Sumár týždňa: Sagan je fit a pripravený, UCI redukuje Covid opatrenia a Boonen chystá návrat

23.1.2023, 15:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Sumár týždňa: Sagan je fit a pripravený, UCI redukuje Covid opatrenia a Boonen chystá návrat
Sagan s Gaviriom (© SprintCycling / Movistar Team)

V treťom týždni roku 2023 sa naplno rozbehla sezóna prvým World Tour podujatím, austrálskym Tour Down Under. V tieni tohto etapáku sa však udialo niekoľko zaujímavých momentov, ktoré stoja za zmienku. Slovenských praznivcov nepochybne potešil Peter Sagan optimizmom pred novou sezónou, fanúšikov celkovo potešila UCI úpravou Covid pravidiel, ogranizátori Gira udelili až štyri divoké karty a zaujal aj slávny Tomeke, ktorému po pár rokoch na dôchodku začalo pretekanie evidentne chýbať.

Sagan očakáva lepšiu sezónu

Francúzsky Ouest-France spravil týždeň pred štartom na pretekoch v San Juane s Petrom obšírnejší rozhovor, v ktorom trojnásobný majster sveta na radosť všetkých slovenských fanúšikov potvrdil, že zimná príprava sa po troch rokoch konečne vydarila a okrem toho aj predstavil najväčšie ciele prvej polovice sezóny, ktorými budú klasiky. Špeciálnu zmienku venoval prvému monumentu roka, Miláno - San Remo.


„Sezóna 2023 bude oveľa lepšia, verte mi (smiech). Všetko je v poriadku. Od októbra trénujem bez problémov. Myslím, že to bude dobrý rok. Chcem vyhrať Miláno-San Remo. Víťazstvo mi chýba k tomu, aby som mohol povedať, že moja kariéra je úspešná. Tieto preteky mi dlho unikajú. Sú jednoduché, ale je ťažké ich vyhrať. Ako tím môžeme vyhrať monument. Nič nie je nemožné," povedal mimo iného Peter pre Francúzov.

Cavendish bude mať zaujímavého rozbiehača

Astana Quazaqstan to s hromadnými dojazdmi myslí vážne. Po angažovaní Marka Cavendisha, ako aj ruského rýchlika Gleba Syritsu a Estónca Martina Laasa predstavila aj štvrtú rýchlostnú posilu, Ceesa Bola. Holanďan bol kedysi veľkou nádejou a útočil na etapové víťazstvá v šprintoch na Tour, no za ostatné dva roky sa v tíme DSM výkonnostne prepadol a teraz by si v novom tíme mal vyskúšať pozíciu elitného rozbiehača pre Cavendisha.


Zaujímavý je aj spôsob, akým ho Astana registrovala. Po angažovaní Cavendisha už viac nemala v tíme miesto, no a tak sa Alexander Vinokourov rozhodol pre razantný krok a preradil kazašského špecialistu na kockové klasiky Artyoma Zakharova do development tímu. Zakharov bol s tímom od roku 2017, no teraz musel urobiť miesto pre hviezdne posily. Cavendish s Bolom budú debutovať na pretekoch Okolo Ománu vo februári.

Quintanu možno uvidíme na Gire

Organizátori Giro d'Italia oznámili držiteľov divokých kariet pre tohtorčnú edíciu talianskej Grand Tour. Automatické pozvánky odmietli Lotto Dstny aj Saganov TotalEnergies, no a tak ich mohli udeliť až štyri. Logicky sa tak dostalo na všetky talianske Protímy, teda na Gire uvidíme opäť zoskupenia Bardiani a Eolo-Kometa, ako aj nováčika Corratec.


V kuloároch sa dokonca šepká o tom, že do posledného menovaného tímu by mohol prísť Nairo Quintana, ktorý si po tramadolovej kauze z Tour de France dosiaľ nenašiel angažmán. Kolumbijčan by tak bol automaticky jasným lídrom tohto tímu na talianskej Grand Tour. Posledná divoká karta sa ušla Israelu Premier-Tech, ktorý tak v prvej sezóne po relegácii z World Tour sotva pocíti akékoľvek zmeny svojho kalendára.

Už žiadne povinné testovanie

UCI po skoro troch rokoch ruší celú kopu pravidiel, ktoré boli predstavené vrámci covidového protokolu v lete 2020. Tímy sa viac nebudú musieť v tejto sezóne preukazovať pred pretekmi negatívnymi testami, vakcinácia nebude povinná a zrušiť by sa mala aj akákoľvek povinnosť karantény. V platnosti ostávajú iba rúška na štarte a v cieli pretekov. Voľné ruky dostávajú organizátori, od ktorých bude závisieť všetko ostatné v závislosti od pandemickej situácie v danom regióne.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


Tomekeho comeback?

Jeden z najväčších klasikárov všetkých čias, belgická legenda Tom Boonen, prekvapil vyhlásením o tom, že uvažuje nad návratom k pretekaniu. Pochopiteľne, na cestnú kariéru to už u 42-ročného Belgičana nebude, no Tomekemu sa pozdáva rozrastajúca sa disciplína Gravel. Okrem toho Belgičan v rozhovore pre Sporzu uviedol, že má zálusk na trénovanie a dokonca riadenie cyklistického tímu. Vyzerá to tak, že po piatich rokoch Boonena cyklistický dôchodok omrzel.
 
Náš eshop