Sumár týždňa: Van der Poel aj Pogačar pôjdu na Tour, viaceré tímy dementovali príchod Quintanu

27.11.2022, 17:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Väčšina pelotónu sa už pomaly prebúdza k príprave do novej sezóny. Mathieu Van der Poel pred majstrovstvami sveta v cyklokrose potvrdil, že budúci rok by mal opäť štartovať na Tour de France. Verejnosť naďalej nepozná meno nového tímu Naira Quintanu. Na Starú dámu sa chystá aj Tadej Pogačar, ktorý chce dosiahnúť víťazný hetrik. Giacomo Nizzolo sa bude sústrediť na Miláno-San Remo a v Taliansku uvidíme Grand Départ 2024.  
Van der Poel zamieri na Starú dámu, nechce ísť na dve Grand Tour 
Tohtoročný držiteľ ružového dresu v úvodných etapách Gira Mathieu Van der Poel absolvoval tlačovú konferenciu pred začiatkom cyklokrosovej sezóny. Víťaz Okolo Flámska odpovedal aj na otázky ohľadom budúcoročného programu na ceste. „Myslím si, že je pre mňa lepšie, aby som sa sústredil na jednu Grand Tour. Nikdy nehovor nikdy, ale budúci rok bude prioritou dokončenie Tour de France. Je takmer isté, že tam budem jazdiť," povedal Holanďan na štvrtkovom stretnutí s novinármi. Tretí muž z Miláno-San Remo sa vrátil aj k svojim nevýrazným výkonom na tohtoročnej Starej dáme. „Nepoznám presnú príčinu. Je to kombinácia viacerých vecí."
"Pred Girom som nikdy nedokončil Grand Tour a potom som sa necítil veľmi dobre. Vtedy som nevedel, čo mám očakávať a napriek tomu som išiel aj do výškového tábora. Všetko sa to nahromadilo a to spôsobilo, že som napokon nebol tak dobrý," povedal. Víťaz troch etáp na Tirreno-Adriatico odstúpil z Le Tour v priebehu jedenástej etapy, pričom iba v úvodnom prológu bojoval o víťazstvo. Van der Poel sa vrátil aj k incidentu z Wollongongu, kde došlo k potýčke s dvoma tínedžerkami. „Bola to smutná udalosť, ale rýchlo som to prekonal. Chcem k tomu povedať to, že príbeh má dve strany a môj je úplne odlišný od toho, čo tam bolo povedané," dodal. 
Mathieu van der Poel (© LaPresse/Massimo Paolone)
Viaceré tímy dementovali špekulácie ohľadom príchodu Quintanu
Nad ďalším pôsobiskom Naira Quintanu naďalej visí otáznik. Dvojnásobný víťaz Tirreno-Adriatico sa v stredu porozprával s novinármi pri príležitosti otvorenia obchodu s kávou a oblečením v Bogote. „Vieme o novom tíme, ale musíme byť pokojní. Neskôr zverejníme rozhodnutia, ktoré sme urobili," povedal pre domáce periodikum AS. Záujem o služby jazdca Arkéy-Samsic už vyvrátili predstavitelia Bahrainu - Victorious aj Astany Kazachtstan. Médiá špekulovali aj o návrate do Movistaru, ale španielsky celok má už plnú súpisku na budúcu sezónu. Najnovšie sa v súvislosti s Kolumbijčanom spomínali ďalšie dve WT zoskupenia. 
Prvým z nich bol EF Education-EasyPost. K téme sa vyjadril šéf tímu Jonathan Vaughters. „Prvýkrát o tom počujem. Bolo by to zložité vzhľadom nato, že naša súpiska je už plná," napísal na Twitter. S angažovaním Quintanu bola spájaná aj zostava Intermarché - Wanty - Gobert, za ktorú sa vyjadril výkonnostný manažér Aike Visbeek. „Sotva som sa spamätal z upokojenia situácie okolo Cristiana Ronalda a teraz tu máme Naira," vtipkoval s odkazom na futbalistu, pričom ho citoval portál VeloNews. Víťaz Vuelty z roku 2016 už stihol odmietnuť ponuku kontinentálneho Medellinu, ktorú dostal prostredníctvom sociálnych sieti.  
Pogačar chce vyhrať Tour, Okolo Flámska aj Miláno - San Remo
Medzi hviezdy, ktoré predstavili svoje ciele do nadchádzajúcej sezóny, sa zaradil aj Tadej Pogačar. Druhý muž poslednej Starej díme poskytol rozhovor pre talianske noviny Gazzetta dello Sport. „Po tohtoročnom druhom mieste je mojim cieľom dobyť Tour. Neviem, kedy budem môcť bojovať o Maglia Rosa. Sú to preteky, ktoré milujem a fascinujú ma, ale okolnosti urobili zo Starej dámy moju prioritu. Bol by som rád, keby som podal podobný výkon ako v posledných sezónach, keď sa mi podarilo vyhrať veľké preteky. Samozrejme, nebude to ľahké," povedal dvojnásobný víťaz Il Lombardie a prezradil aj ďalšie podujatia, kde bude štartovať. 
Túžim si vynahradiť štvrté miesto z Okolo Flámska. San Remo je ďalším cieľom, pretože sa mi ho ešte nepodarilo vyhrať. Potom sú tu majstrovstvá sveta. To sú preteky, ktoré mi veľmi chýbajú a na budúci rok to bude pekná výzva. V lete sa bude jazdiť o dúhový dres, čo je novinka," povedal dvojnásobný víťaz UAE Tour. Vo Wollongogu skončil na devätnástej priečke, keď sa nepresadil v záverečnom šprinte o druhé miesto. Budúci rok sa tituly majstrov sveta budú rozdávať v Glasgowe od 3. do 13. augusta. Preteky mužov s hromadným štartom sú na programe šiesteho augusta, o päť dní neskôr sa uskutoční časovka jednotlivcov. 
Tadej Pogačar na Ronde (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
Veľkým cieľom Nizzola Miláno-San Remo
Jedným z pretekárov, ktorí nemôžu byť spokojní s aktuálnou sezónou, je dvojnásobný víťaz bodovačky na Gire Giacomo Nizzolo. Jazdec Israel Premier Tech zvíťazil iba raz a jeho tím strávi nasledujúce tri roky ako ProTour zoskupenie. Talian, ktorý sa aktuálne zotavuje zo zlomeniny kľúčnej kosti, poskytol rozhovor pre bici.news. „Napriek zostupu sa pre mňa veľa toho nemení. Mojim cieľom sú jednorázovky a naďalej máme právo na účasť na všetkých klasikách World Tour. Ide o monumenty, ale aj Hamburg, Plouay, kanadské jednorázovky a tak ďalej. Čo sa týka etapových pretekov, budeme si musieť počkať na pozvánky a potom sa rozhodneme, čo bude pre mňa najlepšie,"  povedal víťaz etapy na vlaňajšom ročníku talianskej Grand Tour. 
Niekdajší pretekár Treku alebo Dimension Data prezradil aj svoj hlavný cieľ pre nadchádzajúcu jar. „Zaujíma ma najmä prvá časť sezóny a skutočne veľkým cieľom bude San Remo." Na úvodnom monumente štartoval Nizzolo už sedemkrát. Najlepší výsledok dosiahol v roku 2020, keď prišiel do cieľa na piatom mieste, hneď za Saganom. Tento rok skončil osemnásty potom, ako spadol v zjazde z Poggia. Pri páde si zlomil zápästie a do akcie sa vrátil na Brabantský šíp. Na Gire zaznamenal najlepšie umiestnenie v piatej etape, kde vyšprintoval tretie miesto. Preteky nedokončil, keď sa nepostavil na štart štrnástej etapy. 
Tour de France 2024 začne v Taliansku
Po budúcoročnom štarte v Baskicku sa Grand Départ presunie na Apenínsky polostrov. Úvodné etapy sa uskutočnia v piemontskom regióne. „Môžem potvrdiť, že Tour de France 2024 navštívi Piemont. Bude sa konať dôležitá etapa okolo Turína a Pinerola. Viac vám momentálne nemôžem povedať," povedal prezident regiónu Alberto Cirio, ktorého citoval portál Cyclingnews. Ten ďalej informoval, že v Taliansku sa uskutočnia celkovo štyri etapy. Prvá z nich by mala ísť z Florencie do Rimini ako úcta dvojnásobnému víťazovi Srarej dámy Ginovi Bartalimu. Druhá etapa by sa mala začať v Cesenaticu, odkiaľ pochádza víťaz Tour z roku 1998 Marco Bartali. Jej cieľ by mal byť situovaný v Bologni. 
 
Náš eshop