Svetový pohár do 23 rokov v máji zavíta aj na Slovensko, naša etapa bude finišovať vo Vysokých Tatrách

26.4.2023, 10:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Okrem tradičných podujatí ako Okolo Slovenska alebo V4 jednorazoviek v Novej Bani sa fanúšikovia slovenskej cyklistiky môžu tešiť aj na etapu svetového pohára do 23 rokov v rámci Orlen Nations GP. Jej začiatok sa uskutoční v Levoči, teda na mieste, kde sa vlani konal aj štart etapy Okolo Slovenska. Na pretekoch nebude chýbať ani slovenské družstvo, pre ktoré to bude štvrtá účasť.  
Minulý rok na pretekoch zanechala stopu aj naša reprezentácia. V druhej etape skončil Andrej Liška (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol) na piatej priečke, keď pelotón šprintoval o druhé miesto. Do elitnej desiatky sa dostal aj jeho oddielový kolega Adam Foltán. Vtedajší jazdec Dukly Banská Bystrica dokončil etapu na deviatom mieste. Ani jeden z nich sa tento rok nepostaví na štart, keďže už nepatria do kategórie do 23 rokov.
fotogaleria ikonkaProfily etáp (© orlennationsgrandprix.com)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Od začiatku Svetového pohára v Poľsku sa každý rok konali dve etapy iba na území nášho severného suseda. Tento rok sa organizátori rozhodli pre zmenu. Organizačnému tímu velí Czeslaw Lang, ktorého cyklistická komunita pozná ako šéfa organizačného výboru Okolo Poľska. Trasa pretekov bola predstavená na kongrese v Prahe, kde Slovensko zastupovali prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara a generálna sekretárka Katarína Jakubová.
Pôjde sa päť etáp naprieč krajinami strednej Európy. Prvé dve previerky sa budú konať na území Maďarska, kde vlani štartovalo Giro d'Italia. Pre slovenských fanúšikov cestnej cyklistiky bude najzaujímavejšia tretia etapa. Tá odštartuje v Levoči, ktorá je divákom Okolo Slovenska dobre známa. Vlani tam štartovala posledná etapa. V roku 2017 sa tam uskutočnil prológ a štart druhej etapy.
video v clanku ikonka ciernaAnimácia slovenskej etapy
Po odchode z Levoče sa cyklisti cez Spišskú Novú Ves dostanú na prvé stúpanie cez Sedlo Grajnár. Vlani tadiaľto išli účastníci Okolo Slovenska počas predposlednej etapy. Pred Vernárom ich čaká ďalší kopec a za Vikartovcami sa budú musieť popasovať s ďalším stúpaním. Pre vrchárov a jazdcov na celkové poradie bude najdôležitejší záver etapy, kde sa nachádza viac ako desaťkilometrový horský dojazd na Štrbské Pleso
Nasledujúce dve etapy sa uskutočnia na území Poľska. „Tento rok je pre nás veľmi dôležitý, pretože rastieme a rozvíjame projekt Orlen Nations Grand Prix. Rozširujeme preteky z dvoch na päť etáp, čo nám umožnilo vytvoriť selektívny a vyvážený program, kde budú mať príležitosť všetky typy jazdcov. Je to prelomový rok, pretože preteky sa po prvýkrát začnú mimo Poľska a za päť dní navštívia tri krajiny. Na svetovom pohári bude mať takýto formát premiéru," citovala Czeslawa Langa oficiálna stránka podujatia. 
Zoznam účastníkov (© orlennationsgrandprix.com)
Na štart pretekov sa postaví 22 národných družstiev do 23 rokov, medzi ktorými nechýba ani slovenská reprezentácia. Konkurenciu doplnia tri poľské klubové celky. Pre Slovensko to bude štvrtá účasť. Naša krajina chýbala na štarte iba v roku 2019, kedy preteky absolvovali premiéru. V ročníku 2020 sa Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica) v druhej etape, ktorá vyvrcholila hromadným dojazdom, umiestnil na siedmej priečke.  
V roku 2021 dosiahol najlepší výsledok spomedzi Slovákov už spomínaný Adam Foltán, ktorý v prvej etape obsadil 20. miesto. Posledné dva ročníky zoskupenia súperili aj v klasifikácii tímov. Pred dvoma rokmi skončilo Slovensko na šestnástej priečke z 22 celkov. Vlani bola naša reprezentácia pod vedením Jakuba Vanča klasifikovaná na deviatej priečke, pričom štartovalo trinásť tímov.
Podrobné preview trasy vám prinesieme dva dni pred úvodnou etapou. 
 
Náš eshop