Sumár týždňa: Colbrelli ohlási koniec kariéry, Van Aert sa zameria na dlažobné monumenty, Almeida chce štartovať na Gire

30.10.2022, 17:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Posledný októbrový týždeň priniesol ďalšie novinky vo svete cestnej cyklistiky. Do súťažného diania sa už nevráti Sonny Colbrelli. Vlaňajší majster Európy v novembri oficiálne ukončí kariéru. Športový riaditeľ Jumba Merijn Zeeman prezradil hlavné ciele Wouta Van Aerta pre najbližšiu jar. Joao Almeida chce opäť štartovať na Gire a Patrick Lefévere nevylúčil účasť Evenepoela na budúcoročnej Tour.
Colbrelli ukončí kariéru
Vlaňajší víťaz Pekla severu Sonny Colbrellli v marci skolaboval v cieli prvej etapy Okolo Katalánska. Vďaka rýchlemu zásahu záchranárov a použitiu defibrilátora sa jazdca Bahrainu - Victorious podarilo vrátiť k vedomiu a bol prevezený do nemocnice. Neskoršie testy odhalili srdcovú arytmiu a Talian podstúpil operačný zákrok, počas ktorého mu implantovali defibrilátorom na monitorovanie srdcovej činnosti. S takýmto defibrilátorom je športová činnosť na Apenínskom polostrove zakázaná. Ešte v máji sa Colbrelli vyjadril, že sa chce vrátiť k profesionálnej cyklistike a skúmal možnosť súťaženia pod švajčiarskou vlajkou, ale podľa Gazzetta dello Sport sa blíži deň, kedy vlaňajší majster Európy ohlási ukončenie kariéry.
Jeho aktuálny zamestnávateľ by mal usporiadať tlačovú konferenciu 15. novembra. Pred zástavou srdca v tejto sezóne dosiahol niekdajší pretekár Bardiani druhú priečku na Omloop Het Nieuwsblad, kde vyhral šprint skupiny za víťazným Woutom Van Aertom. Tesne pred kolapsom na Okolo Katalánska skončil druhý, keď ho prešprintoval iba Michael Matthews. Vlani okrem spomínaných úspechov dosiahol aj celkové víťazstvo na Benelux Tour, stal sa talianskym šampiónom a etapové víťazstvá uchmatol na Okolo Romandie a Critérium du Dauphiné. Premožiteľa nenašiel ani na memoriáli Marca Pantaniho. Bola to jeho najúspešnejšia sezóna v kariére. 
Sonny Colbrelli (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Van Aert sa zameria na Okolo Flámska a Paríž - Roubaix
Športový riaditeľ Jumba-Visma Merijn Zeeman poskytol pred nasledujúcou sezónou rozhovory pre Het Nieuwsblad aj Wielerflirts, v ktorých ozrejmil ambície víťaza bodovačky na tohtoročnej Tour de France pre rok 2023. „Jeho veľké ciele sú na jar. Čo bude po nej, o tom budeme ešte diskutovať. Pracujeme najmä na tom, aby sme pre neho vytvorili dobrý plán, aby mohol vyhrať Okolo Flámska alebo Paríž - Roubaix," povedal Zeeman. Ani jeden z kockových monumentov ešte Van Aert nevyhral. Na Okolo Flámska skončil druhý v roku 2020 a tento rok tam neštartoval. Na Pekle severu obsadil druhé miesto v poslednej edícii. 
Ďalšie podujatia, na ktorých sa vítaz deviatich etáp na Starej dáme ukáže, zatiaľ nie je známy. „Musíme vedieť, čo je možné a čo nie. V Glasgowe sú majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia v auguste. Je tu aj Giro, ktoré je tiež atraktívne a on nikdy nepretekal na Vuelte. Všetky možnosti sú na stole. Môžeme prísť s niečim úplne novým, ale môže to byť aj skopírovaný program z tejto sezóny. Nie som Wout. Je to veľmi rozumný človek a vie, že na úspech je potrebný dobrý plán. Ale zároveň je to človek, ktorý rád skúša nové veci," povedal Zeeman, ktorý je športovým riaditeľom holandského zoskupenia už od roku 2013. 
Almeida chce opäť štartovať na Gire
Piaty muž tohtoročnej Vuelty Joao Almeida by nechcel chýbať na talianskej Grand Tour po štvrtýkrát v rade. „Chcem sa opäť sústrediť na Giro. Mali sme celkom dobrý rok, ale na Gire som čakal trochu viac. Bohužiaľ, mal som koronavírus, ale tím nie je závislý len na mne. Celkovo som sa veľa naučil a dosiahol som niekoľko dobrých výsledkov," povedal majster Portugalska v pretekoch pre The National v Abú Dhabí, kde sa zúčastnil spustenia programu Adnoc Accelerator pre nádejných emirátskych cyklistov. Almeida má za sebou prvú sezónu v drese UAE Team Emirates, kde prišiel po dvojročnom angažmáne v Quick-Stepe. 
Počas nej dosiahol piatu priečku na UAE Tour či ôsme miesto na Paríž - Nice, kde sa zároveň stal najlepším mladým jazdcom. Na Okolo Katalánska sa dokonca prepracoval na celkové pódium, keď obsadil tretiu priečku. Vynikajúce výkony podával aj na Gire. Po sedemnástej etape mu patrilo štvrté miesto, pričom na tretieho Landu strácal 49 sekúnd. Ďalšie pokračovanie na pretekoch mu ale prekazil pozitívny test na koronavírus. Po návrate do súťažného diania ukázal svoje kvality druhou priečkou na Okolo Burgosu, kde zároveň opanoval poslednú etapu. Pri svojej premiére na Vuelte patril medzi najlepších a v poslednej horskej etape sa posunul na celkové piate miesto.   
Joao Almeida (© LaPresse/Marco Alpozzi)
Lefévere nevylúčil účasť Evenepoela na TdF
Potom, ako boli zverejnené trasy Gira aj Tour na budúci rok, sa začalo špekulovať o tom, ktorí cyklisti zabojujú o ružový, resp. žltý dres. Šéf Quick-Stepu Patrick Lefévere sa aj v našom rozhovore vyjadril, že tohtoročný víťaz Vuelty Remco Evenepoel sa budúci rok postaví na štart talianskej Grand Tour. Po zverejnení trasy Starej dámy už jeho stanovisko nebolo také jednoznačné. „Myslím si, že Remco vo forme ako na Vuelte môže zvládnuť aj Tour. Už ukázal, že dokáže sa zbaviť konkurencie aj na strmých úsekoch. Nemusí to byť len v časovke. Vo voľnom čase si sadneme a rozhodneme sa, aký bude náš program," povedal pre Het Nieuwsblad
Toto rozhodnutie urobíme na tréningovom kempe v decembri alebo januári. Bolo by hlúpe, keby sme sa rozhodli v zápale boja päť minút po ohlásení trasy. Ale ešte nič nevylučujeme," dodal generálny manažér belgického zoskupenia. Ku možnej účasti majstra sveta sa vyjadril aj riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme. „Samozrejme, Evenepoel je na Tour vítaný. Je to čistý talent, čo už niekoľkokrát ukázal. Na celkové víťazstvo nepotrebuje toľko časovkárskych kilometrov. Liége-Bastogne-Liége tiež nebola časovka. Som si istý, že Remco jedného dňa príde na Tour. Či už tento rok, alebo budúci," povedal Prudhomme. 
Pidcock sníva o víťazstve na Starej dáme
Jedným z pretekárov, ktorí môžu byť spokojní s tohtoročnou sezónou, je Thomas Pidcock. Britský univerzál v službách Ineosu Grenadiers skončil tretí na Dwars door Vlaanderen, piaty na Brabantskom šípe a pri svojej premiérovej účasti na francúzskej Grand Tour dobyl L'Alpe d'Huez, pričom sa dlho držal v Top 10 celkového poradia. Druhý muž Okolo Británie však mieri ešte vyššie. „Od dvanástich rokov, keď som pretekal v žltom drese niekde vo Veľkej Británie, som sníval o víťazstve na Tour de France. Na budúci rok to ešte nie je reálne. Vidím Vingegaarda aj Pogačara a neviem si predstaviť, že by som ich mohol poraziť," povedal pre belgickú televíziu Sporza
Vlaňajší víťaz Brabantského šípu sa vyjadril aj k budúcoročnej trase Tour de France. „Myslím, že trasa je veľmi ťažká a aj začiatok bude ťažký. Nie je tam žiadny priestor na oddych. Hneď prvý deň majú pretekári na celkové poradie možnosť získať alebo stratiť čas. Ak sa o celkovom poradí rozhodne už v prvých dňoch, neskôr bude menej pádov," zaprognóznoval piaty muž vlaňajšieho ročníka Strade Bianche a nevyhol sa ani otázke, aká bude jeho úloha na budúcoročnej Tour. „Úprimne, neviem, aká bude moja úloha. Myslím, že to bude na mne, ale naozaj neviem," dodal Pidcock, ktorý by najskôr o tri týždne mal odštartovať cyklokrosovú sezónu. 
 
Náš eshop