Týždeň: Intermarché vedie UCI rebríček, Pogačar nepôjde na Paríž-Roubaix, Pozzovivo sa nevzdáva v boji o nový kontrakt

5.2.2023, 00:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Rok 2023 sa prehupol do mesiaca február. Na posledný januárový deň budú dlho spomínať jazdci aj personál tímu Intermarché. Belgický celok sa prvýkrát od vzniku dostal na čelo UCI rebríčka. Tadej Pogačar vlani miešal kartami na jarných klasikách, ale na Paríž-Roubaix sa zatiaľ nechystá. Snahu získať nový angažmán naďalej nevzdáva Domenico Pozzovivo, ktorý sa zatiaľ pripravuje individuálne.  
Jazdci Intermarché (© Alessandro Volders / @cyclingmedia_agency)
Intermarché prvýkrát v histórii vedie UCI rebríček 
Najväčšia radosť pri poradí tímov podľa získaných UCI bodov v tejto sezóne zavládla v tíme Intermarché-Circus-Wanty. Belgické zoskupenie, ktoré je súčasťou World Tour scény iba tretí rok, sa vďaka skvelým výkonom od začiatku roka vyšvihlo na prvé miesto. K poslednému dňu januára nazbieralo 1330 bodov. Vo farbách klubu dvakrát zvíťazil Kobe Goossens, po jednom víťazstve pridali Rui Costa Biniam Girmay. „31. január je pre náš projekt špeciálnym dňom. Prvýkrát v histórii je náš tím na čele svetového rebríčka UCI. Je to mimoriadny úspech. Nikdy sme si nemysleli, že ho dosiahneme," povedal pre tímovú stránku generálny manažér Jean-Francois Bourlant
Som veľmi hrdá na naše prvé miesto a výkony, ktoré sme predvádzali počas januárových pretekov. Tímová práca bola na vysokej úrovni a naša mladá generácia predviedla solídne výkony v Austrálii, kde Julius Johansen a Hugo Page obsadili pódium na World Tour pretekoch," vyzdvihla výsledky tímu aj manažérka výkonnosti Aike Visbeeková. 1151 bodov počas doterajšieho priebehu sezóny nazbieral UAE Team Emirates, tretia priečka aktuálne patrí zoskupeniu Team Jayco AlUla. V Top 10 nájdeme aj dvoch zástupcov druhej ligy. Israel - Premier Tech sa nachádza na šiestej priečke, hneď za ním nasleduje Lotto Dstny
Pogačar zatiaľ nebude štartovať na Paríž-Roubaix
Dvojnásobný víťaz Tour de France Tadej Pogačar vlani premiérovo štartoval na Okolo Flámska, kde patril medzi najlepších jazdcov a iba vďaka pretaktizovanému záveru neskončil na pódiu. Predtým štartoval na Dvars door Vlaanderen, kde finišoval na konci Top 10. Svoje schopnosti na mačacích hlavách predviedol aj v piatej etape na Starej dáme, ktorá viedla aj cez kocky. Na súperov vtedy získal trinásť sekúnd k dobru. Športový riaditeľ UAE Team Emirates Fabio Baldato v rozhovore pre VeloNews odpovedal aj na otázku, či vlaňajšieho šampióna Strade Bianche uvidíme v tejto sezóne na Pekle severu. 
Tadej má rád Paríž-Roubaix a videli sme, aký bol dobrý na dlažobných kockách vlani na Tour. Na štart na Pekle severu je príliš skoro. Môže robiť všetko, ale musíme sa rozhodnúť, na aké preteky pôjde. Videli sme jazdcov, ktorí môžu vyhrať Amstel Gold Race, Liége-Bastogne-Liége aj Tour de France. Minulý rok sme videli, že má rad klasiky a sme nadšení, že sa tam s ním vrátime," povedal Baldato a vyjadril sa aj k ambíciám Slovinca na tohtoročnej edícii Le Tour. „Samozrejme, opäť chce vyhrať Tour. Zanalyzovali sme vlaňajší ročník, čo sme urobili zle a čo môžeme urobiť lepšie. Tadej chce vyhrať všetky preteky, nielen Tour," dodal.  
Tadej Pogačar (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
Pozzovivo naďalej hľadá klub, pripravuje sa individuálne
Jedným z pretekárov, ktorí si doposiaľ nenašli angažmán pre aktuálnu sezónu, je taliansky veterán Domenico Pozzovivo. Bývalý pretekár Intermarché, ktorý vlani skončil ôsmy na Giro d'Italia, poskytol rozhovor talianskému portálu Cicloweb. „Trénujem tak, ako keby sa moja sezóna začala budúci týždeň. V decembri som absolvoval prvú časť sústredenia a teraz som sa vrátil zo sústredenia na Etne," povedal tretí muž Giro dell'Emilia. „Úprimne, nečakal som, že na konci minulého roka budem na začiatku februára bez zmluvy. Po Gire som skončil deviaty na Okolo Švajčiarska. Cítil som sa a stále sa cítim dobre."
Pozzovivo v rozhovore zároveň pomenoval pozitívne aj negatívne momenty kariéry. „Etapové víťazstvo na Giro d'Italia 2012 bolo najväčším momentom mojej kariéry. Je mi ľúto, že sa mi nikdy nepodarilo dostať na pódium na Giro. V roku 2018 som bol veľmi blízko, ale zlý deň a Froomov epický výkon mi zabránili dokončiť preteky v Top 3. Škoda. Vtedy som naozaj cítil, že si to zaslúžim. Najhorší moment bola zrážka s autom v auguste 2019. Prežíval som ťažké chvíle, keď som sa najprv bál o svoj život a neskôr som si myslel, že moja kariéra skončila. Prvé prognózy lekárov boli negatívne. Nemyslel som si, že sa budem môcť vrátiť,"  dodal.  
Lucenko chce byť prvým svetovým šampiónom z Ázie
Dvojnásobný víťaz Okolo Ománu Alexej Lucenko dosiahol vo svojej kariére množstvo úspechov. Ukoristil etapy na Okolo Švajčiarska, Tirreno - Adriatico či Paríž - Nice. V posledných dvoch edíciách Tour de France skončil v Top 10. Dlhoročný jazdec Astany však mieri na ešte vyššiu métu, ktorou je titul majstra sveta. Kazach získal dúhový dres ešte v kategórii U23 v roku 2012 vo Valkenburgu. Ak by sa tento rok v Glasgowe stal svetovým šampiónom, bol by to historický okamih pre celú Áziu. Z tohto kontinentu doposiaľ nebol ani jeden majster sveta medzi elitnými mužmi. „Pre mňa by to bolo niečo špeciálne," povedal pre VeloNews
Je to špeciálny dres so špeciálnymi emóciami. Pre mňa je víťazstvo na majstrovstvách sveta dôležitejšie ako akýkoľvek iný triumf. Ak vyhrám, pôjdem na ostatné preteky s týmto špeciálnym dresom, ktorý má špeciálnu grafiku. Aj keby som na ďalší rok prišiel o dres, už do konca kariéry budem mať dúhové stuhy," povedal ôsmy muž vlaňajšej Starej dámy. Lucenko sa zároveň obzrel za posledným šampionátom vo Wollongongu. „Bol som veľmi dobre pripravený a v dobrej kondícii. Keď sa obzriem späť, urobil som chybu, keď som šiel s Evenepoelom a začal som ťahať. Myslím, že keby som mal čas na oddych, bol by som silnejší," dodal.   
Alexej Lucenko (© LaPresse/Fabio Ferrari)
Degenkolb chce jazdiť tímovo, na MS v cyklokrose favorizuje Van Aerta
Víťaz desiatich etáp na Vuelte John Degenkolb má pred sebou druhú sezónu v tíme DSM po prestupe z Lotta Soudal. Držiteľ dvoch monumentov nemá pre tento rok špeciálne osobné ciele. Želá si najmä prítomnosť tímového ducha. „Ako tím chceme spoločne pretekať a dosiahnúť úspechy tímovou snahou. Nemáme vytýčené jedny preteky, ktoré by sme chceli vyhrať. Reálnym cieľom je jazdiť ako tím a bojovať o víťazstvá," povedal víťaz bodovačky na španielskej Grand Tour z roku 2014. Zároveň priznal, že si pozrie dnešné majstrovstvá sveta elitných mužov v cyklokrose. „Bolo by pekné, keby sa o víťazstvo bojovalo až do posledného kola. Mojim favoritom je Wout Van Aert," dodal pre VeloNews.    
 
Náš eshop