Pro úroveň rozšírili Lotto, Israel aj kvarteto nováčikov, pre finančné problémy ju opustili B&B Hotels a po dlhých rokoch aj Androni

20.1.2023, 14:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Obdobie medzi sezónami 2022 a 2023 sa nezaobišlo bez zmien na úrovni Pro tímov. World Tour licenciu získali Alpecin-Deceuninck a Arkéa Samsic. Naopak, nedostatok bodov vyústil v zostup tímov Lotto Dstny a Israel Premier Tech. V najbližších mesiacoch už neuvidíme na pretekoch B&B Hotels, ktorý sa rozpadol. Na druhej strane, ProTour úroveň rozšírilo kvarteto nováčikov. 
Alpecin a Arkéa sa dostali do najvyššej ligy
Na World Tour úroveň postúpili Alpecin-Deceuninck Arkéa Samsic. Ich presun do najvyššej ligy nebol prekvapujúci, keďže obidva celky výkonnostne nezaostávali za WT zoskupeniami. V rokoch 2020 až 2022, teda v predchádzajúcom cykle kľúčovom pre udelenie World Tour licencie, sa družina okolo Mathieua Van der Poela umiestnila na deviatej priečke. Zoskupenie okolo Nacera Bouhanniho obsadilo osemnástu priečku, čo je posledné miesto zaručujúce udelenie licencie. 
Obidva tímy pred prvou sezónou na najvyššej úrovni posilnili kádre. Do Alpecinu prišli špičkový klasikár na mačacích hlavách a piaty muž z Gent-Wevelgem Søren Kragh Andersen, šprintér a víťaz etapy na Vuelte Kaden Groves aj kvalitný vrchár a druhý jazdec z Liége-Bastogne-Liége Quinten Hermans. Do Arkéy prestúpili víťaz etapy na Vuelte 2021 Clément Champoussin, druhý muž z Okolo Andalúzie Cristián Rodríguez, šprintér a víťaz bodovačky na UAE Tour 2021 David Dekker aj klasikár a druhý muž z Tro-Bro Léon Luca Mozzato
 
Lotto a Israel zostúpili z World Tour, B&B Hotels ukončil činnosť 
Naopak, opačným smerom zamieril dlhoročný člen najvyššej ligy Lotto Dstny. Belgické zoskupenie vlani tvrdo bojovalo o licenciu WT na ďalšie tri roky, ale za osemnástou Arkéou napokon zaostalo o 948 bodov. Nevyšiel im najmä rok 2021, kedy v UCI rebríčku skončili na devätnástej priečke. Po troch sezónach sa na ProTour úroveň vrátil Israel Premier Tech. Partii okolo Chrisa Frooma na poslednú miestenku chýbalo masívnych 1903 bodov. Družine z Blízkeho východu sa nedarilo v rokoch 2020 a 2022. V sezóne poznačenej vypuknutím pandémie koronavírusu skončila až na 22. priečke. O rok neskôr prišiel výsledkový progres a tím skončil na konci Top 10. Vlani sa opäť vrátili k slabým výkonom, ktoré im stačili iba na 19. miesto a v súčte troch sezón im tak pripadla 20. priečka.   
Už počas minulej sezóny UCI odobrala licenciu Gazpromu - RusVelo pre ruskú inváziu na Ukrajine. Pre nedostatok sponzorov ukončil svoju činnosť pravidelný účastník Tour de France B&B Hotels - KTM, ktorý fungoval iba päť rokov. Po dlhoročnom pôsobení na ProTour úrovni (od roku 2005, keď vzniklo súčasné delenie na WT/PCT/CT) sa tím Drone Hopper - Androni Giocattoli presunul na kontinentálnu úroveň, keďže ich hlavný sponzor, spoločnosť Drone Hopper sa dostala do finančných problémov.
Manuele Belletti v drese Androni Giocattoli (© LaPresse/Fabio Ferrari)
Konkurenciu navýšili štyri nové tímy, zastúpenie v nich má česká cyklistika 
Naopak, ProTour štatút pred novou sezónou získali štyri tímy. Bolton Equities Black Spoke sa po troch rokoch na kontinentálnej úrovni rozhodol pre posun vyššie. Vlani novozélandské zoskupenie upútalo celkovým víťazstvom Aarona Gatea na Okolo Grécka v konkurencii Treku a piatich druholigových celkov. Ten istý pretekár skončil deviaty na Okolo Luxemburska, kde vyhral tretiu etapu. Pred niekoľkými dňami James Oram ovládol etapové preteky New Zealand Cycle Classic, kde ale štartovali iba kontinentálne tímy. 
Druhým nováčikom je Q36.5 Pro Cycling Team. Tento švajčiarský projekt je pokračovaním zaniknutého tímu Qhubeka NextHash. Preto na čele stojí ich niekdajší generálny manažér Douglas Ryder. Ambasádorom značny Q36.5, ktorá sa venuje predaju cyklistického oblečenia, je Vincenzo Nibali. Tím posilnili viacerí pretekári z World Tour ako vrchári Damien HowsonGianluca BrambillaCarl Fredrik Hagen, šprintér Matteo Moschetti alebo klasikár Tom Devrient. Zoskupenie bude prvýkrát v akcii na Saudi Tour. 
Po roku na kontinentálnej scéne sa pre posun na vyššiu úroveň rozhodol aj Team Corratec. Na čele talianského zoskupenia stojí niekdajší šéf Wiliera Triestina Serge Parsani. Káder tvorí dvadsať jazdcov, viacerí z nich boli súčasťou celku už vlani. Z World Tour posilnili zostavu Valerio Conti Alexander Konychev. Súčasťou tímu je aj český vrchár Karel Vacek, siedmy muž z Ncupu v Jeseníkoch. V akcii ich prvýkrát uvidíme na Vuelta a San Juan. 
Posledným prírastkom na ProTour úrovni je ďalšia švajčiarska zostava Tudor Pro Cycling Team. Majiteľom tímu je legendárny Fabian Cancellara. Tomu sa do nového projektu podarilo prilákať viacero jazdcov z World Tour. Prišli napríklad dlhoročný Pinotov domestik Sébastien Reichenbach, piaty muž z Amstel Gold Race Alexander Kamp alebo časovkár Tom Bohli. Súčasťou tímu sú aj český majster v pretekoch do 23 rokov Petr Kelemen a deviaty jazdec zo slovenskej V4 Mika Heming. Na konci januára sa tím postaví na štart GP Marseille. 
 
Náš eshop