Sumár týždňa: Van der Poela opäť trápi chrbát, Froome sa do dôchodku nechystá a sezóna sa rozbieha

16.1.2023, 18:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
V druhom týždni nového roku cyklistickému svetu dominovali správy o predstavení trasy tohtoročnej Vuelty, Pinotovom ozname o dátume konca jeho kariéry či tragickom úmrtí Lieuweho Westru, o ktorých sme už informovali. To ale nie je všetko. Ďalšími novinkami hodnými povšimnutia sú aj opätovné problémy Mathieuho van der Poela s chrbtom, Froomove oddialenie dôchodku či pozvoľný štart sezóny na južnej pologuli.
 

Už je to tu zas

Veľmi smutnou správou pre azda každého fanúšika cyklistiky sú opätovné bolesti chrbta Mathieuho van der Poela. Ten sa s nimi trápil od pádu na olympijských hrách v Tokiu, vynechal kvôli nim celú minuloročnú cyklokrosovú sezónu a do pretekárskeho kolotoča sa vrátil až tesne pred Milánom-San Remom. Následne sa zdalo, že problémy ustúpili, no po dlhej zime v teréne sa objavili opäť ešte po minulotýždňových pretekoch X20 Trofee v Koksijde.


Mathieu následne povedal, že po nedeľnom svetovom pohári v belgickom Zonhovene kvôli bolesti nevedel ani poriadne chodiť, no nepochopiteľne zatiaľ neohlásil prestávku od pretekania a v tomto momente to vyzerá, že sa aj naďalej chystá na svetový šampionát, ktorý sa uskutoční 5. februára v Holandsku. Jasným favoritom na dúhový dres je v tomto momente tak Wout van Aert, ktorý v posledných týždňoch lieta a v tejto sezóne si v jedenástich štartoch vyjazdil až osem víťazstviev a tri druhé miesta.

Froome na dôchodok zatiaľ nechystá

Chris Froome je konečne úplne fit a po troch pretrápených rokoch mohol opäť absolvovať bezproblémovú zimnú prípravu, ak nerátame niekoľkodňovú pauzu kvôli ľahkému Covidu. Sezónu zaháji na budúcotýždňovom Tour Down Under, kde dúfa, že sa mu pôjde dobre. Na tlačovej konferencii pred pretekmi zároveň prezradil, že nad dôchodkom zatiaľ nepremýšla. ,,Dostal som možnosť uzdraviť sa a opäť pretekať na najvyššej úrovni. Tento šport milujem a plánujem ho robiť ešte dobrých pár rokov," nechal sa počuť štvornásobný víťaz Tour de France.


Philipsen sa chystá na klasiky, Bardet na Tour

Špičkoví cyklisti pomaly oznamujú svoje ciele na sezónu a ani ostatných sedem dní nebolo výnimkou. Pre Jaspera Philipsena, šprintérskeho lídra tímu Alpecin-Deceuninck, to tento rok bude opäť o Tour de France, no dôraz by chcel dať aj na belgické klasiky, na ktorých v minulom roku ukázal veľký potenciál. Mal by sa tak zapojiť do silnej zostavy okolo Mathieuho Van Der Poela, ktorú pred touto sezónou ešte viac posilnili príchody Sorena Kragha Andersena a Quintena Hermansa.

Návrat na Tour de France oznámil aj Romain Bardet. Ten po dvoch rokoch zameriavania sa na Giro d'Italia opäť skúsi vybojovať pódium na francúzskej Grand Tour. Trasa mu skvele sedí, no dobre si uvedomuje, že už nie je rok 2017 a na žltý dres tak myslieť nemôže. ,,Na najlepších nemám, ale dúfam, že sa vrátim na Starú dámu v mojej najlepšej forme a skúsim ju odjazdiť na štýl Gerainta Thomasa, ktorý v minulom roku dobre vedel, na čo má a vyšlo mu to na pódium."
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


Sezóna sa pomaly rozbieha

Ubehlo takmer 100 dní od októbrového Tour de Langkawi a profesionáli sa pomaly vracajú na štart pretekov. Sezónu počas uplynulého týždna otvorili austrálske majstráky a kritérium Schwalbe Classic. Výbornú formu v pretekoch s hromadným štartom ukázal Luke Plapp, ktorý sa po atraktívnom priebehu dokázal odpútať z čelnej skupinky, kde sa navzájom strážili Michael Matthews so Simonom Clarkom a obhájiť tak minuloročný titul.

V časovke musel favorizovaný Plapp riešiť mechanické problémy a tak sa na pódium nepozrel. Titul v tesnom súboji so skúseným Lukom Durbridgeom získala nová posila tímu UAE Emirates, supertalentovaný vrchár Jay Vine. Okrem Matthewsa ukázal pred Tour Down Under dobrú formu aj Caleb Ewan, ktorý vyhral tradičné kritérium Schwalbe Classic. V šprinte suverénne porazil Jordiho Meeusa z Bory a Kadena Grovesa z Alpecinu. V rozhovore po pretekoch zároveň potvrdil, že sa v tomto roku opäť vráti na Tour a pokúsi sa napraviť sklamania z posledných rokov.


Okrem Austrálie sa pretekalo aj na Novom Zélande či v Kolumbii. Pretekom New Zealand Cycle Classic už tradične dominoval celok Bolton Equities Black Spoke, ktorý doteraz iba málokedy opúšťal územie Oceánie. V tomto roku sa však konečne posúva do kategórie Pro a vyzve tak na súboj tradičné európske tímy na najväčších pretekoch.

Súťažnú premiéru v drese kontinentálneho tímu Medellín má za sebou Miguel Ángel López. Ten úplne rozdrvil konkurenciu na kolumbijskej Clásica de Viletta a zrejme tak načal rok absolútneho monopolu nad lokálnymi kolumbijskými pretekmi. Jeho vrchol sezóny zrejme nečakane príde už za týždeň na argentínskych pretekoch 2.Pro Vuelta a San Juan, kde sa stretne aj s naším Petrom Saganom. Okrem toho bude López v tejto sezóne zrejme často chodiť po súdoch. Zažaloval totižto Astanu sa neodôvodnené jednostranné vypovedanie zmluvy a podľa Cyclingnews cez týždeň v jednom rozhovore srdnato tvrdil, že nikdy v živote nedopoval a nechápe počínanie Alexandra Vinokourova. 
 
Náš eshop