V budúcej sezóne uvidíme na konti úrovni takmer 30 Slovákov, viacerí prvoročáci dostali kontrakty, zaregistroval sa aj nový kontinentálny tím

2.12.2022, 00:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Budúcoročná sezóna prinesie niekoľko podstatných zmien z pohľadu slovenskej cyklistiky. Po roku budeme mať opäť dve kontinentálne zoskupenia. K Dukle sa pridá RRK Group - Pierre Baguette. Martin Svrček absolvuje druhú sezónu v Quick-Stepe a na cestných UCI pretekoch v zahraničí uvidíme takmer 30 Slovákov vrátane Petra Sagana, Matúša Štočka či Mareka Čaneckého. Medzi profesionálmi dostanú príležitosť aj piati juniori. Pokračovať bude tiež PROefekt Across CST team medzi MTB celkami.
Tomáš Sivok si zabezpečil konti úroveň (© Ján Melicher)
Na World Tour úrovni, podobne, ako tento rok, ostáva Martin Svrček. Šestnásty muž z majstrovstiev sveta vo Wollongongu má pred sebou druhú sezónu v Quick-Stepe. Jeho tím od 1. januára ponesie názov Soudal - Quick-Step. Rovnako jedného zástupcu bude mať slovenská cyklistika aj medzi Pro zoskupeniami. Peter Sagan absolvuje ďalšiu sezónu v celku TotalEnergies. Vďaka tohtoročným výsledkom môže klub štartovať na všetkých Grand Tour. Jeho brat Juraj Sagan ukončil kariéru a od novej sezóny bude športovým riaditeľom RRK Group - Pierre Baguette.
Už teraz je jasné, že zastúpenie Slovákov na kontinentálnej úrovni výrazne vzrastie. Na svedomí to má nový celok, už spomínaný RRK Group - Pierre Baguette. Ten v tejto sezóne jazdil na klubovej úrovni pod názvom BRS Kaktus Bike. Hlavnými partnermi zoskupenia sú spoločnosť zastrešujúca obytný projekt RRK Group a slovenský producent bagiet alebo sendvičov Pierre Baguette. Pretekári budú jazdiť na amerických bicykloch Time, ktoré sú vyrábané na Slovensku.
Kaktus Bike v roku 2022 (© Ján Melicher)
V budúcej sezóne bude klub reprezentovať pätnásť mužov. Z pôvodnej zostavy pokračujú druhý muž z MSR v časovke Marek Čanecký, piaty jazdec z MSR v pretekoch do 23 rokov Richard Coma, piaty pretekár v etape na Svetovom pohári v Poľsku Andrej Líška, štvornásobný držiteľ Top 10 na MSR v časovke Tomáš Nagy, odchovanec Saganovej akadémie Matej Blaško a vlaňajší majster Slovenska v pretekoch do 23 rokov Tobias Vančo
Z Dukly Banská Bystrica prichádzajú siedmy muž z MSR v pretekoch do 23 rokov Adam Foltán a po vyše desaťročí pôsobenia v tíme si kariéru rozhodol predĺžiť aj Martin Haring. Z Cycling Academy Trenčín posilní tím Martin Gavenda a súčasťou klubu bude aj Matúš Kriak. Niekdajší pretekár CYKLO SPIŠU strávil túto sezóny v českom Cyklo Týme Havířov. Spomedzi juniorov dostane šancu medzi profesionálmi Dávid Maňkovský, ktorý ako mládežník reprezentoval ŠK Topoľčianky. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Zoskupenie posilnia aj českí pretekári. Z Favoritu Brno prichádzajú Dominik Prudek a Martin Voltr. Druhý menovaný bol tento rok piaty na MČR v Pardubiciach. Prvý profesionálny kontrakt v kariére získali doterajší juniori Martin RafajŠimon Vaníček Daniel Vysočan. Rafaj doposiaľ jazdil za Tufo Pardus Prostějov, Vaníček reprezentoval Sportcomplex Břeclav a Vysočan pretekal za Favorit Brno. 
Vedenie klubu sa rozhodlo aj pre vytvorenie ženskej zostavy, ktorá bude jazdiť na klubovej úrovni. Medzi ženami budú BRS Women Cycling reprezentovať Janka Keseg Števková, Tereza MedveďováBarbora ŠvrčkováLaura Debnárová, Mariana FindrováTímea RaábováSimona Záhorcová, Češky Veronika JandováHana Heřmanovská a Ruska Inna Abaidullinová. V talianskom BePinku ostáva Nora Jenčušová
dres na sezónu 2023 (© RRK Group - Pierre Baguette)
Spomedzi juniorov si kontrakt v zahraničnom kontinentálnom tíme vyjazdili Tomáš Sivok Martin Jurík. Prvý menovaný bude reprezentovať Cycling Team Friuli ASD. Taliansky celok sme posledné tri roky mohli vidieť aj na Okolo Slovenska. Jurík strávil túto sezónu v Adrii Mobil pre juniorov a na budúci rok dostane príležitosť v prvom tíme. Tretiu sezónu v ATT Investments absolvuje Matúš Štoček. Ďalšiu sezónu na kontinentálnej úrovni má pred sebou aj Dukla Banská Bystrica, ktorej sa budeme venovať v samostatnom článku o pár dní.
  
 
Náš eshop