V roku 2013 budú na Slovensku štyri podujatia UCI

27.1.2013, 13:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Po dlhoročnom postupnom útlme sa slovenská cestná cyklistika opäť dvíha aj na poli organizovania pretekov. Vlani sme sa vo vynikajúcom svetle predviedli pri organizácii Okolo Slovenska, MSR a ČR aj spoluorganizácii Pretekov karpatských kuriérov. Rok 2013 bude na cestné preteky UCI na našom území ešte bohatší a na svoje si prídu Košičania. Európske hlavné mesto kultúry privíta cyklistov z celej Európy dvakrát.
 
 
Trojmesačný maratón prestížnych cestných podujatí na Slovensku odštartuje nová jednorazovka s názvom Košice - Miškolc (UCI Europe Tour, 1.2) v sobotu 23. marca. Hlavnými organizátormi budú Maďari. Rovinaté preteky majú mať 122 kilometrov.
 
 
Prvý májový týždeň sa uskutočnia tradičné Preteky karpatských kuriérov (UCI Europe Tour, 2.2U), kde sa na organizácii podieľa CK EPIC Dohňany. Päťdňové preteky pre cyklistov do 23 rokov od 1. do 5. mája budú kurieri-2012-logomimoriadne unikátne, pretože sa pôjdu na území štyroch štátov - Maďarska, Slovenska, Česka a Poľska, teda Vyšehradskej štvorky. Úvodný prológ sa uskutoční práve v maďarskej dedinke Vyšehrad, kde sa v roku 1335 aj 1991 dohodli predstavitelia vtedajších štátnych zriadení na vzájomnej spolupráci. Je to desať kilometrov od slovenských hraníc na povodí Dunaja. Druhá etapa so štartom aj cieľom v Dohňanoch sa pôjde prevažne na území Českej republiky. Tretí deň bude iba slovenský. Etapa povedie z Dohnian do Starej Bystrice na Kysuciach. Záver pretekov sa cez víkend uskutoční v Poľsku.
 
1.5. - 1. etapa: Višehrad (Maďarsko)
2.5. - 2. etapa: Dohňany > Horní Lideč (Česko) > Dohňany
3.5. - 3. etapa: Dohňany > Stará Bystrica
4.5. - 4. etapa: Jablonka (Poľsko) > Ciezkowice (Poľsko)
5.5. - 5. etapa: Radlów (Poľsko) > Tarnów (Poľsko)
 
 
Najprestížnejšie podujatie na našom území sa pôjde od 4. do 8. júna 2013. Slovenský zväz cyklistiky v tomto termíne organizuje 57. ročník pretekov Okolo Slovenska (UCI Europe Tour, 2.2). V úvodný deň sa najprv pretekári prichystajú na dvojkilometrový prológ v centre Košíc a druhá pol etapa v popoludňajších hodinách zamieri z metropoly východu do Humenného. Zrejme najdlhšia etapa sa pôjde v druhý deň zo Stropkova do Liptovského Hrádku. Tretia etapa z Liptova zamieri do Trenčína, kde bude štartovať aj predposledná etapa s cieľom v Bratislave. Preteky vyvrcholia v sobotu. Štart aj cieľ bude v hlavnom meste.
 
4.6. - 1a. etapa: Košice
4.6. - 1b. etapa: Košice > Humenné
5.6. - 2. etapa: Stropkov > Liptovský Hrádok
6.6. - 3. etapa: Liptovský Hrádok > Trenčín
7.6. - 4. etapa: Trenčín > Bratislava
8.6. - 5. etapa: Bratislava > Bratislava
 
 
Týždeň pred štartom Tour de France sa v Dubnici nad Váhom uskutočnia Spoločné majstrovstvá Českej a Slovenskej republiky v cestnej cyklistike. Organizátorský tím pod vedením Stanislava Holeca privíta najlepších cyklistov z oboch krajín od 19. do 23. júna.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop