Sezónu začne aj slovenská reprezentácia do 23 rokov, na MS by mali ísť štyria jazdci

15.4.2023, 14:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Už v nedeľu sa sezóna začne aj pre našu reprezentáciu do 23 rokov. Priestor na zodpovedanie našich otázok preto dostal reprezentačný tréner Jakub Vančo. Najlepším jazdcom nášho národného družstva by mal byť Martin Svrček. Už teraz je ale jasné, že jazdec Soudalu Quick-Step sa do majstrovstiev sveta v reprezentačnom drese nepredstaví. V článku nájdete aj úvodný program reprezentácie pre rok 2023.   
Najprv sa vrátime k vlaňajšej sezóne. Vlani sa o zisk UCI bodov pre reprezentáciu postarali traja jazdci. Adam Foltán (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol) skončil tretí v druhej etape na Tour de la Mirabelle. Na majstrovstvách Európy v pretekoch sa do záverečného šprintu o štvrtú priečku zapojil aj Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica) a napokon obsadil 20. miesto. Na svetovom šampionáte v pretekoch patril medzi silných protagonistov Martin Svrček (Soudal - Quick Step). Odchovanec akadémie Petra Sagana skončil šestnásty. Dokopy sa im podarilo získať deväť UCI bodov. 
Podarilo sa nám získať UCI body ako reprezentácii. Nepodarilo sa nám získať Nations Cup body. Nie je to nič nezvyčajné. Body získané v roku 2021 boli pre nás prvé. Dôležité je, že sme investíciou a prácou s touto kategóriou v posledných rokoch zaznamenali progres a sme bodom na dosah. Dokážeme o ne bojovať. V prichádzajúcej sezóne bude program reprezentácie oklieštený. Zameriame sa na svetový pohár a vrcholné podujatia. To znamená boj aj o Nations-cup body, cez ktoré by sme mohli získať miestenku aj na Tour de l'Avenir," hovorí reprezentačný tréner Jakub Vančo
Jakub Vančo (© Matej Červenka)
Súčasťou A-tímu pred začiatkom sezóny sú aj štyria nováčikovia - Jakub Galovič (Dukla Banská Bystrica), Christian Haas (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol), Martin Jurík (Adria Mobil) a Tomáš Sivok (Cycling Team Friuli ASD). Akí sú to pretekári po typologickej stránke? „Najlepšie to ukážu preteky. Predsa len, mužská cyklistika je iná ako juniorská. Galovič je malý a chudý pretekár, uvidíme, ako mu budú chutiť stúpania medzi mužmi. Jurík preukázal dobré tempárske predpoklady a v súčinnosti s jeho pôsobením na dráhe som zvedavý, či bude schopný sa presadiť v dojazdoch. Sivok je silný pretekár, schopný presadiť sa v šprinte z vyselektovanej skupiny. Chalani zmenili kategóriu a budú sa musieť adaptovať," hovorí Vančo. 
Jednoznačne najlepším pretekárom reprezentácie je Martin Svrček. Bude lídrom reprezentačného družstva pre túto sezónu? „Okrem neho nemáme pevného lídra. Otázka lídra sa bude odvíjať od pretekov k pretekom. Uvidíme, ako sa zapracujú prvoročáci. Taktiež som zvedavý, či pretekári, ktorí sú posledný rok v kategórii U23, uchopia posledné príležitosti a postavia sa do role lídra. To nie je vec, ktorá sa dá vylosovať a na niekoho to padne. Lídrom musí byť človek, ktorý ním chce, ale aj vie byť a chce vyhrať za každú cenu. Výraznú osobnosť v tomto smere teraz nemáme," hovorí Vančo. 
Christian Haas (© Soňa Niková)
Vlani sa Svrček postavil na štart v drese Slovenska iba na svetovom šampionáte. Je možné, že ho v tejto sezóne uvidíme aj na iných reprezentačných výjazdoch? „Do majstrovstiev sveta s nami nebude pretekať. Pretekový plán po svetovom šampionáte Martin ešte nemá, takže sa k tomu neviem vyjadriť. Verím, že bude môcť absolvovať aj majstrovstvá Európy," želá si Vančo. Jazdec Quick-Stepu spoločne s klubom vlani uvažovali už o štarte v elitnej kategórii, ale po konzultácii s Jánom Valachom aj Jakubom Vančom sa rozhodol pre štart v pretekoch do 23 rokov. V tejto kategórii by mal pokračovať aj v tejto sezóne. Aké umiestnenie by mohol dosiahnúť v Glasgowe? „To si netrúfnem tipnúť. Pôjdeme tam, samozrejme, vyhrať (smiech). Čo z toho bude, uvidíme. Ak bude mať formu, ani triumf nie je nemožný," hovorí Vančo. 
Na európskom aj svetovom šampionáte vlani reprezentovalo Slovensko kvarteto jazdcov. Ako to vyzerá pre aktuálnu sezónu? „Momentálne nám patrí 18. priečka v rebríčku Europe Tour, ktorá zabezpečuje štyri miestenky na majstrovstvá sveta. Pre účely prerozdelenia miesteniek sa bude brať do úvahy poradie k 20. júnu. Samozrejme, chceme sa v rebríčku posunúť vyššie, ale do Glasgowa skrz logistiku aktuálne rátami so štyrmi cyklistami. Na majstrovstvách Európy je možné obsadiť šesť miest, ale budeme ešte diskutovať o rozpočte a potenciálnych pretekároch," hovorí Vančo. 
Samuel Tuka (© Matej Červenka)
Slovenská reprezentácia do 23 rokov začne sezónu 16. apríla na klasike Trofeo Cittá di San Vendemiano. Nasledovať budú Karpatskí kuriéri (28. 4 - 2. 5) a prvý svetový pohár - Orlen Nations Grand Prix (24. 5 - 28. 5). Jedna etapa pôjde aj cez Slovensko. Vlani obsadil Andrej Liška (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol) v druhej etape piatu priečku. Potom sa postavia na štart ďalšieho svetového pohára Course de la Paix Grand Prix Jeseníky (8. 6 - 11. 6). Realizačný tím budú okrem Vanča tvoriť aj masér Robert Malík a mechanik Matej Červenka. „V tejto trojici absolvujeme väčšinu pretekov. Samozrejme, občas treba výpomoc alebo sa program reprezentácii prekrýva. Preto máme k dispozícii viacero externistov, ale počas celej sezóny bude fungovať v tejto trojčlennej partii," hovorí Vančo.
Okrem už spomínaných členov realizačného tímu sa slovenská reprezentácia do 23 rokov opiera aj o niekoľko partnerských inštitúcií. „Sezónu budeme môcť absolvovať na profesionálnej úrovni vďaka novým aj stálym partnerom. Tí nám zabezpečujú materiál, výživu, ale aj financie. Nové kolesá do každého terénu zabezpečuje značna No-Limited. Plášte máme od SK-Profibike, servisný materiál a náradie od ProCycling. O mazanie, čistenie bicyklov aj áut a bezdušový systém sa stará MucOff. Zdravý pitný režim zabezpečuje RAW. Medzi ďalších sponzorov patria OptimTechPro, MMcité, Slovenský cykloklub a Cofidis, hlavný sponzor zväzu," uzatvára Vančo. 
Reprezentácia do 23 rokov - A-tím
Jakub Galovič (2004, Dukla Banská Bystrica)
Adam Gross (2003, Cycling Academy Trenčín)
Christian Haas (2004, RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol)
Denis Hoza (2003, Dukla Banská Bystrica)
Filip Lohinský (2002, Dukla Banská Bystrica)
Samuel Kováč (2003, Cycling Academy Trenčín)
Martin Jurík (2004, Adria Mobil)
Pavol Rovder (2001, Dukla Banská Bystrica)
Tomáš Sivok (2004, Cycling Team Friuli ASD)
Martin Svrček (2003, Soudal - Quick Step)
Samuel Tuka (2003, Dukla Banská Bystrica)
Reprezentácia do 23 rokov - B-tím
Marek Čontofalský (2003, PROefekt across CST Team)
Dávid Maňkovský (2004, RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol)
Simon Nagy (2001, Dukla Banská Bystrica)
Lukáš Sokolík (2003, Cycling Academy Trenčín)
Jakub Vlčák (2003, Cycling Academy Trenčín)
 
Náš eshop