Banja Luka: V poslednej etape vyhral únik, najlepším Slovákom Foltán, v GC najvyššie Štoček

22.4.2023, 16:10 | Slovensko a Slováci | Hlubek, Timko
1. 19.4. rovinata etapa ciel rovina Belehrad > Bijeljina 140 km Rudyk
2. 20.4. zvlnena etapa ciel rovina Bijeljina > Vlasenica 132 km Zanoncello
3. 21.4. zvlnena etapa ciel rovina Doboj > Prijedor 165 km Fortin
4. 22.4. rovinata etapa ciel rovina Novi Grad > Banja Luka 164 km Hočevar
Dukla Banská Bystrica nastupuje v zložení Martin Chren, Jakub Galovič, Denis Hoza, Dávid Kaško, Filip Lohinský, Simon Nagy a Samuel Tuka.
RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol nastupuje v zložení Marek Čanecký, Adam Foltán, Tobias Vančo, Andrej Líška, Christián Haas a Češi Daniel Vyočan a Martin Voltr.
1. 19.4. rovinata etapa ciel rovina Belehrad > Bijeljina 140 km Rudyk
profil etapy, 300 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Srbsko-bosniacke preteky z Belehradu do Banjej Luky sú tradičnou súčasťou aprílového kalendára UCI Europe Tour, hoci sa rôzne menil formát. Začalo to jednorazovkou, následne boli dve, tak sa to pretransformovalo na etapák 2.2 a od roku 2018 nasledoval postup do 1. kategórie. No tento rok mali organizátori problémy s UCI a klesli späť do 2. kategórie. Začalo sa rovinatou etapou z Belehradu do Bijeljiny na 140 km.
Očakával sa špurt, hoci pri konkurencii množstva kontinentálnych tímov nikdy neviete, ako to dopadne. Bojuje sa bez jasnej hierarchie. Únik tvorilo kvarteto jazdcov. Vedúca skupina bola dostihnutá priblížne tridsať kilometrov pred cieľom. Následne došlo k hromadnému pádu, kde skončilo zhruba dvadsať jazdcov vrátane jazdca Dukly. Ten musel meniť predné koleso. V hromadnom dojazde vyhral Poliak Bartosz Rudyk z tímu Voster ATS.
Zdolal aj talianskú dvojku z Pro celkov Lorenza Confortiho (Green Project) a Attilia Vivianiho (Corratec). Zo Slovákov sa do špurtu tlačil Tobias Vančo z RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol, skončil na 25. mieste. Matúš Štoček viedol ATT až do posledného kilometra a pomáhal Räimovi, ktorý bol piaty. Na pretekoch máme až 15 Slovákov, keďže tu sú oba naše kontinentálne tímy plus Štoček. Za normálnych okolností by v týchto etapách tlačil do koncovky Lukáš Kubiš z Dukly, no na preteky pre zranenie vycestovať nemohol.
Výsledky doplníme...
2. 20.4. zvlnena etapa ciel rovina Bijeljina > Vlasenica 132 km Zanoncello
profil etapy, 1500 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Druhá etapa bola kľúčovou previerkou v boji o celkové poradie. Na pelotón čakali stúpania Šekovići (3,3 km; 7,7 %) a trojnásobný prejazd cez Vlasenicu (4,6 km; 4,2 %), kde etapa zároveň finišovala. Cyklistov sprevádzalo príjemné počasie, teplota sa vyšplhala na približne dvadsať stupňov Celzia. Po pätnástich kilometroch došlo k pádu, ale všetci pretekári, ktorí skončili na zemi, pokračovali. 
Vedúcu skupinu vytvorili Norbert BanaszekTomasz Budzinski (2x Mazowze Serci Poland), Gal Glivar (Adria Mobil), Andraž Skok (Ľubľana Gusto Samsic) a Mihael Stajnar (MebloJOGI Pro-concrete). V polovici etapy mali minútový náskok na pelotón. V stúpaní na prvú horskú prémiu Šekovići sa balík začal riediť. Z hlavnej skupiny vypadli aj Adam Foltán Tobias Vančo (2x RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol). 
Únik bol dostihnutý. Následne odišli Marcin Budzinski (Mazowsze Serci Poland), Xianjing Lyu (China Glory Continental Team) a Jaka Primožič (Team Hrinkow Advarics). Pätnásť kilometrov pred cieľom mali polminútový náskok. Na čele pelotónu pracovali jazdci Corratecu. Útoky z balíka, kde boli aj jazdci oboch slovenských klubov, pokračovali. Neskôr sa Primožič osamostatnil na čele. 
Slovinec bol dostihnutý a napokon zvíťazil Enrico Zanoncello (Green Project-Bardiani CSF-Faizané). Druhý skončil Eduard Michael Grosu (Mazowsze Serci Poland), tretí finišoval Viktor Potočki (Ľubľana Gusto Samsic).  Víťaz etapy si pripísal druhý triumf v aktuálnej sezóne a zároveň si obliekol žltý dres. Spomedzi Slovákov bol najlepší Marek Čanecký (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol).
Druhý muž z vlaňajších majstrovstiev Slovenska v ITT skončil na jedenástej priečke. Ide o jeho najlepší výsledok na UCI pretekoch v tejto sezóne. Bez straty dokončili etapu aj jeho oddieloví kolegovia Martin Voltr a Andrej Líška. V pelotóne prišli do cieľa aj Filip LohinskýJakub Galovič (2x Dukla Banská Bystrica) a Matúš Štoček (ATT Investments). Zajtra je na programe rovinatá etapa.
Výsledky etapy
1. vlajka ZANONCELLO Enrico Green Project - Bardiani 02:54:30
2. vlajka GROSU Eduard Michael Mazowsze Serce Polski 00:00
3. vlajka POTOCKI Viktor Ljubljana Gusto Santic 00:00
4. vlajka PROC Bartlomiej Santic-Wibatech 00:00
5. vlajka STOSZ Patryk Voster ATS Team 00:00
6. vlajka DALLA VALLE Nicolas Team Corratec 00:02
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. vlajka ZANONCELLO Enrico Green Project - Bardiani 06:13:05
2. vlajka RUDYK Bartosz Voster ATS Team 00:02
3. vlajka GROSU Eduard Michael Mazowsze Serce Polski 00:04
4. vlajka POTOCKI Viktor Ljubljana Gusto Santic 00:06
5. vlajka CONFORTI Lorenzo Green Project - Bardiani 00:06
6. vlajka PROC Bartlomiej Santic-Wibatech 00:10
Zobraziť kompletné poradie
3. 21.4. zvlnena etapa ciel rovina Doboj > Prijedor 165 km Fortin
profil etapy, 850 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Po najťažšej etape, ktorú dokončili v balíku piati Slováci a Martin Voltr (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol), bola na programe jednoduchšia previerka. Na pelotón čakali dve horské prémie, ktoré nemali náročné parametre. O etapové víťazstvo tak mali bojovať šprintéri. Po päťdesiatich kilometroch jazdil balík pohromade. Prvú horskú prémiu vyhral Jonas Rapp (Team Hrinkow Advarics). 
Nemec sa v roku 2020 stal najbojovnejším jazdcom Okolo Slovenska. Na diaľnici došlo k hromadnému pádu. Na zemi skončili Adam FoltánAndrej LiškaTobias Vančo (3x RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol), Jakub GalovičFilip Lohinský (2x Dukla Banská Bystrica) aj Matúš Štoček (ATT Investments). Mechanici aj zdravotníci mali plné ruky práce a etapa bola neutralizovaná. 65 kilometrov pred cieľom bola reštartovaná. 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali Antonio Barać (Team Corratec), Dorde Duric (Adria Mobil) a Žiga Horvat (Team Hrinkow Advarics). Posledný menovaný vyhral druhú horskú prémiu. 25 kilometrov pred cieľom zostali vpredu iba Barać Horvat. Pred pelotónom mali minútový náskok. Desať kilometrov pred páskou boli dostihnutí a o víťazovi rozhodol hromadný dojazd. 
Zvíťazil Filippo Fortin (Maloja Pushbikers). Druhý opäť skončil Eduard-Michael Grosu (Mazowsze Serci Poland), tretí finišoval oddielový kolega víťaza Fabian Steininger. Spomedzi Slovákov skončil najvyššie Matúš Štoček (ATT Investments), ktorý dokončil etapu na 30. mieste. V pelotóne prišiel do cieľa aj Marek Čanecký (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol). 
So stratou štrnástich sekúnd prišli do cieľa Jakub GalovičFilip LohinskýSamuel Tuka (3x Dukla Banská Bystrica), Christian HaasAndrej Liška Daniel Vysočan (3x RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol). Tobias Vančo sa už na štart poslednej etapy nepostaví, keďže odstúpil. Zajtra je na programe ďalšia rovinatá etapa, ktorá ukončí 6. ročník etapových pretekov Belehrad - Banja Luka. 
Výsledky etapy
1. vlajka FORTIN Filippo Maloja Pushbikers 02:53:20
2. vlajka GROSU Eduard Michael Mazowsze Serce Polski 00:00
3. vlajka STEININGER Fabian Maloja Pushbikers 00:00
4. vlajka KELEMEN Pavel ATT Investments 00:00
5. vlajka RUDYK Bartosz Voster ATS Team 00:00
6. vlajka VIVIANI Attilio Team Corratec 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. vlajka GROSU Eduard Michael Mazowsze Serce Polski 09:06:23
2. vlajka ZANONCELLO Enrico Green Project - Bardiani 00:02
3. vlajka FORTIN Filippo Maloja Pushbikers 00:04
4. vlajka RUDYK Bartosz Voster ATS Team 00:04
5. vlajka POTOCKI Viktor Ljubljana Gusto Santic 00:08
6. vlajka CONFORTI Lorenzo Green Project - Bardiani 00:08
Zobraziť kompletné poradie
4. 22.4. rovinata etapa ciel rovina Novi Grad > Banja Luka 164 km Hočevar
profil etapy, 400 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Dukla Banská Bystrica, RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol a Matúš Štoček (ATT Investments) mali na programe poslednú etapu. Záverečná previerka mala rovinatý charakter. Na pelotón čakali štyri rýchlostné prémie. Marek Čanecký (RRK Group) a Štoček boli spomedzi Slovákov najbližie k Top 10. V priebežnom poradí strácali iba štrnásť sekúnd. 
Na štart etapy sa nepostavil Samuel Tuka (Dukla Banská Bystrica). Najprv sa do úniku dostali Willie Smit (China Glory Continental Team) a Oliver Robinson (Ferei CCN - Metalac). Niekdajší pretekár Burgosu vyhral prvú rýchlostnú prémiu. Neskôr ich vpredu doplnili aj Kristian Hočevar (Adria Mobil) a Gregor Matija Černe (MebloJOGI Pro-concrete). Po päťdesiatich kilometroch mali minútu a tridsať sekúnd k dispozícii. 
Hočevar Černe napokon vydržali pred pelotónom až do konca a v závere bojovali o etapový triumf. Zvíťazil Kristian Hočevar, ktorý v rokoch 2020 a 2022 absolvoval Okolo Slovenska. Gregor Matija Černe skončil na druhej priečke, ale stal sa celkovým víťazom. Pelotón stratil štrnásť sekúnd a tretie miesto vyšprintoval víťaz prvej etapy Bartosz Rudyk (Voster ATS Team). 
Spomedzi Slovákov bol najlepším jazdcom Adam Foltán (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol), ktorý obsadil 26. miesto. V pelotóne dokončili etapu aj Jakub GalovičDenis HozaMartin ChrenDávid KaškoFilip LohinskýSimon Nagy (6x Dukla Banská Bystrica), Marek ČaneckýAndrej LiškaDaniel Vysočan (3x RRK Group) a Matúš Štoček (ATT Investments).
V celkovom poradí skončil najvyššie Matúš Štoček, ktorý skončil na 29. priečke. Marek Čanecký dokončil preteky na 32. mieste. V súťaži jazdcov do 23 rokov skončil na dvanástej priečke Jakub Galovič. V súťaži vrchárov skončil na deviatej priečke Andrej Liška. V tímovej súťaži skončil na 12. priečke RRK Group - Pierre Baguette - BenzinolDukle Banská Bystrica pripadla osemnásta priečka. 
vyjadrenie ikonky ciernaMatúš Štoček (29. miesto v GC)
"Ako tím nie sme úplne spokojný s pretekmi. Čakali sme viac, najmä od druhej etapy, kde to bolo dobre rozohrané. Vtedy som ostal vpredu v malej skupine a neskôr som bol opäť v úniku. Chýbalo desať kilometrov. Lenže vpredu sa neťahalo a zišlo sa to. Navyše sa nedalo zbierať bonifikácie na prémiách. V šprintérskych etapách sme chceli aspoň pódium. Prvá nám nevyšla podľa predstáv, v tretej bol Pavel Kelemen štvrtý. Dnes došiel do cieľa únik, o ktorom sme ani nevedeli, že tam ešte je. Všetci sme si mysleli, že sme ich došli.
Bartosz Rudyk, ktorý vyhral šprint balíka, dvíhal ruky. Nikto z nášho tímu nevzal sekundy v cieli. Kedy mali byť preteky ako tréning, tak by to bolo fajn. Celé preteky boli nervózne, veľmi sa padalo a každý od nás spadol. Takže sme všetci radi, že to už skončilo. Už sa sústredíme na ďalšie preteky. Budem štartovať na Okolo Grécka"
 
 
Náš eshop