Lance Armstrong sa priznal?!

16.1.2013, 23:21 | Aktuality zo sveta |

Zatiaľ to síce nik nevidel, ale viaceré zdroje, ktoré sa pohybovali v zákulisí nahrávania známej šou Oprah Winfrey, potvrdili, že Lance Armstrong definitívne pochoval legendu cyklistu a potvrdil dopingovú minulosť. Nakoniec to potvrdila aj samotná moderátorka.

 

 

Definitívny koniec legendy

 

Je koniec, opona sa odkrýva a kedysi cyklistická legenda sa priznáva k užívaniu dopingu. Takto nejako si môžeme predstaviť to, čo sa udeje v relácii známej moderátorky. Po jej predhraní sa spustila obrovská vlna špekulácií a citácie viacerých zdrojov. USA Today sa odvolávali na človeka, ktorý presne vie o čom, teraz už nahraté, interview bolo a dal im echo, že Armstrong sa priznal. Informáciu sa snažila preveriť aj renomovaná agentúra Reuters. Hovorca Oprah Winfrey ale odmietol akúkoľvek informáciu tohto typu potvrdiť. Nechcel totiž prezradiť žiadne podrobnosti z relácie pred jej odvysielaním. Ďalší zdroj pre agentúru AP tvrdí, že Lance použil v relácii slová: „Ospravedlňujem sa.“

Takéto zdroje však veľmi často bývajú už dobre informované, a potvrdila to aj samotná Oprah, ktorá pre už spomínanú agentúru AP nakoniec potvrdila, že dnes si verejné priznanie pozrie celý svet. Hoci najskôr nechcela o rozhovore nič povedať: „Skôr ako som preletela lietadlom z Austinu do Chicaga, všetci ste si to už stihli overiť,“ reagovala na informácie médií.

V každom prípade takéto „promo“ relácia Oprah nemala už veľmi dávno. Moderátorka totiž prezradila, že rozhovor nakoniec pre obrovské množstvo dôležitých informácií rozdelia na dve časti a odvysielajú ho po dva dni. Na sociálnych sieťach tiež napísala, že rozhovor trval vyše dve a pol hodiny a Armstrong údajne prišiel veľmi dobre pripravený. Aj to sa dalo očakávať. Lance má okolo seba len tých najlepších ľudí z oblasti práva. A ak už má ísť o priznanie tak potom to musí priniesť aj nejakú pridanú hodnotu a ďalšie informácie hovoria, že aj toto by sa mohlo stať.

 

 

Je špina aj na strane UCI?

 

Ďalší denník, ktorému sa podarilo získať nejaké informácie o rozhovore, je New York Times. Ten prišiel s veľmi zaujímavými zisteniami. Armstrong údajne v relácii vyhlásil, že má chuť svedčiť proti niektorým ľuďom z Medzinárodnej cyklistickej únie o ich zapletení sa s dopingom. UCI reagovala krátkym vyhlásením, v ktorom bývalého cyklistu vyzvala vypovedať pred špeciálnu komisiu. Tá by mala vyšetriť aj prípadné prehrešky UCI v boji s dopingom a predovšetkým v jeho kauze.

New York Times potom pripomína, že únia už priznala, že v minulosti prijala od Armstronga 100 tisíc dolárový príspevok na boj proti dopingu. Lance tak údajne UCI zaplatil za zakrytie pozitívneho testu z pretekov Okolo Švajčiarska 2001. Organizácia to však odmietla s tým, že nález označila len za podozrivý. Ďalej špekulácie o informáciách z relácie komentovať odmietla. Urobí tak až potom, ako zhliadne samotný rozhovor s Oprah Winfrey.

Lance sa mal ďalej v relácii vyjadriť, že proti pretekárom vypovedať nebude.

 

 

Livestrong ešte raz

 

Pred toľko omieľaným rozhovorom s Oprah Winfrey prišiel Lance ešte raz do charitatívnej nadácie Livestrong. Ospravedlnil sa im za všetko napätie a stres, ktoré vznikli počas jeho kauzy. Jej zamestnancov tiež požiadal, aby pokračovali vo vysokom nasadení a pomáhali ľuďom s rakovinou tak ako doteraz. Niektorí zamestnanci sa údajne po jeho príhovore rozplakali. Pripomeňme, že už na jeseň Armstrong zrušil všetky kontakty a väzby na organizáciu.

 

Následky pre Lancea

 

Najnovšie na Armstronga apeluje Austrália, ktorá žiada, aby vrátil všetky peniaze, čo zarobil počas kariéry na pretekoch Tour Down Under. Robia tak aj napriek tomu, že nemajú nástroje, ktoré by im pomohli financie vymáhať. Už v predchádzajúcich dňoch sme na našich stránkach informovali, že Sunday Times chce odškodné milión libier a vrátenie 300 tisíc, ktoré Armstrong vysúdil, za krivé obvinenie z dopingu v roku 2004. Zo sprenevery peňazí od americkej pošty ho obvinil Floyd Landis a zrejme sa k nemu pridajú aj federálne úrady, ktoré vyšetrovanie zhruba pred rokom zastavili. Vrátenie peňazí už žiadajú aj viacerí sponzori.

Na záver si pripomeňme ešte aj to najdôležitejšie čo Lance stratil zo športovej stránky. Dostal doživotný zákaz a vymazali mu všetky výsledky od augusta 1998. Prišiel tak aj o vzácnych a legendárnych sedem víťazstiev na najprestížnejších pretekoch sveta Tour de France.

Legenda teda zhasína, ale našťastie sa to končí priznaním. Aj tento krok, hoci to trvalo veľmi dlho, bude znamenať veľký krok pre cyklistiku. Po prvé, bude mementom pre všetkých pretekárov, že utajená minulosť ich môže dobehnúť aj po mnohých rokoch. Po druhé, môžu sa zatriasť stoličky v UCI a aj z týchto miest sa môžu ešte ukázať zaujímavé súvislosti. No a po tretie, konečne sa prestane hovoriť o negatívach cyklistiky a všetci sa sústredíme na nové a nové preteky s pocitom, že azda teraz už bude všetko kontrolované a strážené oveľa lepšie.

V každom prípade sa dá povedať, že život napísal ďalší neuveriteľný príbeh. Dočkáme sa aj jeho filmovej podoby? Príbeh postavený na boji mladého človeka s rakovinou, úspešnom vyliečení, veľkých cyklistických víťazstvách, dopingovom páde a veľkom finále s priznaním určite budú atraktívnym lákadlom pre hollywoodskych tvorcov. To všetko sa však ešte musí definitívne potvrdiť dnes v noci.

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop