Sumár týždňa: Israel a Uno-X pôjdu na Tour de France, Svrček začne novú sezónu v Austrálii

8.1.2023, 17:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Prvý novoročný týždeň priniesol zaujímavé udalosti vo svete cestnej cyklistiky. Radostnej správe sa potešili členovia a fanúšikovia Israelu Premier Tech a Uno-X. Ich tímy v lete čaká Tour de France. Viaceré tímy zverejnili svoju nomináciu na Tour Down Under a nechýba v nej ani Martin Svrček. Dlhodobým problémom nielen na Slovensku, ale aj vo svete je vzťah cyklistov a motoristov. Tentoraz to pocítil Ivan Sosa. 
ASO rozdala divoké karty na Tour de France
Spoločnosť Amaury Sport Organization v stredu definitívne uzavrela zoznam tímov s právom štartu na Starej dáme. Automatický nárok na účasť mali World Tour zoskupenia a dva najlepšie ProTour celky podľa UCI bodov za vlaňajšiu sezónu - Lotto Dstny TotalEnergies. Napriek zostupu na nižšiu úroveň sa na Tour de France opäť objaví zostava Israel - Premier Tech. Na Grand Départ v Baskicku tak môžu štartovať Chris Froome alebo Jakob Fuglsang. „Dúfame, že nadviažeme na úspechy z leta, keď sme vyhrali dve etapy, vrátane jednej z najťažších na mačacích hlavách na trati Paríž-Roubaix," povedal majiteľ Sylvan Adams pre oficiálnu stránku tímu.
Johannes Klaebo v mechaničáku Uno-X (© ARN/Sigurd Salberg Pedersen)
Naopak, veľká premiéra na najslávnejších pretekoch na svete čaká nórsku stajňu Uno-X Pro Cycling Team. Zostava, ktorú pred sezónou posilnil Alexander Kristoff, sa o účasť na Le Tour uchádzala už vlani. Okrem víťaza Miláno-San Remo z roku 2014 je zaujímavým pretekárom aj Tobias Halland Jahannessen. Talentovaný vrchár, ktorý pred dvoma rokmi ovládol Tour de l'Avenir, sa vlani dostal do Top 10 na Etoile de Bességes, Okolo Katalánska, Okolo Nórska a Critérium du Dauphiné. Čierny Peter zostal v rukách baskického zoskupenia Euskaltel - Euskadi. Tímu nepomohol ani fakt, že štart 110. ročníka sa uskutoční na domácej pôde. 
Sosu počas tréningu napadol kamionista, skončil v nemocnici
Víťaz Okolo Langkawi Ivan Sosa má za sebou nepríjemný incident. Počas bežného tréningu v Kolumbii sa k nemu v Chinaute, ktorá patrí do departmentu Cundinamarca, priblížil vodič nákladného automobilu. Niekoľkokrát vystrelil do vzduchu, následne vystúpil z vozidla a na jazdca Movistaru zaútočil pažbou zbrane. Cyklista z incidentu vyviazol so zranením brady a musel ísť do nemocnice vo Fusagasuge, kde vyrastal. O udalosti informovalo domáce periodikum El Tiempo. Podľa dostupných informácií bol vodič nákladiaku zadržaný políciou a celú záležitosť už vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní. 
López po prepustení z Astany rokuje s Medellinom 
Štvrtý muž z Vuelty Miguel López bol v decembri vyhodený z Astany, keďže boli objavené dôkazy o spolupráci s lekárom Marcusom Maynarom. Ten mal pred štartom Gira poslať jazdcovi liek so zakázanou látkou menotropín. Tá pôsobí ako rastový hormón. Maynar bol v Španielsku zatknutý ešte v máji. Obvinili ho z obchodovania s drogrami aj prania verejných peňazí. Do začiatku nového kalendárneho roka si víťaz Okolo Katalánska z roku 2019 nenašiel nové pôsobisko, ale portál AS priniesol informáciu, že je blízko uzavretia dohody s kontinentálnym zoskupením Medellin - EPM. Totožný tím sa snažil zlanáriť do svojich radov aj Naira Quintanu. 
V prípade podpisu zmluvy by López mohol vo farbách nového tímu debutovať na domácom šampionáte alebo na etapových pretekoch Vuelta a San Juan. Ak by štartoval v Argentíne, mohol by si zmerať sily s bývalými kolegami z Movistaru aj Astany. V Medelline by sa mohol spoľahnúť na podporu Oscara Sevillu. Španielský veterán, ktorý v roku 2001 skončil na Vuelte na druhom mieste, v poslednom ročníku Vuelta a San Juan pred troma rokmi skončil na tretej priečke. Kvalitným jazdcom do hôr je aj Fabio Duarte. Kolumbíjčan tri roky pôsobil na ProTour úrovni a vlani sa stal celkovým víťazom Okolo Kolumbie, kde štartovali kontinentálne a klubové celky. 
Aktualizované: Už po uzávierke článku tím Medellin na Twitteri oznámil uzavretie dohody s Lópezom. „S potešením oznamujeme, že Miguel Angel López sa pridal k tímu pre nadchádzajúcu sezónu. Sme hrdí, že bude nosiť naše farby a reprezentovať Medellin v Kolumbii i na celom svete. Vitajte, šampión! Medellin bude vždy vaším domovom," napísal. Niekdajší jazdec Movistaru podpísal zmluvu na jeden rok.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Sasha Modolo ukončil aktívnu kariéru
Taliansky šprintér a držiteľ 47 víťazstiev po trinástich rokoch profesionálnej kariéry zavesil tretry na klinec. „Chcel by som vám toho toľko povedať, ale teraz nemôžem, pretože je to ťažké. Ďakujem vám za všetky emócie, ktoré ste vo mne vyvolali. Ďakujem Ti, cyklistika. Bola si skvelá. Budete mi chýbať," oznámil koniec na Instagrame pod videom s najväčšími úspechmi. Poslednú sezónu strávil Modolo v Bardiani-CSF-Faizané. Víťazstvo si nepripísal. Najbližšie k nemu bol v prvej etape CRO Race, kde ho prešprintoval iba Jonathan Milan. Nechýbal ani na talianskej Grand Tour, ale ani raz sa nedostal do Top 3. V jedenástej previerke bol ôsmy.  
Počas kariéry reprezentoval tímy Bardiani Valvole - CSF Inos (dnes Green Project-Bardiani CSF-Faizané), UAE Team EmiratesEF Education FirstAlpecin Fenix a vlani sa vrátil do Bardiani. Najväčšie úspechy dosiahol na Giro d'Italia. V roku 2015 ovládol trinástu a sedemnástu etapu. Darilo sa mu aj na Okolo Turecka, kde v rokoch 2012, 2015 a 2016 vyhral kvarteto etáp. Úspešný bol aj na klasikách. Počas kariéry vyhral Trofeo Ses Salines, Trofeo Palma, Coppa Agostoni alebo GP du Canton d'Argovie. Naposledy sa z víťazstva tešil v septembri 2021, keď v drese Alpecinu nenašiel premožiteľa v tretej etape Okolo Luxemburska. 
Quick-StepMovistar či Groupama zverejnili definitívne zostavy na TDU
Prvým World Tour podujatím v novej sezóne bude Tour Down Under. Preteky sa uskutočnia po dvojročnej absencii, ktorú zapríčinila pandémia koronavírusu. V čase uzávierky článku ešte nebola známa konečná zostava všetkých tímov, ale už teraz je jasné, že v Austrálii bude mať svoje želiezko v ohni aj slovenská cyklistika. Ako sme už informovali na našom Facebooku, premiéru na WT pretekoch si odjazdí Martin Svrček. Quick-Step by v kopcoch mali potiahnúť Mattia Cattaneo či James Knox. Domáce zoskupenie Jayco AlUla (vlani BikeExchange - Jayco) nominovalo tretieho muža z majstrovstiev sveta Michaela Matthewsa
Štvornásobného víťaza etapy na Tour de France doplnia Simon Yates alebo Lucas Hamilton. V úvodnom prológu sa boj o najvyššie priečky očakáva od Luka Durbridga. Bahrain - Victorious sa bude v stúpaniach spoliehať na piateho muža z Gira d'Italia Pella Bilbaa. V prípade hromadného dojazdu dostane príležitosť Phil Bauhaus. Viacero solídnych vrchárov vysiela na najmenší kontinent Movistar. O umiestnenie v Top 10 môže zabojovať Gorka Izagirre. Domáci fanúšikovia budú zvedaví na výkony Caleba Ewana. Držiteľ siedmich víťazstiev z vlaňajšej sezóny sa postaví na štart v reprezentačnom drese, keďže Lotto Dstny na pretekoch neštartuje.
Caleb Ewan (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Na Paríž-Nice nebude chýbať tímová časovka ani horské dojazdy
Organizátori francúzskych etapových pretekov včera zverejnili trasu jubilejného 90. ročníka. Úvodná etapa má jemne zvlnený profil a na konci by o víťazstvo a žltý dres mali bojovať odolní šprintéri a klasikári. Na druhý deň sa k slovu dostanú aj klasickí šprintéri. Prvou dôležitou previerkou pre kandidátov na boj o celkové poradie bude tretia etapa. Po tridsiatich rokoch sa do programu vráti tímová časovka. Oproti klasickým TTT bude špeciálna v tom, že pri prechode cieľom sa bude brať do úvahy čas prvého pretekára. O deň neskôr bude na cyklistov čakať horský dojazd na La Loge des Gardes. Druhú časť podujatia odštartuje ďalšia etapa pre šprintérov. 
Rozdiely medzi jazdcami na GC môžu nastať v šiestej etape, kedy ich čaká niekoľko stúpaní s dvojcifernými sklonmi. Posledný kopec vrcholí iba dvadsaťjeden kilometrov pred páskou a vrchárov môžu k útoku na ňom motivovať aj bonifikačné sekundy. V predposlednej previerke čaká na cyklistov druhý horský dojazd. Tentoraz sa bude finišovať na Col de la Couillole. Ani posledná etapa nebude jednoduchou záležitosťou. Na pretekárov čaká päť horských prémií a posledná z nich vrcholí pätnásť kilometrov pred páskou. Keďže v predchádzajúcich edíciach delilo prvých dvoch jazdcov menej ako tridsať sekúnd, môžeme očakávať napínavý priebeh až do konca.  
   
 
Náš eshop