Najdramatickejšie týždne sezóny sú tu. Ako sa oproti minulému roku posilnili jednotlivé klasikárske zostavy?

14.3.2023, 14:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
Najdramatickejšie týždne sezóny sú tu. Ako sa oproti minulému roku posilnili jednotlivé klasikárske zostavy?
Jumbo-Visma (© Flanders Classics)

Pre veľkú časť fanúšikov najatraktívnejšia pasáž sezóny odštartuje už túto sobotu monumentom Miláno - San Remo a pretrvá až do neskorého apríla a štvrtého monumentu sezóny, Liége-Bastogne-Liége. Jarné klasiky sú tu. Po minuloročnej dominancii Jumba, Alpecinu a Ineosu mali konkurenčné tímy celý rok na posilňovanie svojho kádra. Zima sa skončila, čas na posledné posily vypršal a karty sú rozdané. Ktoré tímy sa ukážu v slabšom, a ktoré tímy v silnejšom prevedení?
Nepochybne najsilnejším tímom bude Jumbo-Visma. Okrem veľmi silného lídra v podobe Wouta Van Aerta tím disponuje aj neuveriteľne silnou flotilou elitných pomocníkov, alebo skôr záložných lídrov. Už minulý rok na kockách nadupanú zostavu v zložení Christophe Laporte, Tiejs Benoot, Nathan Van Hooydonck doplňujú víťaz Paríž-Roubaix Dylan Van Baarle a veľmi silný a univerzálny Jan Tratnik. V Ardénach zase Rogličovi pomôžu skvelé nové puncherské akvizície Thomas Gloag a Attila Valter. Šprinty istí odolný Olav Kooij. Jumbo je silnejšie než kedykoľvek predtým, odchod Teunissena si sotva niekto povšimne. Niet tu čo analyzovať. Toto je zrejme najsilnejší tím na jarné klasiky od Quick-Stepu v rokoch 2015-2018.


Jumbu minulý rok veľmi zdatne konkuroval Ineos, no v tejto sezóne to budú mať Briti ťažšie. Ben Turner je pre zranenie mimo hry, najsilnejší člen ich družiny Dylan Van Baarle opustil loď a prestúpil k rivalovi, no a podobne môžeme hovoriť aj o odchode Adama Yatesa ohľadom ardénskych klasík. Z posíl stojí za zmienku iba Connor Swift, no ten nebude patriť medzi lídrov tímu. Ineos teda oslabil. Po slabšej minulej sezóne sa však vrátil do top formy Tom Pidcock, čo môže zaujímavo zamiešať kartami, hoci skôr až v Ardénach.

Po minulej slabšej sezóne takmer vôbec neposiloval Soudal - Quick-Step, kedysi dominantná sila na klasikách. Až tak prekvapivé to ale nie je. V minulom roku mali veľkú smolu prakticky všetci jeho lídri a Lefévere logicky dúfa, že sa to opakovať nebude a Asgreen, Alaphilippe či Lampaert sa vrátia v plnej sile. Odišli Mikkel Honoré a Zdeněk Štybar, namiesto ktorých prišli Tim Merlier a Casper Pedersen, teda posilnila sa rýchlostná zložka tímu, ale v kopcoch príde k oslabeniu. Alaphilippe sa vráti do role absolútneho lídra v Ardénach, keďže Remco Evenepoel tento rok štartuje na Gire a klasiky logicky vynechá.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


Ďalším supertímom v súčasnej cyklistike je UAE Emirates. A tento tím bude oproti minulej jari bezpochýb silnejší. Lídrovi Pogačarovi bude ponovom k dispozícii Tim Wellens, ktorý už získal tento rok niekoľko pekných výsledkov a počas prvých klasík bol sám o sebe vyzývateľom Jumba. Belgičan bude veľmi dôležitý a tímu dodá najmä vo Flámsku úplne inú dimenziu. Ardénsku zostavu zas posilnili Adam Yates a Felix Grossschartner, takže UAE cez zimu vôbec nezaháľalo. Ba čo viac, neprišlo o jediného kľúčového jazdca.

Zo zvyšných tímov vyčnieva Alpecin, ktorý mal dosiaľ katastrofálny vstup do sezóny, no iba teraz nasadil do pretekov Mathieuho Van Der Poela s Jasperom Philipsenom a už na Tirrene táto dvojica začala zbierať úspechy. Alpecin bude taktiež výrazne silnejší ako minulý rok. Prichádza hlavne Soren Kragh Andersen, ktorý sa automaticky posunie do pozície superdomestika pre Van Der Poela a tím ho bude môcť použiť na všetkých terénoch. Prichádza aj druhý muž Liége Quinten Hermans, ktorý by mohol byť lídrom v Ardénach, no zaujímavé bude sledovať ho aj na flámskych bergoch.


Naopak, výrazne slabší bude v tomto roku Bahrain Victorious. Nešťastný koniec kariéry Sonnyho Colbrelliho a odchody Jana Tratnika s Dylanom Teunsom zanechajú v tíme veľkú medzeru, ktorú v žiadnom prípade nezacelia prichádzajúci Andrea Pasqualon a Dušan Rajovič. Mohorič a Wright tak budú mať k dispozícii iba zlepšujúceho sa Jonathana Milana a v Teunsovi tím prišiel o svoju najväčšiu ardénsku zbraň.

Medzi ďalšie významné klasikárske prestupy ešte môžeme počítať presuny Alexandra Kristoffa z Intermarché do Uno-X, Thibaua Nysa do Treku či dočasný odchod Michaela Valgrena z tímu EF. Intermarché a Arkéa zacelili diery po odchodoch Mikea Teunissena resp. Connora Swifta niekoľkými nenápadnými, no silnými belgickými klasikármi ako sú Arne Marit, Rune Herrogodts či Jenthe Biermans. Na stratu Attilu Valtera zase výborne reagoval tím Groupama-FDJ, ktorý si z vlastného development tímu vytiahol budúce hviezdy klasík, Romaina Grégoira a Samuela Watsona. Silný tím okolo Arnauda De Lieho stavia Lotto Dstny, ktorý si pred sezónou ulovil mladý belgický klasikársky talent, Milana Mentena.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
 
Náš eshop