Ganna prepisoval históriu: Jeho nový rekord v hodinovke môže odolávať dlhé roky

11.10.2022, 16:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Ešte v sobotu sa v tieni posledného monumentu sezóny 2023 taliansky časovkár a dráhar Filippo Ganna rozhodol skúsiť prekonať populárny rekord v hodinovke. Po nevydarenej cestnej sezóne si chuť napravil naozaj pôsobivým úspechom, kedy výrazne prekonal všetky doterajšie rekordy a stanovil nové maximum, ktoré môže vydržať skutočne dlhé roky, ak nie dekády. 
Hodinovka na dráhe je veľmi populárnou disciplínou v svetovej cyklistike. Princíp je skutočne jednoduchý... Pretekár vopred ohlási svoj pokus UCI aby bol kvalifikovaný ako súťažný. Následne si vyberie a rezervuje velodrom, na ktorom svoj pokus odjazdí, no a samozrejme, nutné je zohnať si sponzorov (za predpokladu, že pretekár nejazdí za bohatý tím, ktorý ho podporí), pretože celá organizácia a pretekárska príprava sú finančne náročné. No a potom už iba stačí v deň pokusu za 60 minút prejsť čo najdlhšiu trasu. Jednoduché. 
Disciplína vznikla ešte pred 150 rokmi. V roku 1873 nastavil Angličan James Moore prvú laťku na 23,331 kilometrov. Nasledujúcich sto rokov bol rekord neoficiálnou, no veľmi prestížnou záležitosťou svetovej cyklistiky. Svoj pokus absolvovali aj mená ako Merckx, Anquetil či Coppi. Postupom času sa s lepšiacou sa výbavou a tréningom pretekárov samozrejme rekord navyšoval. Od roku 1972 ho oficiálne zobrala pod svoje krídla UCI a z hodinovky sa stala oficiálna disciplína. 
Absolútne najlepšiu jazdu minulého tisícročia napokon predviedol Chris Boardman v roku 1992, ktorý nastavil hodnotu rekordu na 56,375 kilometrov. O päť rokov neskôr však UCI zmenila pravidlá, zakázala časovkársku výbavu, ktorú pretekári ostatných 20 rokov používali, a rekord vrátila na hodnotu z roku 1972, čo bolo Merckxových 49,431 kilometra. Boardman túto krivdu neprehltol a na velodrom sa vrátil aby ho vylepšil aj za nových pravidiel na 49,441. Vylepšil teda Merckxov rekord o desať metrov a ak nerátame dopujúceho Sosenku, táto hodnota obstála až do ďalšej zmeny pravidiel v roku 2014. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pred ôsmimi rokmi UCI odvolala pravidlá ustanovené v roku 1997 a pretekári tak opäť mohli používať dráhové a časovkárske vybavenie, plus tentokrát museli mať aj aktívny biologický pas, aby sa vyhlo prípadom ako bol Sosenka. Pokusy z rokov 1972-1997 však obnovené neboli. Mnoho cestných pretekárov tak využilo šancu aspoň na chvíľu sa zapísať do análov cyklistiky. Niekoľko mesiacov rekord držali postupne Jens Voigt, Matthias Brändle, Rohan Dennis a Alex Dowsett, až si ho napokon v lete 2015 na štyri roky uzurpoval Bradley Wiggins. Toho šokujúco porazil v roku 2019 Victor Campenaerts, no a Belgičanov rekord s hodnotou 55,089 kilometrov vydržal až do tejto jesene. 
Keď približne pred dvoma rokmi povedal vtedajší čerstvý majster sveta v časovke a zároveň špičkový dráhar Filippo Ganna, že má o rekord záujem, iba málokto pochyboval, že sa mu ho podarí zlomiť. Veď azda si ani nevedno predstaviť vhodnejšieho jazdca na túto disciplínu. Pokus sa síce dlho odkladal, no Talian napokon ohlásil útok na rekord na túto jeseň, konkrétne na 8. októbra. Dokonca si zvolil na svoj pokus velodrom vo švajčiarskom Grenchene v minimálnej nadmorskej výške, čo je výrazná nevýhoda. Taký Campenaerts napríklad svoj rekord zaznamenal v mexickom Aguascalientes, vo výške 1887 metrov nad morom. Ganna ale nechcel, aby nad jeho výsledkom visel akýkoľvek tieň. 
Ešte pred Gannom však svoj pokus koncom augusta odjazdil Brit Daniel Bigham, Gannov tréner a expert na aerodynamiku z tímu Ineos Grenadiers. Ten celkom prekvapujúco dokázal poraziť Campenaertsa o takmer 500 metrov, no a dokonca to dokázal tiež v minimálnej nadmorskej výške v Grenchene, čo bol obdivuhodný počin. Hneď po svojom úspešnom pokuse ale začal pomáhať Gannovi s prípravou na zlomenie jeho vlastného rekordu. No a Talian nezaváhal. 
Filippo Ganna v sobotu za 60 minút prekonal pôsobivých 56,792 kilometrov, čím úplne zničil Bighamov rekord a dokonca aj prekonal neoficiálne maximum Chrisa Boardmana z roku 1992. Po nevydarenej sezóne, kedy sa mu v časovke nepodarilo získať žltý dres na Tour ani dúhový na majstrovstvách sveta, sa tak parádne pripomenul cyklistickému svetu. Po pokuse sa nechal počuť, že to bola najbolestivejšia hodina jeho kariéry a absolvovať to už znova nebude. A vzhľadom na novú dychberúcu hodnotu rekordu sa dá predpokladať, že ani nebude musieť a jeho výsledok vydrží veľmi dlho.

 
 
Náš eshop