SP v cyklokrose: Dve víťazstvá Belgičanov v Topoľčiankach, Martin Haring bol v nedeľu tretí

25.10.2022, 00:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
Ďalšie dve kolá Slovenského pohára v cyklokrose hostili Topoľčianky. Aj sobotňajšie, aj nedeľňajšie preteky patrili do kategórie C2. Medzi mužmi si víťazstvá podelili Belgičania Victor van de Putte a Ward Huybs. Martin Haring v nedeľu dosiahol najlepší výsledok v cyklokrosovej sezóne. 

Sobota 22. október – Topoľčianky 
Muži a U23

Ani diváci v Topoľčiankach neboli ochudobnení o medzinárodné tváre, keďže v ponuke neboli len body do SP, no aj ďalšia veľká porcia UCI bodov. Program v Topoľčiankach síce už vynechal Zdeněk Štybar (Quick - Step Alpha Vinyl), no v štartovej listine nechýbali jeho krajania, Belgičania, Poliaci, Rakúšania a aj španielsky cyklista. Bol ním Josep Nadal Termens (Redside Team).

Celkovo sa na štart spojených pretekov mužov a cyklistov do 23 postavilo 25 cyklistov. Organizátori pre nich pripravili okruh dlhý 3100 metrov, bol teda doposiaľ najdlhší v tohtoročnej sezóne SP v cyklokrose. Okruh bol technicky náročný, nachádzali za na ňom klasické prekážky, schody, no aj pasáž po piesku. Muži a cyklisti do 23 rokov urobili na ňom osem kôl. 

Preteky mužov premenili na svoju vlastnú exhibíciu predovšetkým zástupcovia belgickej cyklistky. Victor van de Putte (Deschacht-Hens-Maes) a Ward Huybs (Baloise Trek Lions) hneď od úvodného kola opanovali čelo pretekov. Spočiatku s nimi držali krok aj ďalší účastníci pretekov, hlavne Matěj Stránský (ATT Investment), Šimon Vozár (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.) alebo Ondřej Zelený (Decathlon Czech Cycling team).

Lenže van de Putte a Huybs sa už v polovici pretekov osamostatnili vpredu a začali zvádzať svoj súboj o víťazstvo. Dlhšiu dobu nemal navrch ani jeden z nich, ak si jeden vytvoril aspoň minimálny náskok, ten druhý medzeru po chvíľke zalepil. Obaja držali svoju nádej na výhru až do záverečného kola, no v ňom mal navrch van de Putte a zvíťazil. Huybs stratil deväť sekúnd. 

Tiež bitka o tretie miesto sa stenčila na dve mená. Zelený totiž stratil kontakt so Stránským a Vozárom, a každým metrom sa mu obaja jeho súperi vzďaľovali. V poslednom kole ich už ani nevidel. Do záverečného kola vstúpil s menšou stratou na Stránského aj Vozár, a aj keď nebola veľká, už ju zmazať nedokázal. Vozár tak finišoval štvrtý, no prvý medzi Slovákmi. 

Pretekár tímu ŠK Železiarne Podbrezová a.s. si na sobotňajších pretekoch v Topoľčiankach pripísal dôležité body do hodnotenia Slovenského pohára v cyklokrose, no radosť mu urobilo aj 15 UCI bodov. Tie sa ušli aj pre ďalších Slovákov. Osem UCI bodov získal Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín) za šieste miesto, dva Martin Haring (DUKLA Banská Bystrica) za deviatu pozíciu a jeden Simon Nagy (Israel Cycling Academy) za desiatu priečku.

Ženy a juniorky

Pred mužmi a pretekármi do 23 rokov o UCI body zabojovali ženy a juniorky v  už tradične spojených pretekoch. Aj v týchto pretekoch si na štart priviedlo bicykel dokopy 25 účastníčok, teda pelotón na štarte bol totožný ako u mužov a U23. Ženy na okruhu v Topoľčiankach urobili v sobotu päť kôl, teda ich preteky merali niečo cez 15 kilometrov. 

Plnú porciu kilometrov neurobila Anna Ržoncová (CK EPIC Dohňany). V jej prípade sa opäť ozvalo sobotňajšie prekliatie, pretože sobotňajšie preteky nedokončila už po druhýkrát v prebiehajúcej cyklokrosovej sezóne. Ani pred týždňom na domácej trati v Dohňanoch preteky nedokončila, tentokrát jej opäť pri mene svietilo DNF. 

Na opačnom fronte sa oproti minulému týždňu tiež skoro nič nezmenilo. Do Topoľčianok neprišla Kristýna Zemanová (BRILON RACING TEAM MB), a otvorili sa tak dvere na najvyšší stupienok pre Pavlu Havlíkovú (LAWI Junior team). Jej sobotňajšie víťazstvo bolo dominantné, zvíťazila o skoro minútu pred najbližšími prenasledovateľkami. 

Nikola Bajgerová (ATOM Deweloper Posciellux.pl Wrocław.) a Zuzanna Krzystalová (PHO3NIX CYCLING TEAM) si už taký luxus ako mala sobotňajšia víťazka na cieľovej rovinke nedopriali. Obe na ňu prišli bok po boku a o striebornú pozíciu si zašprintovali. Bajgerová potvrdila svoje rýchlostné kvality a preťala cieľovú pásku ako druhá. Krzystalová bola tretia. 

V Topoľčiankach sa v dobrom svetle prezentovali aj slovenské cyklistky. Tereza Kurnická (CYKLOSTORE Trenčín) bola štvrtá, takže si konto obohatila o 15 UCI bodov. Bol to jej najlepší výsledok v tohtoročnom pohári v cyklokrose. Dorota Vojtíšková (CLIMBERG SPORT TEAM) skončila siedma, Terézia Ciriaková (CyS - Akadémia Petra Sagana) ôsma a Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín) deviata. Aj oni získali UCI body. 

Juniori

Pretekári spadajúci do kategórie juniorov otvorili sobotňajší poobedňajší cyklokrosový program v Topoľčiankach. Pre túto vekovú kategóriu organizátori pripravili taktiež päť okruhov. Pôvodne sa do pretekov prihlásilo 46 cyklistov, no Alex Švec (Športový klub Topoľčianky) nakoniec neodštartoval. Domáci tím tak stratil jedného zástupcu. 

Do cieľa sa však nedostal ani ďalší pretekár tohto zoskupenia. Bol ním Samuel Ulrich (Športový klub Topoľčianky), ktorý však neinkasoval kolo a nebol predčasne stiahnutý z trate. Ulrich bol v cieli vedený ako DNF. Pomyselnú šachovnicovú vlajku nevidel ani Patrik Antal (MŠK Žiar nad Hronom - CK), no u neho už zohrala hlavnú rolu kondícia. Antal dostal kolo. 

Juniorské preteky boli pre oko diváka veľmi zaujímavé. Skoro celý boli medzi najlepšími minimálne rozostupy, ak nejaké vôbec boli. Najlepšie si sily rozložil taliansky cyklista Alan Zanolini (Zanolini Sùdtirol Post). Na cieľovej rovinke sa objavil o 11 sekúnd skôr ako Čech Daniel Rubeš (Expres CZ-Tufo Team Kolín). Tretiu pozíciu obsadil Poliak Brajan Świder (PHO3NIX CYCLING TEAM).

Ani medzi juniormi sa slovenským zástupcom nepodarilo prehrýzť na stupne víťazov. Ján Vierik (OŠK TATRAN Liptovská Osada) bol najsilnejším Slovákom, ušla sa pre neho šiesta pozícia a osem UCI bodov. Hneď za ním finišovali Michal Minár (Športový klub Topoľčianky), Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.) a Marek Mojto (Bike-Centrum Dubnica nad Váhom). Rozdiely medzi nimi boli len sekundové. 

Masters A, B, C a ženy

Pravidelnou súčasťou programu SP v cyklokrose sú aj preteky najstarších kategórii. U Masters A tradične štartovalo najviac cyklistov, no na prvom mieste sa nič nezmenilo. Milan Barényi (TREK KCK OSLANY) opäť zvíťazil, aj keď tentokrát veľmi tesne. Iba štyri sekundy na neho stratil Bogdan Czarnota (PHO3NIX CYCLING TEAM). Tretí skončil Martin Čangel (TREK KCK OSLANY).

Do kategórie Masters B spadali štyria účastníci. Robert Glajza (CK CYKLOGLAJZA BB) obhajoval dva víťazstvá z Dohnian a v sobotu sa mu podarilo nadviazať na víťaznú vlnu. Triumfoval však s doposiaľ najmenším náskokom v tohtoročnom pohári v cyklokrose. Druhý prišiel do cieľa Branislav Kacina (CLIMBERG SPORT TEAM) a tretí Miroslav Kováčik (CK ROUTE 66 Brezno).

U Masters C sa počet účinkujúcich oproti 3. kolu vôbec nezmenil. Znovu súboj o víťazstvo zviedli Milan Jánošík (Klub nadšencov amatérskej cyklistiky), Vlastimil Illík (ŠK CK Nitra) a Jaroslav Ulík (OŠK TATRAN Liptovská Osada). Presne v takomto poradí prišli do cieľa, Illíka a Ulíka v cieli delili len dve sekundy. 

Až štyri dámy sa zúčastnili pretekov najstaršej ženskej kategórie. Ani táto skutočnosť však nepripravila o výhru Martinu Šichtovú (CYKLISTICKÁ TOUR), tá zaznamenala ďalšie suverénne víťazstvo o viac ako dve minúty. Kristína Koscová (P2R Bike Team) finišovala na druhom mieste. Tretia bola Jana Kossuthová (Novomestský Superbiker) o necelých päť minút po víťazke.

Kadeti

Pretekári spadajúci do kategórie kadetov urobili v rámci 4. kola Slovenského pohára v cyklokrose tri kolá na okruhu v Topoľčiankach. Aj do tejto kategórie sa prihlásilo veľké množstvo účinkujúcich, celkovo až 47 cyklistov, a bolo preto dôležité hneď od štartu byť vpredu, ak daný jednotlivec chcel pomýšľať na víťazstvo. 

Maďar Benedek Berencsi (Superior MTB team) plán naplnil do bodky. Štartoval z prvého radu a dopredu vystrelil ako šíp. Celý čas bol na prvom mieste a aj na ňom finišoval. Martin Surman (CK CYKLOGLAJZA BB) za ním stratil sedem sekúnd a bol druhý, no najlepší z domácich pretekárov. Tretí skončil Tobias Hajkovský (CK MŠK Kežmarok), všetko známe tváre z Dohnian.   

Kadetky a starší žiaci

Štart kadetiek a starších žiakov delila len jedna minúta. Medzi kadetkami štartovalo dokopy 12 slečien. Najrýchlejšou z nich bola česká zástupkyňa Antonie Cermanová (CK Příbram Fany Gastro). Osem sekúnd na ňu stratila jej krajanka Hanka Viková (TJ Dukla Praha). Zo Sloveniek sa najskôr dostala do cieľa Vanesa Šatková (CK EPIC Dohňany), ktorá vyhrala šprint o tretiu pozíciu nad Adélou Stránskou (BRILON RACING TEAM MB).

Rovnaký priebeh mali aj preteky starších žiakov. Na dvoch okruhoch svoju silu ukázal Milan Húsenica (Športový klub Topoľčianky), ktorý využil znalosť domácej trate. Martin Stano (Športový klub Topoľčianky) za svojim kolegom z tímu zaostal o sedem sekúnd a bol druhý. Ďalších sedem sekúnd stratil Peter Vlček (PROefekt KOŠICE) na treťom mieste. 

Žiačky a mladší žiaci

Minútu na štarte delili aj kategórie žiačok a mladších žiakov, ktorými odštartoval program v Topoľčiankach. Medzi žiačkami štartovalo 29 dievčat. Vyhrala Karolína Bortelová (CYKLISTICKÁ TOUR) pred Alexandrou Kadlecovou (Novomestský Superbiker) a Sofiou Matieskovou (VELOSVET cycling team Prievidza). Medzi prvými tromi bol v cieli rozdiel 19 sekúnd. 

Najlepším mladším žiakom v sobotu bol maďarský cyklista Daniel Szilasi (Superior MTB team), ktorý si počas dvoch kôl vytvoril desať sekundový náskok pred Šimonom Tkáčom (Športový klub Topoľčianky). Tretí bol Čech Matyáš Orsava (TUFO CZ OTROKOVICE), ktorý prišiel do cieľa o 27 sekúnd neskôr ako víťaz. 

Nedeľa 23. októbra – Topoľčianky

Muži a U23

O deň neskôr, v nedeľu 23. októbra, pokračoval Slovenský pohár v cyklokrose 5. kolom opäť v Topoľčiankach. Tentokrát prihlášku do pretekov poslalo dokopy 28 cyklistov spadajúcich do kategórie mužov a pretekárov do 23 rokov zo šiestich krajín. Rovnako ako v sobotu, aj v nedeľu najsledovanejšia kategória urobila na okruhu osem kôl. 

Nedeľňajšie preteky boli znovu záležitosťou belgických cyklistov. Ward Huybs (Baloise Trek Lions) a Victor van de Putte (Deschacht-Hens-Maes) pokračovali tam, kde v sobotu skončili. Opäť to boli oni dvaja, ktorí určovali tempo pretekov a už v prvých kolách sa im podarilo odskočiť od ostatných súperov. V nedeľu išiel veľmi dobre aj Martin Haring (DUKLA Banská Bystrica).

Práve slovenský cyklista bol najbližšie k vedúcemu duu, no to vošlo do záverečného kola už s pohodlným náskokom pred Haringom. Huybs a van de Putte si tak zopakovali tesný dojazd spred 24 hodín. Tentokrát však ťahal za dlhší koniec lana prvý menovaný, ktorý tak oplatil jazdcovi tímu Deschacht-Hens-Maes prehru zo soboty. Huybs vyhral jedny preteky aj pred týždňom v Dohňanoch. 

Menej dramatická bola bitka o tretiu pozíciu. Haring si do posledného kola nepriviezol žiadneho súpera. Tomáš Bakus a Václav Dostál (ČEZ Cyklo Team Tábor) mali skoro pol minútovú stratu a pretekár z celku DUKLA Banská Bystrica v záverečnom okruhu vedel, že už len veľká športová tragédia ho môže pripraviť o tretiu pozíciu. Nič také sa neudialo a Haring bol v nedeľu bronzový. 

Haring si za celkové tretie miesto pripísal na konto kvantum bodov do Slovenského pohára, no aj 20 UCI bodov. Zároveň dosiahol najlepší výsledok v prebiehajúcej cyklokrosovej sezóne. UCI body sa ušli ešte pre ďalších dvoch Slovákov. Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín) prišiel do cieľa na šiestej pozícii a získal osem UCI bodov, Lukáš Sokolík (Cycling Academy Trenčín) finišoval ako desiaty. Bol z toho jeden UCI bod. 

Slovenský pohár v cyklokrose sa v nedeľu prehupol do svojej druhej polovice. Medzi mužmi ho vedie Ward Huybs (Baloise Trek Lions) napriek tomu, že štartoval iba Dohňanoch a Topoľčiankach. Počas štyroch pretekov ale dvakrát vyhral a dvakrát skončil druhý. Najlepším Slovákom je Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín), ktorý stráca na Belgičana 144 bodov. Kováč je predbežne druhý. 

Ženy a juniorky

Celkovo 23 žien a junioriek išlo spoločné preteky v rámci 5. kola Slovenského pohára v cyklokrose. Na štarte tentokrát chýbala Tereza Kurnická (CYKLOSTORE Trenčín), najlepšia slovenská zástupkyňa v sobotňajších pretekoch. Ani v tejto vekovej kategórii nenastali žiadne zmeny, čo sa týka dĺžky pretekov. Ženy a juniorky v nedeľu išli päť kôl, rovnako ako v sobotu.

Rovnako ako v sobotu, tak aj v nedeľu si Pavla Havlíková (LAWI Junior team) urobila z pretekov vlastnú exhibíciu. Česká cyklistka sa postupne zbavila všetkých svojich súperiek a do cieľa prišla o skoro celú minútu skôr. Na pódiu jej opäť robili spoločnosť Zuzanna Krzystalová (PHO3NIX CYCLING TEAM) a Nikola Bajgerová (ATOM Deweloper Posciellux.pl Wrocław.), no tentokrát si prehodili pozície. Druhá skončila Poľka. 

Keďže najlepšia Slovenka zo soboty chýbala už na štarte, trón tak zostal prázdny. Sadla si naň Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín), ktorá v nedeľu zašla výborné preteky. Na víťazku stratila len 71 sekúnd a bola štvrtá. Získala tak 15 UCI bodov. 

Po ne si prišli aj ďalšie štyri Slovenky. Janka Keseg Števková (OUTSITERZ) obsadila siedmu pozíciu a zapísal si šesť UCI bodov. Tesne za ňou prišli do cieľa Terézia Ciriaková (CyS - Akadémia Petra Sagana) a Erika Glajzová (CK CYKLOGLAJZA BB) a najlepšiu desiatku uzatvárala Dorota Vojtíšková (CLIMBERG SPORT TEAM).

Po 5. kole Slovenského pohára v cyklokrose je na prvom mieste v predbežnom hodnotení Pavla Havlíková (LAWI Junior team). Dostala sa na ňu vďaka dvom výhram v Topoľčiankach a dvom druhým miestam v Dohňanoch. Tereza Kurnická (CYKLOSTORE Trenčín) si napriek absencii v nedeľňajších pretekoch udržala pozíciu najlepšej Slovenky a celkovo je druhá v hodnotení pohára.

Juniori

Tiež v nedeľu sa v pretekoch juniorov predstavilo veľké množstvo účinkujúcich. Prihlášku si tentokrát podalo až 47 cyklistov, teda o jedného viac ako v sobotu. No na štarte nakoniec stálo 46 pretekárov. Alex Švec (Športový klub Topoľčianky) vynechal po sobote aj nedeľňajšie preteky. Juniori išli v 5. kole rovnakú porciu kilometrov ako vo 4. kole, teda krúžili na okruhu päťkrát. 

Štartoval aj sobotňajší víťaz Talian Alan Zanolini (Zanolini Sùdtirol Post), no v nedeľu sa mu vyhrať nepodarilo. Silnejší ako on bol poľský cyklista Brajan Świder (PHO3NIX CYCLING TEAM). Tomu sa podarilo osamostatniť sa v čele už dve kolá pred koncom. Świder bol celkovo v nedeľu o skoro minútu rýchlejší ako v sobotu. Tretí finišoval Čech Daniel Rubeš (Expres CZ-Tufo Team Kolín).

Ani v nedeľu sa slovenským juniorom nepodarilo vyskočiť na stupne víťazov. Dokonca v 5. kole sa do najlepšej desiatky, a teda k UCI bodom dostal len jeden domáci zástupca. Bol ním Marek Mojto (Bike-Centrum Dubnica nad Váhom) na piatom mieste. Mojto si oň musel zašprintovať a v šprintérskom súboji dominoval. Na víťaza pretekov stratil minútu a tri sekundy. 

Slovenský pohár v cyklokrose po 5. kole vedie Daniel Rubeš (Expres CZ-Tufo Team Kolín), ktorý štartoval doposiaľ na všetkých podujatiach. V Topoľčiankach zaznamenal dva najlepšie výkony. Spomedzi Slovákov sa najvyššie nachádza Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.), aj keď v poslednom víkende neštartoval ani raz.

Masters A, B, C a ženy

Úvodné 4. kolá SP v cyklokrose v kategórii Masters A vyhral Milan Barényi (TREK KCK OSLANY), a to dosť jednoznačne. V nedeľu už to také suverénne nebolo. Barényi totiž musel ukázať svoje šprintérske schopnosti. Poliak Bogdan Czarnota (PHO3NIX CYCLING TEAM) ale v špurte ťahal za kratší koniec lana. Tretiu priečku obsadil Slovák Martin Siran (PROefekt team).

Medzi Masters B do nedele platilo pravidlo, že kde štartoval Robert Glajza (CK CYKLOGLAJZA BB), tam sa mu podarilo triumfovať. A pravidlo platí aj po nedeli, keďže Glajza po úvodnom kole v Podbrezovej vynechal aj 5. kolo v Topoľčiankach. Ponúknutú šancu využil Branislav Kacina (CLIMBERG SPORT TEAM) a zvíťazil. Druhý skončil Norbert Lánik (Cyklo Klub Dynamax Nitra), tretí Andrzej Dziambor (Andrzej Dziambor).

Spomedzi kvarteta účastníkov v kategórii Masters C sa do cieľa ako prvý dostal Milan Jánošík (Klub nadšencov amatérskej cyklistiky), ani on v tomto ročníku Slovenského pohára v cyklokrose neskončil horší ako prvý. Minútu na neho stratil druhý Jaroslav Ulík (OŠK TATRAN Liptovská Osada), dve minúty tretí Vlastimil Illík (ŠK CK Nitra).

Kvarteto účastníčok sa predstavilo aj v najstaršej ženskej kategórii. Najlepšou z dám bola Martina Šichtová (CYKLISTICKÁ TOUR), ktorá zatiaľ nenašla premožiteľku v tejto sezóne Slovenského pohára v cyklokrose. Kristína Koscová (P2R Bike Team) bola druhá, Jana Kossuthová (Novomestský Superbiker) tretia. Obe dámy absolvovali plný počet kôl. 

Kadeti

Ďalšou bohato zastúpenou kategóriou na štarte boli kadeti. Presne 45 cyklistov v tejto vekovej kategórii sa postavilo na štart nedeľňajších pretekov. Pôvodne mal štartovať aj Daniel Sitáš (PROefekt KOŠICE), no nakoniec preteky prebehli bez jeho účasti. Kadeti sa v nedeľu museli vysporiadať s okruhom v Topoľčiankach presne trikrát. 

Tri kolá najrýchlejšie absolvoval Maďar Benedek Berencsi (Superior MTB team), síce ako tieň ho celý čas prenasledoval Tobias Hajkovský (CK MŠK Kežmarok). Najlepší slovenský kadet nakoniec skončil druhý so stratou piatich sekúnd. Hajkovský je však lídrom SP v cyklokrose v tejto vekovej kategórii. Ďalších 14 sekúnd stratil Martin Surman (CK CYKLOGLAJZA BB) a v pretekoch skončil tretí.

Kadetky a starší žiaci

Kadetky a starší žiaci urobili zhodne dva okruhy. Medzi kadetkami zvíťazila Češka Hanka Viková (TJ Dukla Praha). 22 sekúnd na ňu stratila jej krajanka a sobotňajšia víťazka Antonie Cermanová (CK Příbram Fany Gastro). Na stupne víťazov sa dostala aj domáca zástupkyňa. Bola ňou Stanislava Sikelová (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktorá si oproti sobote polepšila o dve pozície. 

U starších žiakov si zopakoval triumf zo soboty Milan Húsenica (Športový klub Topoľčianky). Na domácej trati tak bol stopercentný. Odrazilo sa to aj v hodnotení SP v cyklokrose, kde je po 5. kolách prvý. Martin Stano (Športový klub Topoľčianky) v nedeľu obhájil druhú pozíciu zo soboty. Tretí bol Peter Vlček (PROefekt KOŠICE). U starších žiakov bolo v nedeľu totožné pódium ako v sobotu. 

Žiačky a mladší žiaci

Žiačky a mladší žiaci tiež v nedeľu zviedli svoje zápolenie počas dvoch okruhov. U dievčat ich najrýchlejšie prešla Alexandra Kadlecová (Novomestský Superbiker). Trvalo jej to celkovo 16 minút a 39 sekúnd. O desať sekúnd dlhšie strávila na trati Natália Letková (CK EPIC Dohňany), tretia bola Karolína Bortelová (CYKLISTICKÁ TOUR), sobotňajšia víťazka.

Najlepším mladším žiakom v nedeľu bol český cyklista Matyáš Orsava (TUFO CZ OTROKOVICE), ktorý obrazne povedané svojim súperom zmizol z očí už v úvodnom kole. Šimon Tkáč (Športový klub Topoľčianky) a Jakub Hnojčík (CYKLISTICKÁ TOUR) prišli spolu na cieľovú rovinku a šprintovali o druhé miesto. Získal ho Tkáč.
 
Náš eshop