Sagan, Bernal či Alaphilippe. Zranenia a choroby si vybrali svoju daň aj v uplynulej sezóne

26.11.2022, 09:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
Sagan, Bernal či Alaphilippe. Zranenia a choroby si vybrali svoju daň aj v uplynulej sezóne
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Gautier Demouveaux)

Ani cyklistická sezóna 2022 sa nezaobišla bez desiatok zranení a rôznych chorôb naprieč pelotónom. Niektorým jazdcom vo World Tour zdravotné problémy úplne popravili sezónu, no a nájde sa medzi nimi aj niekoľko hviezd najvyššieho kalibru. Prvú zdravotnými problémami skutočne zničenú sezónu si prežil aj náš najlepší cyklista Peter Sagan. Všetky zdravotné nepríjemnosti jazdcov prvej ligy, azda s výnimkou jedného, však blednú v porovnaní s tým, čím si už na úplnom začiatku sezóny prešiel úradujúci víťaz Gira a líder Ineosu Egan Bernal.

Kolumbijčan na časovkárskom tréningu vo svojej vlasti v plnej rýchlosti (odhaduje sa 60 km/h) vrazil zozadu do odstaveného autobusu. Rezultujúce zranenia sú jednými z najvážnejších, aké sme za poslednú dekádu v cyklistike videli; zlomená panva, zlomený stavec, zlomená stehenná kosť, pomliaždený hrudník, prepichnuté pľúca a polámané rebrá. V prvom momente po prevezení do nemocnice lekári odhadovali šancu že bude znova chodiť na 5%. Našťastie, Bernal sa zázračne uzdravil a o sedem mesiacov už stál opäť na štartovej čiare pretekov, hoci forma bola po ročnej pauze v nedohľadne a ktovie, či sa ešte niekedy vôbec do nej vráti. Sezónu ukončil predčasne už v septembri, pretože musel opäť putovať pod chirurgický nôž, no v týchto dňoch by už mal víťaz Tour z roku 2019 naplno trénovať a budúcu sezónu sa chystá odpáliť v Argentíne.


Druhým život ohrozujúcim momentom sezóny si prešla ďalšia hviezda pelotónu v marci. Po dojazde prvej etapy Okolo Katalánska, kde v náročnom šprinte do kopca prehral s Michaelom Matthewsom, sa Sonny Colbrelli zrútil na zem po srdcovom kolapse. Vďaka okamžitej pomoci medikov sa Taliana podarilo zachrániť, no musel mu byť implantovaný srdcový defibrilátor. Tento incident znamenal v konečnom dôsledku koniec Colbrelliho dlhej kariéry, ktorý prišiel iba rok po jeho najlepšej sezóne života. Veď v minulom roku vyhral Paríž-Roubaix či európsky aj taliansky šampionát.

Život úradujúceho majstra sveta Juliana Alaphilippa našťastie v ohrození nebol, no i tak si Francúz v tomto roku prešiel peklom. Sezónu mu zhatili pády a choroby, keď sa mu lepila smola na päty až pozoruhodným spôsobom. Začiatkom sezóny išlo všetko dobre, Alaphilippe bol výborný ako vždy, no pád na Strade Bianche odštartoval jeho martýrium. Prišiel tým o flámske jednorazovky i o prvý monument roku. Dokázal sa vrátiť na ardénske klasiky, no na Brabantskom šípe ho na zem poslalo vlastné doprovodné auto a ťažká nehoda na Liége-Bastogne-Liége ho následne pripravila o Tour de France. V júli sa opäť vrátil víťazatvom na Okolo Valónska, no vzápätí ho zastavil Covid. Do tretice sa vrátil na Vuelte, kde sa chcel pripraviť na obhojobu dúhového dresu, no ďalší pád mu načisto pokazil ambície na historický majstrovský hetrik. Alaphilippe tento rok nemal šťastie.


Kvôli zraneniam hneď v úvode roku stratili v podstate celú sezónu 2022 Ben Hermans a José Álvaro Hodeg. Prvý menovaný výrazne chýbal Israelu v boji o udržanie World Tour licencie. Hodeg nebol jediným jazdcom UAE v úvode roku, ktorý sa dokaličil pri páde na tréningu. Davide Formolo a Marc Hirschi taktiež nútene vynechali úvod sezóny. Medzi najväčšie zranenia na jar patrili zlomená ruka Freda Wrighta, zlomená kostrč Pascala Ackermanna, zlomená čelusť Illana Van Wildera či zlomené stavce Davida Gaudua a Nacera Bouhanniho. Šprintér Arkéi od apríla nepretekal. Ťažký pád zaznamenal v máji talent tímu UAE Finn Fisher-Black, ktorý si zlomil panvu a taktiež viac v sezóne na preteky nenastúpil.

S príchodom leta prišla aj ďalšia zlomenina panvy, tentokrát bol nešťastníkom Michael Valgren. Dán sa z nej doteraz nezotavil a budúcu sezónu po dohode s tímom EF Education odštartuje iba v development zostave. Na zranenia bola tradične vydatná Tour de France. Jeden z favoritov Primož Roglič ju opúšťal so zlomeným stavcom, rovnako ako Daniel Oss. Jack Haig si na Starej dáme zlomil zápästie, Fuglsang rebrá. Tesne po Tour zanzamenal v tréningu ťažkú nehodu Tiejs Benoot, ktorý si taktiež zlomil stavec a dlhé mesiace nemohol sadnúť na bicykel. Ťažký pád v lete vyradil zo zvyšku sezóny aj Matthewa Wallsa. Tradične najčastejším zranením bola zlomenina kľúčnej kosti. V tejto sezóne klasické cyklistické zranenie zažili Patrick Bevin, Fernando Gaviria, Magnus Cort, Alexej Lutsenko, Rigoberto Urán, Jordi Meeus, Giacomo Nizzolo a mnoho ďalších, medzi ktorých bohužiaľ patril aj slovenský talent Martin Svrček.

Covid stále veľkým faktorom

Okrem zranení pretekárov často vyraďovali z pretekov na dlhé týždne aj choroby. Katastrofálny rok má za sebou Michal Kwiatkowski, ktorý síce vyhral Amstel, ale inak sa celý rok trápil so zdravotnými problémami. Slabý rok má za sebou aj Fausto Masnada, dôvodom je dlhá liečba mononukleózy. Na Paríž-Nice a Tirreno-Adriatico vykosili štartové pole rôzne chrípky, ktoré výrazne ovplyvnili aj jarné klasiky. Aj tak bol však najväčším faktorom spomedzi ochorení Covid.

Tretia sezóna počas pandémie bola prekvapivo asi najviac postihnutou pozitívnymi výsledkami pretekárov. Môže za to zrejme návrat fanúšikov na preteky či vypustenie prísneho nosenia rúšok. Snáď polovica World Tour pelotónu mala v tomto roku pozitívny test, niektorí aj viackrát. Najviac postihnutým podujatím bolo Okolo Švajčiarska, no ušetrené neboli ani Grand Tours a jarné klasiky. Joao Almeida odstúpil z Gira tri dni pred koncom, keď bol v boji o pódium. Simon Yates a Pavel Sivakov sa porúčali z Vuelty keď bojovali o Top 5. Tadej Pogačar sa snažil v treťom týždni vyhrať Tour iba s Bjergom, Hirschim a McNultym, zvyšok tímu odišiel domov s pozitívnym testom. Pár dní pred Okolo Flámska vypadol pre Covid najväčší favorit podujatia, Wout Van Aert.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


Covid-19 a iné choroby sa stali osudnými aj pre najlepšieho slovenského cyklistu Petra Sagana. Trojnásobný majster sveta dostal koronavírus už v januári a zrejme v nasledujúcich mesiacoch trpel syndrómom dlhého Covidu. Jeho oslabená imunita si nedokázala poradiť s vírusmi šíriacimi sa pelotónom na jar a Sagan bol donútený po sérii rôznych ochorení jar ukončiť bez výsledku. Trocha sa dal dokopy v lete, nezastavil ho ani ďalší pozitívny test na Okolo Švajčiarska, no po Tour de France opäť trpel nešpecifikovanou chorobou a žalúdočné problémy mu aj úplne prekazili kanadský víkend. Siedme miesto vo Wollongongu preto pripomína akýsi zázrak a znamenie, že po dlhých zdravotných problémoch by mohol byť slovenský šampión v budúcej sezóne späť.
 
Náš eshop