Slovenský pohár v cyklokrose: C2 v Podbrezovej vyhrali Schwarzbacher aj Chladoňová

10.10.2022, 15:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
Nedeľu 9. októbra odštartoval nový ročník Slovenského pohára v cyklokrose. Dejiskom úvodného kola bola Podbrezová, kde sa rozdávali okrem bodov do SP aj UCI body. Slovenskú cyklistiku dobre reprezentovali Matthias Schwarzbacher medzi juniormi a veľkým prekvapením bol triumf Viktórie Chladoňovej medzi ženami. Bodovali aj ďalší Slováci. 

Muži a pretekári U23

Okruh v Podbrezovej meral necelé tri kilometre. Viac ako polovicu okruhu tvoril trávnatý povrch, no jeho súčasťou bolo aj vyasfaltované a škvarové trasy. Profil okruhu nebol príliš náročný, bol prakticky rovinatý. Účastníci spojených pretekoch mužov a jazdcov do 23 rokov na okruhu urobili desať kôl. Ich preteky teda merali presne 27 kôl. 

Skutočnosť, že bolo v ponuke veľké množstvo UCI bodov, víťaz medzi mužmi získal 40 bodov, prilákala na štart pretekárov z viacerých krajín. Celkovo štartová listina obsahovala 30 mien zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Presnejšie štartovať sa rozhodlo trinásť Slovákov, osem Čechov, päť Poliakov a štyria Maďari. 

Štart najsledovanejšej kategórie sa uskutočnil o pol tretej poobede. Hneď od úvodného výstrelu sa slova ujali českí pretekári. Boli nimi Šimon Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor), Jakub Říman (TJ Auto Škoda Mladá Boleslav), Patrik Černý s Robertom Hulom (2x Expres CZ-Tufo Team Kolín) a Jan Zatloukal (NUTREND SPECIALIZED RACING).

Zo slovenských pretekárov najdlhšie s nimi držali krok Samuel Kováč a Lukáš Sokolík (2x Cycling Academy Trenčín), no v druhej polovici pretekov už ani oni neboli priamymi aktérmi bitky o víťazstvo. 

To medzi sebou zviedli hlavne Vaníček a Říman, ktorí odleteli od zvyšných krajanov. Vaníček následne ušiel aj od Římana a s náskokom 14 sekúnd si prišiel po prvé víťazstvo v tejto sezóne cyklokrosu. Jeho najlepším umiestením bolo tretie miesto z C2 v nemeckom Bensheime v polovici septembra. Tretí v Podbrezovej finišoval ďalší český cyklista Černý s mankom 55 sekúnd. 

Zo slovenských pretekárov sa do cieľa dostali piati. Najlepší z nich bol Kováč na šiestom mieste. Získal zaň osem UCI bodov. Sokolík bol deviaty a pripísal si dva UCI body. Plnú porciu kilometrov absolvovali ešte Šimon Vozár (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.), Simon Nagy (Israel Cycling Academy) a Martin Hrtánek (CK EPIC Dohňany). Oni však už získali len body do hodnotenia SP.  

Ženy a juniorky

Hodinu pred mužmi a pretekármi do 23 rokov svoje preteky absolvovali ženy a juniorky. Aj oni zviedli súboj o UCI body a chuť na ne si robili okrem domácich reprezentantiek aj Maďarky a jedna Belgičanka. Celkovo štartová listiny obsahovala 19 mien. Ženy a juniorky mali vypísané preteky na šesť kôl, teda urobili niečo viac ako 16 kilometrov.

Na štart pretekov si svoje bicykle priviedlo aj pár cyklistiek narodených v rokoch 2005 a 2006. Anna Ržoncová (CK EPIC Dohňany) a Terézia Ciriaková (CyS - Akadémia Petra Sagana) však krst ohňom neprežili a u oboch mien na konci pretekov svietilo DNF. Silvia Šichtová (CYKLISTICKÁ TOUR), Zina Kasandra Polick (Novomestský Superbiker) a Kristína Tichá (CyS - Akadémia Petra Sagana) boli zas stiahnuté z trate.
 
Úplne iné starosti mala Viktória Chladoňová (CLIMBERG SPORT TEAM). Napriek tomu, že patrila medzi najmladšie cyklistky v štartovej listine sa dokázala osamostatniť v úplnom čele a dominantným spôsobom zvíťaziť. Veď najbližšej súperke, ktorou bola Tereza Kurnická (CYKLOSTORE Trenčín), nedelila v cieli celú minútu. Tretia bola Belgičanka Audrey De Keersmaekerová (De Ceuster - Bonache Cycling Team) so stratou 84 sekúnd.

Úvodné kolo Slovenského pohára v cyklokrose išla aj Janka Keseg Števková (OUTSITERZ). Podarilo sa jej prísť do cieľa na piatej pozícii, spomedzi Sloveniek bola tretia najlepšia a získala desať UCI bodov.
Tie sa ušli aj pre ďalšie Slovenky. Osem si pripísala Erika Glajzová (CK CYKLOGLAJZA) na šiestom mieste, šesť Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín) na siedmej pozícii, štyri Dorota Vojtíšková (CLIMBERG SPORT TEAM) na ôsmej priečke, dva Ema Smatanová (Cycling Academy Trenčín) na deviatom mieste a jeden Martina Krahulcová (OUTSITERZ) na desiatej pozícii. 

Juniori

O UCI body súťažili ešte aj juniori, a taktiež to bolo vidieť v ich štartovej listine. Do pretekov v Podbrezovej sa prihlásilo 40 cyklistov spadajúcich do tejto vekovej kategórie. Rovnako ako medzi mužmi sa štartovať rozhodli okrem domácich predstaviteľov aj maďarskí, českí a poľskí juniori. Podobne ako pre ženy a juniorky, aj pre juniorov organizátori pripravili šesť kôl.

Štartovalo sa pol hodinu po dvanástej. Od prvých metrov ukazovali svoju silu českí pretekári Ondřej Novotný a Jakub Kuba (2x TEAM DUKLA PRAHA), František Hojka a Daniel Rubeš (2x Expres CZ-Tufo Team Kolín). Z vedúcej skupiny postupne odpadávali pretekári a už po polovici pretekov bola v hre o víťazstvo viac-menej len vyššie uvedená štvorica.

Lenže vpredu bol ešte Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.), a bol to on, kto sa v druhej polovici pretekov ujal vedenia. Jeho českí súperi sa snažili držať sa na jeho zadnom kolese čo im sily stačili, no v poslednom kole už slovenský reprezentant nemal za sebou nikoho a letel do cieľa na prvej pozícii. Bolo z toho víťazstvo a zisk 40 UCI bodov. 

Pre české kvarteto zostali len druhé a tretie miesto. Na pomyselnej striebornej pozícii preťal cieľovú čiaru Novotný, ktorý v poslednom kole mal Schwarzbachera neustále na očiach, no nepodarilo sa mu zalepiť medzeru medzi ním a víťazom. Finišoval o šesť sekúnd neskôr. Tretí skončil Kuba s mankom 26 sekúnd. Medzi najlepšími juniormi boli rozostupy v cieli dosť malé. 

Veď ešte Lukáš Vranák (CK EPIC Dohňany) na šiestom mieste stratil na víťaza necelú minútu. Vranák bol druhým najlepším domácim pretekárom a získal tak osem UCI bodov. Ani Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.) neodchádzal z Podbrezovej bez UCI bodov. Za deviatu pozíciu získal dva. Fedor bol tretím najlepším domácim juniorom. Ostatní Slováci UCI body nezískali. 

Masters A, B, C a ženy

Súčasťou programu v Podbrezovej boli aj preteky tých najstarších kategórii. Všetky štyri kategórie Masters išli spoločne. 26 cyklistov spadalo medzi Masters A, a ich preteky boli jasnou záležitosťou pre Milana Barényiho (TREK KCK OSLANY). Vyhral o celú minútu. Druhý skončil Martin Čangel (TREK KCK OSLANY), tretí bol Tomáš Legnavský (OUTSITERZ).

V kategórii Masters B štartovali šiesti pretekári. Aj tu sa rozhodlo už ďaleko pred cieľom. Vyhral Branislav Kacina (CLIMBERG SPORT TEAM) s náskokom necelej minúty pred Miroslavom Kováčikom (CK ROUTE 66 Brezno). Ďalšiu minútu a pol stratil Ondrej Glajza (SCK Pieniny), ktorého klasifikovali na tretej pozícii. 

Do kategórie Masters C spadali štyria účastníci. Milan Jánošík (Klub nadšencov amatérskej cyklistiky) sa vzdialil od svojich súperov už veľmi ďaleko pred cieľovou páskou, a vo zvyšku pretekov o prvé miesto neprišiel. Jaroslav Ulík (OŠK TATRAN Liptovská Osada) a Vlastimil Illík (ŠK CK Nitra) skončili druhý a tretí. Rozdiel medzi nimi bol v cieli len 14 sekúnd. 

Štartovali aj ženy Masters, presnejšie štyri dámy sa postavili na štart a zviedli bitku o víťazstvo. Martina Šichtová (CYKLISTICKÁ TOUR) bola z nich najmladšia a aj najsilnejšia. Vyhrala skoro o dve minúty pred Kristínou Koscovou ( P2R Bike Team) na druhom mieste. Viac ako štyri minúty stratila tretia Jana Kossuthová (Novomestský Superbiker).

Kadeti

Len dve minúty pred pretekármi Masters opustili priestor štartu kadeti. Podobne ako najstaršie vekové kategórie, aj chlapci kadeti urobili na okruhu štyri kolá. Nemali pred sebou veľkú porciu kilometrov, a preto sa dali očakávať veľké súboje od úvodného výstrelu. Medzi kadetmi štartovalo 36 cyklistov. Filip Magdolen (CYKLISTICKÁ TOUR) nakoniec neodštartoval.

Všetci ostatní prišli do cieľa, nikto nedostal kolo, ani neopustil preteky po páde. Už aj táto skutočnosť ukazuje, že preteky kadetov boli veľmi vyrovnané. Do bitky o víťazstvo sa nakoniec zapojilo päť pretekárov. Peter Šoltés (CK CYKLOGLAJZA BB) bol jedným z nich, no zvíťaziť sa mu nepodarilo. Cieľovú čiaru preťal 11 sekúnd po víťazovi. 

Ním bol Filip Záhorec (MŠK Žiar nad Hronom - CK), ktorý o svojom víťazstve musel rozhodnúť až v posledných metroch. Martin Surman (CK CYKLOGLAJZA BB) a Dominik Sochan (MŠK Žiar nad Hronom - CK) mu neustále dýchali na chrbát. Nakoniec Záhorec vyhral len o dve sekundy pred Surmanom, a o tri pred Sochanom. Štvrtý bol Filip Sadloň (KAKTUS BIKE - TEAM Bratislava) so stratou deviatich sekúnd. 

Starší žiaci a kadetky

Preteky starších žiakov a kadetiek neodštartovali spoločne, no kadetky sa na trať vybrali o minútu neskôr a počas pretekov sa tieto dve kategórie premiešali. Medzi staršími žiakmi štartovalo 32 cyklistov, medzi kadetkami deväť slečien. Obe kategórie išli tri kolá, takže účastníci pretekov nemali na čo čakať. Od úvodu sa išiel prakticky šprint až do cieľa. 

Medzi staršími žiakmi sa z reťaze utrhol Milan Húsenica (Športový klub Topoľčianky) a svojím tempom zničil akýkoľvek odpor súperov. Húsenica prešiel od štartu do cieľa za 20 minút a 28 sekúnd. Peter Vlček (PROefekt KOŠICE) sa snažil udržať na jeho zadnom kole čo najdlhšie, no nepodarilo sa mu to a finišoval o 18 sekúnd neskôr. Bol druhý. Martin Stano (Športový klub Topoľčianky) odpadol ešte skôr a so stratou 43 sekúnd obsadil tretiu pozíciu.

Rovnaký scenár sme sledovali aj medzi kadetkami. Tentokrát ho však písala Vanesa Šatková (CK EPIC Dohňany). Hneď od štartu sa ujala vedenia a do cieľa prišla s luxusným náskokom. Druhá Stanislava Sikelová (CyS - Akadémia Petra Sagana) na ňu stratila 25 sekúnd. Tretia Lucia Hudoková (CK EPIC Dohňany) mala manko 38 sekúnd. 

Mladší žiaci a žiačky

Program v Podbrezovej otvorili mladší žiaci a žiačky. Mladší žiaci vyrazili na okruh už o desiatej hodine doobeda, žiačky sa na trať vydali o minútu neskôr. Obe štartové listiny boli poriadne zahustené. Mladších žiakov bolo tridsať, žiačok štartovalo celkovo 28, pričom 19 z nich spadalo ešte do kategórie starších žiačok. Mladší žiaci aj žiačky urobili dva okruhy. 

Medzi mladšími žiakmi mali Slováci prevahu v štartovke, no na trati bol najsilnejší maďarský pretekár. Daniel Szilasi (Superior MTB team) o svojom víťazstve rozhodol už v úvodnom kole. Jakub Pančík (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.) prišiel do cieľa o 42 sekúnd za víťazom, no bolo z toho druhé miesto. Pančík bol zároveň najlepším Slovákom. Šimon a Richard Tkáčovci (2x Športový klub Topoľčianky) sa pobili o tretiu pozíciu v šprinte. Získal ju starší Šimon. 

Tiež medzi žiačkami sme sledovali súboj dvoch pretekárok z jednej domácnosti. Karolína a Romana Bortelové (2x CYKLISTICKÁ TOUR) boli dve najsilnejšie žiačky. Karolína však od svojej sestry ušla už ďaleko pred cieľom. Romana si potom o druhé miesto zašprintovala s Natáliou Letkovou (CYKLISTICKÁ TOUR). Rovnaké poradie bolo aj medzi staršími žiačkami. 
 
Náš eshop