Miláno - Turín: V hromadnom šprinte prekvapujúco zvíťazil Arvid de Kleijn z tímu Tudor, porazil Gaviriu

15.3.2023, 15:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
st 15.3. rovinata etapa ciel rovina Rho > Orbassano 192 km De Kleijn
profil pretekov, 1200 nastúpaných metrov (© milanotorino.it)
Talianska jednorazovka bola pre šprintérov generálkou na prvý tohtoročný monument Miláno – San Remo. Úplne rovinatý profil favorizoval najrýchlejších jazdcov v pelotóne, hlavnými kandidátmi na víťazstvo boli Dylan Groenewegen, Jordi Meeus, Fernando Gaviria, Niccolo Bonifazio, Mark Cavendish alebo Biniam Girmay.    
Na začiatku sa odtrhli od balíka Stefan de Bod (EF Education), Alessandro Iacchi, Veljko Stojnič (obaja Corratec), Johan Meens (Bingoal), Andrea Pietrobon (Eolo Kometa) a Alessio Nieri (Bardiani). V hlavnej skupine sa nachádzalo dostatok šprintérskych tímov, ktoré prevzali zodpovednosť a náskok brejku tak neprekročil štyri minúty.
Na čele pretekov bol najskúsenejším jazdcom Stefan de Bod, ktorý sa na začiatku januára stal majstrom Juhoafrickej republiky v ITT. Preteky mali pokojný priebeh, pelotón nemal problém kontrolovať únik v príjemných podmienkach. Z vedúcej skupiny najskôr odpadli Pietrobon a Stojnič, balík strácal 25 kilometrov pred cieľom dvadsať sekúnd.
Pelotón chytil únik 12 kilometrov pred cieľom. V balíku sa najviac ukzaovali tímy Movistar, Arkéa, DSM alebo Bora, potom sa dopredu posunuli aj jazdci z Intermarché. Následne sa odohral v balíku menší pád, po ktorom sa hlavná skupina natiahla a niektorí šprintéri stratili svoje pozície.
V pomerne technickom finále zvládli najlepšie pozičnú jazdu pretekári z tímu Tudor a ich šprintér Arvid de Kleijn dosiahol životný triumf, keď na cieľovej páske porazil Fernanda Gaviriu. Tretí skončil Casper van Uden.
V záverečnom kilometri šprintérske celky nedokázali sformovať svoje vláčiky, čo využil tím Tudor, aby vytvoril ideálnu pozíciu pre de Kleijna. Vo finále sa natlačil dopredu aj Gaviria, ktorému tesne ušlo víťazstvo, keďže popri bariére už nemal priestor, aby sa dostal pred de Kleijna.
28-ročný de Kleijn nikdy nejazdil v tíme WT, v kariére už získal po jednej etapovej výhre na Okolo Turecka alebo 4 dni de Dunkerque. Gaviria nepridal druhý tohtoročný triumf, ale napriek tomu ukázal kvalitnú pozičnú jazdu v záverečných úsekoch, čo sa ostatným favoritom ako Groenewegen, Meeus alebo Cavendish. Koncovku mal dobre naštudovanú aj celok DSM, ktorý držal svojho 21-ročného šprintéra van Udena na čelných pozíciách a dosiahol s ním tretie miesto.
Výsledky
1. DE KLEIJN Arvid Tudor Pro Cycling Team 03:59:02 200
2. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:00 150
3. VAN UDEN Casper Team DSM 00:00 125
4. EINHORN Itamar Israel - Premier Tech 00:00 100
5. MOSCHETTI Matteo Q36.5 Pro Cycling Team 00:00 85
6. BOUHANNI Nacer Team Arkéa-Samsic 00:00 70
7. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00 60
8. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 00:00 50
9. ABERASTURI Jon Trek-Segafredo 00:00 40
10. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 00:00 35
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop