Najdôležitejšie udalosti týždňa 5/2013

2.2.2013, 17:00 | Aktuality zo sveta |
Havária legendy, ale predovšetkým doping, doping a ešte raz doping. Pred súd sa totiž dostala najznámejšia Operácia Puerto. O tom sú naše informácie z posledného januárového týždňa.
 
 

Trest pre čistého Fränka?

 

Dočkali sme sa výsledku ďalšieho pozorne sledovaného dopingového prípadu. Fränk Schleck dostal od disciplinárnej komisie národnej antidopingovej agentúry ALAD ročný trest. Dôvod? Použitie nedovolených podporných prostriedkov.

 

Určite si spomínate na minuloročnú Tour, keď starší Schleck odstúpil z priebežného 12-teho miesta. Je teda jasné, že na storočnici bude chýbať, pretože trest mu vyprší 14. júla 2013. schleckovciZnamená to, že na Vuelte by sme ho už mohli vidieť a bola by opäť o čosi zaujímavejšia. V každom prípade Fränk odmieta, že by vedome užil diuretikum Xipamide: "Z rozhodnutia som veľmi sklamaný. Považujem ho za veľmi prísne, pretože komisia vzala na vedomie nevedomú konzumáciu kontaminovaného produktu. Pravidlá UCI sú však také, že aj neúmyselné užitie je potrestané." Ešte stále sa môže odvolať a upokojuje sa aspoň tým, že by ho nik nemal označovať ako dopingového previnilca, pretože nekonal vedome v prospech zlepšenia svojho výkonu: "Nie som klamár a viem, že som nespravil nič zlé. A to je dôležité nie len pre mňa, ale aj pre moju rodinu, tím a podporovateľov."

 

 

Havarovala legenda LeMond

 

Trojnásobný víťaz Tour de France a americká legenda cyklistiky Greg LeMond, mala v utorok nepríjemnú dopravnú nehodu. Osudnou sa mu stala ľadová cesta a jazda k zubárovi. Po havárii ho museli hospitalizovať a diagnostikovali mu zranenie chrbta. Jeho manželka médiám povedala, že zrejme bude nosiť korzet, ale do troch mesiacov by sa mal zotaviť, a rovnako by mu nemali zostať žiadne následky.

 

 

Ďalšie dôležité priznania a stopky

 

Priznanie Lancea Armstronga spustilo vlnu priznaní a zdá sa, že prišlo poriadne sito do cyklistických radov. Už dlho sa špekulovalo o Dánovi Rasmussenovi. Michael sa vo štvrtok naozaj priznal k užívaniu EPO, rastových hormónov či testosterónu, inzulínu ale aj k transfúzii krvi. To všetko v rokoch 1998-2010. Zároveň oznámil, že končí s aktívnou činnosťou. "Som pripravený prijať akýkoľvek trest. Teším sa, že už nemusím ďalej klamať, robil som to dlhé roky," ukončil svoju spoveď účastník Okolo Slovenska 2012 Michael Rasmussen.

 

Bývalý tím Rabobank a dnešné Blanco zastavilo činnosť ďalšiemu dôležitému pretekárovi Luisovi Leónovi Sánchezovi. Stalo sa tak pre jeho kontakty s doktorom Fuentesom. Holandská cyklistická únia zase suspendovala na pol roka trénera a bývalého nemeckého cyklistu Grischu Niermanna. Ten sa zase priznal, že v rokoch 2000-2003, tak isto ako člen Rabobanku užíval EPO.

 

Ďalšia veľká ryba sa zatiaľ procesu vyhla. Bývalý šéf tímu US Postal Johan Bruyneel neprišiel v utorok vysvetliť Belgickej cyklistickej federácii, akú úlohu mal v dopingu, ku ktorému sa priznal jeho dlhoročný zverenec Lance Armstrong. Žalobca fedrácie Jaak Fransen hovorí, že zatiaľ je ešte príliš zavčasu Bruyneela obviniť z odmietnutia spolupracovať. Belgičania ho už vypočúvali v roku 2010, vtedy všetky obvinenia Floyda Landisa odmietol.

 

 

Operácia Puerto je na súde

 

fuentes-puertoŠpanielskym vyšetrovateľom trvalo zhruba sedem rokov, kým celú kauzu okolo doktora Fuentesa dostali až pred súd. Teraz by malo vypovedať spolu asi 35 svedkov. Napísanú výpoveď poslal aj dobre známy Tyler Hamilton, ktorý prispel k usvedčeniu Armstronga. Čo je ale podstatné, možno práve tento proces prispeje k tomu, že pozornosť sa obráti od cyklistiky aj k ďalším športom. Hlavný aktér Eufemiano Fuentes totiž pred súdom vypovedal nasledovné: „Pracoval som s ľuďmi zo všetkých oblastí športu."

 

Fuentes ďalej tvrdil, že netuší, ako sa do krvných vakov cyklistov, ktoré uňho našla polícia v roku 2006, dostalo zakázané EPO. Dokonca povedal, že látka sa nachádzala v krvi jeho klientov už pri odbere. Ďalej vypovedal, že ampulky s EPO, ktoré mu tiež našli, boli pre jeho dcéru, chorú na rakovinu a krvný obraz športovcov vraj upravoval len na bežné hodnoty a nerobil to pre vyššiu výkonnosť. Z tohto procesu ešte zrejme vzíde viacero zaujímavých informácií...

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop