Sumár týždňa: Sagan odštartuje novú sezónu na Vuelta San Juan, Valverde dostal novú funkciu v Movistare

13.11.2022, 17:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Počas uplynulých dní vyšli na povrch ďalšie novinky zo sveta cestnej cyklistiky. Organizátori Vuelta San Juan potvrdili štart Petra Sagana na konci januára. Biniam Girmay sníva o účasti na Okolo Flámska aj Tour de France. Alejandro Valverde ani po skončení aktívnej kariéry neodchádza z Movistaru a Giacomo Nizzolo si pre zlomeninu kľúčnej kosti dá pauzu od tréningov. Evenepoelov kolega prezradil, že Remco sa chystá dobyť Giro. 
Sagan odštartuje novú sezónu v Južnej Amerike
V pondelok vyšla na verejnosť dôležitá informácia pre slovenských fanúšikov zo strany organizátorov Vuelta San Juan. Dvojnásobný víťaz Grand Prix Quebec Peter Sagan svoju pätnástu sezónu medzi profesionálmi odštartuje práve na argentínskych etapových pretekoch. Pre držiteľa siedmych zelených dresov na Tour de France to bude tretí štart na podniku, kde si doposiaľ nepripísal etapové víťazstvo. Na druhej strane, v štrnástich etapách sa až desaťkrát dostal do Top 10. Jeho najlepším výsledkom je druhá priečka zo štvrtej etapy v roku 2019 a totožné umiestnenie v štvrtej etape o rok neskôr. Už pred Slovákom potvrdili svoju účasť Filippo Ganna Egan Bernal
Okrem dvojice z Ineosu je istá aj účasť novej posily Quick-Stepu Jana Hirta, ktorý to potvrdil v rozhovore pre Českú televíziu. Preteky sa uskutočnia 22. až 29. januára po dvojročnej pauze, ktorú spôsobila pandémia koronavírusu. Organizátori doposiaľ nezverejnili profily etáp, ale v posledných ročníkoch nechýbali šprintérske, horské etapy ani boj proti chronometru. Posledným víťazom je Remco Evenepoel, ktorý tu v roku 2020 vyhral okrem celkového poradia aj časovku. Iba 33 sekúnd vtedy stratil Ganna. Dvojnásobný majster sveta v ITT bol v Argentíne už dvakrát druhý a o dva mesiace bude mať ideálnu príležitosť na celkové víťazstvo. 
Remco Evenepoel na San Juane (© Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images)
Girmay chce debutovať na Tour
Jedným zo skokanov tohtoročnej sezóny je Biniam Girmay. Jazdec Intermarché prekvapujúco ovládol Gent - Wevelgem a ako prvý Eritrejčan vyhral flámsku klasiku. Na premiérovej Grand Tour v kariére, Gire, nenašiel premožiteľa v desiatej etape. Slušné výsledky dosiahol aj na jeseň, keď na Grand Prix Quebec skončil tretí a na GP Wallonie ho prešprintoval iba Van der Poel. Ambície držiteľa štyroch víťazstiev za tento rok ale mieria ešte vyššie. „Dúfam, že sa zúčastním Okolo Flámska aj Tour de France. Bol by to splnený sen. Chcem sa lepšie pripraviť na flámske klasiky," povedal v rozhovore pre Ciclismo International
Girmay napriek skvelej sezóne nohami ostáva na zemi a naďalej vidí nedostatky. „Potrebujem sa lepšie prispôsobiť chladu a dažďu. Nie som zvyknutý pretekať za takýchto podmienok. V časovke sa zlepšujem, ale musím si na ňu ešte viac zvyknúť. Budúci rok to bude pre mňa tažšie. Je dobré vidieť, že môj rešpekt v pelotóne vzrástol, ale budem viac sledovaný," uvedomuje si niekdajší jazdec Pro tímu Delko, ktorý zanikol. Na tému jeho účasti Tour sa v pozitítvnom svetle vyjadrila aj výkonnostná manažérka tímu Aike Visbeeková. „Množstvo stúpaní v prvom týždni zvyšuje Biniamovu šancu," povedala pre Wielerflirts po predstavení trasy. 
Valverde dostal novú rolu v Movistare
Štvornásobný víťaz Liége-Bastogne-Liége Alejandro Valverde bude aj po skončení aktívnej kariéry pokračovať pri svojom doterajšom zamestnávateľovi. Celkový víťaz Vuelty z roku 2009 bude pôsobiť ako sprostredkovateľ medzi jazdcami a personálom. „Mojou hlavnou úlohou bude dohliadať nato, aby sa medzi športovými riaditeľmi, trénermi a jazdcami viac komunikovalo. Na niektorých pretekoch budem sedieť v aute, napríklad na Gire, Tour alebo Vuelte. Nebudem ale prítomný na celých pretekoch, ale najviac päť alebo šesť dní," priblížil svoje plány pre španielsky denník AS a priznal, že bicyklu sa nebude vyhýbať ani na cyklistickom dôchodku. 
Pripojím sa k tímu na tréningových kempoch. Možno tam s nimi nebudem celý čas a určite nebudem pretekať. Rád by som vyskúšal preteky na šotoline a podobné veci. Je to o tom, aby som mal nejaký športový cieľ a zabavil sa. Môžem to robiť bez rovnakej intenzity a disciplíny, ako doposiaľ, ale naďalej budem absolvovať ranné tréningové jazdy," povedal Valverde, ktorý naposledy štartoval na exhibičnom kritériu a tímovej časovke v japonskej Saitame. V obidvoch pretekoch obsadil štvrtú priečku a definitívne uzavrel svoju 21. a poslednú sezónu ako profesionálny cyklista. Počas svojej kariéry dosiahol 133 víťazstiev.
Alejandro Valverde (© A.S.O. / Gautier Demouveaux)
Nizzolo si zlomil kľúčnu kosť na tréningu
Taliansky šprintér Giacomo Nizzolo nemá za sebou vydarenú sezónu, keď si pripísal iba jedno víťazstvo a od bicykla si bude musieť dať pauzu. Včera počas tréningu vo Švajčiarsku skončil na zemi a pri páde si privodil zlomeninu pravej kľúčnej kosti. Našťastie, operačný zákrok nebude potrebný a neočakáva sa, žeby zranenie ovplyvnilo jeho prípravu na novú sezónu. O nehode informoval jeho zamestnávateľ Israel Premier Tech na sociálnych sieťach. Nizzolo má za sebou prvý rok v drese zoskupenia z Blízkeho východu, kde sa presunul po trojročnej anabáze v tíme Qhubeka NextHash. Izraelský tím si nevybojoval WT licenciu na nasledujúce tri roky a tak ho uvidíme iba na prokontinentálnej úrovni. 
Evenepoel by mal štartovať na Gire
Po životnej sezóne Remca Evenepoela sa mnohí fanúšikovia aj odborníci zaoberali otázkou, na ktorej Grand Tour bude majster sveta štartovať v budúcej sezóne. Odpoveď priniesol jeho nastávajúci tímový kolega Jan Hirt. Ako sme už v prvom príspevku spomínali, šiesty muž vlaňajšieho Gira poskytol rozhovor pre Českú televíziu, kde načrtol svoj program. „Sezónu začnem na Vuelta San Juan a potom pravdepodobne pôjdem na Giro d'Italia, ktorý chce po víťazstve na Vuelte vyhrať taliansku Grand Tour," povedal tohtoročný víťaz Okolo Ománu. Samotný Evenepoel sa k svojej účasti na Gire zatiaľ nevyjadril. 
Belgičanovi by talianska Grand Tour mohla vyhovovať aj pre počet časovkárskych kilometrov. Budúcoročné Giro ponúkne pretekárom sedemdesiat kilometrov v ITT, kým na Tour de France bude iba jedna časovka. Ako informuje VeloNews, predstavitelia Quick-Stepu by podrobnosti o kalendári najväčších hviezd mali zverejniť počas decembrového tréningového kempu aj na tímovej prezentácií. Tá sa uskutoční 6. januára a počas nej bude privítaný aj nový sponzor, firma Soudal. Evenepoel už na Gire štartoval minulý rok a do cieľa pretekov neprišiel, keď sa nepostavil na štart osemnástej etapy. Deň predtým spadol v zjazde a vypadol z priebežného poradia.   
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Europol ukončil vyšetrovanie Bahrainu - Victorious, prípad je na súde
Zoskupenie okolo Mikela Landu či Mateja Mohoriča sa do pozornosti európskeho policajného úradu dostalo pred štartom Starej dámy. V noci pred úvodným prológom v Kodani bola v hoteli, kde býval tím, vykonaná policajná razia. Tá bola súčasťou koordinovanej akcie proti užívaniu zakázaných látok. Okrem toho, že dánska polícia prehľadala izby jazdcov v Kodani, boli vykonané domové prehliadky aj v sídlach troch jazdcov, lekára, osteopata a tímového manažéra. Muži zákona vtedy zadržali telefóny, počítače, pevné disky aj lieky, ako informuje CyclingWeekly. Europol sa už teraz prípadom nezaoberá. 
Europol podporil operačnú fázu nasadením svojich dôstojínkov v zúčastnených krajinách s cieľom uľahčiť výmenú informácií a poskytnúť forenznú podporu pre zaistené elektronické zariadenia. Prípade je teraz v rukách súdov," vyjadrila sa organizácia pre CyclingWeekly. Nebol to prvý prípad, kedy bol bahrajnský tím pod drobnohľadom polície. 14.7 po sedemnástej etape Tour de France bola vykonaná razia v hoteli, kde boli pretekári ubytovaní. O dva dni neskôr vyhral Mohorič etapu a v cieli sa vyjadril aj k incidentu. Povedal, že polícia sa k ním chovala ako ku kriminálnikom a dodal, že nemajú čo skrývať a policajti vraj nič nenašli. 
 
Náš eshop