V júni sa bude o posledný domáci titul aj s Petrom Saganom bojovať v Tlmačoch, zverejnili prvé podrobnosti

21.3.2023, 08:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko, ts
Séria spoločných šampionátov v cestnej cyklistike trvá už od roku 2000 a tento rok patrí organizačné právo Slovensku. Túto "štafetu" pre sezónu 2023 prebrali Tlmače, kde sa uskutočnia majstrovstvá Slovenska a Česka od 22. do 25. júna. Očakáva sa veľká fanúšikovská účasť, veď by to mal byť posledný "majstrák" s Petrom Saganom.
Hlavným organizátorom je Tomáš Baláž a jeho partia ľudí pohybujúcich sa okolo tlmačskej cyklistiky. Šampionát v posledných rokoch organizovali silné bašty rôznych klubov či tradičných destinácií Slovenského pohára ako Dubnica, Žiar, Trnava, Bánovce, takže logicky v Saganovej ére dostali priestor ešte aj Tlmače, ktoré majú tiež bohaté skúsenosti s organizáciou rôznych podujatí.
"Ďakujeme SZC za dôveru a vnímame spoločný šampionát ako vyvrcholenie niekoľkoročnej snahy, keď sme organizovali rôzne podujatia. Veríme teda, že účastníkom, ale aj fanúšikom, vytvoríme pekné zážitky a prirodzene budeme môcť odprezentovať aj partnerov, ktorí nám s touto náročnou akciou pomáhajú," povedal na tlačovej konferencii Tomáš Baláž.
Podporil ho aj Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky: "Spoločný šampionát bol správnym športovo-diplomatickým ťahom, pretože česká a najmä slovenská cyklistika nie taká veľká, aby mohla samostatne vygenerovať tak kvalitné podujatie i početné pelotóny, takže tešíme sa z toho, že sa tentoraz zhostili organizátorskej úlohy Tlmače s ich tradíciou a veríme, že prídu tie naše i české hviezdy ukázať sa slovenským fanúšikom. Verím, že ich príde čo najviac a tá úspešná tradícia s desiatkami tisíc priaznivcov bude pokračovať."
tlačová konferencia (© organizátor)
Časovky sa pôjdu vo štvrtok 22. júna na okruhu v celkovej dĺžke 15 km. Povedie z Továrenskej ulice (pri Tatravagónke) smerom po Tlmačskej ceste na Levice (II. trieda č. 564), s obrátkou pred Štugel trans. Cieľ je situovaný na parkovisku pre návštevy SES Tlmače. Štartovať sa bude už o 9:00 ráno kategóriou junioriek, ktoré pôjdu jeden okruh. Ženy i juniorov čakajú dva. Po obedňajšej prestávke je štart mužov naplánovaný na 15:30. Tí pôjdu tri okruhy. Ako prví vždy idú hostia, v tomto prípade českí pretekári.
Po dni voľna bude šampionát pokračovať cez víkend pretekmi s hromadným štartom. Srdcom tejto časti podujatia budú Tlmače, časť Lipník. Trať odtiaľ povedie cez Malé Kozmálovce - meteo stanica - Mochovce - Nový Tekov - Malé Kozmálovce a naspäť. Okruh v dĺžke 32,8 km je viac-menej rovinatý. Ženy a juniorky ho spoločne absolvujú trikrát, juniori štyrikrát a muži sedemkrát, čo je až 230 km, pričom počas prvého okruhu je úvodných 1,7 km slávnostný štart. Vzhľadom na skúsenosti zo Slovenského pohára by to mali byť preteky rýchle, teda s vysokou priemernou rýchlosťou. Program víkendu otvorí súťaž ženských kategórií v sobotu o 10:00, poobede o 14:30 je na programe súboj juniorov.
video v clanku ikonka ciernaVideo promo s partnermi
Najväčšiu pozornosť už tradične priťahujú preteky mužov, ktoré sú na programe v nedeľu od 10:30. Pre Slovákov špecifické aj tým, že by to mala byť jedno zo záverečných podujatí Petra Sagana v pozícii profesionála v cestnej cyklistike. A tiež tým, že druhý zo známej dvojice bratov už presedlal do úlohy športového riaditeľa a svojich zverencov z tímu RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol bude rovnako chcieť dostať na pódium. Predpokladaný príjazd pretekárov do cieľa je okolo 14:40. Podujatie bude v spolupráci s RTVS vysielané i v priamom prenose. Chystajú sa pre fanúšikov aj dve fanzóny.
Organizátori chystajú aj bohatý sprievodný program. V sobotu môžu o cenné trofeje zabojovať aj hobby jazdci na 20 km jazde "Energia na bicykli" so záverečným letmým štartom štyri kilometre pred cieľom. Na programe sú aj preteky OPEN kategórií BABY, MIKRO pre deti od 0 do 6 rokov a starších kategórií MILI, MINI pre deti od 7 do 10 rokov a ďalší program, ktorý sa bude postupne kryštalizovať.
 
Náš eshop