Slovenské preview MS: Juraj Sagan absolvuje posledné preteky v kariére, v Austrálii nebudú chýbať ani Svrček a Sivok

18.9.2022, 16:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Na tohtoročných majstrovstvách sveta bude Slovensko reprezentovať dvanásť pretekárov. Boj proti chronometru už má za sebou jediná žena v slovenskej zostave Nora Jenčušová, ktorá odštartuje aj do pretekov s hromadným štartom. V pretekoch elitných mužov sa o niekoľko dní uzavrie kariéra štvornásobného majstra Slovenska Juraja Sagana. Jeho brat Peter sa pokúsi vylepšiť nevydarenú sezónu poznačenú zdravotnými problémami.
Juraj Sagan (© Igor Stančík)
Prvou Slovenkou, ktorá sa postavila na štart majstrovstiev sveta v Austrálii, bola dvojnásobná majsterka Slovenska Nora Jenčušová. Na pretekárku tímu BePink čakala 34 kilometrov dlhá časovka jednotlivcov. Pri svojej premiére na svetovom šampionáte sa musela popasovať s rovinatým okruhom vo Wollongongu a dvoma prejazdmi cez Dumfries Ave (0,7 km; 6,7 %). Jediná Slovenka na štarte obsadila 35. priečku. Na zlatú medailistku Ellen Van Dijkovú (Holandsko) stratila sedem minút a 42 sekúnd. Pre cyklistku Treku - Segafredo je to už tretie víťazstvo na majstrovstvách sveta v ITT. Jenčušová bola jedinou slovenskou zástupkyňou v boji proti chronometru. 
Svrček absolvuje premiéru v U23 po vydarenom Okolo Slovenska, Sivok zabojuje aj o zmluvu 
Preteky jednotlivcov sa pôjdu na okruhu s krátkym, ale prudkým stúpaním Mt Pleasant (1,1 km; 7,7 %), kde najprudší úsek dosahuje štrnásť percent a od posledného prejazdu ostáva do cieľa iba osem kilometrov. Ako prví prídu na rad juniori, ktorých čaká osem okruhov. Slovensko budú reprezentovať Tomáš Sivok (Franco Ballerini Juniors), Samuel Novák (Borgo Molino Rinascita Friuli) a Martin Jurík (Adria Mobil U19). 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Najväčšiu šancu na dobrý výsledok má Sivok, ktorý na posledných dvoch etapových pretekoch Giro Lunigiana a Tour du Léman obsadil tretiu priečku v GC. Darí sa mu aj na jednorázovkách. V auguste na Memorial Paolo Salvatico zvíťazil a na Collegno-Sestriere skončil druhý. Preteky budú pre neho aj príležitosťou na zisk angažmánu v mužskej cyklistike, keďže medzi juniormi končí. Novák Jurík na majstrovstvách sveta absolvujú premiéru.  Juniorov bolo veľmi náročné vybrať, pretože počas sezóny sa ukazovalo nádejne 5-7 mien.
Štyroch zástupcov budeme mať medzi mužmi do 23 rokov, ktorých čaká deväť okruhov. Martina Svrčka (Quick-Step Alpha Vinyl) doplní trio z Dukly Banská Bystrica Lukáš KubišPavol Rovder Samuel Tuka. Prvý menovaný sa po troch operáciach predviedol vo výbornom svetle na Okolo Slovenska, keď strávil množstvo kilometrov na čele pelotónu a pričinil sa o celkový triumf Černého či etapové víťazstvá Vernona. 
Martin Svrček (© Ján Melicher)
Teraz bude mať príležitosť na vlastný výsledok. Pre Kubiša to budú posledné preteky v tejto vekovej kategórii, naopak, Svrček Tuka absolvujú premiéru medzi mužmi do 23 rokov. Medzi elitnými ženami nás bude reprezentovať Jenčušová. Okrem šiestich kôl s Mt Pleasant ju ešte predtým čaká okruh so stúpaním na Mount Keira (8,7 km; 5 %), kde najprudší úsek dosahuje pätnásť percent. 
Starší z bratov Saganovcov v Austrálii ukončí kariéru 
V elitnej kategórii mužov bude mať Slovensko štvornásobné zastúpenie. Peter Sagan (TotalEnergies) neprežíva vydarenú sezónu a nevyšli mu ani klasiky v Kanade, kde ho zastavili žalúdočné problémy. Trojnásobný svetový šampión pricestoval do Austrálie s predstihom a stihol poskytnúť aj rozhovor pre VeloNews. „Ak budem mať nohy, budem na čele a pokúsim sa zvíťaziť. Je lepšie prísť skôr a zvyknúť si na podmienky. Aj počasie je iné ako to, na aké sme zvyknutí," povedal Sagan a vyjadril sa aj k okruhu.
profil pretekov, 3940 nastúpaných metrov (© UCI / WCH 2022)
Všetci hovorili, že to bude ľahké a pre šprintérov. Keď som videl profil, pomyslel som si, že to môže byť dosť náročné. O taktike sa rozhodnem, keď uvidím okruh," dodal. Víťazovi osemnástich etáp na Okolo Švajčiarska budú pomáhať brat Juraj Sagan (TotalEnergies), Matúš Štoček (ATT Investments) a Marek Čanecký (BRS Kaktus Bike). Pre staršieho zo súrodencov Saganovcov to budú posledné preteky v kariére.    
Starší zo súrodencov Saganovcov, Štoček aj Čanecký prišli na svetový šampionát priamo z Okolo Slovenska. Niekdajší pretekár Dukly Banská Bystrica bol najvyššie v celkovom poradí, keď skončil na 37. mieste. Pre Štočka to budú premiérové majstrovstvá sveta medzi elitnými mužmi. Na majstrovstvách Európy v Berlíne skončil na 35. mieste, ale v Nemecku bola jednoduchšia trať. Tentoraz čaká na Slovákov dvanásť okruhov s Mt Pleasant, ktorým bude predchádzať stúpanie na Mount Keira.
Nominácia Slovenska na MS 2022:
juniori: 
Tomáš Sivok (2004, Team Franco Ballerini)
Samuel Novák (2005, Borgo Molino Rinascita Friuli)
Martin Jurík (2004, Adria Mobil Cycling)

ženy U23: 
Nora Jenčučová (2002, BePink)
muži U23: 
Martin Svrček (2003, Quick-Step - Alpha Vinyl)
Lukáš Kubiš (2000, Dukla Banská Bystrica)
Pavol Rovder (2001, Dukla Banská Bystrica)
Samuel Tuka (2003, Dukla Banská Bystrica)

muži Elite: 
Peter Sagan (1990, TotalEnergies)
Juraj Sagan (1988, TotalEnergies)
Matúš Štoček (1999, ATT Investments)
Marek Čanecký (1988, BRS Kaktus Bike)
 
Náš eshop