Dukla štartovala v Dánsku. V nedeľu prišli všetci do cieľa, no Kubišovi technický záver nevyšiel

14.5.2023, 11:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
so 13.5. rovinata etapa ciel rovina GP Herning 179 km Norsgaard
ne 14.5. zvlnena etapa ciel rovina Fyen Rundt 189 km Bevort
Dukla Banská Bystrica cestuje na jednorazovky v zložení: Lukáš Kubiš, Pavol Rovder, Dávid Kaško, Jakub Galovič, Simon Nagy a Denis Hoza.
so 13.5. rovinata etapa ciel rovina Herning > Herning 179 km Norsgaard
profil pretekov, 620 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Grand Prix Herning patrí medzi najťažšie klasiky na severe Európy. Jazdí sa 179 kilometrov po 16 šotolinových úsekoch, kde nastávajú veľké rozdiely. Dáni to vymysleli už v roku 1992, teda dokonca ešte pred Strade Bianche.
Ak nedisponujete perfektným výkonom medzi 10-20 najlepšími, ak chcete uspieť, musia sa vám vyhnúť všetky problémy. U mladých Slovákov z banskobystrickej Dukly to neplatilo. V jednom zo šotolinových úsekov v polovici pretekov mal najprv defekt Dávid Kaško a keď mu ho mechaničák riešil, defekt dostal aj líder Lukáš Kubiš vracajúci sa po zranení kolena. Dlho teda čakal na svoju výmenu a to ho stálo ohromné sily. Vrátil sa ešte späť, no keď dostal druhý defekt a prišla výmena bicykla, stálo ho to ďalšie sily, ktoré neskôr chýbali.
Najdlhšie v hlavnej skupine vydržali Kubiš s Pavlom Rovderom. Po treťom defekte sa už Kubiš späť nevrátil a jazdil s Pavlom v takej tretej skupine. Pri príchode na záverečné kratučké kolá ich rozhodcovia stiahli, aby sa náhodou partie nepomiešali.
Zvíťazil domáci pretekár Mathias Norsgaard, ktorý jazdí za Movistar a absolvoval väčšinu flámskych klasík plus Roubaix, ktoré dokončil. Tieto skúsenosti a forma sa mu hodili. Dnes nastúpil v drese reprezentácie a potešil domácich priaznivcov sólo atakom.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Fraňa (DS Dukly)
"Pre našich chalanov to boli priťažké preteky. Lukáš sa cítil dobre a snažil sa, no zrejme tam bola taká trochu premotivovanosť, veľmi chcel a prišla príliš agresívna jazda, pri ktorej mal tri defekty. Paľo šiel pekne, prvý raz po otrase mozgu zo Slovenského pohára. Snažil sa, no musí nabrať viac súťažných kilometrov. Zvyšní pretekári takéto extrémne preteky plné prachu mimo asfaltu nezažili a mali veľké rezervy aj v pozičnej jazde. Musia sa to učiť."
Výsledky
1. NORSGAARD Mathias Dánsko 04:08:44
2. WALLIN Rasmus Bøgh Res. Suri-Carl Ras 01:02
3. VALGREN Michael Dánsko 01:02
4. NORMAN LETH Lasse Uno-X DARE Development Team 01:37
5. DE VRIES Hartthijs TdT-Unibet 01:37
6. PALLESEN Jeppe Mazowsze Serce Polski 01:37
DNF GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica odstúpil
DNF HOZA Denis Dukla Banská Bystrica odstúpil
DNF KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica odstúpil
DNF KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica odstúpil
DNF NAGY Simon Dukla Banská Bystrica odstúpil
DNF ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
ne 14.5. zvlnena etapa ciel rovina Middelfart > Middelfart 189 km Bevort
profil pretekov, 1430 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Po ťažkom dni na prašných cestách nasledovala ďalšia dánska jednorazovka v Middelfarte s názvom Fyen Rundt. Je to tretia najstaršia klasika vôbec. Prvý ročník sa šiel ešte v roku 1894, teda len dva roky po úvodnej edícii Liége-Bastogne-Liége. Mala zvlnený charakter s množstvom nenápadných brdkov.
Do úniku sa tlačili aj Dukláci, ale dlho sa to nedarilo. Napokon pelotón pustil trojicu z dánskych klubov. Nepredstavovali výkonnostnú hrozbu, a tak mali až deväť minút náskoku. V polovici pretekov sa už začalo tvrdo pretekať a tempo šlo výrazne hore. Na záverečnom okruhu, ktorý sa šiel trikrát, boli dve krátke prudké stúpania po ktorých nasledoval zjazd, takže to bolo neustále napäté a padalo sa. Finišoval ale balík bez výkonnostne odpadnutých skupiniek.
Zvíťazil Dán Carl-Frederik Bévort z Developmentu Uno-X, ktorému sa podarilo výborne technicky zvládnuť záver a mierne poodskočiť z balíka, ktorý finišoval tesne za ním. Veľmi sa to tam trhalo a delilo, Lukáš Kubiš sa snažil tlačiť do špurtu, ale neudržal sa v dobrej pozícii a cieľom prešiel na 39. mieste. Ostatní pretekári Dukly prišli do cieľa s rôznymi stratami.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Fraňa (DS Dukly)
"Škoda, že to Lukášovi v závere nevyšlo, pretekári World Tour jazdiaci za reprezentáciu to tam poriadne nakopli, nechceli obyčajný špurt. Na veľmi technickej trati sa to dalo. No Lukáš vypadol z ideálnej pozície.
Som rád, že všetci dokončili ťažké 190-kilometrové preteky. Aj prvoročák Jakub Galovič, ktorý sa učí ešte pri takýchto náročných dňoch. Nosil vodu, snažil sa dobre pohybovať.
Dnes ešte prespíme v Dánsku a presunieme sa do Belgicka, kde potrénujeme a čaká nás najväčšie jednorazové podujatie v tomto roku Circuit de Wallonie v konkurencii štyroch World a deviatich Pro tímov."
Výsledky
1. BEVORT Carl-Frederik Uno-X DARE Development Team 04:17:48
2. PEDERSEN Nicklas Team Coloquick 00:00
3. SALBY Alexander Dánsko 00:00
4. GUDNITZ Joshua Team Coloquick 00:00
5. FORTIN Filippo Maloja Pushbikers 00:00
6. BUDDING Martijn TdT-Unibet 00:00
39. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:00
57. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 00:16
93. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 03:00
99. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 03:00
116. HOZA Denis Dukla Banská Bystrica 04:52
119. KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica 04:52
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop