La Primavera bez jasného favorita, no s hviezdnou štartovkou. Sagan bude mať poslednú šancu

16.3.2023, 11:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Etapáky Paríž - Nice aj Tirreno - Adriatico sú za nami a to znamená jediné. Na rad prichádza prvý monument sezóny, Miláno - Sanremo. Šesť hodín jednoduchej jazdy popri pobreží Ligúrskeho mora, ktoré zakončí azda najdramatickejšia pretekárska polhodina sezóny. Slávne finále v meste Sanremo môže vypáliť podľa mnohých scenárov, no kľúčový je vždycky výjazd na Poggio. Kto sú favoriti monumentu, ktorý je najjednoduchšie dokončiť, ale najťažšie vyhrať?

Klasika

Čo nie je pokazené, to netreba opravovať. Miláno - San Remo už roky drží jednu podobu, ktorá už dávno nadobudla titul legendárna. Ani v tomto roku organizátori na trase nič nezmenili. Štartuje sa v obci Abiategrasso a po obľudných 294 kilometroch sa finišuje v Sanreme. Úvodných 220 kilometrov pretekári absolvujú po totálnej rovine, ktorú pretne iba stúpanie Passo del Turchino. Napriek tomu, že sa ide pri mori, terezíny tu veľmi nehrozia. Sledovať iba na vlastné riziko.

Preteky sa zvyčajne naštartujú až na troch malých brdkoch v rozmedzí 60 až 40 kilometrov pred cieľom, kde už niektoré tímy dupnú na plyn v snahe preveriť odolnosť šprintérov. Pravé preteky však budeme sledovať až v poslednej polhodine, kedy ikonické kopce Cipressa a Poggio roztrhajú pelotón. Čo sa udeje na vrchole Poggia a v zjazde do Sanrema si však netrúfne predpovedať nikto. Vyhrať môže skutočne široká skupina jazdcov.
profil pretekov, 2100 nastúpaných metrov (© milanosanremo.it)
profil záverečných kopcov (© milanosanremo.it)

Dokáže obhajca zopakovať svoj husársky kúsok?

V minulom roku sa z víťazstva na prvom monumente sezóny tešil Matej Mohorič. Jazdec Bahrainu Victorious je zrejme najlepším zjazdárom v profipelotóne. Asi netreba pripomínať, ako sa pred rokom v serpentínach krkolomne vzdialil od zvyšku sveta a na jeho trik s teleskopickou sedlovkou sa taktiež nedá zabudnúť. Technicky, rovnaké predstavenie môže predviesť aj tentokrát a pravdepodobne mu opäť nikto nebude stačiť. Dôležité tak pre neho bude prežiť Poggio v kontakte s najlepšími, čo by nemusel byť problém na základe jeho skvelých výkonov na začiatku sezóny.
Hviezdna štartovka, no bez jasného favorita

Ako každý rok aj tentokrát budú veľkými favoritmi cyklokrosoví králi Wout Van Aert (Jumbo) a Mathieu Van Der Poel (Alpecin). Obaja môžu vyhrať sólo po útoku na Poggiu i zo šprintu skupiny, no budú veľmi strážení. U druhého menovaného zatiaľ forma nebola najlepšia, a preto sa nedá vylúčiť ani jeho plná podpora pre Jaspera Philipsena. Belgický šprintér by mohol zvládnuť prežiť Poggio v kontakte a v prípadnom šprinte bude horúcim kandidátom na úspech.

Veľmi favorizovaný bude celok Lotto Dstny, ktorý vyrukuje s údernou dvojicou Arnaud De Lie - Caleb Ewan. Obaja môžu prežiť Poggio medzi najlepšími a obaja môžu vyhrať následný šprint. Bude len na belgických športových riaditeľoch, ako to zohrajú. De Lie je všestrannejší a zrejme trocha pomalší, takže ideálne by mal byť tým aktívnejším a Austrálčan by mal čakať na šprint.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Veľkou premennou v pretekoch bude Tadej Pogačar a jeho celok UAE Emirates. Slovinský fenomén je odhodlaný zabojovať na pre neho nepriaznivom profile. V minulom roku UAE zaskočil mnohých jazdcov smršťou už na Cipresse a zrejme zvolia rovnakú taktiku aj tentokrát. Na Poggio by teda mohol prísť preriedený pelotón, z ktorého následne bude chcieť podniknúť rozhodujúci útok Pogačar. Uvidíme, či sa poučil z minulého roku a tentokrát sa pošetrí až na vrchol, kde sa bude rozhodovať.

Útočnú taktiku musia zvoliť aj tímy Ineos Grenadiers a EF Education. V ich dresoch sa budú nachádzať pretekári ako Michal Kwiatkowski, Jhonatan Narváez, Magnus Cort či Neilson Powless. Za istej konštelácie hviezd môžu uspieť, no budú to mať ťažké. Ineos prišiel o svojho pôvodného lídra na úvodný monument, Toma Pidcocka, ktorému bol po páde v poslednej etape na Tirrene diagnostikovaný otras mozgu.


Do okruhu topfavoritov sa radia ešte aj Mads Pedersen (Trek), pre ktorého bude pracovať aj víťaz z roku 2021 Jasper Stuyven, no a taktiež Julian Alaphilippe, víťaz z roku 2019, ktorý povedie do boja zostavu Soudal - Quick-Step. Nemalé ambície by mal určite aj Michael Matthews (Jayco), no populárneho Blinga z pretekov vyradil pozitívny test na Covid.

Šprint väčšej skupiny

Už je to niekoľko rokov, čo naposledy o víťazstvo na Miláno - Sanremo bojovali šprintéri. Posledným takýmto víťazom je Arnaud Démare, ktorý aj v tomto roku povedie do boja celok Groupama - FDJ. Okrem neho sa na finálny šprint väčšej skupiny budú spoliehať aj Biniam Girmay (Intermarché), Bryan Coquard (Cofidis) či Fernando Gaviria (Movistar). Pre ostatných šprintérov ako sú Sam Bennett (Bora) či Mark Cavendish (Astana) bude zrejme tempo UAE príliš rýchle.


Veľký otáznik visí nad mužom, ktorý povezie slovenskú trikolóru. Petra Sagana (Total) čaká zrejme posledný pokus o víťazstvo na slávnej Primavere. Opticky neprichádza v optimálnej forme, no to sa dalo povedať aj v roku 2021, kedy následne príjemne šokoval fanúšikov štvrtým miestom. Miláno - Sanremo je pre Petra jedným z vrcholov sezóny, na ktorý smeroval celú svoju zimnú prípravu. Až v sobotu sa ukáže, či absolvoval Tirreno naplno, alebo sa iba majstrovsky šetril na vyvolený deň D. Tak či onak, netreba zabúdať, že La Primavera je jediným monumentom, ktorý môže pretekár vyhrať aj keď nie je v stopercentnej forme.
 
Náš eshop