Najlepší cyklisti sezóny si v sobotu večer prebrali ocenenie Zlatý pedál 2022

18.12.2022, 00:00 | Slovensko a Slováci | Katarína Ďurková, SZC, lt
Sezóna 2022 priniesla v cyklistike mnohé skvelé výsledky a pozitívne prekvapenia. Fanúšikov športu tešili výkony ostrieľaných jazdcov i nováčikov na reprezentačnej scéne. Tí najlepší v jednotlivých odvetviach cyklistiky si na slávnostnom galavečere prebrali ocenenie Zlatý pedál 2022.
Zlatý pedál v odvetví cestná cyklistika si po 13-krát za sebou odnáša najlepší slovenský športovec nového milénia Peter Sagan. Rok 2022 bol prvým, kedy sme Petra videli v drese nového tímu TotalEnergies.
K 5. miestu na jarnej klasike Milano - Turín si pripísal v sezóne 2022 víťazstvo v 3. etape Okolo Švajčiarska, 4x miesto v Top 5 na Tour de France i siedmu priečku na majstrovstvách sveta. A samozrejme domáci majstrovský titul.
Ľubomír Sagan pri preberaní ocenenia (© Zoltán Kremničan)
V horskej cyklistike cross-country po niekoľkých rokoch kraľovania Martina Haringa prebrala žezlo najlepšieho jazdca Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana). Druhým rokom juniorka Terézia Ciriaková mala v tejto sezóne za sebou 73 štartov v štyroch najväčších odvetviach cyklistiky – horskej, cestnej, dráhovej cyklistike i cyklokrose. A vo všetkých sa jej v domácich podmienkach darilo. Najvýraznejší výsledok na medzinárodnej scéne dosiahla práve v horskej cyklistike cross-country, keď na majstrovstvách Európy v portugalskej Anadii vybojovala striebornú medailu v eliminátore spoločnej kategórie žien a junioriek a 6. miesto v shorttracku. "Chcem poďakovať CyS - Akadémii Petra Sagana aj mojím úžasným rodičom za podporu," krátko ďakovala na galavečeri.
Ocenenie najlepšieho slovenského cyklistu na dráhe získala aj tento rok Alžbeta Bačíková (CK Dukla Bratislava). Aj napriek chýbajúcej dráhe je slovenská cyklistka Alžbeta Bačíková výsledkami tak trochu raritou v tomto odvetví. Aj v sezóne 2022 sa výsledkami prebojovala medzi 24 najlepších dráhových cyklistiek, keď až v troch disciplínach získala miestenku na majstrovstvá sveta.  V súťaži o dúhový dres obsadila 14. miesto vo vylučovacích pretekoch a 15. v scratchi, vysoko bodovala aj na Nation cupoch. Účasti na nich predchádzali pódiá a výsledky z C1 a C2 podujatí v Európe. 
Ďalšiu úspešnú sezónu má za sebou aj najlepší slovenský zjazdár Rasťo Baránek. Desiatym miestom z majstrovstiev Európy i troma piatymi miestami v pretekoch Európskeho pohára v zjazde patril v roku 2022 k našim najúspešnejším cyklistom downhillu. Okrem jeho pretekárskych výsledkov mu toto ocenenie nepochybne patrí i pre jeho „kurátorský/ trénerský“ a ľudský prístup ku kolegom odvetvia.
Napriek mladému veku má za sebou už pomerne dlhý zoznam výsledkov najlepšia bikrosárka roku 2022 Dominika Maníková, víťazka kategórie BMX Racing. Vekom ešte len mladšia juniorka ukázala v sezóne 2022 fantastické výsledky, ktorými prepisovala slovenskú históriu BMX. Zvíťazila v pretekoch európskeho pohára v Stuttgarte,  na majstrovstvách sveta obsadila po páde 7. miesto. Vo viacerých kolách pretekov svetového pohára postúpila medzi ženami U23 až do finále, z kolumbijskej Bogoty si odniesla 5. miesto. "K tomuto športu ma priviedol brat, ktorý tiež jazdí. Je to o rýchlosti a adrenalíne, čo mám rada. Veľmi ma BMX baví a verím, že pri tom vydržím, teda nestane sa niečo, čo by ma odradilo. Chcem ďalej rásť a veľmi ma motivuje olympiáda, ktorá je o dva roky. Urobím všetko pre to, aby som sa tam mohla dostať," povedala na galavečeri.
vystúpenie krasojazdkýň (© Zoltán Kremničan)
Odvetvie BMX freestyle je aktuálne najmladším olympijským odvetvím cyklistiky, aj najmladším odvetvím u nás. A jeho jazdci už prinášajú výsledky z medzinárodnej scény. Najvýraznejšie sa medzi nimi tento rok zapísal Adrián Miko jazdiaci olympijskú disciplínu BMX park, ktorý má za sebou i bohaté skúsenosti v BMX dirt.
Adrián bral 13. miesto na majstrovstvách Európy i na C1 pretekoch v chorvátskom Osijeku. Vo francúzskom Montpellier obsadil 7. priečku v kategórii expert.
Ďalšiu vynikajúcu sezónu má za sebou paracyklista Jozef Metelka, aj preto si tento rok pripisuje do zbierky ďalšiu trofej. Úspechy zbieral najmä na dráhe. Na paracyklistických majstrovstvách sveta si z parížskeho velodrómu prináša 3 tituly majstra sveta (z omnia, stíhacích pretekov na 4 km a scratchu) a jednu bronzovú medailu z disciplíny 1 km s pevným štartom.
Aktuálne 9. jazdec svetového rebríčka juniorov v cyklokrose si po vynechanej cestnej sezóne pre zranenie zaháňa hlad po výsledkoch v tejto špecifickej disciplíne. Len jeden štart z jedenástich vyšiel Matthiasovi Schwarzbacherovi horšie, než na top 10. Sedem dal s pódiom, z toho tri víťazne. K sľubným výsledkom pre budúcnosť slovenského cyklokrosu určite patrí jeho siedme miesto na svetovom pohári v Tábore a ôsme z majstrovstiev Európy. Od budúcej sezóny bude Matthias jazdiť v drese talianskeho celku, ale veríme, že s cyklokrosom zostáva v národných farbách podobne ako Zdenek Štybar i naďalej.
Niekoľkonásobný majster Slovenska v cyklotriale Samuel Hlavatý sa opäť prepracoval medzi šesticu najlepších elitných trialistov sveta. Po dvoch ťažších rokoch obhájil Samuel Hlavatý domáci majstrovský titul a priniesol na Slovensko dve piate miesta C1 pretekov v Arkansase i Nemecku. Na majstrovstvách sveta v Abu Dhabi sa prebojoval až do finále,  z ktorého si odnáša 6. miesto.
Vystúpenie Petra Cmoríka (© Zoltán Kremničan)
Víťaz ankety zlatý pedál v odvetví masters si za rok 2022 odnáša myjavský rodák Zdeno Šlúch. Spolužiak Paľa Gálika začal s cyklistikou počas strednej školy v Trenčíne. Veľmi skoro však pretekársku kariéru ukončil. Svoje sny a návrat k cyklistike si začal plniť až v 49 rokoch, pričom motiváciou boli výsledky Petra Sagana a masters pretekára Petra Ftoreka. Zníženie hmotnosti zo 100 na 62 kg mu rýchlo prinieslo výsledky. Tento rok získal všetky domáce majstrovské tituly, zvíťazil tiež v časovke Granfonda Neusiedler, bral delené druhé miesto v pretekoch Granfonda v Ľublane. Na masters majstrovstvách sveta vybojoval 13. miesto v časovke a 17. v pretekoch.
Reštrikcie covidových sezón najviac postihli práve sálovú cyklistiku. Štátom nastavené podmienky pre šport takmer vyradil toto odvetvie zo života. Naše mladé krasojazdkyne Eszter Kulichová a Dóra Rákoczová však nezastavil ani takýto zásah a akonáhle sa otvorili brány pretekom, za krátky čas si stihli nazbierať tri pódiá na medzinárodných súťažiach i obsadiť 6. miesto na majstrovstvách Európy a 8. na majstrovstvách sveta.
Za talent roka bola označená Viktória Chladoňová. Prvým rokom juniorka vstúpila do sezóny cyklokrosu spôsobom, aký sme v histórii slovenskej cyklistiky, zvlášť jej ženskej časti, ešte nevideli. Svojim výkonom valcuje nielen juniorky, ale zbiera úspechy aj v kategórii elitných žien. Zvíťazila na C2 pretekoch v Podbrezovej, druhá skončila na svetovom pohári v Tábore, ôsma na majstrovstvách Európy. Ziskom titulu majsterky Slovenska ženských kategórii bude pravdepodobne najmladšou pretekárkou Európy a možno i sveta s právom obliekať národný majstrovský dres.
Ocenenie Viktórie Chladoňovej (© Zoltán Kremničan)
Celkovým víťazom ankety Zlatý pedál sa podľa hlasovania novinárskej a odbornej verejnosti stal Peter Sagan (TotalEnergies). Druhý najvyšší počet bodov získal Martin Svrček, Quick-Step - Alpha Vinyl). Tretie miesto v celkovom poradí patrí Dominike Maníkovej.
3. miesto DOMINIKA MANÍKOVÁ
Vyzerá to tak, že slovenskému bikrosu svitá na lepšie časy. Dominika Maníková je jedným z dôkazov systematickej práce našich ľudí z prostredia BMX.
Mladučká bikrosárka už niekoľko rokov ukazuje, že patrí k top scéne na minimálne európskej úrovni. V pretekoch európskeho pohára sa jej darilo od jej žiackych časov. Aj napriek chýbajúcemu profesionálnemu zázemiu pokračovala v zbieraní výsledkov aj pri prechode medzi juniorky, dokonca i v spoločnej kategórii žien a junioriek. Aj preto ju odborná verejnosť posunula svojim hlasovaním na 3. miesto.
Ocenenie Dominiky Mánikovej (© Zoltán Kremničan)
2. miesto MARTIN SVRČEK
Aktuálne jediný Slovák vo World Tour má za sebou prvú sezónu medzi mužmi. Po pár štartoch na jarných podujatiach ho na nejaký čas vyradila z tempa zlomenina kľúčnej kosti. No už na elitných majstrovstvách Slovenska piatym miestom ukázal hlad po výsledkoch.  Z pretekov Okolo Slovenska vybojoval v úvodnom prológu 9. miesto a celkovo dres najlepšieho Slováka, z majstrovstiev sveta si odnáša 16. priečku spomedzi jazdcov U23. Hlasovanie odbornej verejnosti posunulo jeho výsledky na druhé miesto absolútneho poradia ankety Zlatý pedál 2022.
Ocenenie Martina Svrčka (© Zoltán Kremničan)
1. miesto PETER SAGAN
Slovenskej cyklistike i tento rok kraľoval Peter Sagan. Výsledkovo dlhodobo patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenského športu. Skúsený cyklista i tento rok ukazoval mladším kolegom v balíku, že to s ním nebudú mať na cestách ľahké. Jazdec s obrovským talentom stále budí veľkú pozornosť nielen na trati, ale aj medzi fanúšikmi a médiami.
V poslednom veľkom rozhovore prezradil túžbu vrátiť sa na slovenské cesty počas pretekov Okolo Slovenska. A my veríme, že to vyjde už čoskoro.
 
Pozdrav Petra Sagana (© Zoltán Kremničan)
Ceny za celoživotný prínos k cyklistike si odnášajú Pavol Gálik a Ladislav Longauer.
 
Cena za celoživotné dielo Pavol Gálik
Ako výborný cyklista má na konte mnoho úspechov, spomedzi ktorých asi najviac rezonujú dva tituly majstra ČSSR i víťazstvo v jednej z najťažších etáp histórie Pretekov mieru, ich 5. etapy z roku 1976.
Po ukončení športovej kariéry zostal pri cyklistike ako tréner a funkcionár nášho zväzu, a koordinátor cestnej cyklistiky. Ako člen organizačného výboru pretekov Okolo Slovenska má za sebou niekoľko úspešných ročníkov. Zároveň rozbiehal a až do minulého roku viedol organizačný tím pretekov V4.
Ocenenie Pavla Gálika (© Zoltán Kremničan)
Cena za celoživotné dielo Ladislav Longauer
Celý svoj život venoval cyklistike. Začínal ako pretekár Lokomotívy Banská Bystrica, neskôr vojenčil v Dukle Trenčín a opäť pokračoval v banskobystrickom klube. Po skončení aktívnej kariéry pokračoval v trénerskom remesle a v porevolučných rokoch fungoval v kluboch Heavy-Tools Joko Banská Bystrica, vychoval viacero reprezentantov SR. Neskôr fungoval ako dlhoročný predseda Športovotechnickej komisie SZC, viedol cyklokrosovú komisiu SZC, ktorej bol neskôr dlhoročným členom. Posledné roky je predsedom novej komisie cyklistika pre všetkých a členom výkonného výboru SZC.
Popri funckionárčení bol dlhoročným organizátorom pretekov- kritéria v Banskej Bystrici, Cestami SNP, HaLo maratón, cyklokrosov Slovenského pohára, a dodnes pomáha pri organizovaní cyklistických podujatí. Nezanevrel ani na pretekanie a popri trénovaní mládeže a organizovaní podujatí prakticky nepretržite súťaží na pretekoch masters na ceste aj v cyklokrose aj vo veku 72 rokov nielen na domácich ale aj na vrcholných svetových podujatiach. Je držiteľom medailí z ME v cyklokrose masters. Jeho celý aktívny život je doslova a do písmena popretkávaný cyklistikou.
Ocenenie Ladislava Longauera (© Zoltán Kremničan)
 
Náš eshop