Pád na Etoile de Bességes si vyžiadal jedenásť odstúpení a neutralizáciu etapy, Saganovho spolujazdca ratoval súper

4.2.2023, 08:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Súčasťou každých cyklistických pretekov sú aj pády, zranenia a odstúpenia. Predvčerom sa na Etoile de Bességes odohrala hromadná kolízia, ktorá svojim rozsahom presiahla bežný pád. Na úzkom moste sa do pádu zaplietlo takmer štyridsať jazdcov. Jedenásť nešťastníkov muselo preteky opustiť. Valentina Ferrona zachraňoval súper a etapa musela byť neutralizovaná.  
Do konca druhej etapy Étoile de Bességes zostávalo priblížne 25 kilometrov. Na čele jazdila dvanásťčlenná skupina, kde nechýbal ani líder pretekov Arnaud De Lie (Lotto Dstny) aj druhý muž Mads Pedersen (Trek - Segafredo). Pelotón práve prechádzal cez úzky most, kde došlo k hromadnému pádu. Na zemi sa ocitlo množstvo ľudí. Do pádu bolo zapojených takmer štyridsať cyklistov. Valentin Ferron (TotalEnergies) sa musel držať múrika na pravej strane, aby nespadol do rokliny. 
V balíku bolo cítiť napätie a vtedy predomnou prišlo k pádu. Snažil som sa tomu vyhnúť, ale aj tak som vletel do nich. Neviem, ako sa to stalo, ale zrazu som ostal visieť z mosta a držal som sa len rukami. Našťastie mi na pomoc prišiel Axel Laurance a vytiahol ma. Patrí mu moja vďaka," povedal pre L'Equipe Ferron, ktorý vyviazol iba s drobnými škrabancami a mohol pokračovať.
Rýchlo som mu šiel na pomoc. Prišiel som v poslednej chvíli. Sú to momenty, kedy nehľadíme na to, kto je z akého tímu," doplnil ho Laurance. Skupina s De Liem aj zvyšok pelotónu pokračovali ďalej, ale po chvíli im motorozhodca gestom naznačil, aby zastavili. Etapa bola neutralizovaná, keďže sanitky boli vyťažené a etapa bez zabezpečenej zdravotnej starostlivosti podľa pravidiel nemôže pokračovať.  
Tri sanitky, ktoré šli za pelotónom, museli odviesť niekoľko zranených pretekárov. Preto na záverečné kilometre neostali žiadni zdravotníci, ktorí by zasiahli, ak by to bolo nevyhnutné. Najlepším riešením v danej situácii bola neutralizácia," povedala členka organizačného výboru Roland Fangillová. Hromadný pád si vyžiadal jedenásť odstúpení. Dvaja pretekári reprezentujú Lotto Dstny. 
video v clanku ikonka ciernaVideo pádu
Sébastien Grignard musel byť zašívaný v oblastiach tvári, lakťa a kolena. Jeho kolega Cedric Beullens si poranil koleno. O dvoch jazdcov prišiel aj kontinentálny celok Go Sport - Roubaix Lille Métropole. Thomas Boudat skončil s poranenými rebrami, Valentin Tabellion si vykĺbil rameno. Lars Van den Berg (Groupama - FDJ) si zlomil radiálnu kosť pravého lakťa. Ben Healy (EF Education-EasyPost) z pádu vyviazol so zlomeninou záprstnej kosti na pravej ruke. 
Ďalšími pretekármi, ktorí odstúpili, sú Otto Vergaerde (Trek - Segafredo), Nathan Vandepitte (Bingoal WB), Jacob Eriksson (Tudor Pro Cycling Team), Aaron Verwilst (Team Flanders - Baloise) a Morné Van Niekerk (St Michel - Mavic - Auber93). Zranenia, ktoré si nevyžiadali odstúpenie, utrpeli Benoít Cosnefroy (AG2R Citroën Team), Laurent Pichon (Arkéa Samsic) či Dylan Teuns (Israel - Premier Tech).
 
Náš eshop