Do World Tour dorazila ďalšia vlna talentu. Ktoré tímy ulovili najväčšie poklady?

18.1.2023, 14:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
Do World Tour dorazila ďalšia vlna talentu. Ktoré tímy ulovili najväčšie poklady?
Romain Gregoire (© Equipe cycliste Groupama-FDJ)

Každým rokom si môžeme všimnúť, že pred sezónou pribúda čoraz viac nových mladých tvarí v profi pelotóne, takzvaných neoprofesionálov. V dnešnej dobe to už bývajú dokonca pretekári, ktorí prichádzajú priamo od juniorov. Tímy majú dobrý dôvod držať sa tohto trendu, keďže čoraz viac mladíci dokážu vyhrávať aj tie najväčšie podujatia. Aj pred touto sezónou World Tour celky rozhodili svoje siete do rozbúrených vôd juniorov a U23 v snahe nájsť nového Pogačara či Evenepoela. A čo ulovili?

Najväčšia žatva talentu v Groupame-FDJ

Absolútne famózne vysvedčenie dostala v minulom roku development zostava tímu Groupama-FDJ. Do World Tour sa jej podarilo posunúť až deväť jazdcov, z toho hneď osem mieri do tímu Marca Madiota. Najväčším úlovkom nielen Francúzov, ale zrejme celého prestupového obdobia, je Francúz Romain Grégoire. Jeden z najväčších súperov Martina Svrčka z juniorov je druhým zrodením Juliana Alaphilippa. Výbušný klasikár vyhral v uplynulých dvoch sezónach až 14 UCI pretekov, vrátane etáp na Baby Gire a Avenire či európskeho juniorského titulu. Predpokladá sa okamžité presadenie aj vo World Tour.

Ďalšími hviezdnymi posilami Gorupamy-FDJ sú útli vrchári Lenny Martinez z Francúzska a Reuben Thompson z Nového Zélandu. Duo obsadilo 3. a 5. miesto na Baby Gire a zanechalo výraznú stopu aj na kvalitnom etapáku Ronde de I'Isard. Okrem toho tím Arnauda Démara či Davida Gauduho doplní aj veľký britský klasikársky talent Samuel Watson, univerzálny Francúz Enzo Paleni, šampión Stredomoria Paul Penhoët a austrálsky šprintér Laurence Pithie. Unikol im iba druhý šprintér z Austrálie Jason Plowright, ktorý si to namieril do Alpecinu.

Ineos a Intermarché so zaujímavým nákupom

Ineos Grenadiers sa v posledných rokoch výrazne sústredí na mladučkých jazdcov s čo najväčším potenciálom. Od Egana Bernala im však prekĺzli pomedzi prsty Pogačar, Evenepoel i Ayuso. Tentokrát Briti dúfajú, že trafili jackpot. Do tímu prichádza víťaz Baby Gira a mladší brat Ethana Haytera, Leo Hayter. Tento Brit má potenciál vyhrávať Grand Tours, no zatiaľ je jeho obrovskou slabinou konzistencia. Zatiaľ čo v máji v Taliansku nadelil Thompsonovi, Martinezovi či Onelymu na jednom kopci päť minút, na Avenire v auguste bol totálne neviditeľný. Ak sa mu na tom podarí zapracovať, má potenciál dobyť aj Tour de France.

Okrem neho Ineos získal priamo z juniorov aj ďalšie dva obrovské talenty. Kanaďan Michael Leonard toho zatiaľ na medzinárodnej scéne veľa neukázal, no jeho čísla boli také skvelé, že Ineos neváhal a dal mu trojročnú zmluvu. Tretím prírastkom je už vo svete cyklistiky známe meno, Brit Joshua Tarling. Juniorský majster sveta v časovke môže už v tomto roku útočiť na víťazstvá v jazde proti chronometru a mal by z neho byť skvelý klasikár.

Ineosu však nevyšlo úplne všetko. Ďalší veľký britský talent Thomas Gloeg, budúca ardenská hviezda, si prekvapivo vybral Jumbo-Visma, hoci bol dlhodobo spájaný s Ineosom a v posledných rokoch jazdil pod Ianom Stannardom v britskom tíme Trinity, ktorý s Ineosom spolupracuje. Radovať sa môžu aj v Intermarché, kde ulovili Madisa Mikhelsa. Estónsky supertalent má iba 19 rokov, no je prototypom skvelého odolného šprintéra a už v tomto roku so servisom a bicyklom estónskeho kontinentálneho tímu dokázal v priamom súboji zdolať napríklad Kadena Grovesa a počas celej sezóny zbierať kvalitné umiestnenia aj v pretekoch kategórie Pro.

Kvalita putuje aj do Treku či do DSM

Tím DSM v posledných rokoch razí zaujímavý spôsob manažmentu svojich jazdcov. Celá filozofia tímu je zameraná na postupný rozvoj mladého talentu, no keď tento talent dozreje, odmietnu mu navýšiť plat a trvajú na dokončení zmluvy v pôvodnom termíne, čo logicky vyústi do odchodu jazdca (iba v posledných dvoch rokoch to boli napríklad Jai Hindley, Michael Storer, Thymen Arensman, Ilan Van Wilder či Marc Hirschi). Fanúšikovia tak môžu pomaly uzatvárať stávky, koľko mladíkov z tohtoročného odchytu skončí podobne. Prichádza totižto veľmi talentovaná družina.

Najväčším menom v nej je bezpochyby Oscar Onely. Britský fenomén na seba upútal pozornosť pred niekoľkými mesiacmi, keď na Okolo Chorvátska zvádzal tesné súboje na vrcholoch kopcov s víťazom Tour de France Jonasom Vingegaardom. Zatiaľ sa presadzoval najmä v ardenskom teréne, ale podľa svojich vlastných slov mu viac sedia dlhé kopce. V DSM podpísal na štyri roky. Okrem neho holandský tím v najvyšších horách posilní aj Austrálčan Matthew Dinham, víťaz alpskej klasiky La Maurienne.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Na klasikách bude výraznou posilou Casper Van Uden. Húževnatý holandský šprintér pripomína Alexandra Kristoffa a mal by byť výrazným protagonistom na klasikách už v tomto roku. V minulej sezóne skončil štvrtý v ťažkej veternej edícii Scheldeprijs a vyhral etapy na Avenire či v Normandii. Za zmienku stoja aj príchody veľmi silného špecialistu na úniky, Taliana Leonarda Milesiho či britských klasikárov Maxa Poolea a Seana Flynna.

Do tímu Trek-Segafredo prichádza ďalší veľmi talentovaný cyklistický obojživelník, Thibau Nys, syn slávneho Svena Nysa. Thibau je skvelým cyklokrosárom, ale na ceste sa už stal európskym šampiónom U23 či vyhral Fléche du Sud. Okamžite by sa mal stať lídrom Treku na ardénskych klasikách a možno sa pozrie aj do Flámska. K Mollemovi a spol. prestupuje aj Čech Matthias Vacek. Vicemajster sveta U23 z Wollongongu, tretí zo Závodu Míru či desiaty muž Aveniru je obrovskou českou nádejou a zrejme najväčším talentom našich susedov od čias Štybara a Kreuzigera.

Predstavenie smotánky neoprofesionálov vo World Tour zakončíme ešte vymenovaním trojice Blake Quick (nový austrálsky šprintér Jayca), Gleb Syritsa (ruský šprintér z Astany, už v tejto sezóne vyhral medzi profesionálmi a v Trnave na Okolo Slovenska ho porazil iba Ethan Vernon) a Alex Baudin (francúzsky puncher posilní Ag2r, podobný typ ako Grégoire). Je to veľa nových tvárí na to aby sme si ich zapamätali, no môžeme si byť istí, že už čoskoro nás niektorí z nich k tomu donútia svojimi výkonmi. 
 
Náš eshop