Sezóna Pro tímov: Alpecin opäť dominoval a konečne odchádza. Rok vyšiel aj Totalu a Arkéi, naopak Španieli boli do počtu

23.11.2022, 14:00 | Magazín C-I.sk | Lukáš Timko
Pro tímy (bývalé prokontinentálne tímy) sú tradičným koloritom veľkých cyklistických podujatí. Objavujú sa v únikoch a snažia získať "TV time", ale ich lídri sú často výkonnostne podkutí na to, že vedia vyhrávať a chcú sa dostať na najvyššiu úroveň. V sezóne 2022 okrem Alpecinu vyhrali etapu vo World Tour TotalEnergies, Arkéa a tesne pred inváziou ešte aj Gazprom.
Alexis Vuillermoz (© A.S.O. / Aurélien Vialatte)
Alpecin - Deceuninck bol aj tento rok Pro tímom, čo je trochu smiešne konštatovanie, keďže jeho rozpočet bol vyšší ako tretina tímov najvyššej ligy. Vďaka svojím bodom mohol štartovať všade, kde chcel, no nemusel mať taký široký káder ani podporný tím (hoci už bol dosť veľký) a platil menšie poplatky. To sa už končí a v sezóne 2023 už bude medzi osemnástkou top tímov. Teda bude už jazdiť všetky preteky World Tour.
Tento rok belgický tím ťahali najmä Jasper Philipsen, Mathieu Van der Poel, Tim Merlier či prekvapenie Jay Vine. Získali 8449 UCI bodov a spomedzi všetkých tímov sa zaradili na 9. priečku. Vo World Tour vyhrali 13-krát a celkovo zaznamenali 33 víťazstiev na všetkých úrovniach. Na pódiu stáli dokonca 87-krát. Je to niečo, k čomu sa ostatní z tejto druhej úrovne nemohli ani len priblížiť. Veď iba Jumbo, UAE, Quick-Step a Ineos prekonali Alpecin v pódiových umiestneniach. Aj pre to sme sa im v tomto súhrne venovali iba takto na úvod bez konkrétností.
Jay Vine na Vuelte (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
Z pohľadu Alpecinu teda vyzerali všetky ostatné tímy ako kontinentálne, no pozrime sa na ne bližšie. O status najlepších a slušne odskočených od ostatných bojovali Arkéa - Samsic a TotalEnergies. V počte víťazstiev bol lepší Total (15 vs. 12), na pódiu ale častejšie boli červené farby Arkéy (60 vs. 50). Tá rovnako získala o 1100 UCI bodov viac (7167 vs. 6067), no zasa triumfy Totalu boli cennejšie.
Tím okolo Petra Sagan vyhral na Paríž - Nice zásluhou Burgaudeaua, na Dauphiné dokonca dvakrát, keď doviedli do úspešného konca úniky Vuillermoz aj dovtedy neznámy Ferron.  Tím si teda šiel ideálnu líniu výsledkov na prestížnych francúzskych etapákoch. Čerešničku potom vzápätí pridal Sagan na Tour de Suisse. Miernym sklamaním pre nich bolo, že sa im nepodarilo triumfovať na Grand Tours a celkovo sa ich víťazný stroj zastavil už v júni. Vo zvyšku sezóny si dopísali už len dva triumfy na malých pretekoch.
Veľmi tesne im ušlo obrovské víťazstvo - na Miláno - San Remo, kde Anthony Turgis finišoval druhý. Veľmi prekvapujúco dokonca Cristián Rodríguez bral druhé miesto celkovo v Andalúzii Pro úrovne, kde zdolal Lópeza či S. Yatesa. Výsledkom dobrej sezóny bolo, že tím získal automatické pozvánky na všetky preteky World Tour, ktoré môže, ale nemusí prijať. Otvoril sa im teda priestor aj pre štart na Giro d'Italia, ktorý doteraz neexistoval. Dá sa teda tvrdiť, že sezóna bola veľmi úspešná, hoci samotnej najväčšej hviezde sa až tak nedarilo.
Daniel Oss (© A.S.O. / Charly Lopez)
Hoci Arkéa - Samsic nemala až toľko víťazstiev, podarilo sa im nazbierať dostatočne veľa bodov na to, aby porazili viacero tímov World Tour (Lotto, Ag2r, BikeExchange, EF, Israel, DSM i Astanu). Odmenou im je presun do najvyššej kategórie, a tak si aj oni budú môcť odkrútiť premiéru na Gire, ale i ďalších rôznych pretekoch, kde nemali možnosť súťažiť. V aktuálnej sezóne disponovali veľmi širokým kádrom, ktorý bol úspešný najmä na menších pretekoch. Skvelo sa darilo Nairovi Quintanovi, ktorý ale skončil ako skončil a bez jeho výsledkov by to bolo oveľa tesnejšie s Totalom i Lottom či Israelom v boji o licenciu.
Za najväčšie víťazstvo sa ale považuje triumf Warrena Barguila v etape na Tirreno-Adriatico. Vyhrávali aj ľudia ako Capiot, Bouhanni, Delaplace alebo Hofstetter. Práve jeho víťazstvo na Tro Bro León bolo silným momentom. Tím bude mať, samozrejme, problém nahradiť Quintanu a očakáva sa, že v najvyššej lige bude z tých najslabších. No uvidíme.
Warren Barguil (© A.S.O. / Charly Lopez)
S väčším odstupom bol tretím najlepším Pro tímom Uno-X Pro Team, ktorý mal veľké ambície dostať sa do World Tour, ale za nimi dosť zaostal. Získal 2934 UCI bodov, čo je veľmi slušné číslo, no bolo to až tisícku za posledným celkom WT. Nórsky tím s obrovskou zostavou 29 pretekárov sa akoby nedokázal rozkročiť širšie a na pretekoch World Tour jazdil veľmi slabo. Nevyhral dokonca ani na "svojich" etapákoch kalendára UCI a z deviatich triumfov sa nedá ani jeden silnejšie uchopiť. Bez víťazstiev v Turecku a na domácom šampionáte by to bolo slabé. Určite zaostali za očakávaniami a budeme zvedaví, ako sa bude ich cyklistický príbeh rozvíjať ďalej.
Potom sa už nedá hovoriť o nejakom jasnom poradí. Medzi tie lepšie celky druhej ligy, ktoré nemali záujem, alebo aspoň financie a zostavu na tlačenie sa do World Tour malo slušné sezóny B&B Hotels, Bardiani-CSF, Drone Hopper aj Sport Vlaanderen. Ani jeden nevyhral etapu na pretekoch World Tour, ale čo to odjazdil v ProSeries i podujatiach 1. kategórie. Trochu prepadol Bingoal, ktorý vyhral len dvakrát a Caja Rural síce až osemkrát, ale všetko iba na lokálnych podujatiach 2. kategórie.
Bardiani na Okolo Slovenska (© Igor Stančík)
Po ošiali zo vzniku prestalo vyčnievať Eolo - Kometa, ktorý mal dosť slabú sezónu. Ich pretekári sa síce ukazovali v únikoch, ale čo im unikalo boli výsledky. Mali skôr umiestnenia v Top 5. Ťažko povedať, či s tým budú sponzori spokojní a tím so slávnym vedením Contador, Zanatta, Hernández, Yates či Basso vydrží dlhodobo.
Medzi slabé tímy dlhodobo patrí Human Powered Health, ktorý nepredviedol nič zapamätateľné, rovnako ako trojica španielskych celkov, ktorá akoby bojovala o to, kto bude horší, nie lepší. Kern Pharma, Burgos-BH i Euskaltel - Euskadi vybojovali len zopár, aj to úplne miniatúrnych triumfov. Keby sme mali vybrať najhodnotnejšie umiestnenie z týchto tímov, asi by to bola celkovo 5. pozícia Vojtěcha Řepu z Okolo Slovinska. No a všetko tradične uzatvára Novo Nordisk, ktorý získal iba 98 UCI bodov, čo je menej ako 113 kontinentálnych tímov.
Osobitnou kapitolou bolo Gazprom-RusVelo, ktoré vďaka Mathiasovi Vacekovi šokujúco vyhralo etapu na UAE Tour, ale po ruskej invázii na Ukrajinu bol tím prakticky rozpustený. Nie všetky tímy majú úplnú istotu pokračovania aj v sezóne 2023. Správy o možnom konci sa hovoria z prostredia tímu B&B Hotels, opäť Euskaltelu a aj keď Tudor Pro Cycling (bývalý Swiss Academy) ohlásil posun na Pro úroveň, bohvie ešte ako to s ním dopadne. O tom všetkom budeme informovať po utrasení situácie v prvých týždňoch nového roka.
Začiatkom decembra sa pozrieme aj na sezónu kontinentálnych tímov...
 
Náš eshop