Cavendish nie je jediným bez zmluvy. Quintana, Pozzovivo a ďalší stále hľadajú zamestnávateľa

29.11.2022, 00:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
S blížiacim sa decembrom vstupujeme do kritického obdobia pre mnohých pretekárov. Súpisky tímov sú takmer plné a ak ešte stále niekto nemá zmluvu na ďalší rok, jeho kariéra začína byť v ohrození. Aj v tomto roku máme koncom predposledného mesiaca niekoľko pretekárov, ktorý sa musia pobiť s touto nepríjemnou situáciou. 
Najväčším menom, nad ktorým stále visia otázniky, je Mark Cavendish. Britský šprintér bol dlho spájaný s francúzskou stajňou B&B Hotels, no tímu Jeroma Pineaua momentálne hrozí zánik a Cavendish sa tak ocitol v pätovej situácii. Jeho pozícia pri vyjednávaniach je každým dňom horšia a hoci je v niekoľkých tímoch ešte zopár voľných miest, väčšina už má plány na budúcu sezónu a Tour de France určené. Kolaps projektu B&B Hotels zanechal v kaši aj Ceesa Bola a Nicka Schultza. Druhý menovaný určite odíde z tímu BikeExchange, ktorý už dosiahol maximálnu možnú súpisku tridsiatich jazdcov pre budúcu sezónu. V tejto sezóne však ukázal kvalitu a nemal by mať problém uchytiť sa v nejakom inom World Tour celku. Cees Bol však také eso v rukáve nemá, v posledných dvoch rokoch boli jeho výsledky biedne. 
Cees Bol (© Cor Vos | Team Sunweb)
Až osem ľudí z tohtoročnej zostavy tímu UAE Emirates nemá zamestnávateľa pre budúcu sezónu. V zostave najlepšieho tímu sveta podľa UCI rebríčka sú už pritom iba dve voľné miesta. Púť vo World Tour sa zrejme končí pre Oliveira Troiu a Yousifa Mirzu. Kariéru by mali ukončiť Alexys Brunel a Max Richeze. Bez zmluvy tak zostáva kvalitná štvorica Davide Formolo, Juan Molano, Ryan Gibbons a Joel Suter. Taliansky vrchár je cenným artiklom, no v tíme UAE pre neho akosi nemajú využitie a pravdepodobný je tak jeho odchod. Voľné miesta majú ešte v tímoch Ineos či Bahrain Victorious, obe tieto zostavy sú jeho možnou budúcou destináciou. Juan Molano je kvalitným šprintérom a v tomto roku vyhral dokonca etapu na Vuelte, no niekoľkokrát sa prezentoval aj nešportovým správaním a je otázkou, ktorý tím si ho zoberie na svedomie. Gibbons a Suter sú kvalitní mladí pretekári, no sedel by mi možno prestup do menej nabitého tímu. 
Po dvanástich mesiacoch sa v známej pozícii ocitol opäť veterán Domenico Pozzovivo. Už za niekoľko dní 40-ročný Talian si po zániku tímu Qhubeka iba na poslednú chvíľu našiel angažmán v belgickej zostave Intermarché až vo februári tohto roka. Mal dobrú sezónu, dokonca mu to opäť vyšlo na Top 10 na Gire, no Jean-Francois Bourlart pochopiteľne s predĺžením zmluvy váha. V rovnakej pozícii je v celku Intermarché aj belgický veterán Jan Bakelants. Aj ten mal pomerne dobrú sezónu, no jeho vysoký vek odrádza od ďalšieho podpisu. 
Domenico Pozzovivo (© LaPresse/Fabio Ferrari)
Zmluvu stále nemá ani Ramon Sinkeldam, jeden z najlepších rozbiehačov špurtov na svete, no ten je spájaný hneď s niekoľkými zostavami vrátane Quick-Stepu. Najpravdepodobnejšie ale je, že sa pridá k Markovi Cavendishovi v jeho novej destinácii ako jeho dvorný pomocník. Výbornú sezónu má za sebou dánsky pretekár Alexander Kamp, no Trek-Segafredo prekvapivo s jeho podpisom váha. Americký tím má v zostave už iba jedno voľné miesto. Po zostupe do druhej ligy musia svoje zostavy okresať tímy Israel a Lotto. To si zrejme odnesú pretekári ako James Piccoli, Alexander Cataford, Roger Kluge či Carlos Barbero
Stále na trhu sú Briti Stephan Williams a Matthew Holmes. Prestup do Ineosu je nepravdepodobný, no obaja majú čo ponúknuť a mal by po nich siahnuť nejaký World Tour tím. V Ineose zrejme skončí Cameron Wurf. 39-ročný pretekár by mal ukončiť kariéru a sústrediť sa na triatlon. Otázkou je talentovaný Kolumbijčan Brandon Rivera. Jeden z najlepších priateľov Egana Bernala mal v Ineose tri roky počas ktorých príliš neohúril, no záver tejto sezóny mu celkom vyšiel. Pred sezónou z Ineosu do Astany prestúpil ďalší Kolumbijčan Sebastian Henao, no ten sa trápi so zdravotnými problémami a od leta vôbec nepretekal. Zmluva zatiaľ v Astane nebola predĺžená ani Vadimovi Pronskiymu, no Kazach patrí medzi najlepších cyklistov vo svojej krajine a mal by v tíme pokračovať. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Najväčšou rybou z Pro scény, ktorá ešte nemá podpísanú zmluvu na ďalšiu sezónu, je Nairo Quintana. Kolumbijská ikona prišla o šieste miesto z tohtoročnej Tour de France kvôli pozitívnemu testu na tramadol, liek utlmujúci bolesť. Tím Arkéa s Nairom rozviazal zmluvu a je nepravdepodobné, že by ho prichýlil niektorý z tímov v hnutí MPCC, či veľké tímy ako Ineos alebo Jumbo. Quintana nedávno vyhlásil, že zmluvu na ďalší rok už má podpísanú. Spájaný bol najmä s tímami Intermarché a EF Education, no obe zostavy už tieto dohady dementovali. Nad víťazom Gira i Vulety tak visia otázniky. 
Zo zaujímavejších jazdcov ktorí stále nemajú zmluvu za zmienku stoja Švajčiar Sebastién Reichenbach, Belgičan Timothy Dupont či Talian Davide Villella. Veľa bude záležať od toho, či sa podarí tímom B&B Hotels a švajčiarskemu Tudoru splniť požiadavky a stať sa Protímom. Ak čo i len jeden projekt úplne skolabuje, mnoho jazdcov bude mať veľký problém. Vo World Tour už nie je veľa miesta. Podpisovať zmluvy by ešte mohli tímy Bahrain Victorious či DSM, no jazdci bez zmlúv budú svoje pohľady upierať skôr k tímom kategórie Pro.
 
Náš eshop