Valónsky šíp jednoznačne patril Pogačarovi, nikto ho ani neskúsil prekvapiť

19.4.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Valónsky šíp jednoznačne patril Pogačarovi, nikto ho ani neskúsil prekvapiť
Tadej Pogačar (© A.S.O. / Maxime Delobel)

st 19.4. rovinata etapa ciel rovina Herve > Mur de Huy 194 km Pogačar
flamsko 20
profil pretekov, 3200 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Ardénske klasiky nemajú taký nervydrásajúci priebeh ako flámske. O to viac to platí pre Valónsky šíp, ktorý prechádza cez 11 klasifikovaných stúpaní, no vždy rozhoduje až to posledné cieľové na Mur de Huy. Aj keď má Tadej Pogačar brutálnu formu, nečakalo sa, žeby mohol atakovať už skôr. Ak by to urobil, bol by to výnimočný ročník.
Jeho súpermi chceli byť ľudia ako Tom Pidcock, Enric Mas, Mikel Landa, Alexej Lucenko, Giulio Ciccone, David Gaudu či Sergio Higuita alebo Tiesj Benoot, no papierovo to s nimi vyzeralo skôr iba na boj o druhú priečku. Dobre sa vedelo, kto je favorit a preto muselo UAE Team Emirates odtiahnuť väčšinu pretekov.
Boj o únik bol pomerne krátky. Dopredu sa dostalo osem ľudí, ktorí mali svoju silu, no balík im nedal viac ako štyri minúty náskoku. Boli tam Daryl Impey (Israel), Lawrence Naesen (Ag2r), Georg Zimmermann (Intermarché), Soren Kragh Andersen (Alpecin), Raul García (Kern), Jacob Hindsgaul (Uno-X), Johan Meens (Bingoal) a Jetse Bol (Burgos).
Preteky mali pokojný charakter, riešili sa len klasické problémy s defaktami či poruchami materiálu. Pádov bolo minimum. Šlo najmä o to, aby sa favoriti šetrili pred záverom. Okolo sto kilometrov pred cieľom Israel s Ineosom výraznejšie zvýšili tempo pelotónu a únik prišiel o vyše minúty a pol náskoku, no v nasledujúcom kopci zasa nechali iniciatívu UAE a náskok sa z 2:10 vrátil na 3:10. Zvláštne manévre, pretože potom znova šiel odstup dole tentoraz opačne v stúpaní.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Následne sa už vo veľkom začala séria kopcov a únik sa rozpadal. Soudal Quick-Step sa odhodlal niečo vymyslieť a 57 km pred cieľom atakoval Pieter Serry. Nebol vpredu dlho, UAE si ho pokrylo. Dôležité bolo, aby ataky neustali, ak chceli súperi aspoň skúsiť rozbiť UAE. Balík strácal v tej chvíli niečo cez minútu na už zostávajúcu trojicu pôvodného úniku Zimmermann, Hindsgaul a Kragh Andersen.
Po dostihnutí Serryho nasledovalo intermezzo, keď UAE nemalo zásadný záujem ísť na krv. Vyčerpaný únik ich nezaujímal. Pretekári si posledný raz pred veľkým finišom vyskúšali kombináciu Côte de Cherave - Mur de Huy 37 km pred páskou. V balíku ostávalo ešte asi 80 ľudí. Vpredu ostávala už iba dvojica Zimmermann - Kragh Andersen. Nič sa nedialo. Následne bol znova aktívny Soudal a Louis Vervaeke nastúpil. Spolu so Samuelem Battistellom (Astana) si dorazili pôvodnú dvojku.
Následne prišlo tretie stúpanie od konca Côte d'Ereffe (sklon: 5,0 %; dĺžka: 2,1 km), pod ktorým sa vyšpičkovalo tempo a prišiel pád v hlavnej skupine. Neostal tam nikto z topfavoritov, najviac rezonovalo meno Neilsona Powlessa (EF). V kopci atakoval Sam Oomen (Jumbo). Dnes neboli žltí až tak v merku, chcelo to aspoň sa ukázať. Bola to ale len chvíľková záležitosť.
Pod predposledný Côte de Cherave (sklon: 8,1 %; dĺžka: 1,3 km) sa podarilo prísť trojici Vervaeke, Battistella, Kragh Andersen s náskokom 22 sekúnd. Najmä v podaní posledného menovaného Dána to bola brutálna jazda vpredu prakticky od štartu. Isteže ale v tomto kopci už padol, rovnako Battistella. Vervaeke to ešte vydržal a užíval si svoj TV time až pod úpätie Mur de Huy. Žiaden iný tím nemal šancu nič vymyslieť na UAE, takže všetko sa zdalo byť vyárendované na triumf Pogačara, hoci tu ešte nikdy nevyhral.
Pogačarovi došli domestici hneď v úvode kopca, takže sa musel spoľahnúť na svoj inštinkt a nohy. Prvú polovicu kopca prešiel na prvej-druhej pozícii. Keď sa 300 metrov pred páskou zdalo, že Romain Bardet (DSM), by chcel nastúpiť, Tadej si vyhliadol jeho zadné koleso a presne podľa plánu z tímovej porady pred štartom vypálil zhruba 200 metrov pred páskou a nikto nemal nárok. Po pár sekundách sa pozrel na dieru medzi ním a zvyškom sveta a záverečnú stovku metrov už to len udržiaval.
Druhý finišoval Matthias Skjelmose (Trek-Segafredo) a tretí Mikel Landa (Bahrain - Victorious). Na pódium sa napokon nezmestil Michael Woods (Israel), ktorý pozične výborne zvládol záver, ale nepredviedol dostatočné zrýchlenie. Šieste miesto bral Victor Lafay z Cofidisu, ktorý spadol pol hodiny pred cieľom. Vôbec sa nepresadil Tom Pidcock (Ineos), ktorý bol vpredu, ale v momente, keď zistil, že to na pódium nebude, zvesil nohy a došiel až 18.
Pogačar má teda šancu vyhrať v jednom roku všetky tri ardénske klasiky, čo sa naposledy podarilo Philippovi Gilbertovi v roku 2011. Uvidíme, či ho Remco potrápi. Škoda, že Jumbo v podaní Rogliča s Vingegaardom ignoruje tieto ardénske klasiky.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara v TV prenose (víťaz)
"Bol to veľmi ťažký kopec, ale tím dnes urobil úžasnú robotu a bol to pre mňa taký veľký "boost", že musím im to splatiť, teda priniesť tímu odmenu. Boli sme celý deň vpredu, takže sme sa vyhýbali problémom. Bolo to v jednom úseku nervózne, raz som aj takmer spadol, ale dobre to dopadlo. Museli sme od začiatku my ťahať, lebo nechceli nám tímy s malou výnimkou Ineosu pomáhať, takže to bolo ťažké. Ale zvládli sme to a som šťastný.
V nedeľu to bude iné, dlhšie, ťažšie kopce. Remco príde oddýchnutý, sú tam aj iní tvrdí súperi, takže to budú možno najsúťaživejšie preteky sezóny."
Výsledky
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 04:27:53
2. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 00:00
3. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:00
4. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:03
5. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:03
6. LAFAY Victor Cofidis 00:03
7. BENOOT Tiesj Jumbo-Visma 00:03
8. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 00:03
9. BARDET Romain Team DSM 00:03
10. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 00:03
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase pretekov:
158 km: Côte de Tancrémont (sklon: 5,9 %; dĺžka: 2,6 km)
147 km: Côte des Forges (sklon: 7,8 %; dĺžka: 1,3 km)
81 km: Côte d'Ereffe (sklon: 5,0 %; dĺžka: 2,1 km)
68 km: Côte de Cherave (sklon: 8,1 %; dĺžka: 1,3 km)
62 km: Mur de Huy (sklon: 9,6 %; dĺžka: 1,3 km)
51 km: Côte d'Ereffe (sklon: 5,0 %; dĺžka: 2,1 km)
43 km: Côte de Cherave (sklon: 8,1 %; dĺžka: 1,3 km)
37 km: Mur de Huy (sklon: 9,6 %; dĺžka: 1,3 km)
19 km: Côte d'Ereffe (sklon: 5,0 %; dĺžka: 2,1 km)
6 km: Côte de Cherave (sklon: 8,1 %; dĺžka: 1,3 km)
Cieľ: Mur de Huy (sklon: 9,6 %; dĺžka: 1,3 km)
Mur de Huy (© la-fleche-wallonne.be)
 
Náš eshop