Šprintéri v roku 2022: Dominovali Jakobsen a Mads Pedersen, príjemnými prekvapeniami Kooij alebo De Lie

9.11.2022, 13:00 | Magazín C-I.sk | Jakub Hlubek
Ani v tomto roku sme neboli ukrátení o množstvo súbojov v hromadných dojazdoch. Viac ako desať víťazstiev zaznamenali iba dvaja pretekári. Víťazstvá zbierali aj cyklisti, ktorí pred sezónou nepatrili medzi favoritov alebo mali ostať v tieni slávnejších kolegov. Do analýzy sme zaradili aj pretekárov, ktorí nie sú čistokrvnými šprintérmi, ale pravidelne sa zapájali do záverečných šprintov.  
Fabio Jakobsen (© Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images)
Najúspešnejším šprintérom sezóny je jednoznačne Fabio Jakobsen. Dán po ťažkom zranení na Okolo Poľska 2020 takmer prišiel o život. Vďaka skvelej práci lekárov a odhodlaniu samotného jazdca Quick-Step sa tak nestalo a vlani sa úspešne vrátil na Okolo Turecka. Do konca roku 2021 si pripísal sedem víťazstiev a túto sezónu ako jediný klasický šprintér dokázal nazbierať dvojciferný počet triumfov. Kvalitnou formou oplýval od začiatku, keď vo februári dvakrát zvíťazil na Okolo Valencie a Okolo Algarve. Druhý kalendárny mesiac zakončil výhrou na Kuurne - Brusel - Kuurne a v marci sa presadil v druhej etape na Paríž - Nice. Darilo sa mu aj neďaleko slovenských hraníc.
Na Okolo Maďarska si pripísal ďalšie dve víťazstvá a následne nenašiel premožiteľa na Elfstedenronde Brugge. Bez triumfu neodišiel ani z Baloise Belgium Tour, kde vyhral poslednú etapu. Patrick Lefévere ho na Tour de France uprednostnil pred Markom Cavendishom a Jakobsen sa za dôveru odvďačil triumfom v druhej etape. Ďalšie víťazstvá na Starej dáme nepridal, ale v Mníchove sa dočkal veľkého úspechu v holandských farbách, keď sa stal majstrom Európy. Posledný triumf sezóny dosiahol na belgickej jednorázovke Kampioenschap van Vlaanderen.
Desať triumfov nazbieral aj jeden z pretekárov, ktorý nepatrí medzi čistokrvných šprintérov, ale pravidelne sa zapája do hromadných dojazdov. Reč je o Madsovi Pedersenovi. Majster sveta z Harrogate prvýkrát dvíhal ruky nad hlavu na Etoile de Bességes, kde ovládol prvú etapu. Podobne, ako Jakobsen, pridal ďalšie víťazstvo na Paríž - Nice v tretej, zvlnenej previerke. Dve výhry si odniesol aj z Circuit Cycliste Sarthe. Na francúzskych etapových pretekoch siahal aj na žltý dres, ale pár kilometrov pred cieľom poslednej etapy spadol.
Ďalšie víťazstvo pridal na domácej pôde, kde aj v konkurencii našej Dukly ovládol klasiku Fyen Rundt - Tour of Funen. Na Baloise Belgium Tour zvíťazil v úvodnej previerke a bez víťazstva neodišiel ani z Le Tour, kde bol najrýchlejší v úniku šestnástej etapy. Galapredstavenie predviedol Pedersen na Vuelte. Už počas prvého týždňa skončil trikrát na druhom mieste a etapového triumfu sa napokon dočkal na trinásty deň. Následne sa presadil ešte dvakrát a poslednú Grand Tour v sezóne ukončil so zeleným dresom. 
Mads Pedersen (© ASO / Unipublic / Spring Cycling Agency)
Deväťkrát sa z víťazstva tešili štyria pretekári, pričom hneď dvaja reprezentujú Jumbo-Visma. Wout Van Aert odštartoval sezónu na Omloop Het Nieuwsblad a po sólovej jazde si prišiel po prvý triumf. Aj Belgičan bol úspešný na Paríž - Nice, kde uspel v individuálnej časovke. Nasledovalo víťazstvo na E3 Saxo Bank Classic a pred Starou dámou preukázal kvalitnú formu na Critérium du Dauphiné. Vo Francúzsku nenašiel premožiteľa v prvej a piatej etape. Na Tour de France uspel rôznymi spôsobmi. Vo štvrtej etape ušiel súperom na poslednej horskej prémii a svoj náskok udržal až do cieľa. O štyri dni neskôr bol najrýchlejší v šprinte vrchárov a odolných klasikárov a tretí triumf pridal v boji proti chronometru. Za svoje výkony bol odmenený zeleným dresom a na konci augusta pridal ešte jeden triumf na Brétagne Classic. 
Od druhého muža tohtoročného Pekla severu sa množstvo víťazstiev na konci sezóny dalo očakávať, čo sa nedá povedať o jeho kolegovi. Olav Kooij prvýkrát zvíťazil na Circuit Cycliste Sarthe a to hneď dvakrát, pričom sa zároveň stal celkovým víťazom aj vďaka pádu, do ktorého sa zaplietol Pedersen. V máji triumfoval v otváracej previerke na Okolo Maďarska. Júl priniesol pre produkt akadémie Jumba ďalšie tri zárezy a celkové víťazstvo na ZLM Tour. Presadiť sa dokázal aj na World Tour úrovni, keď prešprintoval konkurentov na prvý deň Okolo Poľska. Ďalšie dve víťazstvá pridal na Okolo Dánska a v októbri ukázal, že sa nestratí ani na klasikách. Zvíťazil na Sparkassen Münsterland Giro. 
Deväťkrát sa z víťazstva tešila ďalšia vychádzajúca hviezda cestnej cyklistiky Arnaud De Lie. Mladý Belgičan sa stal členom prvého tímu Lotta Soudal len od začiatku tejto sezóny a svoje kvality naplno demonštroval najmä na klasikách. Prvýkrát dal o sebe vedieť v januári, keď si podmanil Trofeo Playa de Palma. Nasledoval triumf na Grote Prijs Jean-Pierre Monseré a na začiatku apríla prešprintoval súperov aj na Volta Limburg Classic.
Vlaňajšiemu víťazovi Okolo Južných Čiech znamenite vyšiel prelom mája a júna. Postupne vyhral na klasike Marcela Kinta, Heylen Vastgoed Heistse Pijl a Ronde van Limburg. V júni sa dokázal presadiť aj na etapových pretekoch Okolo Valónska, kde triumfoval v tretej etape. Ďalšie dva triumfy dosiahol na Schaal Sels Merksem a Egmont Cycling Race. Svojimi výkonmi dlho držal svoj tím v hre o World Tour licenciu. Nasledujúce tri roky ale Lotto Soudal strávi medzi Pro zoskupeniami. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Posledným pretekárom, ktorý sa môže pochváliť deviatimi triumfami, ďalší šprintér Jasper Philipsen. Belgičan sa dvakrát presadil už na UAE Tour, kde vyhral prvú a piatu etapu. Ďalšie víťazstvo pridal na Okolo Turecka v tretej previerke a ruky nad hlavu dvíhal aj na Baloise Belgium Tour, kde nenašiel premožiteľa v druhej etape. Na Tour de France sa dočkal vytúžených triumfov, keď zvíťazil na pätnásty deň a v dojazde na Champs-Élysées. Jeden hromadný dojazd opanoval aj na Okolo Dánska, kde si podmanil predposlednú etapu. V záverečnej časti sezóny ukázal, že mu to ide aj na klasikách. Najprv triumfoval na Omloop van het Houtland a posledný triumf v roku 2022 zaznamenal na Paríž - Bourges. 
Sedem víťazstiev si počas sezóny pripísali Arnaud DémareCaleb Ewan Dylan Groenewegen. Prvý menovaný zažiaril najmä na Gire, kde trikrát dominoval v hromadnom dojazde a z talianskej Grand Tour odišiel z cyklámenovým dresom. Naopak, Austrálčanovi sa na trojtýždňových pretekoch nedarilo, ale etapové triumfy získal na Tirreno-Adriatico alebo Okolo Nemecka. Holanďan v prvej sezóne za BikeExchange pridal piaty triumf na Tour de France a presadil sa aj na Okolo Slovinska či Arctic Race of Norway. Päťkrát triumfovali Mark CavendishTim Merlier Alexander Kristoff
Naopak, viacerí šprintéri si pre výkonnostné alebo zdravotné dôvody nepripísali ani jeden triumf. Sonny Colbrelli sa hotoval priblížiť k fantastických výkonom z roku 2021, ale po kolapse na Okolo Katalánska sa už do súťažného diania nevráti. Bez víťazstvá odjazdili už druhú sezónu v rade Rudy Barbier David Dekker. Ani 26 umiestnení v Top 10 nestačilo na triumf Maxovi Kanterovi. Po návrate do Bardiani sa neradoval z triumfu ani Sacha Modolo
 
Náš eshop