Majstrovské tituly v ecyklistike získali Peter Živčák, Monika Košútová a Richard Riška

16.1.2023, 15:00 | Slovensko a Slováci | Katarína Ďurková, SZC

V poradí druhé slovenské majstrovské tituly v ecyklistike si odnášajú Peter Živčák v kategórii elitných mužov, Monika Košútová v ženskej kategórii a Richard Riška medzi juniormi. Súťažilo sa na zvlnenej 30,1-kilometrovej trati, ktorá bola vlani súčasťou 2. etapy pretekov Okolo Slovenska.

video v clanku ikonka ciernaVideosúhrn pretekov

Domáca sezóna ecyklistiky vyvrcholila v nedeľu 15.1. 2023 bojom o majstrovské dresy. Aj tentokrát prebiehal záverečný súboj ako spoločné podujatie, zmenilo sa však miesto a cyklisti sa stretli v Styla Event Hall. Priamo v nej sa na štarte predstavila sedemnástka spomedzi kvalifikovaných jazdcov, preteky však boli otvorené aj pre pripojenia z domu. Ich súťaž mohli fanúšikovia sledovať aj prostredníctvom priameho prenosu cez youtube a FB Slovenského zväzu cyklistiky.
Titul majstra SR si zo zvlnenej trate časti 66. ročníka pretekov odnáša Peter Živčák (Pro-body sport team), ako druhý  preťal cieľovú pásku Radoslav Rehora (Trnava Cycling Team) a tretí Michal Holub, minuloročný víťaz Ironmana z Tallinu (Triatlon team Dolný Kubín).
„Samozrejme sa teším z titulu. Som primárne horský cyklista, takže cesťák, trenažér je viac menej len príprava. Keď som sa dozvedel, že nejde Marek Čanecký, ktorý nám to v poslednom kole „natrel,“ tak som si vravel, že by to mohlo vyjsť. Taktika? Počas kvalifikácie som si všimol, že Rado je taký silovejší typ a na rovinkách mu to pôjde. Táto etapa bol taký klasikársky typ, neboli tam nejaké dlhé kopce. Snažil som sa preto držať za ním a potom v poslednom stúpaní to skúsil a vyšlo to,“ povedal v rozhovore po pretekoch Peter Živčák.
Peter Živčák (© Soňa Niková pre SZC)
Medzi ženami berie titul Monika Košútová (Osmos Cycling Team), ako druhá preťala cieľovú pásku Jana Klembarová (Bike klub Lipa) a bronz si odnáša Barbora Hegedúšová (ŠK Topoľčianky).
„Bicyklujem pomerne krátko, len dva roky, a tak sa teším z úspechu. Začínala som s horskou cyklistikou a mám rada kopcovité trate. Tu bolo veľa zjazdov, takže som sa bála, či mi trať sadne. Išla som si svoje tempo, a vyšlo to až do záveru, z čoho sa teším. Chcela by som povzbudiť všetky dievčatá, začiatočníkov, aby sa nebáli pretekania a skúsili to,“ vyjadrila v rozhovore Monika Košútová.
Majstri SR (© Soňa Niková pre SZC)
Juniorský súboj zvládol opäť najlepšie Richard Riška (CK Epic Dohňany), v celkovom poradí si dal takisto repete s 3. miestom. Striebro medzi juniormi získal Adam Arpáš (CK Spartak Tlmače) a bronz Filip Greš (CK Spišský Štvrtok).
„Prvú polovicu pretekov som šiel pomalšie, šetril som sily, aby som postupne mohol zrýchliť. Mám rád kopce, ale sedí mi aj zvlnený profil, takže trať bola z tohto hľadiska fajn. Nie je to môj sen, venovať sa ecyklistike, ale oživí to tréningy v zime. A myslím, že zaradenie tréningových jázd v podobe pretekov ecyklistiky mi kúsok pomohli aj v sezóne,“ spomenul k obhájeniu titulu Richard Riška.
Richard Riška (© Soňa Niková pre SZC)
"Som rád že sa nám podarilo úspešne zrealizovať druhý ročník majstrovstiev Slovenska v e-športe. Bola to bodka za novým  segmentom v cyklistike  počas zimnej sezóny. Som spokojný s tohtoročným priebehom pretekov Slovak eCUPu a s vysokou účasťou zapojených cyklistov. Ďakujem, že mi SZC dalo dôveru a umožnilo podieľať sa na organizovaní týchto podujatí. Rovnako ďakujem celému organizačnému tímu za ich prácu a partnerom za podporu vďaka ktorej sme mohli úspešne realizovať všetky podujatia. Teším sa na ďalšie spoločne akcie,“ zhodnotil podujatie Lukáš Riha, riaditeľ.
 
Náš eshop