Negatívne prekvapenia sezóny: Israel a Astana sa vytrápili, sklamaním bol aj Ganna

8.11.2022, 00:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
Po pondelkovom zhrnutí tých príjemných prekvapení, prichádza čas na tie nepríjemné. Aj v sezóne 2022 sa našlo mnoho jazdcov, ktorý oproti svojim výkonom z minulého roka zaostali. Či už za tým boli zranenia, choroby, pretrénovanosť alebo len neschopnosť dostať sa do najlepšej formy, mnoho jazdcov v tomto roku nenaplnilo očakávania a zažilo dramatický pokles v UCI rebríčku. 
Mnoho pretekárov Quick-Stepu s prekvapujúco slabšou sezónou
Belgický tím má za sebou horkosladkú sezónu. Remco Evenepoel pre nich vyhral Grand Tour i monument a svojpomocne tak splnil povinnú kvótu úspechov pre Patricka Lefévera. Viaceré hviezdy tímu ale tápali. Kasper Asgreen sa veľmi nepriblížil úrovni, vďaka ktorej vyhral v roku 2021 Okolo Flámska. Dán zaznamenal v svetovom rebríčku prepad z 23. na 143. miesto, ani raz nevyhral a na pódiu skončil iba na Strade Bianche. No i tak bol jediným záchrancom pre Quick-Step počas jarných klasík, zatiaľ čo Florian Senechal, Zdenĕk Štybar či Davide Ballerini boli iba tieňmi samých seba. 
V Quick-Stepe sa ešte zdržíme. Okrem Evenepoela tím ťahali aj dobré výkony šprintérov, no v tejto sezóne sa museli obísť bez najlepšieho rozbiehača sveta. Michael Morkov ukázal značný regres, na pozícii top rozbiehača ho vystriedali Van Poppel s Laportom, no a Lefévere nato reagoval angažovaním Caspera Pedersena, ktorý má byť náhradou za Dána. Ďalšími jazdcami, ktorí výrazne podliezli laťku svojich výkon z minulej sezóny, boli Fausto Masnada a Mattia Cattaneo. Taliani boli úplne nevýrazní. V dlhodobom regrese pokračoval James Knox, kedysi veľký talent. Z Brita sa stáva čistokrvný domestik. 
viacerí na Jakobsena s Evenepoelom nenadviazali (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Hviezdy Israelu zlyhali v kritickej chvíli 
Ďalším tímom, ktorí tápal ako celok, bol v tomto roku Israel Premier-Tech. Pre tím Sylvana Adamsa to navyše prišlo v kritický moment, keď bojovali o udržanie sa vo World Tour, a slabá sezóna nemohla skončiť inak ako jasnou relegáciou z najvyššej ligy a Izraelčania dokonca prišli aj o automatické divoké karty na Grand Tours. Michael Woods ukázal na Gran Camiňo i Route d'Occitanie že nato stále má, ale na veľkých podujatiach zlyhal. Giacoma Nizzola zabrzil pád na jar, no Talian, kedysi známy svojou konzistenciou, sa už nedokázal vrátiť do formy a pomôcť svojmu tímu počas celého roka. Výrazný zosun v rebríčkoch zažili Alessandro De Marchi, Tom Van Asbroeck či James Piccoli a sezóna minuloročného ťahača tímu Bena Hermansa bola rozbitá zraneniami. 
V druhej polovici roku zažili akúsi kolektívnu mizériu aj jazdci Bahrain Victorious. Tí boli od minuloročného Gira do tohtoročného Gira jedným z piatich najlepších tímov sveta, no v druhej polovici tohto roku im došla para. Niekoľko jazdcov sa však trápilo celý rok. Myslíme najmä na Damiana Carusa a Gina Mädera. Obaja mali úžasnú sezónu 2021, no v tomto roku akosi neboli nikde. Mäder dal o sebe vedieť na Romandii, Caruso na Sicílii a Dauphiné, no inak jazdili hlboko pod svoje možnosti. 
Michael Woods (© A.S.O. / Charly Lopez)
Forma jednoducho nebola 
Oproti roku 2021 majú slabšiu sezónu za sebou aj napríklad Wilco Kelderman, Lucas Hamilton či Michael Storer. Všetci traja ukázali v minulej sezóne zlepšenie a veľký potenciál do budúcna, no v tejto sezóne akosi stagnovali. Najmä u posledných dvoch menovaných to bolo očividné a ich zamestnávatelia sa určite nepotešili. Holanďan je už skúsenejším pretekárom a keď mu to nešlo, zapadol aspoň do role domestika a bol veľmi platný napríklad pre Hindleyho na Gire. Oproti minulej sezóne sa rapídne zhoršil aj Gianni Moscon. Nová akvizícia Astany bola priam neviditeľná, či dokonca nepoužiteľná počas celého roka. Temperamentný Talian vinu hádzal na marcové pretrénovanie sa, no do formy sa nedostal až do konca sezóny. 
Medzi sklamania sezóny musíme zaradiť aj Filippa Gannu. Majster sveta v časovke z rokov 2020 aj 2021 síce vyhral šesťkrát, z toho dvakrát na World Tour úrovni proti Van Aertovi a Evenepoelovi, no sklamal pri každom jednom z jeho cestných vrcholov sezóny a zakončil to až siedmym miestom na svetovom šampionáte. Veľkým sklamaním bol aj Rohan Dennis, nová posila tímu Jumbo. Austrálčan bol silný v Romandii, no na Tour sa nedostal a vyhral iba jedinú časovku, aj to len na Commonwealthských hrách a vďaka Thomasovmu pádu.
V časovkách sa výrazne zlepšil Bauke Mollema, no vo všetkom inom sa akoby zhoršil. Jeho nový podpis zmluvy až do konca roka 2026 sa preto javí byť krokom vedľa pre Trek, veď Mollema má už 35 rokov. Americký tím nemôže byť spokojný ani s výkonmi svojich predsezónnych posíl Markusa Hoelgaarda a Jona Aberasturiho. Obaja ani náhodou nemali na svoju úroveň z roku 2021. 
 
Náš eshop