SP v cyklokrose: C2 v Dohňanoch vyhrali Belgičan Huybs a Čech Štybar, medzi ženami dvakrát triumfovala Češka Zemanová

19.10.2022, 12:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
SP v cyklokrose: C2 v Dohňanoch vyhrali Belgičan Huybs a Čech Štybar, medzi ženami dvakrát triumfovala Češka Zemanová
Zdeněk Štybar (© Ján Melicher)

Tretí októbrový víkend pokračoval Slovenský pohár v cyklokrose dvomi zástavkami v Dohňanoch. Na dvoch C2 štartovali cyklisti z viacerých krajín a aj svetové hviezdy ako Zdeněk Štybar. Český pretekár dokonca vyhral nedeľňajšie preteky mužov. V silnej medzinárodnej konkurencii sa nestratili ani slovenskí cyklisti a cyklistky. 

Sobota 15. októbra - Dohňany

Muži a pretekári do 23 rokov

Vrcholom sobotňajšieho programu boli preteky mužov a pretekárov do 23 rokov. Rovnako ako v Podbrezovej, aj podujatie v Dohňanoch spadalo do kategórie UCI C2, a preto sa na pretekoch rozdávali nielen body do hodnotenia Slovenského pohára, no desiati najlepší získali aj UCI body. Práve táto skutočnosť zlákala štartovať na Slovensku aj zahraničných pretekárov. 

Štartová listina v najsledovanejšej kategórii obsahovala 31 mien zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, no do Dohnian prišiel aj francúzsky zástupca a dvaja Belgičania. Štartovať sa rozhodol aj Zdeněk Štybar (Quick - Step Alpha Vinyl). Okruh v Dohňanoch bol dlhý 2,2 kilometra, preteky tejto vekovej kategórie boli vypísané na 11 kôl. 
Zdeněk Štybar na štarte sobotňajších prtekov (© Ján Melicher)

Hneď od úvodného kola sa pelotón pretekárov rozpadol na menšie skupiny a jednotlivcov. Tempo v čele diktovali predovšetkým obaja Belgičania, a to Ward Huybs (Baloise Trek Lions) a Seppe Rombouts (RB Zelfbouw), ktorý na Slovensku cyklokrosoval aj vlani na pár podujatiach. Naopak, domáci cyklisti sa od začiatku vytratili z čela, a až na jednu výnimku boli všetci z pretekov predčasne stiahnutí. 

Do bitky o víťazstvo zasiahol okrem Huybsa a Romboutsa aj Štybar. Bol to práve český cyklista, ktorý najdlhšie trápil neskoršieho víťaza. Z tejto trojice ako prvý vypadol z bitky Rombouts, ktorý už na začiatku posledného kola vedel, že v sobotu nezvíťazí. Stratu na prvého mal už aj Štybar, lenže nebol ďaleko a stále živil aspoň teoretickú šancu na úspech. No Huybs už v závere nič nepokazil a zvíťazil.
Ward Huybs a za ním Zdeněk Štybar (© Ján Melicher)

Zo slovenských pretekárov v silnej konkurencii obstál iba Martin Haring (DUKLA Banská Bystrica). Martin na víťaza stratil viac ako štyri minúty, no finišoval na siedmej pozícii a získal tak šesť UCI bodov. K jednému UCI bodu sa dostal aj Šimon Vozár (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.), lenže ten neabsolvoval plnú porciu kôl. Z trate bol stiahnutý dve kolá pred koncom. No celkovo skončil desiaty. 

Ženy a juniorky

Poriadne našľapaná bola aj štartová listina medzi ženami a juniorkami. Až 34 dám si priviezlo bicykel na štart. Slovenské cyklistky vyzvali na súboj nielen pretekárky zo susedných krajín ako Česko, Rakúsko, Maďarsko alebo Poľsko, do minimálne jednu zástupkyňu mali v Dohňanoch aj cyklistické školy Talianska a Belgicka.

Ženy a juniorky urobili na okruhu sedem kôl. Scenár pretekov bol úplne rovnaký ako u mužov. Od samotného začiatku sa začali ukazovať najsilnejšie pretekárky, a tie najslabšie začali sťahovať z trate. Po pádoch a iných technických problémoch sa do cieľa nedostali štyri dámy vrátane Anny Ržoncovej (CK EPIC Dohňany). DNF svietilo aj pri Belgičanke Audrey De Keersmaekerovej (De Ceuster - Bonache Cycling Team).
Najsilnejšou ženou v sobotu bola Kristýna Zemanová (© Ján Melicher)

Ďalšie pretekárky, ktoré do cieľa neprišli boli z pretekov stiahnuté. Problémy udržať sa v pretekoch malo viacero Sloveniek, no úplne iné starosti mali Kristýna Zemanová (BRILON RACING TEAM MB) a Pavla Havlíková (LAWI Junior team). Tie sa postupom času osamostatnili vpredu, a až do posledných metrov zvádzali veľký súboj o víťazstvo. Zemanová nakoniec našla k dobru tri sekundy a zvíťazila. 

Najlepšou domácou zástupkyňou bola Tereza Kurnická (CYKLOSTORE Trenčín) so stratou necelých štyroch minút na víťazku. Obsadila ôsmu pozíciu, získala tak štyri UCI body. Druhou najlepšou Slovenkou bola Janka Keseg Števková (OUTSITERZ) na 13. pozícii. Pre ňu už sa UCI body neušli.   

Juniori

UCI body sa rozdávali ešte aj v juniorskej kategórii. Chuť na ne si robilo na štarte až 52 cyklistov. Prevahu v štartovej listine mali slovenskí pretekári, ale aj medzi juniormi sa stretla medzinárodná konkurencia. Okrem Slovákov tu súťažili Česi, Maďari, Rakúšania a Poliaci. Juniori absolvovali na okruhu v Dohňanoch tiež sedem kôl. 

Sobotňajšie zápolenie juniorov bolo však viac-menej záležitosťou českých cyklistov. Do najlepšej desiatky sa dostali až šiesti. Zo slovenských cyklistov do nej nazrel iba Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.), no dlho držal slovenskú vlajku v popredí. Schwarzbacher totiž bojoval o víťazstvo až do posledného kola. 

Do neho vstúpil na prvom mieste Václav Ježek (BRILON RACING TEAM MB), no najlepší slovenský junior nebol od neho ďaleko. Schwarzbacher bol druhý a s luxusným náskokom pred tretím najlepším. V poslednom kole sa už poradie na prvých miestach nezmenilo, vyhral Ježek o 16 sekúnd pred Schwarzbacherom. Po tretie miesto si prišiel Filip Samec (Gapp system kolofix MTB racing team).

Plnú porciu pretekov prešlo nakoniec 16 cyklistov. Spomedzi Slovákov sa to podarilo ešte dvom. Róbert Jackuliak (MŠK Žiar nad Hronom - CK) stratil na víťaza štyri minúty a 52 sekúnd. Skončil trinásty. Na 16. pozícii preťal cieľovú čiaru Ján Vierik (OŠK TATRAN Liptovská Osada). UCI body sa tak pre nich neušili, tie získali len desiati najrýchlejší.

Masters A, B, C a ženy

Druhé kolo Slovenského pohára v cyklokrose išli aj najstaršie vekové kategórie. Medzi Masters A štartovalo 23 cyklistov. Zvíťazil Milan Barényi (TREK KCK OSLANY), no nemal to jednoduché. Poriadne ho naháňali hlavne dvaja Poliaci. Bogdan Czarnota (PHO3NIX CYCLING TEAM) nakoniec stratil iba 21 sekúnd. Andrzej Michniak (Warszawski Klub Kolarski WKK) minútu a pol.

Medzi Masters B bola už štartová listina zložená čisto zo slovenských zástupcov. Obsahovala šesť mien. Vyhral Robert Glajza (CK CYKLOGLAJZA BB), a to o parník. Ondrej Glajza (SCK Pieniny) na druhom mieste prišiel do cieľa o štyri minúty a 49 sekúnd neskôr. Igor Daniš (ŠK CYKLO-TOUR SEREĎ) už stratil päť a pol minúty. Ďalší pretekári boli z pretekov predčasne stiahnutí.

U Masters C sa pretekalo o víťazstvo trio cyklistov. Lenže v tejto kategórii sme sledovali one man show Milana Jánošíka (Klub nadšencov amatérskej cyklistiky). Obom svojim súperom naparil kolo a suverénne zvíťazil. Druhé miesto obsadil Jaroslav Ulík (OŠK TATRAN Liptovská Osada), tretí bol Vlastimil Illík (ŠK CK Nitra)

Rovnaký počet účinkujúcich bolo aj v najstaršej ženskej kategórii. Zopakoval sa v nej scenár z Masters C, pretože Martina Šichtová (CYKLISTICKÁ TOUR) obe svoje konkurentky dobehla o kolo. Pre úplnosť informácií treba dodať, že druhá bola Šárka Chmurová (MAX CURSOR), tretia Jana Kossuthová (Novomestský Superbiker).

Kadeti

Do Dohnian v sobotu dorazilo presne 46 pretekárov zo Slovenska, Česka a Maďarska spadajúcich do kategórie kadetov. Organizátori pre nich pripravili štyri okruhy, takže ich preteky celkovo merali necelých deväť kilometrov. Kadeti tak už nemali priestor na chyby, a kto chcel zvíťaziť, musel ísť od úvodného metra hranu. 

Túto misiu najlepšie absolvoval Benedek Berencsi (Superior MTB team), no jeho víťazstvo sa nerodilo vôbec jednoducho. Tobias Hajkovský (CK MŠK Kežmarok) a Peter Šoltés (CK CYKLOGLAJZA BB) mu šliapali na päty až do polovice trate. Hajkovský dýchal na chrbát neskoršiemu víťazovi ešte v záverečnom okruhu, no nakoniec skončil druhý o osem sekúnd. Šoltés stratil šestnásť. 

Starší žiaci a kadetky

Podobne ako pred týždňom, aj v Dohňanoch štartovali tie najmladšie kategórie viac-menej v dvoch pretekoch. Medzi kadetkami zvíťazila Češka Daniela Hezinová (SportRaces Cycling Team). Skoro minútu na ňu stratila jej krajanka Barbora Bukovská (DK BIKESHOP Racing Team). Najlepšou Slovenkou bola Vanesa Šatková (CK EPIC Dohňany) na treťom mieste. Tá však o pozíciu najlepšej Slovenky bojovala až do posledného metra s Luciou Hudokovou (CK EPIC Dohňany).

Medzi staršími žiakmi štartovalo 36 chlapcov a o víťazovi rozhodli dve kolá. Stal sa ním Milan Húsenica (Športový klub Topoľčianky), ktorého mohlo tešiť, že uspel aj medzi českou konkurenciou. Húsenica išiel systémom štart – cieľ. Hneď na začiatku sa ujal vedenia a udržal si ho až do konca. Druhý finišoval Ondřej Bukovský (DK BIKESHOP Racing Team), tretí bol Peter Vlček (PROefekt KOŠICE).

Žiačky a mladší žiaci

Vôbec ako prví vyrazili na okruh v Dohňanoch mladší žiaci a žiačky. U dievčat do pretekov odštartovalo dokopy 30 cyklistiek. Karolína Frydrychová (TJ Auto Škoda Mladá Boleslav) sa postupne prehrýzla na prvú pozíciu a ďalej už pokračovala sama. Linda Sítková (ACK STARÁ VES NAD ONDŘEJNICÍ) sa do cieľa dostala o pol minútu neskôr, no bola druhá. Karolína Bortelová (CYKLISTICKÁ TOUR) stratila ďalšiu minútu. Skončila tretia, no vyhrala medzi Slovenkami.

Medzi mladšími žiakmi sa na štarte odprezentovalo 35 chlapcov. Najrýchlejší z nich bol Béla Kovács (DSI Cycling Team). Maďarsky zástupca sa dostal do cieľa o 47 sekúnd skôr ako Richard Tkáč (Športový klub Topoľčianky) na druhom mieste. Tretie miesto obsadil Matúš Behan (CK EPIC Dohňany). Ani on o v záverečných metroch nemusel o svoju pozíciu bojovať. Vybojoval si ju už skôr na trati. 

Nedeľa 16. októbra - Dohňany 
Muži a U23

O deň neskôr, v nedeľu, dostali viacerí pretekári šancu o reparát zo sobotňajších pretekov. Vstupovali do nich múdrejší a skúsenejší, pretože okruh si poriadne ohmatali v sobotňajších pretekoch. Už veľmi dobre vedeli, aké nástrahy prináša, a na ktorú pasáž musia šetriť najviac síl. Štartová listina medzi mužmi a pretekármi do 23 rokov bola takmer identická, vypadol z nej len Greg Bruynseels (CK DUKLA Bratislava).

Medzi štartujúcimi tak nechýbali Zdeněk Štybar (Quick - Step Alpha Vinyl), Ward Huybs (Baloise Trek Lions) a Seppe Rombouts (RB Zelfbouw). Teda traja najsilnejší pretekári zo soboty. Muži a pretekári U23 urobili v nedeľu ďalších jedenásť kôl na okruhu, rovnako ako v sobotu. Šimon Vozár (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.) a Matyáš Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor) plnú porciu kilometrov neprešli, pretože ich púť ukončili pády a technické problémy.
Zdeněk Štybar a jeho nedeľňajší tieň Ward Huybs (© Ján Melicher)

Nedeľňajšie preteky sa nezačali vyvíjať tak ako sobotňajšie. Huybs síce tlačil na pílu, no Štybar bol tentokrát pripravený. Jazdec tímu Quick - Step Alpha Vinyl s pribúdajúcimi kilometrami začal preberať taktovku do svojich rúk a pretekári za ním mali čo robiť, aby za ním zostali zavesení. Už po polovici pretekov sa vpredu vyselektovalo duo. Bol v ňom okrem Štybara aj Huybs. 

Štybar s Huybsom sa preťahovali o víťazstvo až do samotného finišu. Český cyklista sa objavil na cieľovej rovinke na prvom mieste a belgický zástupca ho oň už nedokázal pripraviť. Jazdec tímu Quick - Step Alpha Vinyl sa tak v Dohňanoch naladil na víťaznú vlnu, ktorú bude chcieť potvrdiť aj v ďalších cyklokrosových pretekov v práve začínajúcej sezóne. Huybs stratil dve sekundy.
Zdeněk Štybar získava výhodu nad Belgičanom (© Ján Melicher)

Ani ďalší belgický pretekár nedokázal v nedeľu obrániť svoju priečku zo soboty. Rombouts v nedeľu nemal tak dobré nohy a túto skutočnosť využili Marek Konwa (UKS KRUPIŃSKI SUSZEC-KONWA BIKE), a aj Pavel Jindřich (ČEZ Cyklo Team Tábor). Obaja sa pred neho dostali ďaleko do cieľa a všetci traja prišli do cieľa osamote. Tretí skončil Konwa so stratou 56 sekúnd na víťaza. 

Zo slovenských cyklistov sa opäť ako najsilnejší ukázal Martin Haring (DUKLA Banská Bystrica). V nedeľu však išiel podstatne lepšie ako deň predtým. Jeho výsledný čas bol skoro o dve minúty rýchlejší ako v sobotňajších pretekoch. Tiež jeho strata na víťaza bola menšia. Tak či tak Martin finišoval siedmy, teda na rovnakom mieste ako v sobotu. Získal však ďalších šesť UCI bodov. Ďalší Slováci ich nezískali. 

Ženy a juniorky

Výrazne sa nezmenila ani štartová listina medzi ženami a juniorkami. Prihlásilo sa do nich 36 cyklistiek, teda o dve viac ako v sobotu, no Hana Ferejová (Športový klub Topoľčianky) a Audrey De Keersmaekerová (De Ceuster - Bonache Cycling Team) nakoniec neodštartovali. Dôležité však bolo, že všetky ostatné dámy z predchádzajúceho dňa sa dostavili na štart. Ženy a juniorky urobili v nedeľu sedem kôl, teda rovnako ako v sobotu. 
Pavla Havlíková prenasleduje Kristýnu Zemanovú (© Ján Melicher)

Sobotňajšie zápolenie žien a junioriek ovládli české cyklistky, a bolo tomu tak aj v nedeľu. Kristýna Zemanová (BRILON RACING TEAM MB) a Pavla Havlíková (LAWI Junior team) znovu ušli svojim súperkám veľmi skoro, a potom manažovali svoj vlastný súboj o víťazstvo. V sobotu ich v cieli delili tri sekundy, v nedeľu šesť. 

Znovu zvíťazila Zemanová, ktorá sa odpútala od Havlíkovej až v úplnom finále. Zemanová si tak zo Dohnian odniesla celkovo 80 UCI bodov, mohla byť veľmi spokojná. Havlíková taká šťastná nebola, keďže jej ušli obe víťazstvá len o malý kúsok. Tretia prišla do cieľa Marthe Truyenová (Crelan-Fristads), rovnako ako v sobotu. Nedeľňajšie priečky na stupňoch víťazov tak obsadili rovnaké dámy. 
Kristýna Zemanová si prichádza po ďalšie víťazstvo (© Ján Melicher)

Rovnako bitku o pozíciu najlepšej slovenskej cyklistky ubránila Tereza Kurnická (CYKLOSTORE Trenčín). Tereza bola rovnaký prípad ako Haring medzi mužmi. V nedeľu išla o dve minúty rýchlejšie, no svoju pozíciu v celkovom hodnotení pretekov nezlepšila. Znovu bola ôsma. No boli z toho štyri UCI body. Ďalšie slovenské dámy sa k nim nedostali.  

Juniori

Sedem kôl išli v rámci tretieho kola Slovenského pohára v cyklokrose aj juniori. Registráciou prešlo 57 cyklistov, no Michal Minár (Športový klub Topoľčianky) a Tomasz Debiak (WKK Wieruszów Wiśniewski MTB Team) nedeľňajšie preteky nakoniec vynechali. Tak či tak na štarte stála poriadna masa pretekárov a už pozícia na štarte bola veľmi dôležitá. 

Spredu štartovali najsilnejší cyklisti zo soboty, a to Václav Ježek (BRILON RACING TEAM MB), Filip Samec (Gapp system kolofix MTB racing team) a aj Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.). Poslednému menované v sobotu nechýbalo veľa k víťazstvu, a preto mu v nedeľu nechýbala motivácia. 

Lenže v nedeľu to neboli jeho preteky. Už pomerne ďaleko od cieľa mu ušli Ježek a Samec. Víťaz sobotňajších pretekov sa v ďalšom priebehu už musel zbaviť len jedného závažia. Samec dlho odolával, no už v poslednom kole bola medzi oboma českými cyklistami podstatná medzera. Ježek v úplnom finále nič nepokazil, a zaznamenal druhé víťazstva za dva dni. 

Schwarzbacher prišiel do cieľa o minútu neskôr ako Ježek, no na rozdiel od predchádzajúceho dňa, na cieľovej rovinke ešte nemal nič isté. Zozadu na neho tlačil Brajan Świder (PHO3NIX CYCLING TEAM). Slovenský reprezentant nakoniec ale svoju tretiu pozíciu ubránil, aj keď Poliak na neho stratil len tri sekundy. Matthias tak ulovil ďalšie kvantum UCI bodov. 

Bodovať sa podarilo aj Lukášovi Vranákovi (CK EPIC Dohňany). Domáci pretekár si v nedeľu napravil chuť zo soboty. Vtedy sa mu nepodarilo dostať do cieľa. V nedeľu však Vranák išiel veľmi dobre a za sebou nechal aj veľké množstvo súperov. Na víťaza nestratil ani dve minúty a skončil ôsmy. Získal tak štyri UCI body. 

Masters A, B, C a ženy

Program 3. kola SP v cyklokrose obsahoval aj preteky Masters. Sobotňajšie víťazstvo v kategórii Masters A obhajoval Milan Barényi (TREK KCK OSLANY), a nikoho neprekvapilo, že zvíťazil aj v nedeľu. Bogdan Czarnota (PHO3NIX CYCLING TEAM) mu opäť robil spoločnosť na stupňoch víťazov po pravej ruke. Tretí bol Martin Čangel (TREK KCK OSLANY).

U Masters B v nedeľu súťažilo päť cyklistov. Robert Glajza (CK CYKLOGLAJZA BB) si v sobotu natrénoval prechody cez rôzne pasáže na okruhu, a v nedeľu zopakoval dokonalú jazdu. Vyhral. Druhý skončil Ivo Kovářík (DK BIKESHOP Racing Team), tretí bol Igor Daniš (ŠK CYKLO-TOUR SEREĎ). Ondrej Glajza (SCK Pieniny) tentokrát preteky nedokončil. 

Medzi mužmi v kategórii Masters C už na štarte bolo prakticky rozhodnuté o účastníkoch pódiovej ceremónie. Štartovali len traja. Išlo len o to, ako si podelia jednotlivé pozície. Najvyššie sa dostal Milan Jánošík (Klub nadšencov amatérskej cyklistiky), rovnako ako v sobotu. Jaroslav Ulík (OŠK TATRAN Liptovská Osada) bol druhý, Vlastimil Illík (ŠK CK Nitra) tretí. 

Nedeľňajšie preteky v ženskej kategórii Masters išli len dve dámy. Boli nimi Martina Šichtová (CYKLISTICKÁ TOUR) a Jana Kossuthová (Novomestský Superbiker). Preteky sa prakticky rozhodli už v úvodnom kole. Šichtová ušla súperke a taktiež odchádzala z Dohnian neporazená.

Kadeti

Pre kadetov organizátori v nedeľu pripravili päť okruhov, o jeden viac ako v sobotu. Menšia zmena nebola pre cyklistov výraznou komplikáciou. Víťazstvo obhajoval Benedek Berencsi (Superior MTB team), no uloviť druhé víťazstvo na Slovensku v rámci dvoch dní mu nechceli dovoliť predovšetkým dvaja domáci zástupcovia. 

Tobias Hajkovský (CK MŠK Kežmarok) a Peter Šoltés (CK CYKLOGLAJZA BB) sa na nedeľňajšie preteky dobre pripravili a bolo ich vidieť od úplného začiatku. Netrvalo dlho a Berencsi sa musel zmieriť, že nezaznamená dvojité víťazstvo. Hajkovský a Šoltés mu ušli a v poslednom kole si to rozdali o výhru. Nakoniec ju získal Hajkovský v šprinte. Berencsi skončil tretí.   

Kadetky a starší žiaci

Pretekárky a cyklisti spadajúci do týchto kategórii urobili v nedeľu taktiež o kolo viac. Namiesto dvoch, tri. Daniele Hezinovej (SportRaces Cycling Team) kolo naviac vôbec neprekážalo. Zvíťazila ešte dominantnejšie ako v sobotu. No kolo naviac padlo vhod Stanislave Sikelovej (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktorá v nedeľu skončila druhá. Bolo to veľké zlepšenie oproti sobote. Tretia finišovala Vanesa Šatková (CK EPIC Dohňany). 

Zatiaľ v ani jednej kategórii sa nestalo, že by sa na stupne víťazov v nedeľu dostali úplne iní pretekári ako v sobotu. V tomto trende pokračovali aj starší žiaci. Vyhral Ondřej Bukovský (DK BIKESHOP Racing Team) pred Františkom Hladíkom (BRILON RACING TEAM MB) a Milanom Húsenicom (Športový klub Topoľčianky). Húsenica neobhájil víťazstvo v kategórii, no aspoň obhájil prvé miesto medzi Slovákmi. 

Žiačky a mladší žiaci

Sobotňajšia hrdinka pretekov žiačok nechýbala na štarte ani v nedeľu a bola to predzvesť ďalšej výhry. Karolína Frydrychová (TJ Auto Škoda Mladá Boleslav) však tentokrát nemala taký veľký náskok ako deň predtým. Linda Sítková (ACK STARÁ VES NAD ONDŘEJNICÍ) stratila len deväť sekúnd. Tretia bola ďalšia Češka Sára Škubalová (TUFO CZ OTROKOVICE). Najlepšou Slovenkou bola Natália Letková (CK EPIC Dohňany) na štvrtom mieste.

Náš sumár z 2. a 3. kola Slovenského pohára v cyklokrose uzatvárajú preteky mladších žiakom, ktorým sa program v nedeľu začínal. Trio mladších žiakov si pripravilo najnapínavejšie finále spomedzi všetkých kategórii. Šimon Tkáč (Športový klub Topoľčianky), Richard Tkáč (Športový klub Topoľčianky) a Jakub Pančík (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.) o víťazstvo šprintovali. Vyhral Šimon pred Richardom. Jakub bol tretí. 
 
Náš eshop