozhovormi a bez reklám. Prenosy podporila vláda SR, ministerstvo financií a agentúra Slovakia Travel spadajúca pod ministerstvo dopravy. Opäť sa teda podarí dostať zábery našej krajiny k miliónom zahraničných divákov.
TV helikoptéra (© Ján Melicher)
Na Cycling-Info.sk, samozrejme, pripravujeme preview, ktoré budeme publikovať budúci pondelok tesne pred pretekmi. Tento článok je teda kompilátom tlačovej správy organizátora a výstupov z tlačovej konferencie. Rozšírené hlasy v audio podobe doplníme okolo obeda.
„Cyklistika je asi jediný šport, ktorý priamo sprostredkúva fanúšikom nielen športový zážitok, ale je zároveň najväčším propagátorom krajiny a miest, kadiaľ prechádza. Keď sa to spojí so šírením cez medzinárodné médiá, tak nie sú lepšie vynaložené investície do cestovného ruchu ako práve cez cyklistiku. My sme už dvakrát po sebe získali to najvyššie možné ohodnotenie pretekov zo strany Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), ktoré sa prejavuje i v záujme tímov štartovať u nás, aj zo strany fanúšikov v etapových mestách i popri trati. Už minulý rok sme zaznamenali vysoký záujem aj v televíznom vysielaní, aj cez naše komunikačné kanály. Všetko to ide ruka v ruke so zviditeľňovaním krajiny. Aj preto som veľmi rád, že sme znovu našli podporu u ministra financií v podobe dotácie pre výrobu signálu a tiež v agentúre Slovakia Travel v otázke pokrytia vysielacieho signálu cez program Travel to Slovakia – Good Idea,“ približuje aktuálny ročník Peter Privara, generálny riaditeľ.
audio ikonkaAudiovyjadrenie generálneho riaditeľa pretekov
audio ikonkaAudiovyjadrenie zostavovateľa trate
fotogaleria ikonkaCelková trasa pretekov (© okoloslovenska.com)
Aj 66. ročník Okolo Slovenska prinesie hviezdnu zostavu pretekárov
Svoju účasť opäť potvrdil najlepší tím sveta v počte víťazstiev Quick-Step - Alpha Vinyl a okrem neho i ďalšie tri tímy najvyššej ligy – Israel Premier Tech, Astana Qazaqstan a Jumbo Visma. Týchto gigantov dopĺňa šesť Pro tímov, desať kontinentálnych celkov a slovenská reprezentácia.
„Najväčšími hviezdami 66. edície Okolo Slovenska by mal byť nepochybne Mark Cavendish (Quick-Step), víťaz 34 etáp Tour de France i dvoch zelených dresov na Tour, majster sveta. Jeho pravou rukou bude i na našich cestách Michael Morkov, ktorý je známy prípravou špurtov pre lídrov Quick-Stepu. Na predbežnej štartovke najlepšieho tímu sveta figuruje aj Zdeněk Štybar, Josef Černý i Martin Svrček, aktuálne jediný Slovák na WT scéne,“ približuje doterajšie informácie z predbežných tímových štartoviek Ľudovít Lučanič, športový riaditeľ pretekov.
Peter Privara a Ľudovít Lučanič na tlačovke (© Aeternus Photography)
„V tíme Jumbo-Visma by sa mali predstaviť Giis Leemreize (v tomto roku v etapách Giro d´Italia 2., 3., 6., 7. a 9. miesto, celkový víťaz etapových pretekov Ronde de l´Isard 2021) a Sam Oomen, 20. muž tohtoročného Giro d’Italia. Medzi najskúsenejších pretekárov na štarte bude nepochybne patriť Manuele Boaro (Astana). Bývalý spolujazdec Petra Sagana z Tinkoffu už 12 rokov oblieka dresy WT scény. Kartami budú chcieť isto zamiešať aj jazdci Israel Premier Tech, Rudy Barbier, či Sebastian Berwick. O slovo sa bude hlásiť aj známy šprintér Sacha Modolo, víťaz dvoch etáp na Gire a ďalší,“ dopĺňa menoslov najväčších jazdcov Lučanič.
Na štarte 66. ročníka sa predstaví 16 Slovákov. V reprezentačnom drese to bude Juraj Sagan, Marek Čanecký, Samuel Kováč, Andrej Líška, Juraj Karas a ďalší dvaja ešte budú známi na konci týždňa. Dres Dukly budú obliekať Patrik Tybor, Lukáš Kubiš, Pavol Rovder, Martin Haring, Samuel Tuka, Dávid Kaško, Filip Lohinský. No a v iných tímoch to budú ešte spomínaný Martin Svrček a v českom celku ATT Investments Matúš Štoček.
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie športového riaditeľa
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
727,7 kilometra počas 5 dní
Aktuálny ročník ponúka porciu 727,7 kilometra a na svoje si prídu najmä jazdci do stredne náročných terénov. Koncom leta museli organizátori riešiť pár zmien na trati kvôli meškajúcim opravám ciest, ale jej kopcovitý charakter, etapové mestá i trasa od západu na východ zostali nezmenené.
Preteky odštartujú 13.9.2022 prológom v Bratislave-Petržalke a vyvrcholia v sobotu 17.9. v Košiciach.
Okrem spomínaných miest si v bezprostrednej blízkosti užijú cyklistiku aj športoví fanúšikovia v Šamoríne (x-bionic sphere), Trnave, Hlohovci, Detve, Spišskej Novej Vsi a Levoči. Počas prológu a štyroch etáp budú cyklisti bojovať o 12 rýchlostných a 17 vrchárskych prémií. Medzi „kopcami“ nebudú chýbať chuťovky ako napr. stúpanie na hrad Červený Kameň, Červená studňa a Štiavnické Bane, neďaleko Banskej Štiavnice, Detvianska Huta, Dobšinský kopec a Grajnár v tretej etape.
„Z môjho pohľadu pôjde o najkrajší, ale aj najťažší profil pretekov za posledné roky. Opäť sme sa snažili ukázať zaujímavé zákutia nášho krásneho Slovenska. Či už výberom etapových miest alebo traťou. Mnohé z nich sú skvosty slovenskej histórie, to najlepšie, čo doma máme,“ priblížil trasu pretekov Stanislav Holec, zostavovateľ trate.  
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka na preteky
 
Na svoje si prídu nielen športoví fanúšikovia
Čakanie na cyklistov spríjemní fanúšikom v etapových mestách sprievodný program. „Kto chce zblízka nahliadnuť do zákulisia cyklistických tímov, ten si na svoje príde na štarte. Práve tam je priestor, kde môžu ľudia zblízka pozorovať chystanie na etapu, pozrieť si pohromade tímový materiál, je tu príležitosť odfotiť sa s cyklistami, plánované sú rozhovory s cyklistami pri podpisovaní na pódiu. Po etape sa všetci rýchlo zbalia a idú na hotel na večeru a masáž,“ uviedol k sprievodnému programu pretekov Karol Školník, marketingový riaditeľ a pokračoval: „V cieľových mestách sú etapy naplánované tak, aby fanúšikovia zažili pelotón minimálne dvakrát. Kým prídu cyklisti definitívne do cieľa, uvidíme celú kolónu pri prejazde. Čakanie na medzinárodný pelotón spríjemnia adrenalínové predstavenie krasojazdkýň i dych berúce kúsky majstra sveta v triale  Jána Kočiša. Program doplnia aj samotné etapové mestá a tiež koncert Petra Cmoríka a aktivity „v pretekovom mestečku,“ kde môžu návštevníci získať darčeky od našich reklamných partnerov a po vyhlásení výsledkov aj ceny v tombole.“
 
Na svoje si prídu aj fanúšikovia na trati kadiaľ vždy v polhodinovom predstihu pred cyklistami pôjde reklamná kolóna, rozdávajúca darčeky. To samozrejme platí aj pre etapové mestá.
fotogaleria ikonkaFotogaléria z tlačovej konferencie (© Aeternus Photography)
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Obľúbená Energia na kolesách i tentokrát s možnosťou vyhrať
Aj tento rok si ktokoľvek môže prejsť trate pretekov v rámci programu Energia na kolesách. Alebo absolvovať ktorúkoľvek inú, spojenú s niektorým etapovým mestom, ktorú nájde v aplikácii GoSlovakia. Každý, kto splní podmienky (registrácia do aplikácie + naskenovanie kódu na začiatku a konci trasy), bude zaradený do žrebovania o hodnotné ceny. Organizovanú cyklojazdu Diapozitívna energia na kolesách, spojenú so zaujímavým programom, darčekmi a aktivitami na prevenciu diabetu, môžu tentokrát absolvovať fanúšikovia v Petržalke. Začína od 13:00, predtým bude prebiehať registrácia.
Predbežne naplánované TV prenosy:
ut 13.9. Prológ - 17:30 LIVE (Eurosport 1 + Šport RTVS)
ut 13.9. Prológ - 23:30 záznam (Šport RTVS)
st 14.9. Prológ - 02:00 záznam (Eurosport 2)
st 14.9. Prológ - 04:00 záznam (Eurosport 1)
st 14.9. Prológ - 06:00 záznam (Eurosport 2)
st 14.9. Prológ - 07:45 záznam (Eurosport 1)
st 14.9. Prológ - 06:00 záznam (Eurosport 2)
st 14.9. Prológ - 10:55 záznam (Šport RTVS)
st 14.9. 1. etapa - 16:00 LIVE (Eurosport 1 + Šport RTVS)
st 14.9. 1. etapa - 19:30 záznam (Eurosport 2)
st 14.9. 1. etapa - 22:00 záznam (Eurosport 1)
st 14.9. 1. etapa - 23:45 záznam (Šport RTVS)
št 15.9. 1. etapa - 01:00 záznam (Eurosport 2)
št 15.9. 1. etapa - 04:00 záznam (Eurosport 1)
št 15.9. 1. etapa - 06:00 záznam (Eurosport 2)
št 15.9. 1. etapa - 07:45 záznam (Eurosport 1)
št 15.9. 1. etapa - 10:00 záznam (Eurosport 2)
št 15.9. 2. etapa - 16:00 LIVE (Eurosport 1 + Šport RTVS)
št 15.9. 2. etapa - 19:30 záznam (Eurosport 2)
št 15.9. 2. etapa - 21:50 záznam (Šport RTVS)
št 15.9. 2. etapa - 22:00 záznam (Eurosport 1)
pi 16.9. 2. etapa - 04:00 záznam (Eurosport 1)
pi 16.9. 2. etapa - 06:00 záznam (Eurosport 2)
pi 16.9. 2. etapa - 07:45 záznam (Eurosport 1)
pi 16.9. 2. etapa - 09:55 záznam (Šport RTVS)
pi 16.9. 2. etapa - 10:00 záznam (Eurosport 2)
pi 16.9. 2. etapa - 12:00 záznam (Eurosport 1)
pi 16.9. 3. etapa - 16:00 LIVE (Eurosport 1 + Šport RTVS)
pi 16.9. 3. etapa - 19:30 záznam (Eurosport 2)
pi 16.9. 3. etapa - 22:00 záznam (Eurosport 1)
pi 16.9. 3. etapa - 23:50 záznam (Šport RTVS)
so 17.9. 3. etapa - 04:00 záznam (Eurosport 1)
so 17.9. 3. etapa - 06:00 záznam (Eurosport 2)
so 17.9. 3. etapa - 07:45 záznam (Eurosport 1)
so 17.9. 3. etapa - 10:00 záznam (Eurosport 2)
so 17.9. 3. etapa - 11:15 záznam (Šport RTVS)
so 17.9. 4. etapa - 15:00 LIVE (Eurosport 2 + Šport RTVS)
so 17.9. 4. etapa - 23:35 záznam (Šport RTVS)
ne 18.9. 4. etapa - 09:00 záznam (Šport RTVS)
ne 18.9. 4. etapa - 10:00 záznam (Eurosport 2)
 
Náš eshop