Sumár týždňa: Colbrelli bude ambasádorom v Bahraine - Victorious, Quintana naďalej hľadá zamestnávateľa

20.11.2022, 17:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Tohtoročná sezóna sa už skončila, ale cyklisti sa už sústredia na nasledujúci rok alebo si hľadajú angažmán. Ten si našiel aj Sonny Colbrelli, ktorý napriek ukončeniu aktívnej kariéry neodchádza z Bahrainu - Victorious. Jonas Vingegaard nevie, či bude obhajovať titul na Starej dáme. Esteban Chaves s Benom Turnerom svojich zamestnávateľov meniť nebudú a Nairo Quintana naďalej nemá kontrakt na sezónu 2023.  
Jonas Vingegaard (© LaPresse/Marco Alpozzi)
Colbrelli bude naďalej pracovať v Bahraine - Victorious
Vlaňajší víťaz Paríž-Roubaix Sonny Colbrelli ostane aj po skončení aktívnej kariéry súčasťou svojho doterajšieho tímu. V utorok oznámil, že prevezme rolu ambasádora a spojky medzi jazdcami a personálom. V tejto role bude minimálne do roku 2024. Ako je už známe, druhý muž Omloop Het Nieuwsblad ukončil kariéru pre marcový kolaps po prvej etape Okolo Katalánska. „Počas pobytu v nemocnici po kolapse som pochopil, že môj život sa zmení. Vtedy to nebolo jednoduché, ale vedel som, že život je len jeden. Bicykel mi veľa dal, ale aj vzal. Nikdy som nebol fenomenálny a vždy som tomu venoval veľa úsilia," povedal Talian na tlačovej konferencii v centrále FSA Europe, jedného z partnerov tímu. 
„Málokto môže hovoriť o mojich skúsenostiach, pretože vo väčšine prípadoch po zástave srdca umriete. Teraz mám kvantum podpory od mnohých ľudí. Veľmi mi pomáha aj moja rodina. Cyklistiku rýchlo nahradili iné priority. Dúfam, že jej veľa odovzdám vo svojej novej role," dodal Colbrelli podľa Gazzetta dello Sport. Počas trinásťročnej profesionálnej kariéry zaznamenal triumfy na klasikách Gran Piemonte alebo Brabantskom šípe. Dvakrát sa z víťazstva radoval na Gran Premio Bruno Beghelli a memoriáli Marca Pantaniho. Vlani sa stal majstrom Európy v pretekoch. Päťkrát štartoval na Tour aj Vuelte, ale etapový triumf z Grand Tour nedosiahol.
Sonny Colbrelli .tbvfb.
Vingegaard spomínal na Tour a zatiaľ nevie, či bude obhajovať titul
Tohtoročný víťaz Starej dámy Jonas Vingegaard poskytol rozhovor domácemu portálu DK. V ňom sa vrátil k úspešnej jazde na Tour, kde sa stal prvým celkovým víťazom z Dánska. „Bolo to absolútne fantastické, ale aj skutočne ohromujúce. Keď spomeniem Tour, myslím si, že ju vyhrávajú najlepší jazdci na svete. Je zvláštne, že som to zrazu ja, kto vyhral," povedal druhý muž Critérium du Dauphiné a pridal aj svoje porovnanie s konkurenciou. „Povedal by som, že patrím medzi najlepších na svete, ale nemyslím si, že som najlepší. Keď sa na mňa pozriete z celkového pohľadu, výsledky som dosahoval iba na etapových pretekoch. Na klasikách sa mi zatiaľ nepodarilo podať adekvátny výkon," dodal. 
Vingegaard porozprával aj o svojom živote po najväčšom úspechu v kariére. „Médiám som sa nevyhýbal, ale ani som ich nevyhľadával. Oddychoval som, užíval si život a bol som doma. Eufória už trochu ustúpila. Už nie je veľa ľudí, ktorí chcú fotku a autogram. Ak pôjdem do Kodane nakupovať, bude to, samozrejme, iné. Vyhral som Tour de France, ale ostal som rovnaký, ako predtým," povedal a nevyhol sa ani otázke, či sa na Starú dámu vráti obhajovať žltý dres. „Chcel by som ísť na Tour, ale uvidí sa, či pôjdem budúci rok alebo v sezóne 2024. Musím sa o tom porozprávať s tímom a spoločne musíme nájsť riešenie," dodal. 
Chaves bude pokračovať v EF Education, Turner predĺžil zmluvu s Ineosom
Víťaz Lombardie z roku 2016 Esteban Chaves bude nasledujúce dve sezóny pôsobiť v americkom zoskupení. Francúzske periodikum L'Equipe ešte predtým priniesol informáciu, že niekdajší jazdec BikeExchange nemá angažmán na budúci rok. Nato zareagoval generálny manažér ružového tímu Jonathan Vaughters, ktorý skritizoval noviny a potvrdil, že Kolumbijčan vlani podpísal kontrakt na tri sezóny. Víťaz Abú Dhabí Tour z roku 2015 na Vuelte nebojoval o celkové poradie. V šestnástej etape sa nepostavil na štart, ale do Top 10 sa prepracoval na Okolo Nórska, Critérium du Dauphiné a Okolo Langkawi. Zároveň sa dostal do elitnej pätice na troch klasikách.  
Ben Turner bol v stredu odmenený za svoje výkony, ktoré predvádzal v prvom roku ako jazdec Ineosu Grenadiers. Štvrtý muž Brabantského šípu zostane pretekárom britského zoskupenia minimálne do roku 2026. „Ben mal skvelú prvú sezónu ako náš jazdec a ukázal nám, aký je obrovský talent. Spôsob, akým pretekal, bol veľmi povzbudzujúci a tešíme sa na to, čo ho čaká v našom tíme," vychválil ôsmeho pretekára Dwars door Vlaanderen Rod Ellingworth, zástupca šéfa tímu. Nepochyboval som o tom, že vstup do tohto tímu bol najlepším krokom a nemýlil som sa. Som nadšený, že môžem naďalej jazdiť a rozvíjať sa v Ineose," povedal Turner. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Quintana naďalej hľadá angažmán, odmietol ponuku Medellinu
Tohtoročný víťaz Tour de la Provence a Tour du Var Nairo Quintana naďalej hľadá angažmán na budúcu sezónu. Po pozitivnom teste na prítomnosť tramadolu s ním Arkéa - Samsic rozviazala zmluvu a niekdajší jazdec Movistaru neuspel s odvolaním ani na medzinárodnom športovom súde v Lausanne. Situáciu sa snažil využiť kontinentálny klub Medellin, ktorý mu predostrel ponuku na angažmán. Quintana ju ale neprijal. „Budem pokračovať v napredovaní a jazdiť na World Tour pretekoch," citoval Kolumbijčana portál VeloNews. Víťaz Vuelty 2016 pre tramadol prišiel o šieste miesto z tohtoročnej Tour de France, čo bolo jeho najlepšie umiestnenie na Grand Tour od roku 2019.
O'Connor je napriek neúspechu na Tour spokojný so sezónou
Jedným z pozitívnych prekvapení vlaňajšej Starej dámy boli výkony Bena O'Connora. Vrchár AG2R Citroënu sa po deviatej etape vyšvihol na druhú priečku a napriek poklesu zaznamenal životný výsledok v podobe štvrtej priečky. Tento rok sa mu na skvelé umiestnenie nepodarilo nadviazať, o čo sa pričinil aj natrhnutý zadný sval. Na Vuelte ale potvrdil svoju príslušnosť k svetovej špičke a obsadil ôsme miesto. Napriek neúspech na Le Tour hodnotí Austrálčan sezónu pozitívne. „Myslím, že to bola naozaj dobrá sezóna. Nemám jej čo vytknúť. Urobil som všetko, čo som mohol, aby to bol dobrý rok," povedal tretí muž Critérium du Dauphiné pre Cyclingnews
Napriek ôsmemu miestu z Vuelty si myslí, že mohol dosiahnúť lepší výsledok. „Na Vuelte som čakal od seba viac. Chcel som byť v Top 5. Vtedy som, jednoducho, nebol dosť dobrý. Skúsil som ísť na celkové poradie, ale nedokázal som dosiahnúť vrchol ako na Dauphiné," konštatoval niekdajší jazdec NTT Pro Cycling a vrátil sa aj k nevydarenej Tour de France. „Myslím, že tento rok sme mali naozaj perfektnú zostavu, ale nedopadlo to dobre. Určite som s Tour neskončil. Chcem sa pokúsiť nadviazať na svoje minuloročné výkony a zistiť, či môžem opäť skončiť v Top 5," dodal víťaz tretej etapy na Okolo Katalánska, kde skončil celkovo šiesty. 
 
Náš eshop