Slovenské ženy a juniorky absolvovali český Brilon Cup, najlepšie výsledky dosiahli Ržoncová a Ungerová

18.4.2023, 00:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Cez víkend sa konali preteky českého Brilon Cupu v Jevíčku a Námesti nad Oslavou, ktoré prilákali aj niekoľko slovenských cyklistiek. V sobotu sa do Top 10 prepracovali štyri slovenské pretekárky, pričom najlepší výsledok dosiahla juniorka Anna Ržoncová. V nedeľu ženy bojovali na trati s juniormi a juniorky s kadetmi. Jedinou klasifikovanou Slovenkou bola Sofia Ungerová. 
15.4 - Jevíčko
V sobotu čakalo na ženy a juniorky 79 kilometrov. Štyri zástupkyne medzi ženami mal RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol Development. Slovenský tím reprezentovali Petra MachálkováTereza MedveďováBarbora Švrčková a Češká Dagmar Hejhalová. V kategórii junioriek malo Slovensko sedem cyklistiek. Dvojnásobné zastúpenie mali zoskupenia CK Epic Dohňany a Climberg Sport Team Trenčín. 
Preteky sa konali v chladnom počasí, priemerná teplota bola iba sedem stupňov Celzia. Organizátori si pripravili zvlnený okruh, ktorý museli ženy a juniorky prejsť štyrikrát. V úvodnom kole stúpanie rozdelilo hlavnú skupinu. Balík sa však následne spojil a pri prejazde do druhého okruhu ho viedla Švrčková. Na začiatku stúpania došlo k hromadnému pádu, ktorý rozdelil pelotón. Pretekárky RRK Group zostali v druhej skupine. 
Napokon sa do balíka podarilo vrátiť Medveďovej. Pred prejazdom do posledného okruhu tvorilo pelotón osemnásť cyklistiek. Spomedzi Sloveniek tam okrem Medveďovej boli aj Viktória Chladoňová (Climberg Sport Team Trenčín), Anna Ržoncová (CK Epic Dohňany) a Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín). Počas tretieho kola sa pretekárky v balíku viackrát pokúšali utrhnúť, ale žiaden pokus nebol úspešný. 
O víťazoch tak musel rozhodnúť hromadný dojazd, ktorý ovládla juniorka Kateřina Douderová (Jaroslav Kulhavý Cycling Team). Druhá skončila ďalšia juniorka Iva Kovaříková (Ústecké centrum cyklistiky), tretia finišovala najlepšia žena Kateřina Hladíková (Brilon Racing Team MB). Najlepšou Slovenkou bola Anna Ržoncová, ktorá skončila na piatom mieste. Medzi ženami prišla na siedmom mieste do cieľa Tereza Medveďová
16.4 - Náměst nad Oslavou
Kým v sobotu štartovali ženy a juniorky spoločne, v nedeľu ich organizátori rozdelili. Juniorky vyšli na šesťdesiat kilometrov dlhú trať s kadetmi o trinástej hodine. Na štartovej listine figurovali tri Slovenky - Natália Kušnírová (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol Development), Ivona Pavlisová (CK Epic Dohňany) a Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín). Po štarte sa cyklistky vybrali na krátke stúpanie s mačacími hlavami, ktoré delilo pelotón.
Do cieľa sa podarilo prísť iba šiestim dievčatám. Zvíťazila domáca pretekárka Patrície Müllerová (TUFO Pardus Prostějov) pred Adélou Markovou (Team Dukla Praha) a Nelou Kaňkovskou (CC Pave 76). Jedinou slovenskou cyklistkou, ktorá bola v cieli klasifikovaná, bola Sofia Ungerová. Bývalá zástupkyňa klube Bike Centrum Dubnica nad Váhom skončila na piatej priečke, keď prišla do cieľa tesne za sobotňajšou víťazkou Kateřinou Douderovou (Jaroslav Kulhavý Cycling Team). 
Najstaršia ženská kategória štartovala spoločne s juniormi. Na štarte nechýbali ani zástupkyne tímu RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol Development, ktorý reprezentovali Petra MachálkováBarbora ŠvrčkováTereza Medveďová a Češka Dagmar Hejhalová. Teplota na štarte bola štrnásť stupňov Celzia. Po štarte v kopci na mačacích hlavách nasadili juniori rýchle tempo, ktoré spôsobilo selekciu pelotónu. 
Barbora Švrčková (© Juraj Vrbík)
Najlepšia Slovenka zo soboty Medveďová jazdila s ďalšími dvoma ženami. Keďže pred nimi sa nachádzali ďalšie štyri pretekárky, tretia žena z vlaňajších majstrovstiev Slovenska v pretekoch bojovala o piatu priečku. Napokon ich ale pelotón dobehol o okruh a tak bola stiahnutá. V cieli boli klasifikované iba dve domáce cyklistky. Vyhrala Eliška Kvasničková (SportRaces Cycling Team). 
Kvasničková, ktorá je medzi ženami prvý rok, sa na vlaňajších majstrovstvách Európy v pretekoch umiestnila na trinástej priečke. Viac ako štyri minúty stratila majsterka Česka v ITT Denisa Slámová (Cyklotrénink). Ostatné pretekárky dostali limit a do cieľa neprišli. Najlepšie si zo Sloveniek počínala Medveďová, ktorá po piatom okruhu strácala takmer deväť minút na Kvasničkovú. 
 
Náš eshop