Dvojtýždňovka: Vingeggard začne sezónu na Gran Camiňo, Sam Bennett sa chce vrátiť na Tour de France

1.1.2023, 00:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Dvojtýždňovka: Vingeggard začne sezónu na Gran Camiňo, Sam Bennett sa chce vrátiť na Tour de France
Sam Bennett (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

Vážení čitatelia Cycling-Info.sk, vitajte v roku 2023! V prvom článku nového kalendárneho roka sme sa pozreli na uplynulé dva týždne. Jumbo sa pred novou sezónou posilnilo nielen o pretekárov, ale aj o sponzora. Julian Alaphilippe sa nezúčastní otváracieho víkendu na kockách, keďže uprednostní domáce klasiky. Zároveň boli prezradené preteky, kde Jonas Vingegaard absolvuje prvé súťažné kilometre. Sam Bennett sa po dvoch rokoch chce vrátiť na Tour.  
Jumbo priviedlo nového sponzora, ide o stávkovú spoločnosť
Holandské zoskupenie, ktoré aktuálne vedie UCI rebríček, sa okrem cyklistov posilnilo aj o nového partnera. Ide o stávkovú kanceláriu BetCity, ktorá ponúka aj hranie hazardných hier. Spoločnosť bude podporovať Jumbo-Visma do 1. januára 2025. Po tomto dátume už v krajine tulipánov nie je povolený sponzoring prevádzovateľov hazardných hier. Manažér tímu Richard Plugge po uzavretí dohody neskrýval spokojnosť. „BetCity je popredným poskytovateľom online hazardných hier holandského pôvodu, ktorý si počas krátkej doby vydobyl vedúcu pozíciu na trhu," povedal dlhoročný šéf celku pre Wielerflirts. Plugge si zároveň uvedomuje, že téma hazardných hier polarizuje spoločnosť.
„Uvedomujeme si, že na spoluprácu s novým partnerom sa ľudia môžu pozerať kriticky, ale my sme sa informovali a boli sme poučení. BetCity bola jedna z prvých spoločností v Holandsku, ktorá získala licenciu od vlády. Zároveň bola veľmi otvorená a transparentná ohľadom svojich pracovných metód, štandartov a hodnôt v rozhovoroch, ktoré sme viedli. To boli pre nás dôležité podmienky. Tešíme sa na spoluprácu a veríme, že toto partnerstvo bude úspešné," povedal. Marketingový riaditeľ BetCity Robert Kooiman dodal, že spoločnosť je hrdá na uzavretie partnerstva najmä pre výkony tímu na poslednej Tour de France. 
Alaphilippe nebude štartovať na prvých kockových klasikách
Dvojnásobný majster sveta Julian Alaphilippe bude chýbať na jednorázovkách Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brusel-Kuurne, ktoré pravidelne otvárajú kalendár klasík s mačacími hlavami. Víťaz dvoch etáp v minuloročnej sezóne sa počas totožného víkendu, teda 25. a 26. februára, postaví na štart jednorázoviek Faun-Ardéche Classic a La Drome Classic. Správu oznámil predseda organizačného výboru oboch pretekov Guillaume Delpech, ktorý zároveň potvrdil štart Romaina Bardeta a Rémiho Cavagnu. Alaphilippe si štart na francúzskych klasikách po roku zopakuje. Na Faun-Ardéche Classic skončil vlani 25. a o deň neskôr uzatváral Top 5. 
Fanúšikovia jednorázoviek s mačacími hlavami si na Alaphilippa budú musieť počkať do marca. Vtedy sa víťaz šiestich etáp na Tour de France postaví na štart E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem a Okolo Flámska. Následne ho čaká účasť na ardénskych klasikách Amstel Gold Race, Valónsky šíp a Liége-Bastogne-Liége. Na najstaršom monumente sa vlani zaplietol do hromadného pádu, po ktorom ho ratoval Bardet a pre zranenia prišiel o účasť na Starej dáme. Do súťažného diania sa vrátil o dva mesiace na francúzskom šampionáte. Neúčasť na TdF si čiastočne vynahradil štartom na Vuelte, ale pre pád nedokončil ani španielskú Grand Tour.
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Gautier Demouveaux)
Ewan predstavil svoj program pre prvú polovicu sezóny
Držiteľ siedmich víťazstiev za uplynulú sezónu Caleb Ewan po prvýkrát v kariére nie je súčasťou World Tour zoskupenia. Napriek zostupu Lotta-Dstny na ProTour úroveň čaká na päťnásobného víťaza etapy na Gire kvalitný program. Sezónu odštartuje na domácej pôde. Čaká ho Tour Down Under a klasika Cadela Evansa v drese austrálskej reprezentácie. Vo februári sa pokúsi pridať ďalšie víťazstvá na UAE Tour. Ewan nie je pretekárom na mačacie hlavy, ale bude sa s nimi musieť popasovať na Kuurne-Brusel-Kuurne, ak chce bojovať o víťazstvo. Generálkou pred úvodným monumentom sezóny Miláno-San Remo bude iná klasika GP Jeana-Pierra Monserého. Jeho ďalší program zatiaľ nie je známy, ale Ewan nebude chýbať na Tour de France. Lotto má právo automatickej pozvánky na základe získaných UCI bodov za roky 2020 až 2022. 
Vingeggard začne sezónu na Gran Camiňo
Posledný šampión Starej dámy Jonas Vingegaard absolvuje prvé súťažné kilometre na španielských etapových pretekoch Gran Camiňo. Dánovú účasť potvrdili organizátori podujatia na Twitteri. „Veľmi sme vám chceli oznámiť túto správu! Aktuálny víťaz Tour de France Tieto preteky mali svoju premiéru vlani a po štyroch etapách sa z celkového víťazstva radoval už neaktívny Alejandro Valverde. Druhý bol Michael Woods a na pódiu ich doplnil Mark Padun. Minulý rok Jumbo-Visma v Španielsku neštartovalo, ale vedenie tímu sa rozhodlo pre zmeny v programe a oproti minulej sezóne upustilo od francúzskych klasík Faun-Ardéche Classic a Drone Classic. 
Na druhej menovanej jednorázovke sa Vingeggard tešil z víťazstva po úspešnom úniku s Juanom Ayusom. Na tímovej prezentácii, ktorá sa uskutočnila 22. decembra, boli potvrdené ďalšie preteky, kde bude Dán štartovať. V marci nebude chýbať na Paríž-Nice a o mesiac neskôr ho fanúšikovia uvidia na Okolo Baskicka. Ako bolo očakávané, v júni bude obhajovať triumf na Starej dáme. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou mu na Tour nebude robiť superdomestika Primož Roglič. Ako sme už informovali na Facebooku, Slovinec sa opätovne postaví na štart Gira, kde v roku 2019 obsadil tretiu priečku. 
Jonas Vingegaard (© A.S.O. / Charly Lopez)
Bennett zhodnotil prvú sezónu po návrate do Bory, chce ísť na Tour
Jedným z pretekárov, ktorí pred rokom 2022 menili dres, bol aj víťaz piatich etáp na Vuelte Sam Bennett. Držiteľ zeleného dresu z Tour de France 2020 je napriek bilancii troch etapových triumfov spokojný s priebehom uplynulej sezóny. „Až na Okolo Poľska som naozaj cítil, že som sa vrátil na starú úroveň. Bol som k víťazstvu veľmi blízko, ale všetko do seba muselo zapadnúť. Čakal som na efekt snehovej gule. Už na európskom šampionáte som bol oveľa lepší a potom prišli víťazstvá na Vuelte. Keby som ju dokončil, bol by som späť na najvyššej úrovni," povedal niekdajší jazdec Quick-Stepu, ktorého zo španielskej Grand Tour vyradil koronavírus. 
Držiteľ deviatich etapových úspechov na Okolo Turecka prezradil, že cieľom pre novú sezónu je návrat na Starú dámu. „Keď budem mať dobré nohy, tak nájdem cestu na Tour. Pokiaľ ste silní, máte dobrú pozíciu. Tak to bolo vždy. Uvedomujem si, že nie som najvýbušnejším a najrýchlejším šprintérom v pelotóne, ale šprint nie je iba o tom. V tomto ohľade sa nikoho nebojím. Máme skvelý tím. Danny Van Poppel nikdy neurobil chybu. Je naozaj neuveriteľne silný. Ale spoľahnúť sa môžem aj na Ryana Mullena a Shaneho Archbolda," vyzdvihol svojich kolegov Bennett, ktorý novú sezónu začne na Vuelta a San Juan. V hromadných dojazdoch by mal bojovať o triumf aj s Petrom Saganom. 
 
Náš eshop