SP v cyklokrose: Belgičan van de Putte s dvomi víťazstvami medzi mužmi, Haring zbieral UCI body

22.11.2022, 00:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
Uplynulý týždeň prebehli ďalšie tri kolá Slovenského pohára v cyklokrose v Šamoríne a Trnave. V medzinárodnej konkurencii zažiarila Viktória Chladoňová. Darilo sa aj Martinovi Haringovi. 
Štvrtok 17. november - Šamorín

Muži a U23
Bohatý cyklokrosový program odštartoval už vo štvrtok 17. novembra v Šamoríne. Organizátori pre všetky vekové kategórie pripravili okruh dlhý 2,3 kilometra. Muži a pretekári do 23 rokov vo štvrtkových spojených pretekoch urobili na ňom 11 kôl. Podobne ako v predchádzajúcich kolách Slovenského poháru, aj v Šamoríne sa odprezentovala medzinárodná konkurencia. A boli to práve cyklisti zo zahraničia, ktorí sa vo štvrtok pobili o víťazstvo. 

Skoro okamžite po štarte sa vpredu vyprofilovala najsilnejšia šestica pretekárov. Boli v nej Holanďania Klaas Groenen (Coers Cycling Club) a Pete Uptegrove (CopaCoffee/BakkerRacing), Belgičania Seppe Rombouts (RB Zelfbouw) a Victor van de Putte (Deschacht-Hens-Maes), Talian Federico Ceolin (Team Beltrami TSA) a Poliak Marek Konwa (UKS KRUPIŃSKI SUSZEC-KONWA BIKE).
Marek Konwa na ceste za víťazstvom (© Ján Melicher)

Šestica dlho vyzerala byť kompaktná, no postupom času sa z nej vykryštalizovala dvojica najsilnejších účastníkov pretekov. Konwa a van der Putte sa odpútali od ostatných, a robili si spoločnosť až do úplného záveru. Do neho si poľský zástupca ušetril najviac síl a zdolal belgického konkurenta o jednu sekundu. Konwa tak vo štvrtok získal okrem premiérového víťazstva v tohtoročnom Slovenskom pohári aj 40 UCI bodov. 

Sekundy rozhodovali aj v bitke o pomyselnú bronzovú medailu. Získal ju Ceolin, no musel o ňu tuho bojovať až do posledného metra. Groenen, Uptegrove, Rombouts v poslednom kole nielenže mali Taliana na očiach, no boli pri ňom tak blízko, že mohli počuť ako sa krúti jeho reťaz. Rozdiel medzi Ceolinom na treťom a Groenenom na šiestom mieste bol v cieli len šesť sekúnd. 

Vo štvrtok sa podarilo uloviť UCI body iba jednému slovenskému cyklistovi. Bol ním Martin Haring (Dukla Banská Bystrica). Ten strávil na bicykli o minútu a 23 sekúnd viac ako víťaz. Podarilo sa mu získať ôsmu pozíciu. V závere mal ešte šancu posunúť sa na siedmu priečku, no nakoniec mu chýbalo šesť sekúnd. Tak či tak získal štyri UCI body. 

Ženy a juniorky

Medzinárodnú konkurenciu mali aj preteky žien a junioriek. Štartovalo v nich 29 cyklistiek z ôsmych krajín. Pôvodne sa v Šamoríne mala predstaviť aj Rumunka Eniko-Salome Bondorová (ACS Living Bike), čím by sa počet krajín rozrástol na deväť, no Rumunka nakoniec do pretekov nenastúpila. Ženy a juniorky urobili vo štvrtok sedem kôl.
Počas pretekov sa nestratili ani slovenské reprezentantky, no boli to opäť cyklistky zo zahraničia, ktoré hrali prím. Pavla Havlíková (LAWI Junior team), Alessia Bulleriová (Cycling cafe racing team), Nikola Bajgerová (ATOM Deweloper Posciellux.pl Wrocław.) a Nadja Heiglová (SU Bikestore.cc Team) boli najsilnejšími dámami vo štvrtok, no držať krok s nimi sa darilo aj Viktórii Chladoňovej (CLIMBERG SPORT TEAM).
Havlíková naháňa Bulleriovú (© Ján Melicher)

Chladoňová však pred veľkým finále stratila kontakt s čelom rovnako ako Bajgerová a Heiglová. Vpredu tak zostali len Havlíková a Bulleriová. Väčšinu času ťahala za dlhší koniec lana česká pretekárka, Talianka jej však dýchala na chrbát prakticky až na cieľovú rovinku. No Havlíková na nej už neurobila žiadnu chybu a zvíťazila. Bolo to pre ňu tretie víťazstvo v rade v tohtoročnom Slovenskom pohári v cyklokrose. 

Silu českej cyklokrosovej školy potvrdila Bajgerová na treťom mieste. Iba 11 sekúnd na tretiu pozíciu stratila Chladoňová a skončila piata. Vo štvrtok tak predviedla veľmi dobrý výkon. Odmenou pre ňu bolo až desať UCI bodov. Zo Sloveniek sa k nim dostala ešte Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín). Tá si prišla vo štvrtok po siedmu pozíciu a šesť UCI bodov.

Juniori

UCI body boli ešte v ponuke v juniorských pretekoch. Aj táto skutočnosť prilákala na štart 38 cyklistov z viacerých krajín. Ďalšie preteky v rámci Slovenského pohára v cyklokrose vo štvrtok absolvoval aj Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.), ktorý vynechal 4. a 5. kolo. Juniori museli vo štvrtok urobiť sedem kôl na šamorínskom okruhu.

Schwarzbacher si nemohol želať lepší návrat na domáce trate. Od úvodného výstrelu sa držal v popredí a bol to on, kto určoval tempo pretekov. Brajan Świder (PHO3NIX CYCLING TEAM), Zsombor Takács (Superior MTB team) a Barnabás Vas (CUBE Csömör Hungary) dokázali nájsť odpoveď na jeho tempo v úvodných kolách.
Matthias Schwarzbacher šprintuje o víťazstvo (© Ján Melicher)

No čím pribúdal počet prejdených kôl a tým aj kilometrov, tým sa začala čoraz viac prejavovať dominancia Schwarzbachera. Ten sa postupne zbavil všetkých súperov, až na jedného. Świder mu robil spoločnosť až do posledného okruhu, a v ňom nebol ďaleko od toho, aby získal víťazstvo. Lenže Schwarzbacher sa nenechal predbehnúť a prišiel si po druhý triumf v tohtoročnom Slovenskom pohári v cyklokrose. 

K UCI bodom sa dostali ešte ďalší traja Slováci. Róbert Jackuliak (MŠK Žiar nad Hronom - CK) s mankom minúty a 32 sekúnd finišoval siedmy, Adam Mrocek (CK EPIC Dohňany) so stratou ďalších štyroch sekúnd bol ôsmy, a najlepšiu desiatku uzatváral Marek Mojto (Bike-Centrum Dubnica nad Váhom).

Masters A, B, C a ženy

Ostatné kategórie už nebojovali o UCI body, len o body do Slovenského pohára. Svoju sériu víťazstiev medzi mužmi Masters A v Šamoríne predĺžil Milan Barényi (TREK KCK OSLANY). Vo štvrtok zaznamenal už šiesty triumf v tohtoročnom hodnotení pohára. Druhý skončil Bogdan Czarnota (PHO3NIX CYCLING TEAM), tretí bol Martin Siran (PROefekt team).

Medzi mužmi Masters B sa po jedno pretekovej prestávke vrátil na trón Robert Glajza (CK CYKLOGLAJZA BB). Ten v 5. kole neštartoval, a preto nevyhral. Inak všade, kde pretekal, tak zvíťazil. Po druhé miesto si prišiel Branislav Kacina (CLIMBERG SPORT TEAM), iba sekunda ho delila od výhry. Tretí skončil Leopold Heigl (SU Bikestore.cc Team).

U Masters C sa opäť ukázal v dobrom svetle Milan Jánošík (Klub nadšencov amatérskej cyklistiky) a aj on si tak naďalej udržuje štít neporaziteľnosti. V tohtoročnom Slovenskom pohári v cyklokrose ešte neskončil horší ako prvý. Vo štvrtok v Šamoríne obsadil druhú pozíciu Jaroslav Ulík (OŠK TATRAN Liptovská Osada), tretí bol Vlastimil Illík (ŠK CK Nitra).

Najstaršiu ženskú kategóriu v tomto roku pevne ovláda Martina Šichtová (CYKLISTICKÁ TOUR), a v Šamoríne túto skutočnosť opäť deklarovala. Všetkým súperkám nadelila minimálne kolo. Druhá bola Kristína Koscová (P2R Bike Team), tretia Jana Kossuthová (K Novomestský Superbiker).

Kadeti

41 kadetov sa vo štvrtok postavilo na štart svojich pretekov. Boli to prevažne slovenskí cyklisti, no v štartovej listine nechýbali ani českí, poľskí alebo maďarskí účastníci. Kadeti vo štvrtkových pretekoch urobili na šamorínskom okruhu päť kôl, teda celkovo ich preteky merali 11 a pol kilometra. 

Najrýchlejšie ich prešiel Krzysztof Gdula (PHO3NIX CYCLING TEAM) z Poľska. Podarilo sa mu vpredu osamostatniť už pomerne skoro a svoj náskok pred ostatnými si udržal až do konca. Na druhom mieste bol Dominik Sochan (MŠK Žiar nad Hronom - CK) so stratou 29 sekúnd, tretí bol Maďar Benedek Berencsi (Superior MTB team) s mankom necelej minúty.

Kadetky a starší žiaci

Vo štvrtok sa na štart prihlásilo sedem dievčat spadajúcich do kategórie kadetiek. Najlepšou z nich bola Stanislava Sikelová (CyS - Akadémia Petra Sagana), a to suverénne. Až 70 sekúnd na ňu stratila Barbora Pavlisová (CK EPIC Dohňany) na druhom mieste, a ďalších deväť sekúnd Petra Minárová (Športový klub Topoľčianky) na tretej pozícii.

Spomedzi starších žiakov sa najviac darilo Milanovi Húsenicovi (Športový klub Topoľčianky). Martin Stano (Športový klub Topoľčianky) sa hnal za ním, čo mu sily stačili, no v cieli ich delilo 14 sekúnd. Richard Mozden (CK MŠK Kežmarok) stratil pol minútu, no bol tretí. 

Žiačky a mladší žiaci 

Tieto dve kategórie išli dve kolá. Najlepšou žiačkou bola Natália Letková (CK EPIC Dohňany), no o túto pozíciu musela bojovať prakticky až na cieľovú čiaru. Alexandra Kadlecová (Novomestský Superbiker) sa celé preteky schovávala v jej tieni. Obe dievčatá v cieli delili len dve sekundy. Karolína Bortelová (CYKLISTICKÁ TOUR) bola tretia so stratou 23 sekúnd.

Dobré nohy mal vo štvrtok aj Šimon Tkáč (Športový klub Topoľčianky), ktorému sa podarilo zvíťaziť v kategórii mladších žiakov. Nemusel sa oň báť do posledných metrov, keďže Matyáš Orsava (TUFO CZ OTROKOVICE) a Ondrej Vojtíšek (CLIMBERG SPORT TEAM) už do posledného kola prišli s menšou stratou, a v poslednom kole ju už nedokázali zmazať. 

Mini dievčatá a chlapci

V Šamoríne dostali šancu aj najmladšie kategórie. Medzi mini chlapcami triumfoval Maďar Agoston Viktor Honti (MTB Sopron Sportegyesulet) a medzi mini dievčatami Lujza Belicová (CK Olympik Trnava). Bola jedinou štartujúcou cyklistkou v tejto kategórii. 

Sobota 19. november – Šamorín 

Muži a U23

O dva dni neskôr na rovnakom okruhu prebehlo 7. kolo Slovenského pohára v cyklokrose. Medzi mužmi znovu v štartovke nechýbali zahraničné mená. Najväčšie hviezdy štvrtkových pretekov sa znovu postavili na štart. Celkovo v spojených pretekoch mužov a cyklistov do 23 rokov štartovalo 47 mien. Rovnako ako vo štvrtok aj v sobotu najsledovanejšia kategória urobila na okruhu 11 kôl. 

Priebeh sobotňajších pretekov bol podobný ako vo štvrtok. Victor van de Putte (Deschacht-Hens-Maes) a Marek Konwa (UKS KRUPIŃSKI SUSZEC-KONWA BIKE) pokračovali tam, kde skončili. Ešte v prvej polovici pretekov sa okolo nich pohybovali aj iní cyklisti, no v druhej časti už boli vpredu iba oni dvaja. Obaja si tak zopakovali bitku o víťazstvo, tentokrát bol úspešnejší van de Putte. 
Victor van de Putte triumfuje medzi mužmi (© Ján Melicher)

Menej dramatický bol príbeh o tretiu pozíciu. Jakub Říman (TJ Auto Škoda Mladá Boleslav) si do posledného kola nepriviezol žiadnu spoločnosť. Pete Uptegrove (CopaCoffee/BakkerRacing), Lennert Belmans (Crelan-Fristads continental cycling team) a Seppe Rombouts (RB Zelfbouw) tak v záver bojovali už len o štvrtú priečku, a získal ju Uptegrove. 

Keďže sobotňajšie preteky mali označenie ako C1, v hre tak bolo oveľa viac UCI bodov, a bodovala prvá 15-tka. Napriek tejto skutočnosti sa k UCI bodom dostal iba jeden Slovák. Podobne ako vo štvrtok, tak aj v sobotu ním bol Martin Haring (Dukla Banská Bystrica). Tentokrát získal štyri UCI body za 13. miesto. Jeho strata na víťaza bola dve minúty 40 sekúnd. 

Ženy a juniorky

Organizátori pripravili v sobotu rovnakú porciu kôl a kilometrov ako vo štvrtok tiež pre ženy a juniorky. Ich zápolenie tak prebiehalo počas siedmych kôl. Oproti štvrtku však medzi ženami pribudlo do štartovej listiny jedno zaujímavé meno, a to Kristýna Zemanová (BRILON RACING TEAM MB), víťazka 2. a 3. kola tohtoročného Slovenského pohára v cyklokrose. 

Očakával sa tak jej súboj s Pavlou Havlíkovou (LAWI Junior team), podobne ako tomu bolo práve v 2. a 3. kole SP. Lenže Havlíková sa v sobotu do cieľa nedostala, a svojej krajanke tak otvorila cestu za tretím víťazstvom. Zemanová o ňom rozhodla skôr ako vošla do posledného kola. V tom okamihu už bola vpredu sama a jej prenasledovateľkine boli ďaleko za ňou. 
Kristýnu Zemanovú nezastavila žiadna prekážka (© Ján Melicher)

Jej hlavnými súperkami v sobotu boli Talianka Alessia Bulleriová (Cycling cafe racing team) a Kateřina Hladíková (BRILON RACING TEAM MB), ktoré si nakoniec rozdelili zvyšné dve pozície na stupňoch víťazov. No obe si v poslednom kole robili chuť na druhú pozíciu. Talianka si do záveru pošetrila viac síl, a vo finiši to naplno rozbalila.

Spomedzi slovenských zástupkýň bola najlepšou Viktória Chladoňová (CLIMBERG SPORT TEAM), ktorá tak v sobotu obhájila pozíciu najlepšej slovenskej ženy. Chladoňová tentokrát skončila na siedmom mieste, a získala tak až 17 UCI bodov. Druhou Slovenkou s UCI bodmi bola Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín) na 12. mieste. Bolo z toho šesť UCI bodov.  

Juniori 

Sobotňajšie preteky juniorov absolvovalo 43 cyklokrosárov, no 7. kolo Slovenského pohára vynechal štvrtkový víťaz Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.). Slovenskú cyklokrosovú školu tak museli hájiť iné mená, a v medzinárodnej konkurencii to nebola jednoduchá úloha. Juniori išli na šamorínskom okruhu sedem kôl.

Sobotňajšie juniorské preteky boli pod réžiou trojica cyklistov. Českú cyklistickú školu zastupovali Daniel Rubeš a František Hojka (2x Expres CZ-Tufo Team Kolín), maďarskú Zsombor Takács (Superior MTB team). Spočiatku s nimi držali krok ešte Ksawier Garnek (UKS KRUPIŃSKI SUSZEC-KONWA BIKE) a Brajan Świder (PHO3NIX CYCLING TEAM), no postupom kilometrov sa z čela vytratili. 
František Hojka bol jedným z najsilnejších juniorov (© Ján Melicher)

Rubeš a Hojka vpredu mohli hrať tímové taktiky, a Takács tak bol vo veľkej nevýhode. Dlho však odolával a keď Rubeš zrýchlil a začal získavať metre k dobru, tak Takács nebol za ním ďaleko. V tejto chvíli z bitky o výhru vypadol Hojka, a nakoniec skončil tretí. Takács sa snažil v posledných metroch ešte zmazať medzeru medzi ním a Rubešom, no Čech už sa o víťazstvo nenechal pripraviť. 

V sobotu sa slovenským reprezentantom príliš nedarilo, a veľa UCI bodov sa im získať nepodarilo. Na pozície zaručujúce UCI body sa dostal len jeden, Róbert Jackuliak (MŠK Žiar nad Hronom - CK). Do cieľa sa dostal na deviatej pozícii, a získal tak dva UCI body. Adam Mrocek (CK EPIC Dohňany) nebol ďaleko od UCI bodov, delilo ho od nich len sedem sekúnd.

Masters A, B, C a ženy

Milan Barényi (TREK KCK OSLANY) prišiel v sobotu na štart so snahou zaznamenať siedmy triumf v tohtoročnom Slovenskom pohári v cyklokrose, a svoju misiu opäť splnil. Bogdan Czarnota (PHO3NIX CYCLING TEAM) za ním zaostal o 23 sekúnd, Martin Siran (PROefekt team) 45 sekúnd. Obaja sa dostali na stupne víťazov v kategórii Masters A.

Medzi Masters B aj v sobotu štartoval Robert Glajza (CK CYKLOGLAJZA BB), takže ostatní účastníci vedeli, že pravdepodobne pre nich zostane iba druhé miesto. Papierové predpoklady sa naplnili a Glajza znovu zvíťazil. Branislav Kacina (CLIMBERG SPORT TEAM) bol druhý, Norbert Lánik (Cyklo Klub Dynamax Nitra) tretí.

Dva dni nezmenili rozloženie síl ani v kategórii Masters C. Milan Jánošík (Klub nadšencov amatérskej cyklistiky) v sobotu potvrdil dobrú formu zo štvrtka a znovu vyhral. Jaroslav Ulík (OŠK TATRAN Liptovská Osada) skončil opäť na druhom mieste, Vlastimil Illík (ŠK CK Nitra) na tretej priečke. Ten však už dostal kolo od víťaza.  

Medzi ženami Masters bolo už na štarte rozhodnuté o účastníčkách ceremoniálu na stupňoch víťazov. Martina Šichtová (CYKLISTICKÁ TOUR) v sobotu zaznamenala siedmu výhru v tohtoročnom Slovenskom pohári. Jana Kossuthová (Novomestský Superbiker) dostala kolo a bola druhá. Monika Koňošová (Cyklo Klub Dynamax Nitra) dostala dve kolá a bola tretia.  

Kadeti

38 kadetov si v sobotu zopakovalo štvrtkové preteky. Organizátori pre nich pripravili opäť päť kôl, takže podmienky mali úplne rovnaké ako pred dvomi dňami. Dĺžka pretekov bola rovnaká, a aj víťaz bol rovnaký. Bol ním Poliak Krzysztof Gdula (PHO3NIX CYCLING TEAM). Jeho náskok pred druhým najrýchlejším kadetom bol v cieli 21 sekúnd. Aspoň ten sa zmenil. 

Druhý opäť skončil Dominik Sochan (MŠK Žiar nad Hronom - CK), ktorému trať v Šamoríne spomedzi Slovákov najviac sedela. Tretiu pozíciu obsadil Benedek Berencsi (Superior MTB team). Sobotňajší ceremoniál na stupňoch víťazov bol úplne rovnaký ako ten štvrtkový. Všetci traja kadeti potvrdili, že v Šamoríne boli traja najsilnejší. 

Kadetky a starší žiaci

V sobotu sa do štartovej listiny kadetiek primiešali české cyklistky a hneď v zapätí premenili preteky na svoju vlastnú šou. Vyhrala Adéla Stránská (BRILON RACING TEAM MB) pred Antoniou Cermanovou (CK Příbram Fany Gastro) a Klárou Palagyiová (ACK STARÁ VES NAD ONDŘEJNICÍ) Zo Sloveniek bola najlepšia Tereza Ďuríková (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.).

Aj medzi staršími žiakmi sa k prvému miestu dostal český pretekár. Bol ním František Hladík (BRILON RACING TEAM MB). Milan Húsenica (Športový klub Topoľčianky) sa tak musel iba po druhýkrát v tohtoročnom Slovenskom pohári v cyklokrose zmieriť s horším ako prvým miestom. Tentokrát bol druhý. Tretí skončil Šimon Kment (BRILON RACING TEAM MB).

Žiačky a mladší žiaci

Sobotňajšieho programu sa zúčastnili aj žiačky. Spomedzi 30 štartujúcich dievčat sa najlepšie odprezentovala Češka Linda Sítková (ACK STARÁ VES NAD ONDŘEJNICÍ). Druhá bola jej krajanka Sára Škubalová (E TUFO CZ OTROKOVICE). Na tretiu pozíciu sa dostala Slovenka Karolína Bortelová (CYKLISTICKÁ TOUR).

37 účastníkov mali preteky mladších žiakov. Aj v tejto kategórii si po prvé miesto prišiel zástupca českej cyklistickej školy. Bol ním Matyáš Orsava (TUFO CZ OTROKOVICE). Šimon Tkáč (Športový klub Topoľčianky) tak neobhájil prvenstvo zo štvrtka. Bol druhý. Na stupne víťazov sa dostal ešte Matúš Behan (CK EPIC Dohňany).

Mini chlapci a dievčatá

Aj v sobotu súťažili chlapci a dievčatá spadajúci do kategórie Mini. Medzi chlapcami zvíťazil Maďar Viktor Ágoston (MTB Sopron Sportegysület), medzi dievčatami jeho krajanka Ajsa Hámoriová (MTB Sopron Sportegysület).

Nedeľa 20. november – Trnava

Muži a U23

V nedeľu sa cyklokrosová smotánka presunula zo Šamorína do Trnavy, kde prebehlo 8. kolo Slovenského pohára. Cyklisti si tak museli zvyknúť na nový okruh. Meral 2,1 kilometra. Nedeľňajšie preteky mužov mali označenie ako C2, takže tiež boli v ponuke UCI body, no už nie také množstvo ako deň predtým. Napriek tomu sa všetci účastníci sobotňajších pretekov postavili na štart aj v nedeľu. 

Na novej trati sa viacerí pretekári chceli revanšovať hlavne dvojici Marek Konwa (UKS KRUPIŃSKI SUSZEC-KONWA BIKE) a Victor van de Putte (Deschacht-Hens-Maes), ktorá si v Šamoríne dvakrát išla svoje vlastné preteky. Lenže ani zmena okruhu im nepomohla a opäť sa museli uspokojiť len s treťou pozíciou. Nedeľňajšiu C2 vyhral van de Putte o štyri sekundy pred Konwom. 
Victor van de Putte opäť v čele (© Ján Melicher)

Konkurenciu mohol v nedeľu potešiť fakt, že tentokrát stratila za dvomi najsilnejšími pretekármi minimum času. Pete Uptegrove (CopaCoffee/BakkerRacing) finišoval za prvým mužom o 11 sekúnd neskôr. Lennert Belmans (Crelan-Fristads continental cycling team) stratil 17 sekúnd rovnako ako Klaas Groenen (Coers Cycling Club). 

Nedeľňajšie preteky nepriniesli veľa radostí do slovenského tábora. Ani jednému domácemu zástupcovi sa nepodarilo dostať k UCI bodom. Najbližšie k nim mal Martin Haring (Dukla Banská Bystrica). Do cieľa sa dostal na 12. mieste, pričom jeho strata na 10. pozíciu bola len 11 sekúnd. Haring bol vo všetkých troch minulotýždňových pretekoch najlepším Slovákom.

Ženy a juniorky

Pred mužmi a pretekármi do 23 rokov sa na trati predviedli ženy a juniorky v spojených pretekoch. Podobne ako v sobotu do Šamorína, tak aj v nedeľu do Trnavy prišla Češka Kristýna Zemanová (BRILON RACING TEAM MB), ktorá na Slovensku v tomto roku ešte neprehrala. Ženy urobili v Trnave deväť kôl.

Preteky žien a junioriek boli opäť o Zemanovej. Tá sa z pelotónu urvala hneď po úvodnom výstrele a začala si vpredu budovať svoj náskok. Talianka Alessia Bulleriová (Cycling cafe racing team), Pavla Havlíková (LAWI Junior team) a Viktória Chladoňová (CLIMBERG SPORT TEAM) s ňou vydržali najdlhšie, no aj ony sa už v záverečných kolách sústredili len na boj o druhú pozíciu.
Spanilá jazda Kristýny Zemanovej za výhrou (© Ján Melicher)

Zemanová totiž preťala cieľovú čiaru o skoro celú minútu pred druhou najlepšou pretekárkou. Bola ňou nakoniec Bulleriová, ktorá v záverečnom šprinte zdolala Havlíkovú. Za ňou len o sekundu neskôr finišovala Chladoňová, ktorá tak držala slovenskú zástavu v popredí a ukončila veľmi dobrý týždeň skvelým výsledkom. Bolo z toho ďalších 15 UCI bodov. 

V medzinárodnej, no hlavne silnej, konkurencii sa do tretice nestratila ani Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín). V Trnave stratila na víťazku rovné dve minúty, no bolo z toho siedme miesto a zisk šiestich UCI bodov. Ďalšie Slovenky sa do najlepšej desiatky nedostali, takže zbierali len body do hodnotenia Slovenského pohára. 

Juniori

Celkovo 44 juniorov sa rozhodlo súťažiť v Trnave, čo bola predzvesť zaujímavých pretekov. Organizátori pripravili pre juniorov deväť kôl, takže pretekári mali dostatok priestoru na to, aby ukázali, ktorí z nich je v Trnave v najlepšej forme. Znovu v štartovke nechýbali ani cyklisti z Česka, Poľska, Maďarska alebo Holandska a Talianska.

Po štarte sa dopredu dostalo české trio Jakub Kuba (TEAM DUKLA PRAHA), František Hojka a Daniel Rubeš (2x Expres CZ-Tufo Team Kolín). Spolu s nimi vpredu zostali aj Zsombor Takács (Superior MTB team), Ksawier Garnek (UKS KRUPIŃSKI SUSZEC-KONWA BIKE) a Brajan Świder (PHO3NIX CYCLING TEAM). Všetko známe tváre zo Šamorína, až na Kubu. 
Jakub Kuba získava víťazstvo pre seba (© Ján Melicher)

A bol to práve Kuba, ktorý v závere strhol pozornosť na svoju stranu. Hojka a Rubeš sa ho síce držali ako kliešte až do úplného finále, no v ňom Kuba ukázal svoju silu a zvíťazil. Pre Hojku sa ušlo druhé miesto, Rubeš skončil tretí. Najlepšia trojica sa zmestila do rozostupu jednej sekundy.

Dobré nohy mal v nedeľu aj Róbert Jackuliak (MŠK Žiar nad Hronom - CK). Na zamiešanie poradia v najlepšej päťke mu síce nestačili, no ušla sa mu siedma pozícia a šesť UCI bodov. Zároveň bol najlepším slovenským juniorom. Ďalším Slovákom vo výsledkovej listine bol Ján Vierik (OŠK TATRAN Liptovská Osada) na 11. pozícii. UCI body tak už nezískal. 

Masters A, B, C a ženy

Medzi mužmi Masters A sa v nedeľu zopakovala pesnička zo štvrtka a soboty. Milan Barényi (TREK KCK OSLANY) zaznamenal ôsme víťazstvo v tohtoročnom SP v cyklokrose a naďalej zostáva nezdolaným vo svojej vekovej kategórii. Bogdan Czarnota (PHO3NIX CYCLING TEAM) tentokrát ne neho stratil 43 sekúnd. V nedeľu bol tretí Martin Čangel (TREK KCK OSLANY).

Ani medzi mužmi Masters B neprišlo k výmene stráži. Robert Glajza (CK CYKLOGLAJZA BB) nedeľňajšie preteky absolvoval za 31 minút a dve sekundy. Bol o sekundu rýchlejší ako Branislav Kacina (CLIMBERG SPORT TEAM). Bol to tak ich najvyrovnanejší súboj v tomto roku. Norbert Lánik (Cyklo Klub Dynamax Nitra) už stratil cez dve minúty, no bol tretí.

Ani u Masters C sa v nedeľu nič nezmenilo. Milan Jánošík (Klub nadšencov amatérskej cyklistiky) bol opäť ďaleko pred svojimi súpermi a všetkým nadelil minimálne kolo. Na druhom mieste skončil Jaroslav Ulík (OŠK TATRAN Liptovská Osada), tretie miesto sa ušlo pre Vlastimila Illíka (ŠK CK Nitra).

Až päť žien štartovalo v najstaršej ženskej kategórii. No ani zvýšená konkurencia nepripravila Martinu Šichtovú (CYKLISTICKÁ TOUR) o jej víťaznú sériu. Tá opäť ušla svojim súperkám a predbehla ich o kolo. Kristínu Koscovú (P2R Bike Team) klasifikovali na druhom mieste, Petru Svobodovú (AUTHENTICBIKE) na tretej priečke.
Kadeti

Presne 40 cyklistov poslalo prihlášku do nedeľňajších pretekov kadetov. Nechýbal medzi nimi ani Krzysztof Gdula (PHO3NIX CYCLING TEAM), dvojnásobný víťaz zo Šamorína. Lenže v Trnave bol iný okruh a tento mu až tak nesadol. Poľský pretekár prišiel do cieľa so stratou 32 sekúnd na víťaza, čo mu stačilo na ôsmu pozíciu.

Šancu zvíťaziť dostal Slovák Dominik Sochan (MŠK Žiar nad Hronom - CK), dvakrát druhý zo Šamorína, a svojej šance sa chopil viac ako dobre. Sochan sa objavil na cieľovej rovinke o osem sekúnd skôr ako Benedek Berencsi (Superior MTB team) a vyhral. Maďar skončil druhý. Po bronzovú priečku si prišiel Filip Záhorec (MŠK Žiar nad Hronom - CK), vybojoval si ju až v šprinte.

Kadetky a starší žiaci

Deväť kadetiek sa v nedeľu postavilo na štart pretekov, ktoré boli vypísané na štyri kolá. Medzi kadetkami znovu hrali prím Češky. Vyhrala Antonie Cermanová (CK Příbram Fany Gastro) pred Adélou Stránskou (BRILON RACING TEAM MB) a Klárou Palagyiovou (ACK STARÁ VES NAD ONDŘEJNICÍ). V nedeľu sa tak zopakoval scenár zo soboty. 

U starších žiakov sa na trón vrátil Milan Húsenica (Športový klub Topoľčianky). No nemal to vôbec jednoduché, pretože Martin Stano (Športový klub Topoľčianky) cítil šancu poraziť svojho tímového kolegu. Nakoniec ich v cieli delili len tri sekundy. Tretí skončil Tadeáš Rybanský (MŠK Žiar nad Hronom - CK) s mankom deviatich sekúnd.

Žiačky a mladší žiaci

Aj medzi žiačkami sa ukázala sila českých dievčat. Linda Sítková (ACK STARÁ VES NAD ONDŘEJNICÍ) si počas dvoch kôl vybudovala pol minútový náskok v čele a zvíťazila suverénnym spôsobom. Jej krajanka Sára Škubalová (TUFO CZ OTROKOVICE) skončila druhá. Najlepšou Slovenkou bola Natália Letková (CK EPIC Dohňany) na tretej priečke.

U mladších žiakov si po víťazstvo prišiel Čech Matyáš Orsava (TUFO CZ OTROKOVICE). Jeho výhra nebola taká suverénna. Šimon Tkáč (Športový klub Topoľčianky) a Jakub Hnojčík (CYKLISTICKÁ TOUR) mu celý čas šliapali na päty, no Orsava zvládol záverečný úsek pretekov prejsť bez chyby. Tkáč obsadil druhé miesto, Hnojčík bol tretí.
 
Náš eshop