Sumár SP na ceste: Čanecký bol najlepším mužom, u žien sa predvádzali juniorky, vyhrala Ciriaková

16.10.2022, 06:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
Počas piatich mesiacov Slovenského pohára v cestnej cyklistike sa pretekári museli popasovať s kritériami, časovkami jednotlivcov, pretekmi s hromadným štartom alebo aj časovkou do vrchu. V elitnej kategórii mužov si po celkové víťazstvo prišiel Marek Čanecký. 
Celkovým víťazom Slovenského pohára na ceste sa v kategórii mužov stal Marek Čanecký. Jazdec tímu BRS - KAKTUS BIKE všade, kde štartoval, pokukoval po popredných miestach. Vyhrať sa mu podarili dvojdňové etapové preteky Trnava Tour, za ktoré získal 160 bodov. Zvíťazil aj v časovke v Spišskej Novej Vsi a Dudinciach. Čanecký často prichádzal do cieľa aj na druhých miestach. Tie sa pre neho ušli v pretekoch jednotlivcov v Suchej nad Parnou, Krupine, kde však nechal vyhrať tímového kolegu bez boja, a Kláštore pod Znievom. Druhý skončil aj na MSR v časovke. 34-ročný cyklista si držal dobrú formu počas celej sezóny, predvádzal výsledkovú aj výkonnostnú vyrovnanosť a bol za to patrične odmenený. 

Na druhom mieste v hodnotení SP v mužskej kategórii skončil Samuel Kováč. Cyklista spadajúci do kategórie mužov do 23 rokov a jazdiaci za tím Cycling Academy Trenčín mal slabší začiatok sezóny na slovenských cestách, no od podujatia v Bánovciach nad Bebravou sa začal drať hore. Jeden z najlepších výkonov sezóny podal na MSR v časovke pretekárov do 23 rokov. Zvíťazil o osem sekúnd. Tretiu pozíciu v hodnotení SP obsadil Lukáš Kubiš. Pretekár Dukly Banská Bystrica však viaceré podujatia vynechal kvôli klubovým, ale aj reprezentačným povinnostiam. Vyhrať sa mu podarili preteky jednotlivcov v kategórii do 23 rokov na národnom šampionáte. Lukáš tak neobhájil vlaňajšie prvenstvo.
Marek Čanecký prichádza do cieľa na 1. mieste (© Ján Melicher)

Medzi ženami a juniorkami dominovala Terézia Ciriaková. Podobne ako u mužov, aj Ciriaková získala kvantum bodov za podujatie Trnava Tour, kde sa jej podarilo ovládnu celkovú klasifikáciu, a vyhrala aj jednu z etáp. Viac víťazstiev v kategórii žien už v sezóne nenazbierala, no trikrát bola tretia a vo výbornom svetle sa odprezentovala na národnom šampionáte ako v pretekoch jednotlivkýň, tak aj v časovke. Boli z toho dve strieborné medaily v kategórii junioriek. Cyklistka z tímu CyS - Akadémia Petra Sagana bola tak nielen najsilnejšou ženou v SP, ale aj najsilnejšou juniorkou. V tejto kategórii bola prvá napríklad v klasických pretekoch v Kláštore pod Znievom alebo Suchej nad Parnou.

Aj druhé miesto v celkovom hodnotení Slovenského pohára na ceste putovalo do rúk stále ešte juniorke. Bola ňou Klaudia Varšová. Pretekárke z tímu CYKLO SPIŠ úplne nevyšli úvodné kolá v Trnave, Suchej nad Parnou, Dudinciach, Krupine a na podujatí Trnava Tour. Od Krupiny však našla dobrú formu. Druhá skončila v Kláštore pod Znievom. Klaudia neukončila sezónu bez víťazstva. Vyhrala časovku v Spišskej Novej Vsi a aj ďalšie víťazstvo dosiahla práve v súboji s chronometrom na národnom šampionáte v kategórii junioriek. Tretiu pozíciu v SP pre seba ulovila Janka Keseg Števková. Skúsená reprezentantka z tímu OUTSITERZ súťažila iba na piatich podujatiach SP, vyhrala preteky v Krupine v medzinárodnej konkurencii. Treťou najlepšou juniorkou bola Ivona Pavlisová z CK EPIC Dohňany.
Terézia Ciriaková počas časovky (© Ján Melicher)

Najlepším juniorom v práve skončenom ročníku SP na ceste bol Richard Riška. Pretekár tímu CK EPIC Dohňany sa ukázal v dobrom svetle na etapových pretekoch Trenčianskym regiónom, kde po troch etapách našiel vo svojej kategórii iba jedného silnejšieho pretekára. Bol druhý najlepší. Zvíťaziť sa mu podarilo na podujatí v Lutile, druhý bol ešte v Kláštore pod Znievom, tretie miesto obsadil v Krupine a v časovke v Levoči. Rišku bolo vidieť aj na zvyšných podujatiach SP na ceste, a preto si mohol dovoliť neprísť do Spišskej Novej Vsi. Už mal totiž viac-menej isté víťazstvo v celkovom hodnotení SP. Celkovo nazbieral 526 bodov.

Posledné podujatia v Spišskej Novej Vsi vynechal aj Jakub Galovič. Pre cyklistu z tímu CyS - Akadémia Petra Sagana sa ušlo druhé miesto v celkovom hodnotení SP. Za Riškom zaostal o skoro 80 bodov. Galovičov veľký deň prišiel v 1. mája v Krupine. Medzi juniormi predviedol veľkú dominanciu a zvíťazil o celé dve minúty. Na stupne víťazov sa v kategórii juniorov v celkovom hodnotení SP na ceste dostal ešte Christian Haas. Pretekár tímu CKM Poprad mal veľmi silný začiatok. Vyhral hneď úvodné kritérium v Trnave a o deň neskôr aj klasické preteky v Suchej nad Parnou. Ďalšie prvenstvo si pripísal v Kláštore pod Znievom. Haas mohol vyhrať celkové poradie, no vynechal až sedem pretekov. 
Richard Riška obsadil 2. miesto na etapáku Trenčianskym regiónom (© Ján Melicher)

Medzi kadetmi doslova nedal konkurencii žiadnu šancu Jakub Husár. Jeho suverénne výkony mu priniesli víťazstvá v pretekoch jednotlivcov v Suchej nad Parnou, Krupine, Lutile, Tlmačoch a Kláštore pod Znievom. Najviac bodov pozbieral aj v kritériu v Tlmačoch. Na konci sezóny tak musela byť jeho izba poriadne vyzdobená diplomami len z tohtoročného pohára na ceste. Kde neuspel on, tam sa zviditeľnil Tomáš Drobný. Pretekár tímu Cycling Academy Trenčín vstúpil do SP správnou nohou a výhrou v kritériu v Trnave. Prvý bol aj v časovke v Kláštore pod Znievom. Nakoniec obsadil druhé miesto v celkovom hodnotení SP. Tretí bol Lukáš Vranák z CK EPIC Dohňany, víťaz časovky do kopca v Spišskej Novej Vsi a hlavne majster Slovenska v súboji s chronometrom v tejto vekovej kategórii.

U kadetiek obhajovala minuloročné prvenstvo Sofia Ungerová. No ťažká úloha akoby jej na začiatku sezóny zväzovala nohy. Pretekárka tímu Cycling Academy Trenčín sa prvého víťazstva v sezóne dočkala až na šiestom podujatí SP v Lovči v časovke. S blížiacim sa koncom SP sa však Ungerová začala cítiť na bicykli ako ryba vo vode. Vyhrala klasické preteky v Tlmačoch, časovku a aj preteky v Kláštore pod Znievom. Na MSR získala titul majsterky Slovenska v súboji s chronometrom. Nakoniec o 13 bodov obhájila minuloročné víťazstvo v celkovom hodnotení SP. Druhá bola Anna Ržoncová z CK EPIC Dohňany so štyrmi výhrami v sezóne. Ržoncová je majsterkou Slovenska v tejto vekovej kategórii v klasických pretekoch jednotlivkýň. Tretia v hodnotení SP bola Natália Kušnírová z CK MŠK Kežmarok. 
Sofia Ungerová na najvyššom stupienku (© Ján Melicher)

Kategóriu starších žiakov nakoniec vyhral Jakub Mikuš. Cyklista z tímu Slávia Trenčín však celú sezónu bojoval predovšetkým s Ondrejom Sobotom z CK Olympik Trnava. Obaja sa neustále predbiehali v čele predbežného hodnotenia SP. Mikuš však zvládol lepšie prostrednú časť sezóny, kde sa dostal do menšieho trháku a potom mu už stačilo len udržiavať si svoj náskok. Zvíťazil v Suchej nad Parnou, Lovči, Lutile, v časovke v Kláštore pod Znievom a tiež v záverečnom kritériu v Spišskej Novej Vsi. Je aj majstrom Slovenska v časovke. Sobota triumfoval v Krupine a v časovke v Spišskej Novej Vsi. Jedno víťazstvo zaznamenal aj Maroš Kolesár z CYKLO SPIŠ, a to v pretekoch jednotlivcov v Tlmačoch. Kolesár bol tretí v celkovom poradí SP. 

V najmladšej plnohodnotnej dievčenskej kategórii si prvé miesto v hodnotení Slovenského pohára na ceste vybojovala Emma Galovičová. Cyklistka z CyS - Akadémie Petra Sagana sa zviditeľňovala od úvodného kola, no na začiatku sezónu jej vždy niečo chýbalo k víťazstvu. Prišlo však kritérium v Tlmačoch, kde svoje prekliatie zlomila a na sledovali ďalšie tri víťazstvá. Získala aj titul v časovke. Tereza Ďuríková mala veľmi dobrý štart do práve skončeného ročníka SP na ceste, síce ani raz nevyhrala, no zbierala jedno pódiové umiestnenie za druhým. Po časovke v Lovči bola hlavnou kandidátkou na zisk celkového víťazstva, dokonca je majsterkou Slovenska v klasických pretekoch, lenže druhá polovica jej nevyšla až tak dobre. Napriek tomu ukončila sezónu víťazstvom v kritériu v Spišskej Novej Vsi. Celkovo bola druhá. Tretia bola Lucia Hudoková z CK EPIC Dohňany.

Samostatnou kapitolou boli mladší žiaci, no u nich sa počítali len jednotlivé úspechy v pretekoch. Nebojovali o celkové víťazstvo v SP na ceste. Keby aj áno, získal by ho určite Jakub Záchenský z tímu CyS - Akadémia Petra Sagana. Pri jeho mene sa neoplatí písať, kde všade zvíťazil, skôr, kde skončil druhý a horší. Nevyhral iba časovku v Kláštore pod Znievom. Tam triumfoval Sebastian Trnka z celku CYKLISTICKÁ TOUR, pretože Záchenský v nej ani neštartoval. 
 
Náš eshop