Týždeň: Vodič, ktorý usmrtil Rebellina, po nehode odišiel z miesta, Mohorič chce vyhrať Paríž-Roubaix

3.12.2022, 17:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Týždeň: Vodič, ktorý usmrtil Rebellina, po nehode odišiel z miesta, Mohorič chce vyhrať Paríž-Roubaix
Matej Mohorič na Roubaix (© A.S.O. / Pauline Ballet)

Kalendárny rok 2022 sa prehupol do posledného mesiaca. Cyklistický svet prišiel o legendárneho Davideho Rebellina, ktorý zomrel po zrážke kamiónom. Vyšetrovanie odhalilo, že jeho vodič po nehode z miesta činu odišiel. Tour de France 2024 nebude finišovať na Elyzejských poliach. Tobias Foss napriek titulu majstra sveta v časovke chce byť jazdcom na Grand Tour.
Vodič, ktorý usmrtil Rebellina, vedome ušiel z miesta nehody
Ako ste sa už mohli dočítať aj na našej stránke, 30. novembra po zrážke kamiónom zahynul trojnásobný víťaz Valónskeho šípu Davide Rebellin. Dnes vyšli na svetlo verejnosti nové skutočnosti. Talianské noviny Il Gazzettino informovali, že šofér nákladného auta si bol vedomý kolízie s cyklistom a napriek tomu pokračoval v jazde do Berlína, čo neušlo pozornosti očitých svedkov. Vodič bol vypátraný v Nemecku po spolupráci tamojšej, rakúskej, slovinskej a talianskej polície. Nebol to pre neho prvý prehrešok v cestnej premávke. V roku 2014 bol prichytený pri jazde pod vplyvom alkoholu. Pri jeho identifikácii dopomohli aj kamerové záznamy. 
Už predtým, ako bol šofér vypátraný, ho pozostalí vyzvali, aby sa prihlásil a vysvetlil svoje konanie. „My ako rodina môžeme akceptovať akúkoľvek ľudskú chybu, ale nemôžeme prijať myšlienku, že ušiel z miesta činu. Davide bol odborník. Nemôžeme uveriť, že to bola jeho chyba," vyhlásil jeho brat Carlo Rebellin pre taliansky denník Corriere della Serra. K nešťastiu sa vyjadrila aj jeho matka Brigida Gatterová. „Ak sa ukáže, že po zabití môjho syna naozaj ušiel, dúfam, že spravodlivosť naberie správny smer. Nikto by nemal zomrieť takýmto spôsobom," povedala. Jej syn iba v októbri ukončil tridsať rokov trvajúcu profesionálnu kariéru.   
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Tour de France 2024 nebude finišovať na Elyzejských poliach
Od roku 1975 až do tohtoročnej edície finišovali najslávnejšie preteky sveta na Champs-Élysées, kde šprintéri bojovali o etapové víťazstvo. Budúcoročná Stará dáma bude posledným ročníkom s týmto dojazdom. Kvôli olympíjskym hrám v Paríži sa spoločnosť ASO, organizátor pretekov, rozhodla pre zmenu. Tradičný dojazd nahradí časovka jednotlivcov v Nice. „Hovorí sa, že rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Kontext tesného súboja dodáva nový rozmer pri pohľade na záverečný víkend. Až do úplného konca môže prebiehať súboj o žltý dres," oznámila spoločnosť v tlačovej správe. Naposledy sa Tour de France končila časovkou v roku 1989.  
Už nebohý Laurent Fignon mal pre ňou päťdesiatsekundový náskok na Grega LeMonda, ale Američan stratu zlikvidoval a napokon celkovo zvíťazil o osem sekúnd. Tento rozdiel medzi prvými dvoma jazdcami je dodnes najtesnejší v histórii Tour. Mesto Nice je pravidelnou súčasťou itineára pretekov. Prvýkrát sa v ňom objavilo v roku 1906. V rokoch 1981 a 2020 bolo dejiskom Grand Départ. Naposledy tam finišovala druhá etapa v roku 2020, ktorú po útoku na záverečnej horskej prémii ovládol Julian Alaphilippe. Jazdec Quick-Stepu si v šprinte trojčlennej skupiny poradil s Marcom Hirschim a Simonom Yatesom. Vďaka víťazstvu sa obliekol aj do žltého dresu. 
Foss chce byť plnohodnotným Grand Tour jazdcom
Tobias Foss sa vo Wollongongu stal nečakaným majstrom sveta v časovke. Napriek tomu ostáva pre šiesteho muža Okolo Slovenska 2018 prioritou úspech na trojtýždňových pretekoch. „Grand Tour je stále mojim snom, na ktorom pracujem. Momentálne je ale pravdepodobnejšie, že môžem vyhrať krátke etapové preteky s ITT," povedal deviaty muž vlaňajšieho Gira pre Discovery. Nór štartoval na talianskej Grand Tour aj tento rok, ale na výkony z roku 2021 sa mu nepodarilo nadviazať. O celkové poradie nebojoval a jeho najlepším etapovým výsledkom bolo šieste miesto z budapeštianskej časovky. Niekdajší pretekár Uno-X si uvedomuje veľkú konkurenciu v boji o líderstvo na GT. 
Ak chcem pokračovať v kariére lídra na celkové poradie, musím si uvedomiť, že bude ťažké sa dostať na Tour alebo Giro s tým, že by som šiel na seba. Je tu množstvo dobrých lídrov," hovorí Foss, ktorý má pred sebou štvrtú sezónu v drese Jumba. Na konci roku 2023 mu končí kontrakt. V rozhovore sa obzrel aj za svojim doterajším pôsobením v holandskom tíme. „Chceli sme toho naraz príliš veľa. Preskočili sme pár krokov. Myslím, že by bolo dobré opäť začať od nuly, zájsť pár dobrých etapových pretekov a opäť si vybudovať sebavedomie," dodal Nór. Napriek 55 časovkárskym kilometrom nie je pravdepodobné, že bude lídrom tímu na úvodnej Grand Tour. 
Tobias Foss (© LaPresse/Massimo Paolone)
Mohorič chce dobyť aj Paríž - Roubiax
Víťaz Miláno-San Remo Matej Mohorič po triumfe na úvodnom monumente pomýšľa na ďalší veľký úspech. Víťaz CRO Race, kde vďaka bonifikáciam preskočil Vingegaarda,  sa v budúcej sezóne bude sústrediť na čo najlepší výsledok na Pekle severu. Počas tohtoročnej edície dlažobného monumentu patril k najaktívnejším jazdcom a v šprinte skupiny o druhé miesto skončil piaty. „Veľmi sa teším na návrat na tieto preteky. Tento rok som bol veľmi blízko. Napokon z toho nebol žiaden zvučný výsledok. Budúci rok budem odhodlanejší," povedal dlhoročný pretekár Bahrainu - Victorious pre slovinský portál Sio1. Súčasťou tímu je už od roku 2018. 
Mohoričovi nevyšla celá sezóna. Na Tour de France nedokázal nadviazať na dve víťazné etapy z vlaňajšieho ročníka. Neskôr vysvitlo, že ho ovplyvnilo podlomené zdravie. „Chcel som podať dobrý výkon a nevyšlo mi to. Napokon sa ukázalo, že počas pretekov som mal vážné zdravotné problémy. Naraz som prekonal koronavírus a mononukleózu. Našťastie, choroba nezanechala žiadne následky a už teraz sa teším na ďalšiu sezónu. Lekári hovoria, že tieto problémy sú už za mnou. Teším sa na tvrdú prácu počas zimy, aby som sa pripravil na ďalšiu sezónu. Existuje veľa detailov, na ktorých môžeme popracovať a zlepšiť ich," dodal. 
Evenepoel bol ocenený cenou Velo d'Or 
Majster sveta Remco Evenepoel sa po životnej sezóne dočkal ďalšej pocty. Víťaz Vuelty, ktorý v stredu definitívne potvrdil svoj štart na Gire, si na ďalší deň odniesol ocenenie Velo d'Or. Ide o cenu, ktorú udeľuje francúzsky magazín Vélo Magazine. O jej držiteľovi rozhoduje 29 cyklistických novinárov. Belgičan získal v ankete 129 bodov. Druhý skončil víťaz bodovačky na Tour Wout Van Aert, ktorému žurnalisti udelili 88 bodov. Iba o štyri body menej získal víťaz Strade Bianche Tadej Pogačar. O ocenenie bojovali aj cyklistky, medzi ktorými bola najlepšia Annemiek Van Vleutenová. Dvojnásobná majsterka sveta na budúci rok ukončí kariéru. 
 
Náš eshop